30/11/18

Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών διευρύνει την κατασκοπική της δράση στη Γερμανία

Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών διευρύνει την κατασκοπική της δράση στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα
Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) έχει επεκτείνει την κατασκοπική της δράση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας σε στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης και σε γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τονίζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Η εφημερίδα Der Tagesspiegel με σημερινό (30/11) της δημοσίευμα και η Die Welt στην έκδοση του Σαββάτου (1/12), αναφέρονται στη διεύρυνση της κατασκοπικής δράσης της τουρκικής Υπηρεσίας, επικαλούμενες απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.
Η Die Welt τόνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε 23 υποθέσεις τα τελευταία χρόνια εναντίον φερόμενων μελών της ΜΙΤ, 17 εκ των οποίων το 2017 και το 2018.

Δεν τους ενόχλησαν οι καταλήψεις, αλλά η ελληνική σημαία

Του Σάκη Μουμτζή
Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής πως είμαι κατά των καταλήψεων σχολείων και ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των καταληψιών. Οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία για να μάθουν γράμματα. Και αυτή είναι η δουλειά των καθηγητών και των δασκάλων. Δεν τους πληρώνουμε για να κάνουν τα παιδιά μας λαϊκούς αγωνιστές, ούτε για να αγωνιστούν κατά του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η κατάπτυστη προχθεσινή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Στο κάτω-κάτω το 90% του Ελληνικού λαού είναι υπέρ του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ.
Για να συνεννοούμαστε λοιπόν, η κοινωνική λειτουργία του σχολείου είναι αμιγώς εκπαιδευτική και γι' αυτό και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αποκαλούνται εκπαιδευτικοί. Τους αγωνιστές τους διαμορφώνουν οι πολιτικές νεολαίες, χωρίς να διαταράσσουν τις σχολικές λειτουργίες.

Κόσοβο: Οι δασμοί θα παραμείνουν αν η Σερβία δεν μας αναγνωρίσει

REUTERS/Hazir Reka
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου και της Δύσης, αποτελεί απόφαση του κράτους του Κοσόβου, το οποίο δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση.
Οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αποτελέσουν μέρος της τελικής συμφωνίας με το Βελιγράδι, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου και της Δύσης, αποτελεί απόφαση του κράτους του Κοσόβου, το οποίο δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση.

-

Θρίλερ με το αεροπλάνο της Μέρκελ: Σπάνιο μπλακ άουτ στο σύστημα επικοινωνιών

  • (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
Έρευνα για το πού οφείλεται η σοβαρή βλάβη στο αεροσκάφος «Konrad Adenauer» που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στο Μπουένος Άιρες διενεργούν οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Γερμανίας. Δημοσίευμα της Rheinische Post που επικαλείται ανώτατες πηγές των Υπηρεσιών Ασφαλείας αναφέρει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Νεότερα δημοσιεύματα, ωστόσο, διαψεύδουν τις πληροφορίες για «υποψίες εγκληματικής ενέργειας».

Πώς ο Σόρος μετατράπηκε από φίλο σε εχθρό για τον Ερντογάν - How Soros turned from friend to foe for Erdogan

Fehim Tastekin
REUTERS/Francois Lenoir    Financier and philanthropist George Soros speaks during the European Roma summit at European Commission headquarters in Brussels, Sept. 16, 2008.
A government-led campaign demonizing American-Hungarian billionaire and philanthropist George Soros has reached such a crescendo in Turkey that the Open Society Foundation has decided to pull out from the country.
Soros who in recent years has been turned into a hated figure in countries such as Macedonia, Poland, Romania and even his native Hungary, is now being used as a tool to intimidate the opposition in Turkey. The most striking reflections of this campaign are the judicial onslaughts targeting Turkish civic society leader Osman Kavala and the Open Society Foundation in Turkey, which Kavala had co-founded.

Οι Κρίσιμες Πτυχές του Κεφαλαίου της Ασφάλειας στο Κυπριακό

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού, βαρύνουσα σημασία στο κεφάλαιο της ασφάλειας έχει η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας 1960 και η απομάκρυνση των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), για να αποκτήσει η Κύπρος την αυτονομία της ως ανεξάρτητο κράτος.  Να απαλλαγεί από  την κηδεμονία των εγγυητριών δυνάμεων και κυρίως της Τουρκίας, η οποία  χρησιμοποίησε τις Συνθήκες ως όχημα προώθησης της στρατηγικής  της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου (εισβολή, κατοχή, εποικισμός, εθνοκάθαρση, εγκατάσταση της παράνομης υποτελούς διοίκησης «ΤΔΒΚ» κ.α. )
Σκοπός του παρόντος άρθρου, είναι η επισήμανση και δύο άλλων  πτυχών του Κεφαλαίου της Ασφάλειας(πέραν των Συνθηκών και των ΤΔΚ) που δεν προβάλλονται αλλά είναι και αυτές σημαντικές: 
(1) οι διμερείς συμφωνίες εξάρτησης Τουρκίας – «ΤΔΒΚ» και 
(2) ο αφοπλισμός του Κυπριακού κράτους και η συμμαχία  του με την Τουρκία.

