5/11/18

Οι θρησκείες του κόσμου και η επαπειλούμενη άλωση του πολιτισμού μας

Μία γυναίκα προσεύχεται κατανυκτικά μέσα σε βουδιστικό ναό στο Νεπάλ. Η όψη και η αύρα αυτών των θρησκευόμενων ανθρώπων εκπέμπει μία λεπτή, φωτεινή ηρεμία που αν στοιχειωδώς έχεις τις ψυχικές σου κεραίες τεταμένες, τη συναισθάνεσαι με βιωματικό τρόπο στην ατμόσφαιρα να σε λούζει και να σε διαπερνά συνεγερτικά.
Υπάρχουν θρησκείες και θρησκείες. Αδιαμφισβήτητα, το ηθικό και φιλοσοφικό πνεύμα τής κάθε θρησκείας, η απόχρωση και η έντασή του, καθορίζουν τη γενική κουλτούρα τού ψυχισμού των ατόμων που την ασπάζονται. Μία κουλτούρα που χτίζεται και εδραιώνεται ανά γενεά αποκτώντας προοδευτικά βαθιές ρίζες και ισχυρό πολιτιστικό ρεύμα. Τι είναι όμως αυτό που τις καθιστά ενίοτε τόσο διαφορετικές σε ψυχική χροιά και πολιτισμικό ύφος;
Περπατάς στα στενά του Κατμαντού στο Νεπάλ μονάχος και ξένος, ακόμα και τη νύχτα, χωρίς να νιώθεις τη παραμικρή ανησυχία. Λες να βγεις από το ξενοδοχείο σου στο Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές και να περάσεις στην απέναντι μεριά του δρόμου μέρα-μεσημέρι, αλλά το σκέφτεσαι δυο φορές και τελικά λες: «άσε καλύτερα· ας κάτσω σταυγά μου. Με περιμένουν παιδιά πίσω στο σπίτι». Γιατί αυτή η διαφορά; 

για τη συνέχεια MarketNews


20 σχόλια:

  1. Γενικῶς, καλό ἄρθρο. Δύο παρατηρήσεις μόνο:
    Α) Λέγει: " Με το σύγχρονο Ισλάμ ... Εάν βρεθείς στα σοκάκια μίας από εκείνες τις χώρες όπου η ισλαμική θρησκοληψία είναι κυρίαρχη παράμετρος ...Αισθάνεσαι ένα ρίγος φοβικής σκοτεινιάς να σε διαπερνά, ρίγος που προκαλείται από μία ενέργεια εκπορευόμενη από ....Αυτό δεν ισχύει έτσι ή στον ίδιο βαθμό σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Για παράδειγμα, στη Τουρκία ... θα το συναντήσει κανείς .... σε μεμονωμένες περιπτώσεις" :

    _Μόνο πού,.... οἱ "μεμονωμένες περιπτώσεις" ὅσον ἀφορᾶ τήν Τουρκία, περιλαμβάνουν ἑκατομμύρια σφαγιασθέντες Ἕλληνες καί ἄλλους Ρωμηούς ὀρθοδόξους χριστιανούς.

    Β) Λέγει: "Οι απλοί πιστοί μουσουλμάνοι δεν αποτελούν κίνδυνο ως *μεμονωμένα* θρησκευόμενα άτομα. Δεν ενοχλεί η ίδια η πίστη στο θεό τους. Είναι όμως τέτοια η φύση τής κοσμοθεωρίας της ώστε λόγω τής ισχυρής θρησκοληψίας που επιβάλλει, καθιστά τους πιστούς - ως κοινωνική μάζα πλέον - εύκολα υποχείρια....":
    _Δέν ὑπάρχει "μεμονωμένος μουσουλμάνος". Πάντα ὁ μωαμεθανισμός ἐκδηλώνεται μαζικά καί καταστροφικά. Ἕνας μουσουλμάνος χωρίς τήν μάζα τῶν μουσουλμάνων, χωρίς τήν πίεση τῆς ἀρρωστημένης συντροφικότητας μιᾶς κοσμοθεωρίας γεμάτης παράλογες ἕως ἐγκληματικές ἐπιταγές καί κοινωνικές ἀπαγορεύσεις, γίνεται κανονικός ἄνθρωπος ἐν τέλει.

