13/11/18

Βιβλιοθήκη - κόσμημα στην Πάφο

  Ντόρα Χριστοδούλου 
Η ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» δικαίωσε τις πολύχρονες προσδοκίες και δικαιολόγησε την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Κύπρου και το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο: Η νέα όψη της ανακαινισμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, είναι όντως εντυπωσιακή, με τις βελτιώσεις που έγιναν και το λευκό χρώμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις αρχαιοελληνικού τύπου γραμμές του κτηρίου. 
Οι θετικές εντυπώσεις αυξάνονται με την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους της Βιβλιοθήκης. Τα όσα έγιναν αναδεικνύουν τη διαφορά με την προ της ανάπλασης περίοδο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Λευκό μίνιμαλ στυλ, υπερσύγχρονες λειτουργικές και αισθητικές φόρμες, σύγχρονα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού, δημιουργούν ένα σύνολο που απέχει έτη φωτός από την «παλιομοδίτικη» εικόνα της Βιβλιοθήκης που ξέραμε.Αυτό που χαλά κάπως το όλο κλίμα όμως, είναι η λειτουργική πτυχή του ζητήματος. Με τις φωνές από διάφορες κατευθύνσεις να εντείνονται το τελευταίο διάστημα ως προς το ότι την κατασκευαστική αναβάθμιση δεν ακολούθησε, όπως σχεδιαζόταν και η λειτουργική αναβάθμιση.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό και αποδεκτό από τους πάντες στην Πάφο, αλλά οι ενέργειες για την αντίστοιχη λειτουργική αναβάθμιση είναι περίπου μηδαμινές. «H ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναλειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, σηματοδότησε και την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου», σημειώνει και προσθέτει:  «Η προηγούμενη Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου Πάφου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για τη δημιουργία του συλλόγου, ο οποίος στόχο έχει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης και τη διάδοσή της στην τοπική κοινωνία. Ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου στηρίζεται κυρίως στην εθελοντική πρωτοβουλία και προκρίνει την προβολή και διάδοση του έργου της Βιβλιοθήκης, τη συνεργασία του συλλόγου με την ίδια τη Βιβλιοθήκη και τους αρμόδιους της, τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της και την ανάληψη εθελοντικής εργασίας από τα μέλη για την προσέλκυση δωρεών, νέας ύλης και άλλα. Στόχος μας είναι όπως ο νέος φορέας θα μπορέσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι οι Σύλλογοι Φίλων διαφόρων φημισμένων βιβλιοθηκών του εξωτερικού έχουν κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και την καλή φήμη που τις συνοδεύει».
 
O Xρύσανθος Σαββίδης υποστηρίζει ότι δυστυχώς όμως, οι προθέσεις αυτές προσκρούουν πλέον σε ελλιπείς ενέργειες για την πλήρη εκμετάλλευση του νέου αποκτήματος της πόλης. «Ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, γεγονός που διευκολύνει τον κόσμο, εφόσον μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση και ενώ διαθέτει πλέον την κτηριολογική υποδομή, εντούτοις στερείται της ενεργειακής εκείνης ώθησης που θα τη μετατρέψει στο πνευματικό κέντρο της πόλης της Πάφου», τονίζει. Και προσθέτει: «Ζητούμενο μετά την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού είναι η λειτουργική αναβάθμισή της. 
 
Tο επόμενο βήμα μετά τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης ως προς το περιεχόμενό της. Ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πολλών φοιτητών, όσον αφορά στην έρευνα και συγγραφή των εργασιών τους. Την ίδια στιγμή, μπορεί να γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο για την πνευματική κοινότητα, αλλά και για τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε οποιοδήποτε τομέα. Μια άλλη εισήγηση για αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, είναι η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, που θα έδιναν κίνητρο στους δημότες της Πάφου για να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον χώρο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι διαλέξεις με ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων για θέματα γενικού και πιο εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις και αναγνώσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών».
 
Ο Χρύσανθος Σαββίδης επισημαίνει, τέλος, ότι θα πρέπει ο Δήμος Πάφου να προχωρήσει στην πρόσληψη Βιβλιοθηκονόμου και στην επέκταση των ωραρίων λειτουργίας, ώστε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου να καθιερωθεί σαν φωτεινός φάρος προάσπισης, προβολής και προαγωγής του πολιτισμού.
 
Αντίστοιχους προβληματισμούς και προειδοποιήσεις για χρήση της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» με τρόπο που δεν είναι ικανοποιητικός, εξέφρασε και η δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου.
 