Η Ώρα του Λογαριασμού για την Τουρκία στην Συρία

Μ.Κ.Bhadrakumar, Strategic Culture, 29-11-18
[Με πλούτο άγνωστων πληροφοριών και στοιχείων, ο ειδικός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας,  Ινδός παλαιός διπλωμάτης ξεναγεί τον αναγνώστη στους σκοτεινούς μαιάνδρους δολοπλοκιών, παγίδων και ίντριγκας στην σύγκρουση –άμεση ή μέσω υποχειρίων- για την διατήρηση ή και επέκταση θέσεων ισχύος και εκμετάλλευσης  χωρών της Μέσης Ανατολής, εδαφών μεγάλης στρατηγικής σημασίας και υπαρξιακής οικονομικής σπουδαιότητας για τους ήδη ελέγχοντες. Το άρθρο τεκμηριώνει με στοιχεία την εκτίμηση ότι στην κλιμακούμενη αδυσώπητη σύγκρουση παρατάξεων, κλείνουν για τον Ερντογάν  τα περιθώρια διπλού παιχνιδιού και νέο-Οθωμανικών ονειρώξεων και καλείται να επιλέξει το καταφύγιο υποταγής του.]
Παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού
Σε μιαν ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις έριξε μια βόμβα, αναφέροντας παρενθετικά ότι ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να εγκαταστήσει μια σειρά παρατηρητήρια κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων. Ο Μάτις υποδήλωνε ότι η Τουρκία είχε συμφωνήσει και ότι η ιδέα ήταν οι δύο στρατοί από κοινού να αποτρέψουν οποιεσδήποτε τρομοκρατικές απειλές, προερχόμενες από τα εδάφη της Συρίας, κατά της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Πρωτοβουλία Νίκου Ανδρουλάκη - Τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κατατέθηκε τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.

Σοβαρότατη εξέλιξη - Πρόεδρος Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων Γερουσίας: Να επιλέξει η Τουρκία ανάμεσα στα F-35 και τους S-400

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αγοράς του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ή να παραμείνει εταίρος στο ακριβότερο αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, δήλωσε στο Bloomberg ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ.
«Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400», ανέφερε ο γερουσιαστής, σχολιάζοντας έκθεση του Πενταγώνου, η οποία προειδοποιεί ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μιας από τους οκτώ εταίρους, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400».

Οι αλβανικές αρχές καλούν τους Βορειοηπειρώτες για ανάκριση - Αλβανός σχηματίζει τη «Μ. Αλβανία» σε στρατόπεδο της Ελλάδας (Βίντεο)

Πληθαίνουν οι προκλήσεις Αλβανών εθνικιστών κατά της χώρας μας.Τις τελευταίες ώρες, οι φωτογραφίες τους με το αλυτρωτικό σήμα του αλβανικού αετού έχουν πλημμυρίσει τα social media.
Ντυμένος στα χακί του ελληνικού στρατού και με το ημιαυτόματο, ο νεαρός, προφανώς αλβανικής καταγωγής, σχηματίζει με τα χέρια του το αλυτρωτικό σύμβολο της Μεγάλης Αλβανίας και ανεβάζει τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και - όπως υποστηρίζει με ανάρτηση του - βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Σας χαιρετώ από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Υπηρετούμε σε άλλο κράτος αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας».

Λαϊκή Ενότητα: Αίσχος! Ξεκίνησαν τις εξώσεις στις εκπλειστηριασμένες πρώτες κατοικίες

Τι καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα
Τα αρπακτικά, που αρπάζουν σε τιμές ευκαιρίας λαϊκές κατοικίες και περιουσίες που εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες, η κυβέρνηση και κερδοσκοπικά FUNDS, ξεκίνησαν τις εξώσεις των υπερχρεωμένων και φτωχοποιημένων ιδιοκτητών από τα σπίτια τους, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα. 
Σήμερα, 29/11/2018, ημέρα Πέμπτη, δικαστικός επιμελητής συνοδευόμενος από αστυνομικούς, επιχείρησε να κάνει έξωση από το σπίτι του, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στη Γλυφάδα, και να πετάξει όλη την οικοσκευή του στο δρόμο στον Δημήτρη Βλησίδη, μετά από εντολή της εταιρείας που ήταν υπερθεματιστής στον πλειστηριασμό που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, στην οποία αυτός ήταν χρεωμένος από δάνεια.

