20/7/18

Ο Λαμπρινίδης πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ, τα μηνύματα που κρύβει η απόφαση

Ο Λαμπρινίδης πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ, τα μηνύματα που κρύβει η απόφαση
Βρίθει πολιτικών, διπλωματικών και γεωπολιτικών μηνυμάτων η απόφαση της ΕΕ να διορίσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη στη θέση του Ευρωπαίου πρέσβη στην Ουάσιγκτον.
Κατ αρχήν, η απόφαση, σηματοδοτεί την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και διεθνές status quo, καθώς και του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.
Η κίνηση αυτή, που έγινε με συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη στην κατεύθυνση της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του Κέντρου και ιδιαίτερα με την αριστερή πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί εμπιστοσύνη με μικρά βήματα.

Υπ αυτό το πρίσμα, μάλιστα, εξηγείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου πριν από λίγο καιρό και εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων. Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε ένα μπαράζ διεθνών επαφών, οι οποίες -όπως αποδεικνύεται- στόχο είχαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την υποψηφιότητα Λαμπρινίδη, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, η ΕΕ με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σε μια ταραγμένη περίοδο και προσδοκά τη βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας σε κεντρικό επίπεδο, που συνεπάγεται ότι και η Ουάσιγκτον είναι θετικά διακείμενη τόσο προς το πρόσωπο, όσο και προς το ρόλο που αποδίδεται στην Αθήνα.
Ο 56χρονος Ελληνας πολιτικός, ο οποίος από το 2013 είναι ειδικός εντεταλμένος της Ενωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα βρεθεί στην υψηλότερη διπλωματική θέση της Ε.Ε., την πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, λόγω του τεταμένου κλίματος με την Ουάσιγκτον.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι πρότεινε χθες τον κ. Λαμπρινίδη για τη θέση αυτή προς αντικατάσταση του Ιρλανδού πρέσβη Ντέβιντ Ο’ Σάλιβαν, ενώ ο επίσημος διορισμός του αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον είναι συνήθως διπλωμάτης και στις σπάνιες περιπτώσεις που η συγκεκριμένη θέση δόθηκε σε πολιτικό πρόσωπο αφορούσε μέχρι στιγμής μόνον πρώην πρωθυπουργούς, γεγονός που κάνει τον διορισμό του κ. Λαμπρινίδη ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο κ. Λαμπρινίδης, παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, ασχολείται με την πολιτική από το 1994, ξεκινώντας ως ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996. Το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.
Την περίοδο 2004-2009 υπήρξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για έξι μήνες το 2011 και το 2012 επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου και διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Λαμπρινίδης δεν είναι ξένος στις ΗΠΑ, καθώς, εκτός από τις σπουδές του σε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Amherst College και το πτυχίο Νομικής που πήρε από το Yale Law School, εργάστηκε από το 1988 έως και το 1993 ως δικηγόρος στην Oυάσιγκτον στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς διαιτησίες.
Kατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλαβε σειρά από διαπραγματεύσεις με τις HΠΑ, όπως αυτή για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβατών, αλλά και τραπεζικών δεδομένων.

6 σχόλια:

  1. Σοβαρολογείτε ότι ο άνθρωπος τής παρέας τού Γιωργάκη θα βοηθήσει τήν Ελλάδα;
    Απορώ και εξίσταμαι με αυτά που διαβάζω! Μάλλον αυτή η εξέλιξη "δένει" με όσα γράφει ο Κωνσταντακόπουλος! Δυστυχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Μογκερίνι τον επέλεξε, έ; Διάβαζε Σόρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα τα μυστηρια μυνηματα των Ελληνων πολιτικων μας φαγανε....Ολο κωδικοποιημενα μυνηματα στελνουν οι ...διανοιες στο μεσοαστρικο διαστημα..χαι τεκ μυνηματα ολο σοφια και ...γνωση.Ειναι ζητημα αν ξερουν να ..γραφουν....οι Ινδιανοι μαντατοφοροι οι ανεπροκοποι στα παντα....Πω πω κωδικες...σφηνοειδεις....του Χαμουραμπι......Γραμμικη βητα...και κυριως..γαμμα....ξυλοκοποι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαμπρός κύριος...Εχει ολα τα διαπιστευτήρια...Νέα εποχή για τα...εθνικά συμφέροντα !
    Θητεία με Πάγκαλο, συνεργάτης ΓΑΠ, πάμε για ...πορτιέρης στο Langley...
    Aπο Ισραήλ μεριά τι λένε ; Εγκρίνεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκρινεται...βαθμος ευφυισς ισον 33.....και ...τρια δικα μας ισον 36....μαστερ κακοποιου...ντοκτορα Λακυ Λουτσιανο...αποφοιτος της Ανωτατης σχολης της Κολασης....μασαει και ταβανοπροκες σαν μακαρονια και στο σινεμα οταν παει τρωει πινεζες σαν πασατεμπο...κουβαλαει κι ενα τοιχο παντα μαζι του με τα διπλωματα καρφωμενα ασοφατιστο...με μονωση στα τουβλα ....ΕΜΑΣ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.