30/10/18

Η Κίνα εορτάζει εφέτος τα 40 χρόνια από την εκκίνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Ντέγκ Σιαοπίνγκ για φιλελευθεροποίηση της οικονομίας


.
Το 1978 το κινεζικό κράτος συμμετείχε κατά 100% στη παραγωγή του ΑΕΠ. Ενός αναιμικού ΑΕΠ, αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 50 δολάρια.
Το 1992 η κρατική συμμετοχή στο ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 86%. Η "ανάδυση" του ιδιωτικού τομέα οδήγησε σε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα 366 δολάρια.
Το 2017 ο ιδιωτικός τομέας παρήγαγε το 60% (!!!) του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τον εικοσαπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα 7500 δολάρια.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τη χώρα μας:
- το 1975 το κράτος συμμετείχε με περίπου 30% στο ΑΕΠ.
- το 1989 η κρατική συμμετοχή είχε αυξηθεί στο 50%.
- το 2009 το κράτος γνώρισε την μεγαλύτερη γιγάντωση του (60% του ΑΕΠ), ενώ αντίστοιχα ο ιδιωτικός τομέας την μεγαλύτερη συρρίκνωση (40%).
- σήμερα, μετά από 9 χρόνια, υποτίθεται, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, η αναλογία είναι 55%-45% υπέρ του κράτους.
Και αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα: είναι δυνατόν σε μια καπιταλιστική οικονομία δυτικού τύπου η κρατική συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα να είναι 55%, σημαντικά υψηλότερη από εκείνη μιας κομμουνιστικής
μητρόπολης;

George Billinis



3 σχόλια:

  1. εγώ κυριε George, δεν την μπορώ αυτην την ανάπτυξη εχω κακές συνήθειες, θελω τουλάχιστον 2 γεύματα τη μερα και 2 φορές τη βδομαδα κρέας, με το ρύζι στουμπωνω.
    Κάνε τον νεοφιλελευθερισμο με άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι "μισή" η ανάλυσή σου. Το πρόβλημα δεν είναι η συμμετοχή του κράτους στο ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα. Εκέι πονάμε. Ή αυξάνουμε την αποτελεσμάτικότητα ( πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα ), ή μειώνουμε το δημόσιο ώστε να μεταφερθούν πόροι στον ιδιωτικό τομέα. https://analyst.gr/2017/03/25/i-simmetoxi-tou-kratous-stin-oikonomia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.