Εάν η Unicredit δανείζεται με 7,83%, οι ελληνικές τράπεζες για tier 2 θα δανειστούν με 15%

Η περίπτωση της Unicredit επιβεβαιώνει γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύνατο να δανειστούν από τις αγορές σε αυτή την συγκυρία.
Η περίπτωση της Unicredit της μεγάλης ιταλικής τράπεζας που είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες που βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κρίσης. 
Η Unicredit δανείστηκε για 3 δισεκ. senior bond δηλαδή κύριο ομόλογο, όχι για κεφάλαια για να ενισχύσει την ρευστότητα της με επιτόκιο 7,83%.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συζήτησαν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η ομάδα εργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πραγματοποίησε συζήτηση στην Αθήνα, με θέμα την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κυβερνήσεων και των αρχών ασφάλειας των τριών χωρών. 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ, οι ειδικοί αντάλλαξαν πληροφορίες και συζήτησαν τις σημερινές απειλές της τρομοκρατίας με επίκεντρο τα νομικά και κανονιστικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησής της.

Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

REUTERS/BAZ RATNER
Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ καταγράφεται μετά την απόφαση να μην διοριστεί νέος πρέσβης στην Άγκυρα, απαντώντας στην αντίστοιχη ενέργεια να μην επιστρέψει ο Τούρκος πρέσβης στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με το προακτορείο Anadolu, o Εμμανουήλ Ναχσόν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ αποφάσισε να μην διορίσει νέο πρέσβη στην Άγκυρα για να αντικαταστήσει τον πρώην πρεσβευτή Εϊτάμ Ναέχ.

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

REUTERS/AMIR COHEN
Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, τον μήνα Αύγουστο, καταγγέλλει η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισυνάπτονται δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και τα περιστατικά παράνομης χρήσης των κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Επισημαίνεται επίσης η συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο ηλικίας 16 έως 60 ετών

H Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα κάθε Ρώσο πολίτη ηλικίας 16 έως 60 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών συνοριακών ελέγχου.
«Από σήμερα, η είσοδος ξένων -κυρίως Ρώσων αρρένων πολιτών ηλικίας 16 έως 60 ετών έχει περιοριστεί-, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκάλ.
Πριν από λίγες ημέρες η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα υπό το φόβο μίας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, μετά την αιχμαλωσία τριών πλοίων από το ρωσικό στόλο στον Πορθμό του Κερτς.
Εύσημα Ποροσένκο στον Τραμπ 

Νέοι κανόνες για τον έλεγχο στις χώρες εντός Σένγκεν

Νέους κανόνες για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους οποίους οι έλεγχοι θα πρέπει να περιοριστούν στο ένα έτος κατ' ανώτατο όριο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα.
Οι νέοι κανόνες για τους ελέγχους στο χώρο Σένγκεν εγκρίθηκαν με 319 ψήφους υπέρ, 241 κατά, και 78 αποχές.
Η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τάνια Φαγιόν (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) δήλωσε ότι ο χώρος Σένγκεν -ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ- κινδυνεύει σοβαρά εξαιτίας των συνεχιζόμενων παράνομων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα από έξι κράτη για πάνω από τρία χρόνια, παρά τη μέγιστη επιτρεπόμενη περίοδο των δύο ετών.

Τα κατάφερε ο Σαλβίνι!-Με 396 «ναι» και 99 "όχι" πέρασε τον αντιμεταναστευτικό νόμο! Ξεκινούν οι απελάσεις για τους «επικίνδυνους»!

Δεν πήγε χαμένη η προσπάθεια που κάνει ο Ιταλός ηγέτης, Ματτέο Σαλβίνι, προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ομοιογένεια και ασφάλεια της χώρας του!
Η ιταλική Βουλή ενέκρινε το κείμενο, όπως είχε ήδη κάνει η Γερουσία στις αρχές του Νοεμβρίου, με 396 ναι, έναντι 99 όχι.
Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της χώρας ως προς τη μετανάστευση, όπως επεδίωκε ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας.
Η κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει η Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) μετέτρεψε την ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου σε διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου.
Δεκατέσσερις βουλευτές του M5S απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Εκδήλωση του δέλτα στη Θεσσαλονίκη τις 8 Δεκεμβρίου 2018 με θέμα: "Συμφωνία των Πρεσπών: Άλλη μια ήττα για τη δημοκρατία"

Το δέλτα επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας στις 08 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη), για μία ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση με τίτλο:
«Συμφωνία των Πρεσπών: άλλη μια ήττα για τη δημοκρατία»
Για πρώτη φορά η συμφωνία θα αναλυθεί σε επίπεδο θεσμών της χώρας, και συγκεκριμένα σε σχέση με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις αρχές της δημοκρατίας.