    Ὑποσημείωση: Ἄν ρωτοῦσαν τόν Μωάμεθ, θά ἐξεπλήσσσετο πού, ἀπό τίς ἐκστατικές καταληψίες του, καί ἀπό ὅσα ἔλεγε περί Θεοῦ καί ἀπό ὅσα ἔκανε ὅπως κάθε ἀμαρτωλός ἄνθρωπος, κάποιοι κατασκεύασαν ὄχι ἑνωμένο ἔθνος τῶν "Ἀράβων" τῆς ὁμώνυμης χερσονήσου, ἀλλά θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Περπατάς στα στενά του Κατμαντού στο Νεπάλ μονάχος και ξένος, ακόμα και τη νύχτα, χωρίς να νιώθεις τη παραμικρή ανησυχία..."
    Ἀλλοῦ εἶναι τό πρόβλημα ἐκεῖ, ὅτι ἄν τυχόν χρειασθῆς τήν βοήθεια κάποιου, πιθανόν ὡς συνεπής βουδιστής, νά προτιμήσῃ τόν διαλογισμό καί τά "μάντρα" του.
    _Σέ παρακαλῶ ντοῦ γιοῦ σπῆκ ἦνγκλίς;
    Ἀπάντηση _Ὤμμμμμμμμ!

