21/11/18

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί που τουιτάρουν Νέα Δημοκρατία

Από τη «Μις Κόσμος 2017» έως τον διάσημο κολομβιανό τραγουδιστή Maluma, συγκεντρώσαμε fake accounts που στηρίζουν στελέχη και πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά το ρεπορτάζ της 20ης Νοεμβρίου για τα τρολ και τους λογαριασμούς στο twitter που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος της έρευνας, που αφορά την κίνηση διαφόρων λογαριασμών, που στην πλειοψηφία τους είναι ψεύτικοι και τουιτάρουν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και στελεχών της.
«Κανείς δεν είναι αθώος σε αυτήν την ιστορία. Ανώνυμοι και ψεύτικοι λογαριασμοί στηρίζουν πολιτικούς της ΝΔ, κάτι που γίνεται σε γνώση υψηλόβαθμων στελεχών της», είπαν στο inside story αξιόπιστες πηγές, προσθέτοντας: «Αργά ή γρήγορα, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ, που εδώ και καιρό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συριζοτρόλ».
Μπορεί να έχει δίκιο. Εμείς κάναμε μία βόλτα στο Twitter και γρήγορα βρήκαμε fake accounts (ψεύτικους λογαριασμούς) που στηρίζουν στελέχη της ΝΔ. Πέσαμε πάνω στον «Αχιλλέα» (@dhpZYy58plw2il6Το προφίλ στο Twitter.), έναν καινούριο λογαριασμό που άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία περίοδο όπου υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίεςΠορεία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη | Καθημερινή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ το προφίλ του:
Παρότι καινούριο, το ανώνυμο προφίλ έχει χιλιάδες «μου αρέσει», πολλά από τα οποία αφορούν σε αναρτήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων στελεχών της ΝΔ. Από την ανάλυση των δεδομένων του λογαριασμού προκύπτει ότι σχεδόν το 40% των retweet αφορούν στον κ. Γεωργιάδη, ενώ αν προστεθούν και τα retweet προς τη σχολή του, την Ελληνική Αγωγή, αυτά ξεπερνούν το 50%.
Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία, ο Αχιλλέας έχει κάνει αρκετές φορές retweet τον χρήστη Eleni Kalogeropoulou (@EleniKalogerop4Ο λογαριασμός στο Twitter), η οποία, όπως προκύπτει από το παρακάτω tweet, μάλλον είναι απόλυτα αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Την @EleniKalogerop4, που έγινε μέλος στο Twitter τον Μάρτιο του 2018, ακολουθούν πολλά στελέχη της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Μακάριος Λαζαρίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.
Δεν ξέρουμε αν τα παραπάνω στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν ποια είναι η Eleni Kalogeropoulou. Εμείς δεν βρήκαμε κάποιο βιογραφικό της στο Twitter και είπαμε να την ψάξουμε με τη φωτογραφία της, την οποία τελικά βρήκαμε στο vipergirls.com, μία ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου με φωτογραφίες χωρίς γυμνό. Εδώ το προφίλ στο Twitter:
Εδώ η φωτογραφία σε ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου:
 
Από την ανάλυση των δεδομένων του λογαριασμού στην παρακάτω φωτογραφία, προκύπτει ότι η @EleniKalogerop4 κάνει πολύ συχνά retweet τον Άδωνι Γεωργιάδη (περίπου το 30% των retweet), ενώ ακολουθούν στις προτιμήσεις της ο Γιώργος Κύρτσος (περίπου το 6%), ο Κυριάκος Μητσοτάκης (περί το 5,5%) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (περίπου το 5,3%), ενώ retweet έχουν και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Λοβέρδος.
Το μοντέλο που στηρίζει τη ΝΔ
Ένα άλλο προφίλ που επίσης δημιουργήθηκε στις αρχές του 2018 είναι αυτό της «iliana» (@xelidonospito2Ο λογαριασμός στο Twitter), η οποία μάλιστα έχει για φωτογραφία εξωφύλλου το λογότυπο της ΝΔ.
 