Η απασφαλισμένη βόμβα του ασφαλιστικού



Ο ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με αρχικά Θ.Β. κατέβαλε ως ασφαλιστικές εισφορές σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου το αστρονομικό ποσό των... 66,02 ευρώ! Μέχρι το τέλος του 2014, όταν η μία συνδικαλιστική παράταξη τού εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος ταμείου έβγαλε τα άπλυτα της άλλης στη φόρα, είχε καταφέρει να εισπράξει 172.499,55 ευρώ. Και δεν ήταν ο μόνος. 13 "παλιοσειρές” του Ταμείου έδωσαν ως ασφαλιστικές εισφορές λιγότερα από 1.000 ευρώ και εισέπραξαν ως σύνταξη κοντά 200.000 ευρώ, ο καθένας. Δείτε τον πίνακα. 
Πώς τα κατάφεραν; Ήταν απλό. Ήταν αυτοί που έστησαν το Επικουρικό Ταμείο ως πυραμίδα. Όρισαν ένα φιξαρισμένο ποσό σύνταξης κι ένα φιξαρισμένο ποσό ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να συνδέσουν αυτά τα δύο σε ατομική βάση. Ακόμα κι ένα μηνιάτικο εισφορών να πλήρωνες, έπαιρνες πλήρη σύνταξη.  Θα σου την πλήρωναν τα κορόιδα, οι επόμενοι. Έδωσε λοιπόν ο Θ.Β. περίπου 22.500 δραχμές, οι υπόλοιποι πλήρωσαν μερικά μηνιάτικα παραπάνω, βγήκαν στη σύνταξη, και από τότε εισπράττουν, ζωή νάχουν.  

Δείτε τη σχέση καταβληθεισών εισφορών και εισπραχθεισών συντάξεων, σε τρεις ομάδες συνταξιούχων. Όσο πιο νέα είναι μια ομάδα, τόσο περισότερα πληρώνει. Αλλά τα ποσά που εισπράττει εξακολουθούν να είναι τερατώδη.  

Η Ιαπωνία αγόράζει το πρώτο της αεροπλανοφόρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τουλάχιστον ένα αεροπλανοφόρο, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξασφαλίζει η Ιαπωνία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κινεζικής θαλάσσιας επέκτασης στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σε ένα πρώτο στάδιο, η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει τα δύο υπάρχοντα ελικοπτεροφόρα (Izumo-class), προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα σχέδια αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα.

29/11/18

Ο Σάββας Καλεντερίδης στον Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, μιλά για τις απειλές Ερντογάν, τα ενεργειακά, τον Πάγκαλο και τον Οτζαλάν

Σοβαρή εξέλιξη - Κύπριοι υπουργοί και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax της ExxonMobil

Φωτογραφίες από ιστοσελίδα stena-drilling.com
To πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, το οποίο πραγματοποιεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum τη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10, επισκέφθηκαν σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι και ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Τρίσταν Άσπρεϊ.
Κατά την επίσκεψη στο πλωτό γεωτρύπανο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα διάφορα τμήματα και δραστηριότητές του, ενώ οι Υπουργοί χαιρέτισαν τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου, καθώς και τεχνικό προσωπικό που διενεργεί τη γεώτρηση.

Εκπρόσωπος ΝΑΤΟ: Έχουμε ήδη ισχυρή παρουσία στον Εύξεινο Πόντο

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε πως πληρώματα του NATO περιπολούν και ασκούνται τακτικά στην Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας πως Συμμαχικά πλοία έχουν περάσει 120 ημέρες στην περιοχή φέτος, 40 περισσότερες σε σχέση με το 2017.
Παράλληλα, NATOϊκά αεροσκάφη εκτελούν πολλές περιπολίες ή αποστολές ανίχνευσης πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας, προσέθεσε. Τρία μέλη της Συμμαχίας, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα και διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό στην ζώνη, είπε.

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Κριμαίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας της αιχμαλωσίας ουκρανών ναυτικών και πλοίων από την Μόσχα.
Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συνομιλήσουν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 που αρχίσει αύριο στο Μπουένος Άιρες.

Μαθητές από την Ηράκλεια Σερρών απαντούν: Να γιατί βγαίνουμε στο δρόμο για τη Μακεδονία

Παναγιώτης Σαββίδης

Για «να μη μείνουμε έξω από την ιστορία όταν θα γράψει "29/11/2018 όλοι οι μαθητές βροντοφωνάξαμε όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών"»

Viral έχει γίνει τις τελευταίως ώρες η επιστολή των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Ηράκλειας Σερρών, προς τον διευθυντή της σχολικής μονάδας προκειμένου να τον ενημερώσουν για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων.
Με ένα κείμενο που αποπνέει ήθος, υπευθυνότητα και ωριμότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Ηράκλειας, εξηγούν τους λόγους που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις για την Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας πως θα σεβαστούν το χωρο του σχολείου και τη μαθητική τους ταυτότητα.
Η επιστολή έως ως εξής: 

