22/9/18

Τεχεράνη: Ξένο καθεστώς, στηριζόμενο από ΗΠΑ, υπεύθυνο για την πολύνεκρη επίθεση στην παρέλαση

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την πολύνεκρη επίθεση  εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, η Τεχεράνη «δείχνει» ένα «ξένο καθεστώς, στηριζόμενο από τις ΗΠΑ». Προειδοποιεί δε για αποφασιστική απάντηση. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί.
«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. 
Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο έως τέσσερις δράστες, οι οποίοι αρχικά άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους και στη συνέχεια επιχείρησαν να πυροβολήσουν κατά της εξέδρας των επισήμων, αλλά εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Νεώτερες πληροφορίες - Iράν: 24 νεκροί, 53 τραυματίες ο νεώτερος απολογισμός της επίθεσης
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν  έχει ανέλθει σε 24, ενώ οι τραυματίες είναι 53, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση» μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχος, που δεν κατονομάζει. 
Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη αποδίδει την επίθεση σε «ξένο καθεστώς», το οποίο φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης έκανε ανοιχτά λόγο για εθνικιστές στηριζόμενους από τη Σαουδική Αραβία. 
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC 

1 σχόλιο:

  1. Χτύπημα υψηλής συμβολικής αξίας και μεγάλους θράσους.Οσο για τη δυσκολία νομίζω οτι ειναι μικρής δυσκολίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.