    (σέ ἐλεύθερη μετάφραση στά 'δυτικά": Peace baby!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο προσπαθεί να επισημάνει τον κίνδυνο της ισλαμικής εισβολής για το Δυτικό πολιτισμό, που είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ. Κάποτε οι μωαμεθανοί σταμάτησαν στην Βιέννη, γιατί με τα όπλα δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν περισσότερο. Σήμερα εποικίζουν όλη τη Δύση και λόγω μεγάλου ρυθμού γεννήσεων είναι θέμα χρόνου (υπάρχουν και συγκεκριμένα προγνωστικά διαγράμματα) να κυριαρχήσουν πληθυσμιακά καθώς εμείς συρρικνωνόμαστε ποσοτικά και ποιοτικά λόγω γήρανσης και υπογεννητικότητας.
    Από τη δική τους όμως (υπο-)κουλτούρα μάλλον δεν κινδυνεύουμε. Είναι τόσο ανθρωποπαθές και κατώτερο το ισλάμ σαν φιλοσοφία, ώστε ο μόνος τρόπος να εξαπλωθεί είναι αυτός που είχε πάντα («δια πυρός και σιδήρου»), δηλ. ο εξισλαμισμός με τη βία.
    Αντίθετα η ανατολική φιλοσοφία του βουδισμού, θεωρείται σήμερα εξευγενισμένη και ανώτερη [όπως υποστηρίζει και ο αρθρογράφος, που είναι τόσο άσχετος ώστε να την παραλληλίζει με τον ησυχασμό των ασκητών της ερήμου(!)].
    Ήδη κατακλύζει το δυτικό κόσμο, μέσω διάφορων τρόπων και μορφών όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, μαθήματα και νεο-εποχίτικα βιβλία υποτιθέμενης «αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης», όπως και η αντικατάσταση της προσωπικής σχέσης με ένα Προσωπικό Θεό, από διάφορες πρακτικές αυθυποβολής με «ρητά», όπως «όταν θέλεις κάτι πολύ το (απρόσωπο) Σύμπαν συνομωτεί υπέρ σου» κ.τ.λ.
    Άτομα με τίτλους όπως π.χ. «Σύμβουλος Αυτογνωσίας και Ψυχικής Υγείας» έχουν κατακλύσει τις δυτικές κοινωνίες και «καθοδηγούν» χιλιάδες ανθρώπους, με μόνο σκοπό «να νιώσουν καλά» μέσα στη θολούρα του μυαλού τους και των υποτιθέμενων επιλογών τους. Από κοντά δυστυχώς και η επιστήμη της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης.
    Είδα τώρα τελευταία και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ένα βιβλίο με τίτλο «Πως να αναπτύξετε το παιδί σας ψυχικά και νοητικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό», μίας μεγάλης ψυχολόγου, με χιλιάδες πωλήσεις (το είχε και στενό συγγενικό μου πρόσωπο).
    Κάποιος που δεν γνωρίζει πολλά (ιδιαίτερα ένας άθεος), μπορεί να το θεωρήσει ως την πεμπτουσία της σωστής αγωγής. Ουσιαστικά ,όμως είναι ένας νεοβουδισμός, χωρίς να φαίνεται αφού πουθενά δεν αναφέρεται σε Θεό ούτε περιέχει θρησκευτικές έννοιες. Γιατί; Ακριβώς γιατί επικεντρώνεται στο Νου (εννοούμενο ως διάνοια) στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται το παιδί και να του μιλάει (πρόκειται για ένα υποκατάστατο «προσευχής» στο αυτό-είδωλό του, που είναι η ουσία του βουδισμού), και να παίρνει «οδηγίες». Έγραφε π.χ. ότι αν το παιδάκι έχει φοβηθεί το νερό στη θάλασσα, πρέπει να το καθοδηγήσουμε να μιλήσει στον Εγκέφαλό του (ως άλλο Θεό) και να του πει «δεν είμαι δειλός, αλλά ξέρω ότι επειδή εσύ με προστατεύεις, με κάνεις τώρα να τρέμω βλέποντας το νερό, γιατί χθες βούλιαξα και κόντεψα να πνιγώ, και αυτή την ανάμνηση την έχεις καταγράψει για να μην πάθω κακό, όμως τώρα αφού εγώ κατανοώ ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάμαι, εσύ θα δώσεις εντολή στο σώμα μου ώστε να πάψει να τρέμει».. Με αυτό τον τρόπο, μέσω ενός είδους «πρώιμου διαλογισμού» με σκοπό τον έλεγχο του μυαλού, προσπαθούν να δώσουν κατευθύνσεις τρόπου ύπαρξης, σε μικρά παιδιά, στην αυριανή ανθρωπότητα, [ξεκομένη από Θεό, αυτοθεωμένη, μέσα στο απόγειο ενός αλαζονικού εωσφορισμού, με τη μορφή του υποτιθέμενου ανθρωπισμού].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ισλαμ πραγματι δεν θελει πολυ μυαλο να το δεις αυτο...ειναι ας πουμε ..σαν να δειχνεις μια μπανανα που τρωει η μαιμου σε εξωγηινο. Η προελευση του και
    γεωγραφικα ..υποδειλωνει λογω των
    υλικων που αποτελουν το μειγμα την
    πνευματικη βαθμιδα που ευδοκιμει. Ειναι
    τοσο ξενο στην Ελληνικη θεωριση του
    κοσμου...που δεν υπαρχει περιγραφη ικανη
    να δωσει μια οποια συναφεια.Εξελικτικα
