16/10/18

Υπόθεση Κασόγκι: Στη Σ. Αραβία ο Πομπέο και αμέσως μετά Τουρκία

REUTERS/LEAH MILLIS
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
Στο Ριάντ, προκειμένου να συναντήσει ο ίδιος προσωπικά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αμέσως μετά ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αξιολογεί τα νέα στοιχεία που συνέλεξε έπειτα από περίπου οκτώ ώρες ερευνών στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης - εκεί όπου ο Τζαμάλ Κασόγκι πήγε για μία υπόθεση ρουτίνας και σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές δεν βγήκε ποτέ ξανά ζωντανός.
Στον απόηχο ενός καταιγισμού εξελίξεων, την Άγκυρα να επιμένει ότι έχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του βασιλείου δολοφονήθηκε, τον Ντόναλντ Τραμπ να βλέπει πίσω από την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση «αδίστακτους δολοφόνους» - χωρίς όμως να εξηγεί πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα - ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα αμερικανικά μέσα προσθέτουν κι άλλο δράμα στην υπόθεση.
Το CNN αρχικά και οι «New York Times» ακολούθως, αμφότερα επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο βασίλειο, αναφέρουν ότι το Ριάντ ετοιμάζεται να αλλάξει την εκδοχή του και να παραδεχτεί ότι ο Κασόγκι όντως κατέληξε στο προξενείο, στο πλαίσιο μίας ανάκρισης κατά την οποία κάτι δεν πήγε καλά.
Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να συμβαδίζει με το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο το οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν στη διάθεσή τους και στο οποίο ακούγονται φωνές στα Αραβικά. Απέχει ωστόσο αρκετά από την έτερη εκδοχή, η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από την δολοφονία του Κασόγκι βρίσκεται ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο σκότωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του δημοσιογράφου.
Η νέα εκδοχή, εάν τελικά υποστηριχθεί από το Ριάντ και αν ασφαλώς είναι αλήθεια, έχει στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση στην πολιτική κρίση που προκάλεσε στο βασίλειο η εξαφάνιση του Κασόγκι. Πέραν της απειλής των κυρώσεων εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας που άφησε να αιωρείται ο Αμερικανός πρόεδρος, δεκάδες κολοσσοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», το επενδυτικό συνέδριο το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο Ριάντ.
Το νέο στόρι θα βοηθήσει επίσης και την εικόνα της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να αποσυρθεί από την πανάκριβη συμφωνία πώλησης όπλων ενώ έως και την τελευταία στιγμή σκόπευε να συμμετάσχει στο συνέδριο.   
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Ολόκληρος Πομπέο θα πάει για τον δημοσιογράφο και στα δυο κράτη!Νόμιζα πως η αρμοδιότητά του άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του!Πάει ως (πρώην) διευθυντής της CIA η για λογαριασμό του Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε ήδη "προληπτικά" μέτρα κατά της Σαουδικής Αραβίας για να προσέξουν πως θα "χειριστούν" την περίπτωση!Ωστόσο 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας? Δηλαδή μέσα στην πρεσβεία γίνονται εκτελέσεις? Έχουν ειδικό χώρο και απόσπασμα?Πως το εννοεί ο ποιητής? Τόσο ενδιαφέρον για έναν απλό δημοσιογράφο στην Αμερική που δεν είναι Ρωσία και η δημοκρατία είναι το υπέρτατο αγαθό των πολιτών της? Τι γίνεται ρε αδερφέ? Έχουμε μπερδευτεί δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος, εμείς ποιοι είμαστε? ποιοι είναι οι άλλοι, εμείς με ποιους είμαστε, που είναι η δημοκρατία των λαών...
    Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
    εκεί που πάει να σκύψει
    με το σουγιά στο κόκκαλο
    με το λουρί στο σβέρκο

    Νάτη πετιέται απο ξαρχής
    κι αντριεύει και θεριεύει
    και καμακώνει το θεριό
    με το καμάκι του ήλιου
    https://www.youtube.com/watch?v=I4B-0Bq3zjo
    καλήμέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.