29/8/18

Οι ξευτίλες, με την πολιτική έννοια, που υπέγραψαν και θα εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών, θα βάλουν τ' όνομά τους δίπλα στου Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση

Ντιμιτρόφ ενώπιον της Ευρωβουλής: Είμαι Μακεδόνας

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν του επισήμανε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα», ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε ότι είναι Μακεδόνας και συμπλήρωσε πως, όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ, «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας», σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.


Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί, έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συνέχισε λέγοντας ότι τα Σκόπια έχτισαν «γέφυρα φιλίας» με τους βαλκανικούς λαούς και κυρίως με τους Έλληνες, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. «Εμείς και οι φίλοι μας οι Έλληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό» ανέφερε, σημειώνοντας ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται «ήρωας» και για κάποιους άλλους «προδότης».

«Αν θα μπορούσα να γράψω μόνος μου τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα μου και αν ο Νίκος Κοτζιάς θα μπορούσε να τη γράψει μόνος του, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα του» ανέφερε, τονίζοντας ότι η συμφωνία έπρεπε να γραφτεί και «να συμβιβαστούμε για να προστατέψουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και τη δική μου χώρα». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα.

«Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του '90» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε, λέγοντας: «Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι».

«Είμαι Μακεδόνας»

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν του επισήμανε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα», ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε ότι είναι Μακεδόνας και συμπλήρωσε πως, όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ, «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο ίδιος ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος «Μακεδόνας» έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

5 σχόλια:

  1. Το ψέμα και η απάτη έχει κοντά ποδάρια. Όταν σε λίγο σας διαμελίσουν οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι αρπαχτείτε από Βουλγαρία και Σερβία, να δούμε τότε πως θα κελαηδάς. Κορδώνεσαι τώρα από οίηση γιατί ο δικός μας κατσαπλιάς σας εκχώρησε το ιερό όνομα της Μακεδονίας που ούτε να το προφέρεις μπορείς. Υπακούστε λοιπόν στις προσταγές της Μερκελίνας και των Αμερικανών και θα δείτε προκοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νεκρανάσταση του Ζαχαριάδη, του Μάρκου, του "Υψηλάντη", του Γιώτη, του Σιάντου κ.α. ελεεινών (bantits κατά την Επιτροπή του Ο.Η.Ε.) συμμοριτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό το...οι ξεφτίλες με την "πολιτική έννοια" μας το δίνεται, με την ας πούμε, κοινωνική έννοια για να το καταλάβουμε οι απολίτικοι ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες<

    Είναι συνεννοήσιμος και συνεργάσιμος άνθρωπος. Έλαβε υπ' όψιν του την παράκληση Τσίπρα, να μπορούμε κι εμείς να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία και Μεκεδών. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τα προϊόντα, όπως ο μεκεδονικός χαλβάς. Δύσκολα θα μετονομασθεί σε ελληνικό, ή ολότελα αθηναϊκό, διότι θα τον μπερδεύουν με τούς 300 τής Βουλής, κακό ψόφο να χουν (εκτός προσμένων, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.