    ανοικει σε πρωτογονες κοινωνιες και ειναι
    στην βαση του παιδαριωδες...Ο βουδισμος και ινδουισμος ειναι μια αλλη περιπτωση.Ειναι θραυσματα ενος ολου...προηγουμενου..που αυτονομηθηκαν...λησμονοντας το ολον.Ειναι το αποτελεσμα ενος πολεμου..μιας βιβλικης καταστροφης..κρικοι μιας αρχαιας αλυσιδας που εσπασε ..κι εμειναν θραυσματα ασυνδετα χωρις την κεντρικη ιδεα..Ποιοτικα καλυτερα απειρως του Ισλαμ...αλλα πολυ κατωτερα του "ολου"....Τωρα η λεγομενη ΝΤΠ...που ειναι εξαιρετικα....αρχαια...αμολαει οτι ναναι στην πιατσα ...αρκει να πιασει ψαρια....εκτος απο ενα που προφανως την καιει ολη σαν κερι.Αυτο που αποφευγει...πολεμα με τρυκ...και απευχεται να ελθει..Κι αυτο μαλλον ειναι κι ο δεκτης της λυσσας ολης...προφανως διοτι υπερεχει..Το κομπλεξ κατωτεροτητος .της ΝΤΠ...ειναι ο στοχος που εχει. Το αρχαιο Ελληνικο πνευμα συν Θεω...που ενανθρωπιστηκε...επ ολιγον.Ειναι γνωστο πως οι Σιβυλλες τοχαν προειπει...Εχει βεβαια μια αποκλιση ιστορικη οτι συμβαινει σημερα στον Χριστιανισμο.Αυτη συνεβει λιγο μετα τον Χριστο...για να τον ανακοψει...οταν ειδαν οτι συνδεσε το ελληνικο πνευμα με την κυρια διδαχη Του.Κι αυτη ισχυει η αποκλιση εως εδω...οχι για παντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα συμπληρώσω κι εγώ λίγα πράγματα, πάνω σε αυτά που λες, αγαπητέ Δημήτρη. Το ισλάμ είναι ένας καθαρός υλισμός, ζωώδης χωρίς πνευματικές αναζητήσεις. Υλισμός είναι και ο μαρξισμός αλλά έχει κάποια επίφαση αξιών, με την έννοια ότι υποτίθεται πως πιστεύει στον άγραφο ηθικό νόμο της συνείδησης ως προς τον διαχωρισμό ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο (άσχετα με το τι έγινε ιστορικά) κτλ... και ότι ο σκοπός του ανθρώπου, υποτίθεται ότι είναι να φτάσει στην ισότητα τη δικαιοσύνη ακόμα και την αυτοθυσία ώστε να πραγματωθούν...
      Το ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με ψυχικές αρετές επίπλαστες ή πραγματικές (ανεξάρτητα αν κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έμφυτα κάποια καλά στοιχεία, εδώ μιλάμε για την ιδεολογία), αλλά είναι μια καθαρή υποταγή σε ένα μονολιθικό κανονισμό συμπεριφοράς (με ανώτερο κατόρθωμα την εξόντωση των απίστων έστω και με προσφορά της ζωής σου), στα όρια του λοβοτομημένου, με αντάλλαγμα τα βουνά με πιλάφια και τις γυναίκες στον παράδεισο. Το υπέρτατο δηλαδή ζητούμενο είναι η υλική κραιπάλη. Από κει και μετά... δεν υπάρχει τίποτα.. ΚΕΝΟ..
      Είναι διαποτισμένοι με αυτό... φαίνεται άλλωστε και από τις αξίες που έχουν που είναι μόνο η δύναμη, η επιβολή, και ο υλικός πλούτος.
      Οι ανατολικές θρησκείες αν και φαίνονται καλύτερες του ισλάμ, γιατί έχουν αυτή την εσωστρέφεια, και την επίπλαστη γαλήνη, ουσιαστικά είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Χριστιανισμό στην αυθεντική του μορφή. Το ένα είναι Ζωή και το άλλο Θάνατος.
      Αυτό που επιζητούν με τον διαλογισμό είναι η εξαφάνιση του ανθρώπινου Προσώπου, η απέκδυση του εαυτού και η ένωση με το υπερ-προσωπικό απόλυτο, ώστε να φτάσεις στην Νιρβάνα (την ανυπαρξία). Αυτό είναι η ίδια η έννοια του θανάτου του ιδιαίτερου και μοναδικού προσώπου του ανθρώπου. Ο μόνος τρόπος σωτηρίας, αφού προερχόμαστε "εκ του μη όντος", και δεν είμαστε αυθύπαρκτοι είναι η ένωση με το Όντως Ον, αυτόν που λέει "Εγώ ειμί ο Ων", το ένα και μοναδικό Είναι, από το οποίο έχουμε την ύπαρξη.
      Στις ανατολικές θρησκείες υπάρχει ο διαλογισμός ως άδειασμα του νου, και ως ΜΗΔΕΝ, δηλ. νοητός θάνατος, ενώ στον Χριστιανισμό έχουμε τη Νοερή προσευχή με την ένωση του νου με την καρδιά με πλήρη συνείδηση και σωτηρία του ανθρώπινου προσώπου.
      Έχουμε στην Ορθοδοξία, ένα πολύ σπουδαίο και φωτισμένο άγιο γέροντα τον Ρώσο Γ.Σωφρόνιο Σαχάρωφ, που πριν γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος δίπλα στον Άγιο Σιλουανό, είχε κάποιες εμπειρίες από τις ανατολικές θρησκείες και τον διαλογισμό, και βιωματικά πλέον μετά από δεκαετίες άσκησης και προσευχής κατανόησε το βάθος των διάφορων υπαρξιακών καταστάσεων, τις οποίες αποτυπώνει στα βιβλία του.

