10/11/18

Ανοιχτή επιστολή προς Έντι Ράμα

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ το άρθρο του κ. ‘Αγγελου Μ. Καππά (*) που φέρει τον τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ» και το ακριβές κείμενο του οποίου έχει ως εξής.
«Κύριε Πρόεδρε,
Πριν διερωτηθείτε ποιος είμαι και από πού βρίσκω το θάρρος να απευθύνομαι σε σας σε πρώτο πρόσωπο, σπεύδω να σας θυμίσω κάποια πτυχή της νεότερης ιστορίας της χώρας σας, δηλαδή της «Αλβανικής κρίσης» γνωστής ως «Κρίσης των πυραμίδων». Την περίοδο εκείνη, σωρεία πολυτραυματιών από πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά διακομίζονταν από την χώρα σας κατ’ αποκλειστικότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Την ίδια περίοδο είχα τη μεγάλη τιμή να διευθύνω την Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο αείμνηστος Πρύτανης Δημ. Γλάρος με είχε προειδοποιήσει πριν ξεσπάσει το τσουνάμι των ενόπλων συγκρούσεων: «Η Αλβανία έχει προβλήματα, πρέπει να την βοηθήσουμε». Του απάντησα τότε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, γιατί προέβλεπα ότι η κατάσταση και θα διαρκέσει και πιθανά θα επιδεινωθεί. Του ζήτησα να μου διατεθούν από το Πανεπιστήμιο μια ή δυο θέσεις χειρουργών για να ενισχύσουμε το δυναμικό μας, αλλά μου κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα.
 Ο Γλάρος κατανοούσε πλήρως ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν δυσχερέστατη και έθεσε το ερώτημα να ενεργήσει έγκαιρα για την διοχέτευση των περιστατικών εξ Αλβανίας από άλλο ανατολικότερο συνοριακό σταθμό προς τη Θεσσαλονίκη. Την πρόταση αυτή δεν την υποστήριξα και θυμάμαι ότι του είπα: «Εμείς είμαστε κοντά, Βορειοηπειρώτες ζουν στην Αλβανία, εμείς θα αναλάβουμε αυτή την υπόθεση». 
Και το τσουνάμι ξεχύθηκε σε λίγο. Τα βαριά περιστατικά άρχισαν να καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο. Και στα χειρουργεία να χειρουργούνται νυχθημερόν ομοεθνείς σας. Και οι προγραμματισμένοι για χειρουργείο Έλληνες αναβάλλονταν, αφού οι δικοί σας ήταν βαριά τραυματισμένοι και έπρεπε να χειρουργηθούν επειγόντως. Σκεφθείτε, κύριε Πρόεδρε, αναβάλλονταν οι Έλληνες ασθενείς για να χειρουργηθούν οι Αλβανοί, δηλαδή αναβάλλονταν εκείνοι που στην ουσία χρηματοδοτούσαν από το υστέρημά τους τις επεμβάσεις και τη νοσηλεία των δικών σας ασθενών. Και το δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα και συνειδητά, γιατί συμμετείχαν και αυτοί με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των δικών σας δεινών.

11 σχόλια:

