2/10/18

Yeni Şafak: Οι ΗΠΑ και το ραντάρ παρακολούθησης της Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη

  • (Φωτ.: yenisafak.com)
Οι ΗΠΑ τοποθετούν στρατιωτικό ραντάρ 60 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την παρακολούθηση της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό ραντάρ νέας γενιάς, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να παρακολουθούν την περιοχή του Έβρου, τα Δαρδανέλια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. 

Τα χαρακτηριστικά του ραντάρ περιλαμβάνουν αναγνώριση εικόνας, ήχου και κίνησης.
Το ραντάρ θα τοποθετηθεί σε λόφο στην περιοχή της Μαρώνειας του Νομού Ροδόπης και από εκεί, με δορυφορική υποστήριξη, οι εικόνες και τα αρχεία θα μεταφέρονται στο κέντρο παρακολούθησης στην Αλεξανδρούπολη. Το σύστημα παρακολούθησης θα υποστηρίζεται επίσης από θερμικές, ασύρματες κάμερες και μικροκυματικές ραδιοζεύξεις. Τελικός προορισμός των αρχείων που θα συγκεντρώνονται είναι η Αθήνα, όπου και θα πραγματοποιείται η τελική τους αξιολόγηση και επεξεργασία. 

Φωτογραφία από το δημοσίευμα της εφημερίδας (φωτ.: yenisafak.com)
Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON 1 και στην πρόσφατη πρώτη πτήση του σε περιοχές του βόρειου Αιγαίου και του Έβρου. Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην άσκηση «Παρμενίων 2018», η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 5-12 Οκτωβρίου, και την οποία θα παρακολουθήσουν και οι ΗΠΑ.
Η παραποίηση της πραγματικής είδησης
Ωστόσο, ρεπορτάζ του defencepoint.gr αναφέρει πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, συγχέει σκόπιμα μια εντελώς διαφορετική είδηση με το δικό της δημοσίευμα, για να εξυπηρετήσει πολιτικούς και επικοινωνιακούς στόχους της τουρκικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το προπαγανδιστικό δημοσίευμα, βασίζεται στην πραγματική είδηση εγκατάστασης τριών ραντάρ επάκτιας επιτήρησης στην Αλεξανδρούπολη, τη Μαρώνεια και τη Σαμοθράκη, καθώς και ενός Κέντρου Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή και όχι από τις ΗΠΑ, κάτι που καθίσταται σαφές και από την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.
Σύμφωνα με το σχετικό διαγωνισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα Σύστημα Επιτήρησης που θα παρέχει τις αναγκαίες επιχειρησιακές δυνατότητες προς τις οικείες Λιμενικές Αρχές και τα Κέντρα Επιχειρήσεων, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την παροχή Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πλοίων (VTS) και θα βελτιώσει  την ποιότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης. 
Το σύστημα θα αποτελείται από τρεις μη επανδρωμένους σταθμούς επιτήρησης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας και Σαμοθράκης και από  ένα Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Κάθε σταθμός επιτήρησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό,  όπως ραντάρ για την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής, σύστημα οπτικής και θερμικής απεικόνισης, μετεωρολογικό σταθμό, σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πλοίων (AIS), σταθμό ασυρμάτου VHF Marine & Aero, ραδιογωνιόμετρο (RDF), σύστημα μικροκυματικών ραδιοζεύξεων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου θα αποτελείται από ειδικά συστήματα  για τη λήψη, επεξεργασία, προβολή και καταγραφή των πληροφοριών που θα στέλνουν οι σταθμοί επιτήρησης.»

5 σχόλια:

  1. Μπράβο - επιτέλους καλά νέα - και πόνος στους Τούρκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια τώρα που είπατε ραντάρ!Με εκείνες τις θερμικές ρωσικές κάμερες που είχαν αγοραστεί να μπούν στα σύνορα στον Έβρο και κινδυνεύουν τα παιδιά μας τι έγινε!Τοποθετήθηκαν! Οι δημισιογράφοι μόνον για καφεδάκια στα γραφεία είναι να παίρνουν συνεντεύξεις από τους κομματικούς σκύλους? Κανένα ρεποστάζ θα ιδρώσει κανένας να κάνει να ενημερωθούμε να τους στείλουμε στο διάολο όλους!Εστιάσατε πρίν μέρες μια ολόκληρη Ελλάδα για τις συντάξεις!Στο διάολο και οι συντάξεις κι αυτί μαζί που θα αφήσουμε τα γερόντια μας να "πουληθούν" για 50 ευρώ!Στο διάολο όλο, θα τα ζήσουμε τα γερόντια πάση θυσία γιατί τους τιμούμε!Εδώ την Πατρίδα μας θέλουμε να βλέπουμε λεβεντιά να την καμαρώνουμε...θα τους ξεμπουντουλώσουμε αν δεν βάλουν μυαλό!Μπαίνει σιγά-σιγά το νερό στ αυλάκι!Ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται...πηγαίνετε τοποθετήστε τις κάμερες τις έχουμε πληρώσει κερατάδες!Πιέστε το λαμόγιο τον Καμένο που δεν φεύγει μπας κι αρπάξει τίποτα μάλλον σαν το σκυλί το πεινασμένο (ο πεινάλας)που του πετάς ψωμί στον αέρα και το αρπάζει μεμιάς από τα οπλικά και τους εκσυγχρνισμούς...τις κάμερες ρεεεεε, βάλτε τες λαμόγιαααα...Συριζοανελονδποταμοφωφάκια και λοιποί συγγενείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτό πάντως απεικονίζει κεραίες Forward Scatter, οπως αυτές του ΝΑΤΟικού backbone απο την Νορβηγία εως και την Τουρκία για πολλές δεκαετίες...
    Προφανώς ουδεμία σχέση με ραντάρ VTS, στην ζώνη Χ (9.375 GHz), με κεραίες inverse cosec2 για "κατόπτευση" στην επιφάνεια της θαλάσσης.
    Τώρα η επιλογή της ΜΑρώνειας (600+ μ. υψόμετρο) για τέτοια δουλειά απο τους φωστήρες του ΥΕΝ...Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κι ενα καλο παιδι με νευρο κσι γνωσεις ο Βοταν.

      Διαγραφή
    2. Η φωτογραφία από το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ίσως να είναι «παρμένη» και από εδώ:

      «Η εγκαταλελειμμένη πρώην αμερικάνικη βάση ραντάρ στη Λευκάδα» - BY SKAROS | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 16, 2009 @ 9:44 ΜΜ

      Lefkada News… Λευκαδίτικα Νέα…

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.