Άρης Περραιβός, ένας αγνός Έλληνας πατριώτης για της κινητοποιήσεις των μαθητών

Αρης Περραιβός 
Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια (τα μέτρησα ένα, ένα) είχαν να δουν τα μάτια μου τέτοιο μεγαλείο. 
Από τότε που πρωτοετής φοιτητής και εγώ έδινα το παρόν με τους άλλους στην πλατεία του Χημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη παιδεία, για μια ελεύθερη Κύπρο, με μόνα όπλα τη φωνή της ψυχής μας και το Ελληνικό Πνεύμα. 
Κανείς δεν μας κουμαντάριζε γιατί δεν του το επιτρέπαμε. 
Όπως ακριβώς πράττετε και σεις σήμερα νέοι και νέες μου. 
Παλέψτε για το δικαίωμα να διατηρήσετε το ελεύθερο φρόνημά σας αδούλωτο στα θέλω της παγκοσμιοποίησης που μας θέλει ενεργούμενα σε μια υπόδουλη Πατρίδα όπου δεν θα ορίζουμε τη ζωή μας. 
Σας αφιερώνω τους στίχους του Σικελιανού:

Οι αδρανείς πυρήνες εκτελεστών του Ταγίπ Έρντογαν στην Ευρώπη: Έχει στείλει εκτελεστές και στην Κύπρο;

File Photo: Supporters wave Turkish flags at the start of a pro-Erdogan rally in Cologne, Germany. EPA, HENNING KAISER
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
Η Τουρκία εκστομίζει απανωτές απειλές προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Απειλές για το φυσικό αέριο. Κάθε τόσο ο Ταγίπ Έρντογαν λέει «δεν θα το επιτρέψουμε». Βρίσκει «πολύ επικίνδυνες» τις συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Η πολιτική ηγεσία στην τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε δηλώσεις που υποστηρίζουν τα λόγια του Έρντογαν και κάνει ανοικτά λόγο για «κίνδυνο πολέμου». Είμαι πολύ περίεργος για το μέχρι πού θα φτάσουν αυτές οι απειλές. Πώς θα καταλήξουν.

Ουκρανία: Η Ρωσία απέκλεισε λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα

REUTERS/PAVEL REBROV
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν από τις δραστηριότητές και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ομελιάν
Δύο ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ -  τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη – τέθηκαν σε αποκλεισμό από τη Ρωσία, υποστηρίζει η Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Βλοντίμιρ Ομελιάν, απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν από τις δραστηριότητές και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ομελιάν.

EE: Καθορίστηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019, εφόσον υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου στη χώρα, υποστήριξαν χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Ίβο Βάγκελ (Σοσιαλιστής, Σλοβενία).
Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι, έπειτα από χρόνια οπισθοχώρησης, η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του κράτους δικαίου και έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονοματολογικού, ο κ. Χαν είπε ότι αποτελεί παράδειγμα για όλη την ΕΕ και δείχνει ότι με όραμα, με πνεύμα συνεργασίας και αποφασιστικότητα, μπορεί κανείς να υπερβεί τα εμπόδια του παρελθόντος.

Ουκρανία-Ρωσία: Ο Ποροσένκο ζητεί από το NATO να στείλει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα

Με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία υπερδιπλασίασε την ΑΟΖ της
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απαίτησε τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά η Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο στο μπρα ντε φερ του με τη Μόσχα, μετά το χωρίς προηγούμενο επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Κυπριακό: Οι πολιτικοί αρχηγοί λένε ότι "Είμαστε σε μονόδρομο", αλλά ποιος μας οδήγησε εκεί;

Δηλαδή, τώρα για να καταλάβω, οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων κάνουν εκστρατεία υπέρ της ΔΔΟ; Έτσι παρουσιάστηκαν, πάντως, οι τοποθετήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου σε εκδήλωση στη Λεμεσό (Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης») όπου ήταν οι εισηγητές. «Μονόδρομος η ΔΔΟ διεμήνυσαν οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων», ήταν ο τίτλος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και κάπως έτσι προβλήθηκε και σε όλα τα ΜΜΕ. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί υπάρχει η ανάγκη να πείσουν για έναν μονόδρομο, που οι ίδιοι προβάλλουν ως δεδομένο και τετελεσμένο από το 1977. Ή, έστω, για τον οποίο διαπραγματεύονται χωρίς καμία παρέκκλιση για 25 ολόκληρα χρόνια. 
«Ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Αν εγκαταλείψουμε το πλαίσιο της ΔΔΟ δεν θα πάμε σε λύση ενιαίου κράτους, αλλά πλέον θα μιλάμε για συνομοσπονδία και λύση δυο κρατών», είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Ο Ερντογάν και το τουρκικό βαθύ κράτος "καθαρίζει" τον Ακιντζί - Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση…