Η «iliana» ακολουθεί στελέχη της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Κώστα Τσιάρα και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ την ακολουθούν και στελέχη της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Ιάσων Φωτήλας, η Μαρία Σπυράκη και ο Νίκος Ρωμανός. Εμείς ψάξαμε το προφίλ και τελικά μάθαμε ότι η φωτογραφία ανήκει στη διάσημη Ρωσίδα μοντέλο, Ανέλα ΜίλερΟ επίσημος λογαριασμός της Ανέλα Μίλερ στο Instagram..
Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι και αυτός ο λογαριασμός κάνει κατά κόρον retweet επίσημους λογαριασμούς στελεχών της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους εκείνοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και άλλα fake accounts που υποστηρίζουν σταθερά πολιτικούς της ΝΔ στο Twitter.
Αξίζει να σημειώσουμε πως από το παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι η «iliana» έκανε σχεδόν 150 tweet και retweet μόνο την 6η Ιουνίου, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από στελέχη της ΝΔ και να είναι ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Ονοματολογικό Ζήτημα.
 
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά tweet και retweet της «iliana», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε στελέχη της ΝΔ και αντιπολιτευτικά μέσα και δημοσιογράφους που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως ο Γιάννης Λοβέρδος και ο Άρης Πορτοσάλτε.
Διάσημος κολομβιανός τραγουδιστής στηρίζει ΝΔ
Το προφίλ που σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό κάνει retweet η «iliana» είναι ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, με το λίγο σύνθετο @Re9ioxGFl3JAlq8Ο λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος επίσης έχει το λογότυπο της ΝΔ στη φωτογραφία εξωφύλλου του. Το βλέπετε εδώ:
Και αυτός ο λογαριασμός είναι ψεύτικος (κατά μεγάλη ειρωνεία έχει για λεζάντα τη φράση «μόνο αλήθειες») και το διαπιστώσαμε με την ίδια τακτική. Ψάξαμε τη φωτογραφία προφίλ και διαπιστώσαμεH φωτογραφία στο ψεύτικο προφίλ ότι ανήκει στον κολομβιανό τραγουδιστή MalumaΟ επίσημος λογαριασμός του Maluma στο Instagram..
Από την ανάλυση του λογαριασμού προκύπτει ξανά ότι τα περισσότερα retweet απολαμβάνει με διαφορά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού το 43% των retweet του ψεύτικου account είναι από τον δικό του λογαριασμό, ενώ ακολουθούν και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ομάδα Αλήθειας, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Λοβέρδος και Γιάννης Κουρτάκης, οι οποίοι είναι αξιοσημείωτο ότι επιστρέφουν ξανά και ξανά στα retweet των ψεύτικων λογαριασμών που υποστηρίζουν τη ΝΔ.
Από το παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι το ψεύτικο προφίλ ήταν ενεργό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που είχαν έντονη πολιτική επικαιρότητα. Το peak του χρήστη «Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου» έγινε στις 16 Ιουνίου, όταν συζητιόταν στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίαςΒουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης | news247.gr της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 
Όπως προκύπτει από τα παρακάτω ενδεικτικά tweet/retweet του λογαριασμού, όλα μα όλα είναι είτε υπέρ της αντιπολίτευσης, είτε κατά της κυβέρνησης:
Ανάμεσα στα προφίλ που ακολουθεί ο «Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου» είναι ένα άλλο ψεύτικο προφίλ που λέγεται «Alexandra» (@alexyiannaO λογαριασμός στο Twitter) και η φωτογραφίαH φωτογραφία της Μάνουσι Τσίλαρ σε βιετναμέζικο δημοσίευμα της ανήκει στη Μάνουσι ΤσίλαρΟ λογαριασμός της Μάνουσι Τσίλαρ στο Instagram, μοντέλο από την Ινδία και «Μις Κόσμος 2017».
Όλα τα retweet της «alexandra» αφορούν είτε στον Άδωνι Γεωργιάδη, είτε σε ψεύτικους λογαριασμούς που ριτουιτάρουν σαν τρελοί τον Άδωνι Γεωργιάδη, είτε σε αντιπολιτευτικά μέσα και δημοσιογράφους που έχουν ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τον ψεύτικο λογαριασμό με το όνομα «Αχιλλέας» που είδαμε παραπάνω, υπάρχει δεύτερος «Αχιλλέας», με το επίσης περίπλοκο @YGa8wLgT6Fq8NKHΟ λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος επίσης στηρίζει τον κ. Γεωργιάδη και άλλους ψεύτικους λογαριασμούς που στηρίζουν τον κ. Γεωργιάδη.
Όπως και ο προηγούμενος «Αχιλλέας», έτσι και αυτός καταπιάνεται με το Ονοματολογικό Ζήτημα με έντονα αντιπολιτευτικό και προσβλητικό τρόπο.
Σημειώνουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο μόνος που έχει λάβει μεγάλη στήριξη στη ΝΔ, αφού τον Μάιο του 2017 είχε γραφτεί ότι ανάλογοι ψεύτικοι λογαριασμοί ακολουθούσαν και έκανανΜία Πορνοστάρ Κάνει Συνέχεια Retweet τον Βασίλη Κικίλια και Ακολουθεί (Σχεδόν) Όλη τη ΝΔ | VICE συνέχεια retweet τον Βασίλη Κικίλια.
Αυστραλή κολυμβήτρια που επίσης στηρίζει στελέχη της ΝΔ
Άλλος ένας ψεύτικος λογαριασμός που στηρίζει τη ΝΔ είναι η λεγόμενη «Veronia Castonelli» (@castonelliΟ λογαριασμός στο Twitter), η οποία μάλιστα έχει και αυτή για φωτογραφία εξωφύλλου το σήμα της ΝΔ.
 