  1. Δυστυχώς καλέ μου καθηγητή
    "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", από τον Ράμα που φωτογραφίζεται με τον Σόρος και τον γιο του όπως ο Αλέξης, και όλοι όσοι το πράττουν δεν θα σας καταλάβουν ποτέ!Ίσως αν καμιά φορά χειρουργούσατε κι αυτόν και τον γλιτώνατε από βέβαιο θάνατο να περνούσε μια αποχρώσα σκέψη φιλίας και συναισθηματισμού! Ο Ράμα που εγκληματικά παρασύρει και τους Αλβανούς πολίτες που τους πιάνει το "φιλότιμο" του εθνικισμού από έλλειψη παιδείας και πολιτισμού είναι σε άλλον "κόσμο"!
    Οι Αλβανοί πολίτες υποχρεώνονται και όλοι σε ευχαριστούν, όπως όλοι ευχαριστούν την Ελλάδα για την προσφορά της γιατί έχουν φιλότιμο και είναι εργατικοί και ψυχόπονοι! Μην αφήνετε να σας πληγώνουν συμπεριφορές που ταιριάζουν σε υπόκοσμο όπως οι πρόσφατες του Αλβανού πρωθυπουργού!
    Είμαι βέβαιος πως ο όρκος σας στον Ιπποκράτη είναι το πρώτο βάλσαμο για κάθε πληγωμένο άνθρωπο χωρίς διάκριση!Να είστε βέβαιος πως η πλειονότητα των Αλβανών κατεβάζουν το κεφάλι και ντρέπονται για τον εκπρόσωπό τους!Μην παρασύρεστε από συμπεριφορές αστυνομικών που έφαγαν σαν λιμασμένοι τα ρόδια και τα καρύδια της μητέρας του Κατσίφα, ούτε αν της έδωσαν μια με το κοντάκι στο κορμί!
    Εσείς ως γιατρός και ως Έλλην αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές τι αντιμετώπισης χρίζουν!Όλοι οι Έλληνες είμαστε δίπλα στον Αλβανικό λαό που προέρχεται από βασανιστικά χρόνια και βασανιστήρια χρόνων!Έχουμε χρέος να τους υπερασπιζόμαστε αλλά και να μας βρίσκουν μπροστά τους όσοι έχουν παραβατικές συμπεριφορές!Με τον χρόνο όλα θα μπουν στην θέση τους διότι ΄"φρόντισαν" να μας "ξυπνήσουν", κι αυτό θα είναι καλό για όσους θέλουν την ειρήνη!
    Την Ελλάδα δεν την αντιπροσωπεύει μόνον η κυβέρνησή της όπως και την Αλβανία αλλά οι λαοί των δύο χωρών...συγχαρητήρια κύριε! Είναι χαρά μας που ως επιστήμονας επανδρώνετε ένα Πανεπιστημιακό χώρο υγείας και σας έχουμε δίπλα μας ως άνθρωπο και ως Έλληνα! Χαιρόμαστε που με τον πολιτισμό σας παράγετε πολιτισμό και μεταλαμπαδεύετε ήθος ενώ ταυτόχρονα διδάσκετε όλους μας με την στάση σας!
    Ευχόμαστε ανάλογο πολιτισμό να αναπτύξουν και οι Αλβανοί στην αστυνομία τους, στο συνοριακά φυλάκια΄και να μην ξαναδούμε πράξεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα όπως την προχθεσινή μέρα!Πράξεις όπως αυτήν να ανακηρύξουν Persona non grata, ανεπιθύμητη δηλαδή για τη χώρα, την Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους! Αν μια γυναίκα που πήγε ανθρώπινα στο σπίτι του Κατσίφα είναι τόσο επικίνδυνη για την Αλβανία φανταστείτε πόσο φοβισμένοι νιώθουν! Από μια γυναίκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια γιά το άρθρο σας. Να είστε βέβαιοι ότι ανάλογες υπηρεσίες παρείχοντο ,όχι βέβαια σε πολιμικούς τραυματίες, σε όλους τους Αλβανούς και Βορειοηπειρώτες από όλα τα
