30/9/18

Σημαντικό εργαλείο για την Αμμόχωστο η έκθεση Ευρωβουλής

ΜΙΑ αρκούντως σημαντική εξέλιξη συνιστά η πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Αμμόχωστο. Πρώτα ήταν η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών, που είναι αποτέλεσμα της διερευνητικής αποστολής που πραγματοποίησε στην Κύπρο, στις 7-8 Μαΐου. Κατά την προχθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής συζητήθηκε και το ψήφισμα που προωθείται προς έγκριση, στο οποίο τίθενται και στο τραπέζι ζητήματα επιβολής κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Κι αυτό ως αποτέλεσμα της άρνησης της Άγκυρας να υλοποιήσει την υποχρέωση επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμούς της κατοίκους. 
ΣΥΜΦΩΝΑ με την ανταπόκριση του «Φ» από τις Βρυξέλλες, το προσχέδιο έκθεσης θα οριστικοποιηθεί σε ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 21 Νοεμβρίου, αφού υποβληθούν τροπολογίες, στο πλαίσιο των οποίων εκτιμάται ότι το τουρκικό λόμπι θα επιχειρήσει να «νερώσει» τη σύσταση της Επιτροπής Αναφορών. Σύμφωνα, πάντα με το ρεπορτάζ, η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών δεν έχει πολιτικά δεσμευτικό χαρακτήρα, αν και δεν παύει να στέλνει τα δικά της μηνύματα ως μια ηθική δικαίωση, που δύναται να τύχει αξιοποίησης.
ΚΙ αυτό γιατί στο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 21 Νοεμβρίου, καταγράφεται μια ξεκάθαρη σύσταση προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη: «… να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
ΑΥΤΟ το βήμα θα συνιστά μια σημαντική εξέλιξη, που ανατρέπει εν πολλοίς  τη μέχρι σήμερα πρακτική διεθνών οργανισμών στο Κυπριακό. Μέχρι σήμερα αυτό που γινόταν ήταν οι όποιες παρεμβάσεις να περιορίζονται σε εκκλήσεις προς την Τουρκία. Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί, όπως είναι γνωστό, σε κάποιες περιπτώσεις οι εκκλήσεις απευθύνονταν τόσο στον θύτη όσο και στο θύμα. 
ΔΕΝ θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει εκείνο το οποίο θα προβλέπει το ψήφισμα εάν και εφόσον εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Ήδη έχει καταγραφεί η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την προχθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την απόδοση των Βαρωσίων ως ένα από τα κύρια σημεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο μέσω της διαδικασίας αυτής θα επιστραφεί η περίκλειστη πόλη. Δηλαδή, παρακάμπτει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέκαμψε τόσο το ζήτημα της άμεσης απόδοσης των Βαρωσίων, όσο και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
ΣΥΝΕΠΩΣ υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο, μια θετική εξέλιξη, που θα στέλνει σαφέστατα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Τουρκία και το τουρκικό λόμπι εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που προέχει είναι όπως μέχρι την 21η Νοεμβρίου υπάρξουν παρεμβάσεις για να μην αλλοιωθεί το περιεχόμενο της έκθεσης και στη συνέχεια να κινητοποιηθούν όλοι για να προωθηθεί για να υλοποιηθεί η σύσταση. Δύσκολο το εγχείρημα πλην όμως πρέπει αυτό το εργαλείο να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Δεν μας προσφέρονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.