Και αυτή η φωτογραφία είναι κλεμμένη, αφού στην πραγματικότητα ανήκειWhy we're loving Steph Rice's latest Instagram photo | mamamia.com.au στην Aυστραλή παλαίμαχη κολυμβήτρια και Ολυμπιονίκη, Στέφανι ΡάιςΟ επίσημος λογαριασμός της Στέφανι Ράις στο Instagram.. Ακόμη, από την ανάλυση του λογαριασμού, προκύπτει ότι κάνει retweet πάλι τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και άλλους ψεύτικους λογαριασμούς που έχουμε ήδη αναφέρει και οι οποίοι στηρίζουν στελέχη της ΝΔ.
Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται μερικά ενδεικτικά retweets του εν λόγω ψεύτικου λογαριασμού, όπου φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιεύσεων αφορά σε στελέχη της ΝΔ ή fake accounts που στηρίζουν στελέχη της ΝΔ.​
Άλλη μία περίπτωση ένθερμης υποστηρίκτριας της ΝΔ είναι η «andriana» (@adrian02638656Ο λογαριασμός στο Twitter), που επίσης έχει ως φωτογραφία εξωφύλλου το λογότυπο της ΝΔ (είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι λογαριασμοί έχουν την ίδια φωτογραφία με το σήμα της ΝΔ χωρίς καμία διαφοροποίηση). Παρότι πρόκειται για fake account, τον λογαριασμό ακολουθούν πολλά στελέχη της ΝΔ, ανάμεσα στα οποία ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Ρομανός.
Και αυτή η φωτογραφία είναι κλεμμένη, αφού την βρήκαμε σε διαφήμιση οπτικών:
Από την ανάλυση του λογαριασμού της φαίνεται ότι η εν λόγω κυρία κάνει retweet μόνο στελέχη της ΝΔ και ψεύτικα προφίλ που στηρίζουν τη ΝΔ.
Ενδεικτικά retweet της «adriana», τα οποία αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία σε ψεύτικους λογαριασμούς που στηρίζουν τη ΝΔ και τον Άδωνι Γεωργιάδη:
 
