20/6/18

TOTAL - Κύπρος λύνουν το αίνιγμα του «Καλυψώ»

  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Προχωρούν στα επόμενα βήματα σύντομα κυβέρνηση και TOTAL στη διεύρυνση της συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, ξεκινώντας από τις έρευνες για κοιτάσματα, τη συμμετοχή του γαλλικού κολοσσού στο τεμάχιο 8 και ενδεχομένως σε άλλο ή άλλα τεμάχια μαζί με την ΕΝΙ, αλλά και στον σχεδιασμό για εκμετάλλευση κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε και το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, όπου αντικείμενο συζήτησης ήταν και οι διαφοροποιημένες επιστημονικές και τεχνικές ερμηνείες για θέματα που αφορούν στο κοίτασμα –μεταξύ των οποίων και ο όγκος του– ανάμεσα σε TOTAL από τη μια και Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, όπως και των συμβούλων της κρατικής πλευράς από την BEICIP. Η ολοκλήρωση των συμπερασμάτων από τη γεώτρηση, θα οδηγήσει σε δεύτερη ή σε επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά ενδεχομένως και σε σχεδιασμό για εκμετάλλευση.
Σε σχέση με το κοίτασμα «Καλυψώ», ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξήγησε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι «μιλήσαμε επίσης και για την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, για τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθός της και προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες μέρες θα γίνουν γεωλογικά εργαστήρια με τους δικούς μας συμβούλους και γεωλόγους αλλά και τους γεωλόγους της εταιρείας».
Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον αντιπρόεδρο της TOTAL Στεφάν Μισιέλ, έγινε και ανασκόπηση των όσων συμφωνήθηκαν πριν ένα μήνα στο ίδιο τραπέζι του Προεδρικού από τα ίδια πρόσωπα και όσα προτάθηκαν από την TOTAL στην κυβέρνηση, αλλά και όσα εισηγήθηκε η κυβέρνηση στην TOTAL. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι όλα προχωρούν όπως συμφωνήθηκε.
«Υπάρχει μια θετική διαβούλευση με την TOTAL», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη χθες, μετά τη συνάντησή του με τον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του γαλλικού κολοσσού. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η TOTAL να ζητήσει συμμετοχή και στο τεμάχιο 3 με την ΕΝΙ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είχα κάνει μια αναφορά που παραπέμπει σε όσα ερωτήματα έχετε».
Στη συζήτηση με τον εκπρόσωπο της TOTAL, «τέθηκαν όλα όσα είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς, χωρίς να παραγνωρίζονται βεβαίως και τα ειδικότερα συμφέροντα που έχουν οι εταιρείες, που δεν είναι άλλα από εκείνα που συμπίπτουν με τα δικά μας, δηλαδή η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πηγών που πιθανόν να αποδώσουν ενέργεια», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η συνάντηση σήμερα επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει, να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ, με διάφορους τρόπους, που σε αυτό το στάδιο δεν θα τους αναφέρω, διότι άπτονται διαφόρων σημείων συζητήσεων». Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων.
«Υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα, πέραν μιας μεθόδου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. «Από συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για την έγκριση από το Υπουργικό της σύμπραξης TOTAL - ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, ο υπουργός εξήγησε ότι εκκρεμεί ακόμα, λόγω κάποιων πρόσθετων διευκρινιστικών στοιχείων στην Συμβουλευτική Επιτροπή. Ερωτηθείς εάν ικανοποιεί την κυβέρνηση αυτή η εξέλιξη, απάντησε «απόλυτα».
Ιούλη ο διαγωνισμός για πλωτή μονάδα φυσικού αερίου
Σε περιφερειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στο Αιγαίο, για ανταλλαγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, θα εξελιχθεί το έργο των υποδομών για αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό – το CyprusGas2EU. Έτσι, θα διασφαλίζεται η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών διαμέσου της ναυτιλίας και σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πέραν του σχεδιασμού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και του ηλεκτρικού υποθαλάσσιου καλωδίου Euroasia.
Επί της ουσίας, θα μπορούμε, εφόσον απαιτείται, να ανταλλάξουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ των υποδομών στο Βασιλικό στην Κύπρο και στη Ρεβυθούσα στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε τον ευρύτερο σχεδιασμό του έργου χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για υλοποίηση του έργου CYnergy & CyprusGas2EU.
Το CYnergy, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου. Εξήγησε επίσης ότι στο παρόν στάδιο το σύστημα ηλεκτρισμού της Κύπρου είναι απομονωμένο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται κατά 90% περίπου από συμβατικά καύσιμα, ενώ με τη λειτουργία του CyprusGas2EU θα γίνεται πλέον ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.
Το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, γνωστής ως FSRU, η οποία και θα αγκυροβοληθεί μόνιμα στο λιμάνι Βασιλικού. Το δε υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό.
Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το Υπουργείο μαζί με τη ΔΕΦΑ θα ανακοινώσει εντός Ιουλίου τον διαγωνισμό για την προμήθεια της πλωτής μονάδας και μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει και η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.