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο χώρο, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει, οι δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος στον Δήμο Πάφου, Βάσος Δημητρίου, Παναγιώτης Βορκάς και Φίλιππος Φιλίππου, με κοινή ανακοίνωση τόνισαν ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου παρουσιάζει μια φτωχή και αποτρεπτική εικόνα προς τους επισκέπτες της, καθώς εσωτερικά υπάρχουν προβλήματα στις τοιχοποιίες και αυξημένη εμφάνιση υγρασίας, αλλά και τρομερές ελλείψεις σε λογοτεχνικό υλικό και βιβλία.
 
Θέση της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ, αναφέρει,  ότι άμεσα θα πρέπει να διορθωθούν τα όποια οικοδομικά προβλήματα υπάρχουν και η εικόνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου να αναβαθμιστεί στο μέγιστο.
 
Στις 2:30 βάζει λουκέτο
 
Πολύμηνα πισωγυρίσματα και προβλήματα δεν επέτρεψαν τελικά τη δρομολόγηση σε μόνιμη βάση μιας συμφωνίας μεταξύ Δήμου Πάφου και Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Κύπρου για τη συνεργασία τους στη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου. Η οικονομική στενότητα της Δημοτικής Αρχής τα χρόνια του μνημονίου, συνέτεινε στο να μην υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε συζητηθεί για μόνιμη απασχόληση επαγγελματιών βιβλιοθηκονόμων στη Βιβλιοθήκη. Οι αρχικές επαφές των δύο φορέων γίνονταν στη βάση της πρόσληψης τεσσάρων βιβλιοθηκονόμων, συζήτηση ωστόσο που ουδέποτε μετατράπηκε σε γεγονός, με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου να εξυπηρετείται από έναν υπάλληλο του Δήμου που είναι αποσπασμένος εκεί και μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η πτυχή αυτή της λειτουργίας του χώρου, κρίνεται από όλες τις πλευρές ως η σημαντικότερη αιτία της περιορισμένης διείσδυσης του πνευματικού αυτού κέντρου στην τοπική κοινωνία. «Δεν είναι δυνατόν η βιβλιοθήκη να κλείνει στις 2.30 μ.μ. επειδή τελειώνει το ωράριο εργασίας του δημοτικού υπαλλήλου που εκτελεί χρέη βιβλιοθηκονόμου» επισημαίνει ο πρόεδρος των Φίλων της Βιβλιοθήκης, Χρύσανθος Σαββίδης. «Σε όλο τον κόσμο, οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές μέχρι πολύ αργά, για να εξυπηρετούνται όσοι δουλεύουν, οι σπουδαστές και μαθητές και όσοι επιθυμούν να μελετήσουν με την ησυχία τους. Στην Πάφο, δυστυχώς, αποκτήσαμε ένα κόσμημα το οποίο τείνουμε από μόνοι μας να κάνουμε να ξεθωριάσει» καταλήγει. 
 
Χρήματα και βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου
Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στην επαναλειτουργία της ανακαινισθείσας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου ήταν πάντως ενθουσιώδης. Χαρακτηριστική ήταν η προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος για τα πρώτα βήματα του καινούργιου χώρου.
Επιταγή ύψους 10.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος», επέδωσε στον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, αντιπροσωπεία του Πετριδείου Ιδρύματος, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Σίμο Τσέλεπο και τον ταμία Γιώργο Στενιώτη. Παραλαμβάνοντας την επιταγή, ο δήμαρχος Πάφου ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ευαρέσκεια για το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. «Η δράση και η προσφορά σας αποτελεί ευδιάκριτο παράδειγμα αθόρυβης στήριξης του πολιτισμού της πόλης μας. Ένα παράδειγμα, πρόσθεσε, που πρέπει να βρει και άλλους μιμητές» είπε ο κ. Φαίδωνος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος, Σίμος Τσέλεπος, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού στην Πάφο και διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι το Ίδρυμα θα παραμείνει ενεργός συμπαραστάτης και σταθερός συνοδοιπόρος της Τοπικής Αρχής.
Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, επίσης, πρόσφερε πρόσφατα βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η συλλογή και προσφορά  των βιβλίων έγινε από τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ αρκετά από αυτά αγοράστηκαν ειδικά για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παραλαμβάνοντας τα βιβλία, ο δήμαρχος Πάφου ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του και τόνισε ότι σταθερός στόχος του Δήμου είναι η ενίσχυση της γνώσης, της μόρφωσης και της ανάδειξης των διαχρονικών αξιών του πολιτισμού μας. Εκ μέρους του Συνδέσμου, τα βιβλία παρέδωσαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ντίνος Ταμπουτσιάρης και το μέλος, Θεοχάρης Λοΐζου.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.