24/8/18

Τα μετέωρα βήματα της Ρωσίας στη Συρία

Η Ρωσία παραμένει «κεντρικός παίκτης» στον εμφύλιο που έχει εισέλθει σε νέα φάση. Η αναζήτηση χρηματοδότη για την ανοικοδόμηση και οι δυσκολίες να πείσει ΕΕ και ΗΠΑ παρά το δέλεαρ της επιστροφής προσφύγων. Μεγάλο αγκάθι η Ιντλίμπ.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία εισήλθε σε νέα φάση μετά την κατάληψη των Νταραά και Κουνεϊτρα στα νοτιοδυτικά της χώρας από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Τώρα, για πρώτη φορά στον επταετή πόλεμο, όλα τα ουσιαστικής σημασίας εδάφη στη Συρία βρίσκονται είτε υπό άμεσο έλεγχο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ή έχουν σημαντική ξένη παρουσία.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, ενώ οι τουρκικές είναι ενσωματωμένες στην βόρεια περιφέρεια του Χαλεπιού και της Ιντλίμπ, όπου παραμένουν και οι τελευταίες δυνάμεις των ανταρτών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αυτή που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, με τη βοήθεια συμμάχων όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Χεζμπολά. Καθένας από αυτούς τους εταίρους έχει διαφορετικό όραμα για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Όμως η Μόσχα –έχοντας ήδη πετύχει τον πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης των θέσεών της, και ολόκληρης της κυβέρνησης Άσαντ, στη χώρα- θέλει να σταθεροποιήσει τον πόλεμο και να δρέψει τα οφέλη της εμπλοκής της στον πόλεμο. Προς τον σκοπό αυτό, η Ρωσία έχει καταρτίσει ένα σχέδιο με πολλά σκέλη, το οποίο βρίθει ρίσκων και του οποίου η επιτυχία μόνο σίγουρη δεν είναι.

Για τη συνέχεια Euro2Day

3 σχόλια:

  1. Μην κουραστείτε να πάτε στο link για να δείτε τον ποιητή.

    Το STRATFOR είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ Διαφωτιστικό το αρθρο πάντως η Τουρκία δεν πήγε στη Συρία για να αποτρέψει τους Κούρδους .Αυτό είναι πρόσχημα . Πήγε για κατάκτηση και το έλεγε από χρόνια ο γενιτσαροτουρκαλας Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή η νικητρια Ρωσία έιναι μετέωρη. Καλώς. Οι Ηττημένες ΗΠΑ τι είναι; Αυτό που ενοχλεί δεν είναι η θέση κάποιου άρθρου. Ενοχλεί αν ειναι ενάντια στην κοινη λογική που μπορεί νακαταλάβει ο καθενας. Αυτό εμποδίζει τον κόσμο να σκεφτεί λογικά και συνεπώς βλάπτει και το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.