9/9/18

Τα Σεπτεμβριανά 1995 στην Κων/πολη και το… ΑΚΕΛ

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ το οργανωμένο από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ανθελληνικό πογκρόμ των μαινόμενων τουρκικών όχλων εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως  τη νύκτα της Τρίτης 6ης ώς την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 1955, το μυστικό «Γραφείο Ειδικού Πολέμου» (ΓΕΠ) της Τουρκίας είχε προετοιμάσει με δικούς του πράκτορες έκρηξη στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται ως σπίτι του «πατέρα των Τούρκων» Κεμάλ Ατατούρκ. Πριν καν εκραγεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, η τουρκική εφημερίδα «İstanbul Ekspres» της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, διανεμηθείσα ως «φέιγ-βολάν», ανάγγειλε ότι… «ανατινάχθηκε το σπίτι του Ατατούρκ…».
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΥΘΟΥΝ οι τουρκοκυπριακοί όχλοι, με όμοιο τρόπο, πυρπολώντας και λεηλατώντας, τις γειτνιάζουσες με τον τουρκομαχαλά της Λευκωσίας ελληνικές συνοικίες το 1958 και να ακολουθήσει 12.6.1958 η οργανωμένη από τους Αγγλο-Τούρκους σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, το ΓΕΠ της Τουρκίας με την τ/κ ΤΜΤ του, στις 7.6.1958 έστειλε πράκτορες του Ραούφ Ντενκτάς για να βάλουν βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου και την απέδωσαν στην… ΕΟΚΑ!  Τη βόμβα ομολόγησε περήφανος, 26 χρόνια αργότερα, στις 26.6.1984, ο ίδιος ο Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στο βρετανικό ITV.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ την Τουρκανταρσία 1963-1964, το ΓΕΠ της Τουρκίας με την ΤΜΤ του, έβαλε βόμβες στα τζαμιά Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ στη Λευκωσία, 25.3.1962. Το ομολόγησε, καμαρώνοντας δημοσίως στα ΜΜΕ, 24.9.2010, ο Τούρκος εν αποστρατεία στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, που το 1962 υπηρετούσε στο ΓΕΠ-ΤΜΤ στη Λευκωσία…
Λ Ι Γ Ο Ι  ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ότι για την «προετοιμασία» των τουρκικών όχλων, που έδρασαν στο ανθελληνικό πογκρόμ στην Πόλη 6-7 Σεπτ. 1955, «χρησιμοποιήθηκε» εν αγνοία του και το ΑΚΕΛ. Και το προαναγγελθέν συλλαλητήριό του της Κυριακής 28ης Αυγούστου 1955 εναντίον της τότε «Τριμερούς Αγγλίας - Τουρκίας - Ελλάδος» που μεθόδευσε ο Βρετανός Υπ.Εξ. και μετέπειτα πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν. Για το συλλαλητήριο, οι Τούρκοι μαζί με τον Τ/κ ηγέτη Φαζίλ Κιουτσούκ διέδωσαν στην Τουρκία ότι θα επρόκειτο περί έναρξης… σφαγής των Τουρκοκυπρίων:
Ο ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ στις 13 Αυγ. 1955 έστειλε επιστολή στην Κων/πολη ότι «οι Ε/κ στο συλλαλητήριο στις 28.8.1955 θα ξεκινούσαν τη γενοκτονία των Τ/κ». Έγινε πρωτοσέλιδο στην Τουρκία. Παρά την ανυπαρξία ίχνους στοιχείων, η χαλκευμένη «είδηση» υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό Μεντερές, σε εμπρηστικές δηλώσεις του στις 24.8.1955.