      Διαγραφή
    2. Μεταφέρω ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του: «Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί»
      https://docplayer.gr/10530692-Opsometha-ton-theon-kathos-esti.html

      «Ότε εξερράγη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914‐1918), το πρόβλημα της αιωνιότητος εκυριάρχει εις την συνείδησίν μου. Αι ειδήσεις περί των χιλιάδων αθώων ανθρώπων, οίτινες εφονεύοντο, έθετον ενώπιον μου το άγριον θέαμα της ανθρωπίνης τραγωδίας.
      Γιγάντιον άροτρον ανέσκαπτε τας αχανείς εκτάσεις της πατρίδος μου αποσπών τας ρίζας του παρελθόντος (κομμουνιστική επανάσταση). Πάντες ετέλουν εν εξεγέρσει.
      Πανταχού επεκράτει έντασις, ήτις υπερέβαινε τας δυνάμεις του ανθρώπου.
      Επί πλέον, εν όλω τω κόσμω εσημειούντο γεγονότα, άτινα έθετον την αρχήν μιάς νέας εποχής εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος. Πολλά εκρημνίζοντο πέριξ εμού, η εσωτερική μου όμως κατάρρευσις ήτο το σημαντικότερον δι’ εμέ γεγονός.
      Αι σκέψεις που εγεννώντο εντός μου, επήγαζον εκ της εσωτερικής καταστάσεως του πνεύματος μου.
      Εάν όντως αποθνήσκω, τουτέστι βυθίζωμαι εις το «μηδέν», τότε και πάντες οι άλλοι, οι όμοιοι προς εμέ άνθρωποι,αφανίζονται ωσαύτως ολοσχερώς. Επομένως, τα πάντα είναι ματαιότης· δεν εδόθη εις ημάς αυθεντική ζωή.
      Με το θάνατό μου, εντός μου και μετ’ εμού απέθνησκε παν ό,τι συνέλαβεν η συνείδησίς μου: οι πλησίον μου άνθρωποι, τα παθήματα και η αγάπη αυτών, όλη η εξέλιξις της ιστορίας, σύμπασα η Γη και ο ήλιος και τα άστρα και το άπειρον διάστημα· έτι δε και ο Ποιητής του κόσμου, και Αυτός απέθνησκεν εντός εμού· ολόκληρον εν γένει το είναι κατεβροχθίζετο υπό του σκότους της λήθης.
      Η «μνήμη του θανάτου», αυξανομένη βαθμηδόν απέκτησε τοιαύτην έντασιν ώστε εθεώρουν τον κόσμον, ολόκληρον το σύμπαν,ως ένα αντικατοπτρισμόν, πάντοτε έτοιμον να εξαφανισθή εις την αιώνιον άβυσσον του μηδενός.
      Κατ’ εκείνον τον καιρόν ουδεμίαν εισέτι είχον γνώσιν περί της διδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας και των εμπειριών αυτών. Αποτέλεσμα τοσούτου ουσιώδους κενού εις τας γνώσεις μου ήτο η στροφή μου προς την μυστικήν φιλοσοφίαν της μη χριστιανικής Ανατολής. Ήλπιζον, εν τη αφροσύνη μου, να εύρω εν αυτή διέξοδον εκ του βαράθρου εις το οποίον εβυθιζόμην.
      Εκ της παρεκκλίσεως ταύτης απώλεσα ουχί ολίγον πολύτιμον χρόνον.
      Εις την πλάνην αυτήν περιέπεσα εν τη νεότητί μου εξ επιδράσεως βιβλίων περί του ινδικού μυστικισμού και συναντήσεων μετ’ ανθρώπων εξ εκείνων των χωρών, όπου επί χιλιετίας καλλιεργείται το είδος τούτο του μυστικισμού.
      Από φιλοσοφικής επόψεως δεν ηδυνάμην να διανοηθώ την Απόλυτον Αρχήν ως προσωπικόν όν.
      Και τούτο, εν μέρει, διότι ήμην προσκεκολλημένος εις την πλάνην και σύγχυσιν της εννοίας του προσώπου μετά της εννοίας του ατόμου, εννοιών θεολογικώς εκ διαμέτρου αντιθέτων.
      Καταπεπονημένος εκ της αδυναμίας μου να κατανοήσω τα εν εμοί διαδραματιζόμενα, κατηρχόμην εις πάλην μετά του Θεού. Εθεώρουν Αυτόν ως Εχθρικόν Δυνάστην,«Όστις μετά τυραννικής εξουσίας εκάλεσεν εμέ εκ του μηδενός»(Πούσκιν).
      Ευτυχώς η πικρία του είδους τούτου ουδέποτε εισεχώρησεν εις την«βαθείαν καρδίαν»· Άγνωστον που εν τω πνεύματι μου, πέραν παντός παροξυσμού απογνώσεως, παρέμενεν ελπίς τις: Ο Παντοδύναμος δεν δύναται να είναι άλλως, ει μη αγαθός. Εάν δεν ήτο ούτως,τότε πόθεν εις εμέ η ιδέα του Αγαθού Όντος; Και η εσωτερική μου ακοή συνεκεντρούτο εις τι αψηλάφητον και ταυτοχρόνως πραγματικόν...
      Ώ, έπασχον, αλλ’ ουδαμού υπήρχεν άλλη διέξοδος, ει μη εν τη αναγεννηθείση εν εμοί προσευχή· προσευχή προς τον Άγνωστον εισέτι, μάλλον Επιλελησμένον υπ’ εμού. Πυρίνη προσευχή περιέπτυξεν εμέ εις τους κόλπους αυτής και εν τη ροή πολλών ετών δεν εγκατέλειπεν εμέ.
      Ο Πατήρ ημών παραμένει μέγα μυστήριον δι’ ημάς, και όταν εισέτι πληρούμεθα εκ της εγγύτητος Αυτού.
      Ο Θεός συνιστά το Απόλυτον Είναι, την Αρχήν πασών των αρχών.
      Απεκαλύφθη εις ημάς ως ο Εγώ Ειμι, ως Πρόσωπον‐Υπόστασις.
      Νυν επιγινώσκομεν Αυτόν δια του Ομοουσίου Υιού, του φανερώσαντος εις ημάς τον Πατέρα.
      Και η ζώσα αύτη γνώσις ηλευθέρωσεν ημάς από του παραλογισμού της διανοητικής πτήσεως προς το Υπερπροσωπικόν Απόλυτον, την καθαράν ύπαρξιν, την υπερβαίνουσαν πάντα τα όντα, ήτις κατ’ ουσίαν αποτελεί το μη είναι».