  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να έχει αρχίσει, αφού και ανοικτά πλέον η Τουρκία δεν τον θεωρεί ως τον κύριο εκφραστή της πολιτικής των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό. Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι για το Κυπριακό δεν είναι μόνο η άποψη του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά υπάρχει και η «κυβέρνηση», φαίνεται πως έχει καταδείξει την πορεία των γεγονότων.  
Οι αντιδράσεις που καταγράφονται στα κατεχόμενα δείχνουν την πορεία των εξελίξεων και κυρίως τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Μουσταφά Ακιντζί σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Τόσο οι επικριτές του όσο και όσοι τον στηρίζουν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στον Ακιντζί και την Άγκυρα. Γιατί οι διαφωνίες δεν είναι προσωπικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά ευρύτερα με την τουρκική κυβέρνηση.

Τσίπρας σε πυρόπληκτη στο Μάτι: Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες!

Πάγωσαν όλοι μόλις άκουσαν την ατάκα του πρωθυπουργού

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός έχει δώσει κυνικές απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Κανείς δεν έχει ξεχάσει για παράδειγμα το μακάβριο επιχείρημά του ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί από μόνο του (καθώς αφορά ηλικιωμένους άνω των 70 ετών). Μία τέτοια κυνική δήλωση έκανε ξανά, αυτή τη φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μάτι, για την οποία μάλιστα προτίμησε μέρα που απεργούσαν τα ΜΜΕ, ίσως για να μη δουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες ατάκες.

Η μαθητική νεολαία ξεπέρασε τα κόμματα, την πολιτική, διανοουμενίστικη και δημοσιογραφική σαπίλα - Οι μαθητές στους δρόμους, καταγγέλουν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών

Οι μαθητές δεν φοβήθηκαν από την τρομοκρατία που ασκεί εδώ και μέρες η κυβέρνηση με τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ, με τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, ούτε από τους προβοκάτορες που έβγαλε στους δρόμους - Και η ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα, αποκομμένα από την κοινωνία, στην ουσία λειτουργούν ως ουρά της κυβέρνησης - Εκατοντάδες λύκεια υπό κατάληψη, χιλιάδες μαθητές στους δρόμους - Στους δρόμους για το Μακεδονικό μαθητές στη Βόρεια Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη - Πάνω από 100 τα υπό κατάληψη σχολεία στην πόλη - Κινητοποιήσεις και στον Έβρο - Στις 12 στα Προπύλαια η συγκέντρωση (των προβοκατόρων) κατά των μαθητικών συλλαλητηρίων για Μακεδονία

Πορείες και συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιούν από το πρωί εκατοντάδες μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη Θεσσαλονίκη μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο καθώς οι δύο προγραμματισμένες για τις 11 το πρωί συγκεντρώσεις, ενώθηκαν σε μια με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η λεωφόρος Νίκης.

Α δε μας τα λέει καλά και ο Κατράκης. Σαν ΧΑυγίτης μιλάει. Σύντροφοι τα φτυάρια και αρχίστε τη λάσπη, όπως κάνετε με τους μαθητές.


Α δε μας τα λέει καλά και ο Κατράκης.
Σαν ΧΑυγίτης μιλάει.
Σύντροφοι τα φτυάρια και αρχίστε τη λάσπη, όπως κάνετε με τους μαθητές.
Βουρ...

Άρθρο στην αριστερή Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες

Η εφημερίδα Liberation φιλοξενεί έκκληση, την οποία υπογράφει ομάδα πολιτικών και προσωπικοτήτων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η έκκληση επισημαίνει: Εκτός της λιτότητας που επιβλήθηκε στους Έλληνες τα τελευταία οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση Σύριζα θέτει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες της χώρας καταστέλλοντας πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές. Η ελληνική κρίση δεν είναι πλέον στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να υποφέρει από την αμείλικτη λιτότητα που του επιβλήθηκε για περισσότερο από οκτώ χρόνια. Όσοι αντιτίθενται στις πολιτικές μνημονίων αντιμετωπίζουν αυξανόμενη καταστολή. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών είναι στο στόχαστρο. Σύμφωνα με τις εντολές των πιστωτών, η κυβέρνηση Σύριζα εντατικοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια, την πίεση στους χρεωμένους ιδιοκτήτες για να βοηθήσει τις ιδιωτικές τράπεζες να ανακτήσουν τα δάνειά τους.