Την ίδια περίοδο με την «adriana» ήρθε στο Twitter και ένας άλλος ψεύτικος λογαριασμός, που απαντάει στο όνομα «Anastasia L» (@Anastas63919189Το προφίλ στο Twitter.). Παρότι πρόκειται για fake account, την ακολουθούν και πάλι στελέχη της ΝΔ, όπως η Μαρία Σπυράκη, ο Νίκος Ρομανός, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δημήτρης Σταμάτης.
Και αυτή η φωτογραφία είναι κλεμμένη από διαφήμισηΗ κλεμμένη φωτογραφία του ψεύτικου λογαριασμού στο Pinterest. οπτικών. Όπως συνέβη και με τα προηγούμενα προφίλ, και αυτό το προφίλ κάνει retweet τον Άδωνι Γεωργιάδη, άλλα στελέχη της ΝΔ και fake λογαριασμούς που στηρίζουν τη ΝΔ.
Όπως και πολλοί άλλοι τρολ λογαριασμοί, η «Anastasia L» παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις στη δραστηριότητά της, με πολλά tweets και retweets σε ημέρες έντονης επικαιρότητας. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η δραστηριότητά της αυξήθηκε την 26η Ιουνίου, όταν έκανε πολλά retweet, μεταξύ άλλων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της διαγραφής Μίχαλου από τη ΝΔ.
Η ΝΔ έχει και άλλες όμορφες υποστηρίκτριες. Μία από αυτές η «natalia georgakakou» (@nataliageorgak2), την οποία ακολουθούν τα στελέχη της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μακάριος Λαζαρίδης, Νίκος Ρωμανός, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.
Προκαλεί εντύπωση ότι τόσοι επίσημοι λογαριασμοί της ΝΔ ακολουθούν την «natalia georgakakou», ένα ψεύτικο προφίλ με κλεμμένη φωτογραφία, η οποία ανήκει στην Φουζ ΑλφαχάντO επίσημος λογαριασμός της Φουζ Αλφαχάντ στο Instagram., μία Instagram influencer από το Κουβέιτ. Και εδώ φυσικά έχουμε εκατοντάδες retweet τρολ λογαριασμών που στηρίζουν τη ΝΔ ή στελεχών της ΝΔ.
Στους ψεύτικους λογαριασμούς που ακολουθεί το παραπάνω account είναι και η «Niki Masouras» (@ΝMasouras), η οποία επίσης έχει για φωτογραφία εξωφύλλου το λογότυπο της ΝΔ.
Ίσως οι σινεφίλ να έχετε ήδη καταλάβει ότι η φωτογραφία του ψεύτικου λογαριασμού ανήκει στην ηθοποιό Καρμέλ Ρόουζ.
Μερικοί από τους λογαριασμούς που ακολουθεί το παραπάνω ψεύτικο προφίλ:
Από την ανάλυση των δεδομένων του προφίλ προκύπτει ότι και αυτό το τρολ έχει μεγάλη αδυναμία στον Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους ψεύτικους λογαριασμούς που στηρίζουν τη ΝΔ.
Φτάνοντας στο τέλος του δεύτερου μέρους της έρευνάς μας, ένα ακόμη ψεύτικο account που στηρίζει τον Άδωνι Γεωργιάδη, στελέχη της ΝΔ και άλλα επιδραστικά τρολ της δεξιάς είναι ο @NikosHawkΟ λογαριασμός στο Twitter, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το δημοσιογραφικό βάπτισμα του πυρός στην Popaganda. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι Offener Kanal και το Vice και συνεργάζεται ως fixer/producer με διεθνή ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχει ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.