    Μεγάλα Νοσοκομεία της Χώρας μας (αναφέρομαι εις τα νοσοκομεία των Αθηνών). Η δική μου γενεά χειρουργών , έχει χειρουργήσει τρείς γενεές Αλβανών.
    Η πρώτη ήταν εκείνη όσων εισήλθαν, καθ΄όν τρόπον είχον εισέλθει, εις την Ελλάδα, από
    το 1989 έως το 1995.
    Η δεύτερη ήταν οι γονείς αυτών των πρώτων μεταναστών εργασίας , που τους έφεραν στην
    Ελλάδα μας , μόλις στάθηκαν στα πόδια τους, οι πρώτοι εισελθόντες.
    και η Τρίτη γενεά που χειρουργήσαμε ήταν τα παιδιά των εισελθόντων από 1989-90 μεταναστών εξ Αλβανίας.
    Βεβαίως οφείλω να πώ ότι είναι λαός που αναγνωρίζει την προσφορά των ιατρών και ότι εκτιμούν πολύ τους ΄Ελληνες ιατρούς.
    Αλλά όχι και να μας σκοτώνουνε.
    Αλλά τι σχέση έχει ο ΄Εντι Ράμα και ο Σαλί Μπερίσα με αυτούς τους απλούς ανθρώπους τους
    οποίους χειρουργήσαμε, ξαναγράφω, τρείς γενεές, εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαινουν απο τετοια οι αλβανοι,θελει οργανωμενη κ σκληρη απαντηση μ υποστηριξη κρατικη...οχι λογια .αλλα μ ποιους ,η χωρα καθευδη η ατιμωρησια η αναξιοκρατια η αδικια ο ατομισμος κ η γλυκεια ζωη (μαλθακοτητα)ΒΑΣΙΛΕΥΗ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνχαρητηρια στους ανοητους που αφηναν να πεθανουν οι Ελληνες και εσωναν τους ξενους ...και μετα ψαχνουμε πως εφτιαξαν τον ρατσισμο εναντιων των Ελληνων,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι οι .πατεραδες των πρωτων Αλβανων..ηρθαν αργοτερα για λιγους μηνες και νοσηλευτηκαν με τεραστειο κοστος και φαρμακευτικο...δωρεαν...χρησιμοποιωντας τα ταμεια ΙΚΑ και ΟΓΑ...και τα βιβλιαρια των τεκνων ..Ολα αυτα με την συνδρομη των .γιατρων για αμοιβες μαυρες...τζιρους των φαρμακευτικων εταιριων..παλι εναντι μιζας των γιατρων...αυξηση του τζιρου των φαρμακοποιων...καταβαραρθρωση των ταμειων...κλπ.Εκτος φαρμακειας των γονεων που παλι στημενα εκαναν οι γιατροι κλπ..που ειναι μονιμοι κατοικοι Αλβανιας...μεσω των ιδιων βιβλιαριων των τεκνων..Μιλαμε για δεκαδες δις χρεος .. δεκαδες.. με υπαιτιους τους γιατρους για κερδος ατομικο σε βαρος ολης της ...χωρας...!!! Χτιστηκσν βιλες..οχι αστεια......Δεν ειπε ποτε λεξη ο Ιατρικος συλογος..Ταχα δεν ηξερε...Αυτο ακομη γινεται....Μπορει να αφορα και 1.000.000 ανθρωπους...ισως και περισσοτερους..Κι αυτοι ολοι σημερα κουνανε και το δαχτυλο στην ....χωρα !!...Κι ουτε κανεις το σταματα για ...αμυνα βρε αδελφε!!! Κανεις....( και το εξωφρενικο ..: οι συνεργοι γιατροι...καποιοι..κανουν σημερα ....κρατηθειτε...και ...τους ανθρωπιστες !!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το ρητό "Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ταϋγέτη.
    Ἄν γραψω αὐτὰ ποὺ σκέφθηκα διαβάζοντας τὸ ἄρθρο καὶ μετὰ τὸ σχόλιο τοῦ κυρίου Ἀλεξάνδρου Παπανδρέου,θὰ ἀπορρηφθῆ τὸ σχόλιό μου.