      Διαγραφή
    3. Στο τελος του σχολιου μου ειπα μια προσωπικη αποψη για κατι σοβαρο για μενα που εξηγει πολλα απ οσα εγιναν εως σημερα...Αλλα δεν ειναι του παροντος ... Αυτη συμπιεζεται σε ενα ιστορικο προσωπο....αν κατανοεις τι λεω....που μαλλον κατανοεις...Στοπ....

      Διαγραφή
    4. Για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα για ποιο ιστορικό πρόσωπο μιλάς.. πιθανόν αναφέρεσαι σε πράγματα που αγνοώ.. Αν θέλεις μου εξηγείς.. ή κάποια άλλη φορά..

      Διαγραφή
    5. Ο Σαούλ είναι ο Απ. Παύλος.. Δεν καταλαβαίνω όμως τι εννοείς.. Ότι ο Απ.Παύλος θέλησε να ανακόψει τον χριστιανισμό;Αν θέλεις γράψε λίγο πιο αναλυτικά για να μπορέσω να απαντήσω (να μη μένουν κενά σε όσα λέμε), γιατί μπορεί να μην έχω καταλάβει σωστά..

      Διαγραφή
    6. Εκανε μεταστοιχειωση ισως..απο υψηλο ατομικο βαρος σε ελαφροτερο...Ολη η διαδρομη του απ την αρχη...ειχε τα χαρακτηριστικα του ..βυριλιου...Δεν ηταν παρων...ηταν πριν αναποδα...τα εμαθε ολα καλυτερα σπ ολους και τους ..παροντες (!)...σε χρονο ρεκορ...αχρηστευσε στην ουσια την ..Πεντηκοστη...ηγηθηκε ..εκ του μηδενος...εδωσε σχεδον ολες τις κατευθηνσεις...πανω κι απ τους παροντες....(!)...και ...ειχε επαφες κλπ..με το ..κρατος... Ενηργησε σαν ..πυραυλος...μεσα σε εναεριο χωρο σκρως φυλασσομενο...σχετικα ανετα....Η μεταστροφη του εγινε..σε ακατοικητο μερος...ανευ μαρτυρων......σε σημειο να αναρωτιεσαι...ποιος εκανε λαθος στις επιλογες...σπ την αρχη..Ο Ιησους με τους 12....μετα με την επιφοιτηση....?? Αποκλειεται ..ο Ιησους....