- Ο Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Αν, σε μελέτη του της 5.9.2001, αναφέρει ότι: «Ακόμα κι οι εγγλέζικες υπηρεσίες, που πολεμούσαν την ΕΟΚΑ, δεν είχαν παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον σχεδιασμό ή και την ιδέα μιας τέτοιας επίθεσης. Πόσω μάλλον που η διοργάνωση μιας επίθεσης εναντίον των Τ/κ δεν ταίριαζε με την πολιτική της ΕΟΚΑ εκείνης της περιόδου. Γιατί οι φήμες για την επικείμενη επίθεση είχαν αρχίσει να διαδίδονται στις 13.8.1955, δηλαδή πέντε εβδομάδες μετά το μοίρασμα μιας προκήρυξης της ΕΟΚΑ, η οποία ανέφερε τις καλές προθέσεις της έναντι της τ/κ κοινότητας. Ο ηγέτης της ΕΟΚΑ Διγενής διευκρίνιζε ότι η τ/κ κοινότητα δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο και έλεγε ότι η προστασία της τ/κ κοινότητας αποτελούσε διαταγή προς τους αντάρτες της ΕΟΚΑ και ζήτημα στρατιωτικής υπόληψης. Πράγματι, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1955 η ΕΟΚΑ κράτησε τον λόγο της […] Στη πρόσκληση του ΑΚΕΛ για το συλλαλητήριο της 28.8.1955 δεν υπήρχαν αντι-τουρκικές αναφορές. Τουναντίον το ΑΚΕΛ υποστήριζε τη συνεργασία Τ/κ-Ε/κ […]  Την Κυριακή, 28.8.1955, οι Έλληνες κομμουνιστές διαδήλωσαν στην Κύπρο και η μέρα έληξε χωρίς να ανοίξει τ/κ ρουθούνι. Η μοναδική πράξη βίας που συντελέστηκε εκείνη τη μέρα, από την ΕΟΚΑ, ήταν η δολοφονία ενός Ε/κ αστυνομικού που εργαζόταν στις ‘Ειδικές Δυνάμεις’ [των Άγγλων]».
Γ Ι Α Τ Ι  ο Κιουτσούκ έσπευσε 13 Αυγ. 1955 να χαλκεύσει την «είδηση» για δήθεν σχέδιο γενοκτονίας των Τ/κ στο συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ της 28.8.1955; Όταν ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, την 1η Απρ. 1955, ο μεγάλος Τούρκος αριστερός ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, από τη Μόσχα, είχε απευθύνει έκκληση στους Τ/κ να συνταχθούν με τους Ε/κ στον αγώνα εναντίον των Άγγλων. Δημοσιεύτηκε και στην αριστερή «ΑΥΓΗ» των Αθηνών, 17.4.1955:
«Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή - η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς - του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα. Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο, γράφει, όταν η νήσος απαλλαγή από τους Άγγλους ιμπεριαλιστάς, οι Τούρκοι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του κυπριακού λαού, με τη συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κυπρίους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν».
Τ Ο  ΜΗΝΥΜΑ Χικμέτ αξιοποιήθηκε αργότερα από την τουρκική αστυνομία για την κατασκευή αριστερών «ενόχων», για το Πογκρόμ που η κυβέρνηση Μεντερές εξαπέλυσε με τους τουρκικούς όχλους εναντίον των Ελλήνων της Κων/πολης 6-7 Σεπτ. 1955. Απέδωσε το όργιο των καταστροφών σε δήθεν κομμουνιστική συνωμοσία. Και συνέλαβε όσους αριστερούς μπόρεσε να βρει. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν και ο γνωστός αριστερός συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.
Η Τουρκάλα ιστορικός Ντιλέκ Γκιουβέν, το 2006, στο βιβλίο της για τα Σεπτεμβριανά ‘55, με βάση τα επίσημα τουρκικά και αμερικανικά αρχεία, σημειώνει ότι: «Ως απόδειξη για την εμπλοκή της Κομιντέρν [Κομμουν. Διεθνούς] στα έκτροπα υποδεικνύονται κυρίως δύο γράμματα του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που είχε καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση, με τα οποία απευθυνόταν στους Τούρκους εργάτες στην Κύπρο, καλώντας τους να δράσουν από κοινού με τους Έλληνες εργάτες εναντίον των ιμπεριαλιστών καταπιεστών του νησιού». Ο ίδιος ο Αζίζ Νεσίν έγραψε και τα εξής: «Τη νύχτα της 6/7 Σεπτεμβρίου η Πόλη κάηκε και γκρεμίστηκε. Τότε η Κυβέρνηση [Μεντερές] τα έχασε και ξεσηκώθηκε να σκαρώσει φταίχτη γι’ αυτό το αδίκημα. Στο τέλος έριξε την ευθύνη πάνω σε εξήντα αριστερούς, που κατά τύχη συνέλαβε απ’ εδώ κι απ’ εκεί… Τότε ήμουν και εγώ ένας από τους δήθεν κατηγορούμενους που κλείστηκαν σε μοναχικό κελί με την κατηγορία ότι εκάψαμε και ρημάξαμε την Πόλη». Τη μαρτυρία Νεσίν παραθέτει και στο βιβλίο του, «Η Άλλη Πλευρά», ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής.
Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.