    Σὰν συμπέρασμα; Καλὰ μᾶς κάνουν τὰ Ἀλβανᾶ.

    Ὁ Χριστανισμὸς λέει αὐτὰ ποὺ ἔκαναν οἱ Γιατροὶ.
    Εἶμαι πρῶτα Ἑλληνίδα Ἠπειρώτισσα καὶ μετὰ Χριστιανή.

    Ὁ Λεωνίδας πέταξἐ τοὺς Πέρσες στὸ πηγάδι.
    Προτιμῶ νὰ μιμοῦμαι τὸν Λεωνίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κατα ιατρική συνείδηση καλο, είναι απο τον Ιπποκράτη. Το να σεβαστείς ταφική παράδοση είναι λυμένο απο την Αντιγόνη. Το να συγχωρείς είναι του Χριστού. Όλα τα παραπάνω είναι αδιάφορα της εχθρότητας που σου τρέφουν ή τρέφεις. Είναι της Ανθρωπότητας. Ο Ελληνισμός είναι δωρο του χρόνου στην Ανθρωπότητα. Ο λόγος που θυμωνετε όλοι είναι η έλλειψη φιλοπατρίας απο τους προύχοντες. Ε και? Σταματήστε να σκέφτεστε Ελλαδικα, σκεφτείτε Ελληνοχριστιανικα. Ζητήστε να αρθεί η ηχηρή σιωπή των διοικούντων στα εγκλήματα που γίνονται. Ζητήστε λογο και πράξεις, όχι υποσχέσεις κενές. Χωρίς νεύρα και μίσος. Με γνώση. Με μνήμη. Δεν έχει να κάνει με το τώρα. Αφορά αυτούς που θυσιάστηκαν για τον χρόνο που μας δόθηκε και αυτούς που θα έρθουν μετα απο εμάς. Για να τελειώσω, καλά έκανε ο άνθρωπος και βοήθησε τόσους ανθρώπους. Έδωσε όρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχεις σδικο Προμηθεα.Και ασφσλως εκανε καλα ο γιατρος σαν πραξη.Καποιος ομως πρεπει να πει το κοστος στον κοσμο...Ολο το κοστος.Οπως κι αν αυτο ..εγινε αιτια ..να φυγουν απ την ζωη Ελληνες...να ξενιτευτουν παιδια χιλιαδες.. κι αν μερος του η ολο ειναι η αιτια καποιοι να κοιμουνται σε παγκακι...να ανοιγουν τα σκουπιδια για φαι...κλπ. Κι ας αναλαβει ο κοσμος την ευθυνη της συγνωμης...η της μομφης...

      Διαγραφή
    2. Κι εδω αυτο ολο μεγαλωσε επι δυο...η τρια....Διοτι ερχονται εισβολεις απ το Ισλαμ...μυριοι....κι επισης καποιος λογικος που δεν κανει την παλαβη...απο οποιο ατομικο συμφερον...οποιουδηποτε...πρεπει να πει ανοιχτα και καθαρα κι αυτο το τεραστειο κοστος...συνεχωμενα του πρωτου....στον κοσμο να το πει....καθαρα....πεντε νουμερα ειναι....κι ας αναλαβει ο κοσμος την ευθυνη αν ...σηκωνει συγνωμη η μομφη....για ..ανθρωπιστικους λογους. ..πριν φυγει αλλο ενα εκατομμυριο ελληνων εξω...η στα συννεφα....κι αν ολα αυτα πρεπει να γινονται για χιλιες βιλες...και πισινες και Καγιεν.....Κι αν αναλαβει....οκ.....Ακουσες εσυ να πουν αναλυτικα ποτε νουμερα ?? Ουτε οι εξουσιαστες....ουτε οι επαγγελματικοι συλογοι ...ουτε κανεις.....Αλλα μιλουσαμε για δημοκρατικα ιδεωδη...για ιδεολογιες σωτηριες....για Ευαγγελια....για οτιδηποτε που δεν υπαρχει....Οχι για οτι ..υπαρχει.Αλλα για οτι ...δεν υπαρχει.....Ειναι αυτο σωστο ?? Πες εσυ που εισαι τιμιος ανθρωπος...Ειναι σωστο ??

      Διαγραφή
  9. Για να το χαρείς Κ Δημήτρη, ο Ελληνισμός πέρασε πιο σκοτεινές ώρες. Όμως την άναψε τη λαμπάδα του. Όχι μια και δυο. Όσο και αν φαίνεται αδιανόητο, ποτέ δεν ήταν πιο δυνατός, πιο πολυπληθής απο τώρα και το μέλλον του είναι ακόμη πιο φωτεινό. Έτσι και αλλιώς είναι θεμα καλής πίστης και όταν την έχουμε τότε έρχεται και ο φωτισμός του δρόμου. Κανείς αυτήν την περίοδο δεν έμεινε χωρίς μάθημα, πλούσιοι και φτωχοί, δυνατοί και αδύναμοι. Για εμένα αυτο είναι ωραιο. Πως να το κάνουμε, η ταπείνωση ήταν αναγκαία έτσι που το πήγαμε. Γιατί έγιναν λάθη? Γιατί δεν τα είδαμε? Γιατί ξεχάσαμε? Όχι μια και δυο. Η απάντηση είναι μια. Θέλαμε να ζήσουμε ενα ψέμα. Ορίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.