Προκήρυξη του Άρδην για τις μαθητικές καταλήψεις: Η κυβέρνηση να σταματήσει την εμφυλιοπολεμική συκοφαντία εναντίον των μαθητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Eδώ και μερικές βδομάδες έχουν ξεκινήσει καταλήψεις διαμαρτυρίας των μαθητών  υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, και ενάντια στην Συνθήκη των Πρεσπών. Το κίνημα αυτό αποτελεί εξέλιξη της γενικής κινητοποίησης που ξεκίνησε από τα συλλαλητήρια σε όλες σχεδόν της πόλεις της Ελλάδας και εκφράστηκε και στις συμβολικές πράξεις διαμαρτυρίας κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την ενδοτικότητά της απέναντι σε Σκοπιανούς και Αλβανούς και την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, βάζει μπροστά την εμφυλιοπολεμική συκοφαντία  και καταδικάζει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από τους φασίστες. Στην πραγματικότητα είναι αυθόρμητες, γιατί ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, ιδίως στη Μακεδονία, αντιδρά απέναντι στο ξεπούλημα και τον εθνομηδενισμό που διοχετεύει η κυβέρνηση στα σχολεία, θέλοντας να καταργήσει τις εθνικές γιορτές και την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.

Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης


Του Αλέξανδρου Σκούρα
Πριν από 29 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα διαλύσει το μονοκομματικό κράτος. Η Βελούδινη Επανάσταση είχε πετύχει: τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι Τσεχοσλοβάκοι ψήφισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου ο εμβληματικός Βάτσλαβ Χάβελ εξελέγη πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.
Έκτοτε, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Το 1993 η Τσεχία και η Σλοβακία αποφάσισαν ειρηνικά να πάρουν χωριστούς δρόμους, για να ξαναβρεθούν μαζί εννιά χρόνια μετά, το 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, οι δύο χώρες -λίγο περισσότερο η Τσεχία, λίγο λιγότερο η Σλοβακία- θεωρούνται δύο από τα κατ’ εξοχήν επιτυχημένα παραδείγματα μετάβασης από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς.
Πλέον, οι φίλοι και εταίροι μας Τσέχοι είναι πλουσιότεροι από μας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 20.370 δολάρια το 2017 έναντι περίπου 18.610 δολαρίων για την Ελλάδα, ενώ οι Σλοβάκοι με 17.600 μας πλησιάζουν κάθε χρόνο και πιο πολύ και με 3,4% ρυθμό ανάπτυξης έναντι του δικού μας 1,3% (η Τσεχία τρέχει με 4,3%) πιθανότατα σύντομα θα μας περάσουν κι αυτοί.

Μια ζωή στην ίδια τάξη

Αν η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση, το οφείλει κυρίως στο εκπαιδευτικό της σύστημα


Αντε πάλι, ξανά μανά, συμβούλια διοίκησης, άσυλο ανομίας, πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τράπεζα θεμάτων και εθνικό απολυτήριο. Έννοιες που φόρτιζαν το δημόσιο διάλογο πριν επτά-οκτώ χρόνια επανέρχονται στην επικαιρότητα για να μας θυμίσουν ότι πρέπει κάποια στιγμή να εκσυγχρονίσουμε τα σχολεία μας, δηλαδή να συντονιστούμε με το παγκόσμιο εκπαιδευτικό κεκτημένο. Μια ζωή στην ίδια τάξη, θεωρία μα και πράξη, που λέει και ο ποιητής. Αφορμή για την ολική επαναφορά, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Ένα προεκλογικό πρόγραμμα, μια συνεκτική πρόταση αναδιοργάνωσης του εκπαιδευτικού χώρου σε όλες τις βαθμίδες. Κρατάει πολλά από τα θετικά στοιχεία προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και προσθέτει νέες προτάσεις, μιας και η σημερινή κατάσταση βάζει νέα καθήκοντα για το παρόν και το μέλλον. Όπως, η αντιμετώπιση της ανομίας, των ναρκωτικών και της βίας γύρω από και μέσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
Δυστυχώς μετά τον καταστροφικό τυφώνα των ιδεοληπτικών, η κοινωνία μας είναι υποχρεωμένη να ανακαλύψει και πάλι την Αμερική. Να συζητά και πάλι βασικά οργανωτικά θέματα της εκπαίδευσης που οι περισσότερες προηγμένες χώρες του πλανήτη έχουν λύσει εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.

Η αριστερή οχλοκρατική δράση θα φέρει αντίδραση...


Συν όχλω αμαθία πλείστον κακόν
Ευριπίδης 480-406 π.Χ.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια αντιπαράθεση της αριστεροφροσύνης συνολικότερα (η οποία ενδεχομένως καθοδηγείται από την κυβέρνηση) με μερίδα του μαθητόκοσμου που επιχειρεί στο πλαίσιο κινητοποιήσεων εναντίον της "Συμφωνίας των Πρεσπών" να πραγματοποιήσει καταλήψεις σε σχολεία της Βορείου Ελλάδας.
Ο τελευταίος σε αυτή τη χώρα που δικαιούται να επικρίνει καταλήψεις σχολείων είναι το μέτωπο της αριστεροφροσύνης που δεν έχει αφήσει κατάληψη σχολείου, πανεπιστημίου ή εθνικής οδού που να μην της παράσχει πολιτική νομιμοποίηση. 
Τις περισσότερες καταλήψεις μάλιστα τις έχει υποκινήσει άμεσα και έμμεσα μέσω και των κομματικών στρατών που διαθέτουν τα κόμματα της αριστεράς στους εκπαιδευτικούς της χώρας.
Η αριστερά που  εξέθρεψε και νομιμοποίησε κάθε είδους ανομία ήταν θέμα χρόνου να βρει μπροστά της τις συνέπειες της οχλοκρατίας.