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ μου Δημήτρη, ξέρω πως ότι γράφεις είναι καλοπροαίρετο και χωρίς σκοπιμότητες, επίτρεψέ μου όμως να σου πω, τουλάχιστον από όσο μπορώ να καταλάβω, ότι μάλλον έχεις παρεξηγήσει τον Απ. Παύλο. Ή έχεις διαβάσει κάποια άποψη και ίσως νόμιζες ότι είναι σωστή. Ο Απ. Παύλος είδε το φως εκείνο και τυφλώθηκε, και άκουσε τη φωνή του Χριστού,που τον κάλεσε και από κει και πέρα τα έδωσε όλα, θεωρώντας τα πάντα σκύβαλα, σκουπίδια, τα πλούτη και την κοσμική του μόρφωση, και γύρισε όλη την οικουμένη με πρώτη την Ελλάδα για να κηρύξει τον Χριστό. Το έργο του δεν συγκρίνεται με κανενός Αποστόλου, οι επιστολές του είναι αποστάγματα σοφίας, αλλά είναι δύσκολες και παρερμηνεύονται. Το λέει ο ίδιος ο Απ.Πέτρος σε μία από τις 2 επιστολές του, που γράφει «όπως σας έγραψε και ο αγαπητός αδελφός Παύλος, κάποια πράγματα που είναι δυσνόητα και μερικοί τα παρερμηνεύουν με αποτέλεσμα την δική τους απώλεια».
      Στον Απ. Παύλο, οφείλουμε τη σωστή τοποθέτηση των εννοιών. Μας λέει ας πούμε για τον «Ισραήλ», ότι δεν είναι οι κατά σάρκα απόγονοι αλλά οι «εκ πίστεως Αβραάμ» δηλ. όλοι εμείς.Επομένως ερμηνεύονται πνευματικά και οι επαγγελίες των Προφητών που αναφέρονται στον πνευματικό Ισραήλ, δηλ. την Εκκλησία-Σώμα Χριστού. Μας λέει ότι ο «κατά σάρκα» ο Ισμαήλ, εδίωκε τον «κατά πνεύμα» τον υιό της επαγγελίας τον Ισαάκ, έτσι όπως και σε μας ο νομικός τρόπος σκέψης (η εξωτερική τήρηση),διώκει την «κατά το πνεύμα» ζωή, την εσωτερική μεταποίηση...
      Είναι πάρα πολλά που μπορούμε να πούμε για τον Απ. Παύλο... Όταν πήγε στην Αθήνα μίλησε με μεγάλη σοφία και διάκριση χωρίς να τους προσβάλλει, τους είπε θεοσεβείς και τους κήρυξε μεσω του δικού τους τρόπου σκέψης...
      Δεν ήρθε σε αντίθεση με την ελληνική φιλοσοφία, μάλιστα παρόλο που ήταν Ιουδαίος και κατά πάντα ζηλωτής και περιτετμημένος, είπε ξεκάθαρα ότι όποιος συνεχίζει να στηρίζεται σε αυτά και κάνει περιτομή, η πίστη δεν τον ωφελεί, ήρθε μάλιστα σε σύγκρουση με τον Απ. Πέτρο γιατί υποκρινόταν ότι δεν τρώει με εθνικούς και τον έλεγξε, γι αυτό...
      Αν έχεις κάποια απορία σχετικά με τον Απ. Παύλο, και τυχαίνει να την γνωρίζω, σε παρακαλώ να μου την πεις, χωρίς να θεωρείς ότι θέλω να σου επιβάλω κάτι... ούτε καν... αλλά ευχαρίστως αν ξέρω κάτι να στο πω... Είναι κρίμα να παρεξηγείται αυτός ο μεγάλος Απόστολος... Και κάτι ακόμα, όταν λέει «Ιουδαίος και Έλληνας»δεν εννοεί αποκλειστικά τους Έλληνες αλλά τους ειδωλολάτρες, έτσι λοιπόν αυτό δεν έχει σχέση με κάποια πιθανή κατηγορία που μπορεί να του αποδώσουν, ότι π.χ. είναι εναντίον του έθνους των Ελλήνων... Ίσα ίσα που όταν είχε σκοπό να πάει στην Ασία, μετά από όραμα πήγε στην Μακεδονία και κήρυξε τον Χριστό σε ολόκληρη την Ελλάδα... παρά τους διωγμούς τις φυλακές του λιθοβολισμούς και όλα τα υπόλοιπα...

      Διαγραφή
    8. Υπαρχει θεμα με τους 12..Γιατι οχι 13 ? Εγινε λαθος ? Αδυνατον...Με την επιφοιτηση ? Λαθος ? Ο νο 13 τι ακριβως καλυψε ? Ανεπαρκεια στην επιφοιτηση ? Για την ...λαμψη ..τι να πω ?? Δεν ειμαι βεβαιος γιατι ο Πετρος ηταν υποψιασμενος...φουλ..Ουτε γιατι οι αλλοι 11 ...τελικα εκαναν λιγοτερα σπο οσο η επιλογη και η επιφοιτηση προυπεθεται..Διαλεχτηκαν για πολλα...και απαιτηθηκε 13 ος ?? Με...λαμψη.....καθ οδον προς Δαμασκο....στο υπαιθρο....στην αμμο....Κι ο ...Στεφανος ...ντηλιτ....Πολλες παρτιδες με ...συγκλητικους...πολλες χαρες ..μεσα ..εξω....Ειναι ο θεμελιωτης της συνδεσης με το κρατος...Το Βατικανο τον εχει....ασε που...πανω κι απ τον...ιδρυτη.....σε σημειο ..που καποιοι αυτο το λενε ..Παυλισμο ολο...οχι Χριστιανισμο...Ολη η πορεια χτυπαει αλερτ....

