3/10/18

Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές έως -28%; - Φόβοι προσωρινής κρατικοποίησης λόγω αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων - Τι σχεδιάζει ο SSM;

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης επανέρχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές; 
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισεκ. ευρώ. 
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών σε ερώτηση που ετέθη επίσημα από το bankingnews αναφέρει ότι «δεν σχολιάζει».
Ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι ο SSM επεξεργάζεται σχέδια για τις τράπεζες στην Ελλάδα που αφορούν τόσο την κεφαλαιακή της ενίσχυση, όσο και την αντιμετώπιση των NPEs. 
Μάλιστα η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για το πως θα εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες από δημιουργία SPV με κρατική χρηματοδότηση έως την άμεση χρήση των 30 δισεκ. από το κρατικό κεφαλαιακό απόθεμα. 
Οι έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται έκπληκτοι με την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και αναζητούν τις αιτίες της κατάρρευσης των μετοχών. 
Σήμερα 3 Οκτωβρίου η Πειραιώς βρίσκεται στο -28%, η Eurobank -20%, η Εθνική -16% και η Alpha bank -8%. 
Σε κάθε περίπτωση το bankingnews έχει επισημάνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Πόσα κεφάλαια;Η Πειραιώς χρειάζεται 2,5 δισεκ. ευρώ 
Η Εθνική 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ 
Η Alpha bank κάτω από 1 δισεκ. ευρώ έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα 
Η Eurobank 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ. 
Συνολικά 6-6,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτό που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αναστάτωση είναι ότι οι αγορές βλέπουν αδυναμία άντλησης κεφαλαίων στις τράπεζες και η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει σχέδια κρατικής διάσωσης. 
Θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, οπότε η ΕΚΤ και ο SSM πρακτικά δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση. 
Όμως οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις. 
Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι ότι εάν διαρκέσει για μεγάλο διάστημα η αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές, τότε ο κίνδυνος το κράτος να παρέμβει και με κρατικά κεφάλαια να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλος.
Ο κίνδυνος προσωρινής κρατικοποίησης είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα. 

Βέβαια θέματα όπως state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας ή bail in είναι εμπόδια που πρέπει να επιλυθούν. 
Πάντως είναι αληθές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα των τραπεζών δηλαδή τα προβληματικά δάνεια και η αδυναμία έλλειψης κεφαλαίων. 
Από δημιουργία SPV έως την χρήση των κρατικών κεφαλαίων των 30 δισεκ. ευρώ. 

www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

  1. Τις τραπεζες τις αγοραδαν ξενα funds πληρωνοντας 6-7 δις. Αυτα τα αρπακτικα δε θα βαλουν το χερι στη τσεπη και θα ξαναπληρωσει ο φορολογουμενος, που εχει πληρωσει ηδη 40 δις? Τι ομορφος που ειναι ο καπιταλισμος και ειδικα ο αριστερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν ιδια φαινονται αυτα τα δυο...σαν διδυμα ..απ την ιδια μανα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.