Αποτροπή ή Πόλεμος;


Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση, η αποθάρρυνση της επιθετικότητας των «αντιπάλων μας», η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη στη στρατηγική της Ελλάδος. Μια ολοένα και πιο απειλητική Τουρκία επιδιώκει με επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου να κάμψει τη στρατηγική μας κουλτούρα, όση τέλος πάντων μας έχει απομείνει, και ενίοτε με χρήση σκληρής ισχύος να αναδείξει τις εδαφικές της φιλοδοξίες στην Μέση Ανατολή, την Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ερμηνεύοντας με παρανόηση, την από 30 Μαΐου 1913 Συνθήκη του Λονδίνου και την από 24 Ιουλίου 1923 Συνθήκη της Λωζάννης, διαπιστώνουν ότι μόνο το ένα τέταρτο του νησιού της Κρήτης δόθηκε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα τρία τέταρτα καθώς και 14 νησιά γύρω από την Κρήτη, παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία.
Με αυτή την ανατολίτικη λογική πιστεύει ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει έκταση περίπου 238.814 χλμ. Ανακοινώνει μάλιστα, ότι η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό, συμπεραίνοντας αυθαιρέτως, ότι ως εκ τούτου προκηρύξαμε διαγωνισμό για την εξερεύνηση και λειτουργία πεδίων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στο νησί της Κρήτης, περιορίζοντας αρχικά τη δημοπρασία στα δυτικά της Κρήτης, επειδή στα ανατολικά της Κρήτης είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Γιατί οι φτωχοί στις περισσότερο ελεύθερες χώρες έχουν 8 φορές μεγαλύτερα εισοδήματα απ’ ό,τι στις λιγότερο ελεύθερες;


Όσοι ενδιαφέρονται για τον κλασικό φιλελευθερισμό θα έχουν ακούσει την αριστερή αφήγηση ότι οι ελεύθερες αγορές υπονομεύουν τη δημοκρατία και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Όσοι διαιωνίζουν αυτά τα ψεύδη, συχνά περιγράφουν τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς ως υπερασπιστές των άπληστων πλουσίων, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τους σοσιαλιστές ως ήρωες που αγωνίζονται για το κοινό καλό, που τολμούν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και να προστατεύσουν τους φτωχούς. Πρόκειται για μια ωραία αλλά επικίνδυνα ανακριβή ιστορία, που εύκολα καταρρίπτεται αν αντί για μύθους, δούμε τα δεδομένα.

Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς επηρεάζει η οικονομική ελευθερία το εισόδημα των φτωχών. Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Οικονομικής Ελευθερίας του Ινστιτούτου Fraser για το 2018, το ποσοστό του εισοδήματος που κερδίζει το φτωχότερο 10% του πληθυσμού δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον βαθμό της οικονομικής ελευθερίας της εκάστοτε χώρας. Το πραγματικό όμως εισόδημα του φτωχότερου 10% στις περισσότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι 8 ολόκληρες φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα εκείνων που ζουν στις λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες με χαμηλότερους φόρους, λιγότερες ρυθμίσεις και ισχυρότερη νομοκρατία, οι φτωχοί είναι στην πραγματικότητα πολύ πλουσιότεροι.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε μονο 10 προτασεις

Ανακοίνωση  ΟΛΜΕ 2018

Τελειώνει ο αγιασμός, έρχεται η απεργία της ΟΛΜΕ. 
Τελειώνει η απεργία της ΟΛΜΕ, ξεκινάει η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. 
Τελειώνει η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, ξεκινάει η πορεία για την 17 Νοέμβρη.
Τελειώνει η πορεία για την 17 Νοεμβρη, ξεκινάει η συνέλευση των καθηγητών.
Τελειώνει η συνέλευση των καθηγητων, ξεκινάει η εκδρομή.
Τελειώνει η εκδρομή, έρχονται οι εκλογές της ΟΛΜΕ.
Τελειώνουν οι εκλογές της ΟΛΜΕ, ξεκινάει η στάση της ΑΔΕΔΥ.
Τελειώνει η στάση της ΑΔΕΔΥ, ξεκινάει η κατάληψη.
Τελειώνει η κατάληψη έρχεται η πορεία για τον Γρηγοροπουλο.
Τελειώνει η πορεία για τον Γρηγοροπουλο,
έρχονται τα Χριστούγεννα.