      Διαγραφή
    9. Αυτά τα εξηγεί ο Άγιος Νικόδημος όπως και ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Μας λέει ότι ο Θεός επέτρεψε να πέσει ο Απ.Πέτρος στην άρνηση του Χριστού, όπως και ο Απ. Παύλος στην καταδίωξη της Εκκλησίας, και να είναι σύμφωνος με τον λιθοβολισμό του Στέφανου, ώστε να παραμείνουν στην έσχατη ταπείνωση, (ο Πέτρος κάθε βράδυ όταν άκουγε τον κόκορα, έκλαιγε πικρά.. και ο Πάυλος έλεγε ότι είναι ο έσχατος πάντων, και ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους αμαρτωλούς των οποίων ΠΡΩΤΟΣ είμαι εγώ..) ώστε να μην υπερηφανευτούν με τα χαρίσματα και τα θαύματα που έκανε ο Θεός μέσω αυτών.
      Και επίσης για να μάθουν να έχουν ευσπλαχνία απέναντι στις πτώσεις των άλλων, και να τους παροτρύνουν σε ελπίδα και μετάνοια..
      Ο χρόνος κλήσης του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός. Δεν ήταν στο Ανώγειο ο Παύλος αλλά δέχτηκε το Άγιο Πνεύμα από την επίθεση των χειρών του Ανανία, και πήρε και εκείνος το χάρισμα της γλωσσολαλιάς περισσότερο μάλιστα (αναφέρεται στην προς Κορινθίους επιστολή) όπως έγινε και επιφοίτηση στον Κορνήλιο και τους οικείους του όταν τους κήρυξε ο Απ. Πέτρος, και μιλούσαν και εκείνοι σε ξένες γλώσσες, όπως έγινε και στην Έφεσο σε άλλους μαθητές.
      Αυτά αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων.
      Οι παρτίδες με συγκλητικούς ήταν στα πλαίσια της διαμονής του στη Ρώμη, αλλά ήταν καταδιωκόμενος και στο τέλος κρατούμενος... δεν ήταν παρτίδες εξουσίας, αλλά χρησιμοποίησε σε κάποιες περιπτώσεις την ιδιότητα που είχε του Ρωμαίου πολίτη για να μπορέσει να ελευθερωθεί και να συνεχίσει το έργο του..
      Το Βατικανό θεωρεί ότι είναι διάδοχος του Απ. Πέτρου..
      Η έκφραση «παύλεια θεολογία» είναι λάθος και ανήκει στην μεταπατερική θεολογία. Η Αγία Γραφή είναι ένα ενιαίο σύνολο και οι κοινωνιολογικές αναλύσεις σε τόπο και χρόνο είναι μια κοσμική μέθοδος κάποιων σύγχρονων κατ΄επάγγελμα θεολόγων, (και όχι κατά το βίωμα όπως ήταν οι Πατέρες της Εκκλησίας)..

      Διαγραφή
    10. Σε ευχαριστω για την υπομονη σου..και την υπεροχη κουβεντα σου ...με τοσο τακτ..Ειναι συναρπαστικο να μιλα κανεις με σενα..ανοιγοντας λιγο την σκεψη του σε αλλα θεματα σπουδαια...θα τα λεμε οταν εχουμε ευκαιρια αν δεν ενοχλω αθελα μου. Καλο απογευμα ...( Για να μην ενοχλουμε πολυ τους αλλους..το αφηνω ολο να παει ...πισω σαν θεμα..στα πολυ πισω...αλλιως θα ετρωγα ξυλο...) Σορυ γιαυτο...αλλα εισαι πολυ εξυπνη και το καταλαβες απ οτι βλεπω.Ευχαριστω θερμα...

      Διαγραφή
    11. Δεν εχει καμμια σημασια που εισαι γυναικα ...αλλα εχει και την ..χαρη.του !
      Τσιαο..

      Διαγραφή
    12. Όχι μόνο δεν με ενοχλεί αλλά μου αρέσει να συζητώ θέματα που με γεμίζουν και ειλικρινά πολύ ελάχιστους ενδιαφέρουν στο πραγματικό περιβάλλον.
      Ευχαριστώ κι εγώ για όλα. Καλημέρα..

      Διαγραφή
    13. Αντρας και γυνσικα ειναι τρομερα δυσκολο να γινει αποδεκτο οτι εχουν ...χημικη συγγενεια στα ενδιαφεροντα...και δεν υπαρχει κατι πονηρο πισω....Ειναι δυσκολο πολυ ..ακομη και στον εαυτο μας...Καλυτερα που ζεις...μακρια...Εχω εναν φιλο που γνωρισα πολυ λιγο απο κοντα ..καπου στην Κονοτηνη..Ας πουμε εγινε εκατερωθεν οτι ..με σενα..Ετσι αν και μιλαμε σπανια και εξ αποστασεως με διαφορους τροπους...θα ηθελα να μην υπηρχε η αποσταση...διοτι εχει πολυ ενδιαφερον και θαχε κι αλλο απο κοντα.Εδωσα ενα παραδειγμα..Τα θεματα που συζηταμε ειναι εξω απ το κανονικο...συχνα...αλλα μας αρεσουν πολυ ...δυστυχως η ευτυχως...Τσιαο..Διεμπλοκη ? Ισως....

      Διαγραφή
    14. Χορδες συντονισμενες = συγχορδια = αρμονια...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.