31/8/18

Η ανώτατη απάτη του κατώτατου μισθού

Είσαι επενδυτής. Μαθαίνεις ότι υπάρχει ένα κράτος, το Τζαμπαζιστάν, στο οποίο η εργασία είναι δωρεάν. Για έναν μυστήριο λόγο, όλοι εκεί εργάζονται χωρίς αμοιβή.

«Πολύ ωραία νέα» σκέφτεσαι. Αλλά, σαν τα ανέκδοτα, αυτό ήταν το ευχάριστο, που το άκουσες πρώτο. Άκου τώρα και τα δυσάρεστα: το Τζαμπαζιστάν είναι ανάμεσα στα τρία πιο διεφθαρμένα κράτη του κόσμου.
 Δεν θα ξέρεις, όταν ξεκινήσεις την επένδυσή σου, πότε θα πάρεις άδεια. Αν θα σου χρειαστούν πέντε μήνες ή πέντε χρόνια. Δεν ξέρεις πόσα πρέπει να δώσεις σε λάδωμα των υπεύθυνων για να ξεκινήσεις και πόσα θα χρειάζεται να δίνεις κάθε χρόνο για να λειτουργείς. 
Δεν ξέρεις πόσο φόρο θα πληρώνεις, γιατί στο Τζαμπαζιστάν κάθε 10 μέρες αλλάζει ο νόμος και σου ζητάνε όσα τους λείπουν. Δεν ξέρεις αν θα μπορείς να διακινείς τα προϊόντα σου γιατί όποιος θέλει μπορεί να κλείνει τους δρόμους, να απαγορεύει στα πλοία να αποπλεύσουν, να νεκρώνει τις συγκοινωνίες. 
Δεν ξέρεις καν αν θα μπορείς να πηγαίνεις στη δουλειά σου, γιατί κάτι τύποι με σημαίες και λάβαρα που πιστεύουν ακόμα στον Στάλιν και στους Κύκλωπες μπορεί να έρθουν να σου βάλουν αλυσίδες γύρω – γύρω ή να μπουν στο γραφείο σου και να το κάνουν λαμπόγιαλο. 

Για τη συνέχεια square

3 σχόλια:

  1. σημειωτέων ότι η μισθολογική δαπάνη στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι - ως παράγων βαρύτητας- στη 17η θέση
    αλλά στην πατρίδα μας κόψανε τους μισθούς , που να κόψουν τα κεφάλια σε όλα τα τσογλανοειδή νεοφιλλελλεδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά αναφέρεσαι σε "σύγχρονες επιχειρήσεις". Πόσες τέτοιες όμως έχουμε? Τι ποσοστό κατέχουν στην αγορά μας? Τα καφέ / κομμωτήρια / μανικιουράδικα / delivery / ψιλικά / σουβλατζίδικα / κλπ, ανήκουν (στην δική μας πραγματικότητα πάντα) στην κατηγορία των σύγχρονων επιχειρήσεων? Ερωτήματα θέτω, δεν ξέρω αλλά να είναι το μισθολογικό κόστος του μανικιουράδικου ή του κομμωτηρίου ο 17ος συντελεστής κόστους, μου φαίνεται ολίγον περίεργο... Εννοώ ότι θέλει ανάλυση το πράγμα για να έχεις λογικά και ασφαλή συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    2. Μπαμπυ
      Μετα απο επιπονες ταραχωδεις ιδεολογικες αναλυσεις 60 ετων καταληξαμε στα εργαστηρια στο συμπερασμα οτι αναλυοντας ...αερα κοπανιστο...φτανεις στο πιο ελαφρυ αεριο στην φυση...το υδρογονο.Πιο περα ο Μαρξ...ο Φρηντμαν ..κι ολα τα ..πτηνα παθαινουν ασφυξια. Η χωρα δεν παραγει αλλα εχει τις καλυτερες συσκευες αναλυσεων ..τις ιδεολογιες..αναλυουν και Σεληνιακα πετρωματα..τι κλιση εχουν...γερνουν δεξια η αριστερα .

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.