2/11/18

Τα Ellinika Hoaxes «στέλνουν» στο ΕΣΡ εταιρεία δημοσκοπήσεων, που αρνήθηκε έλεγχο

Τα Ellinika Hoaxes «στέλνουν» στο ΕΣΡ εταιρεία δημοσκοπήσεων, που αρνήθηκε έλεγχο
Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) παραπέμπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) τη νεοσύστατη εταιρεία δημοσκοπήσεων «Voxpop Analysis», εξαιτίας άρνησής της να δεχτεί έλεγχο για την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Documento στις 8 Ιουλίου 2018.
Τον έλεγχο είχαν ζητήσει τα Ellinika Hoaxes (EH), έχοντας έννομο συμφέρον.
Όπως αναφέρεται, στις 8 Ιουλίου 2018, η εφημερίδα Documento δημοσίευσε μια «μεγάλη δημοσκόπηση» που διενεργήθηκε από την νεοσύστατη εταιρεία «Voxpop Analysis». Η εταιρεία αυτή συστάθηκε πριν ενάμιση μήνα από τη δημοσίευση της δημοσκόπησης. Το δυναμικό της είναι ένα και μοναδικό άτομο, ο ιδιοκτήτης της και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σκλίας, και το κεφάλαιο της εταιρείας μόνο 100 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε άρθρο τους τα EH είχαν καταγγείλει τη διαδικασία διεξαγωγής της δημοσκόπησης, και την επόμενη μέρα δέχτηκαν εξώδικη επιστολή από τον κύριο Βαξεβάνη, ο οποίος ζήτησε «τη δημοσίευση της πλήρους αλήθειας» και μια συγγνώμη.
Έχοντας πλέον έννομο συμφέρον, τα ΕΗ απευθύνθηκαν στην «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων», το όργανο ελέγχου δημοσκοπήσεων του ΣΕΔΕΑ, με αίτημα τον έλεγχο της εν λόγω δημοσκόπησης.
Ωστόσο, ο κ. Σκλίας της «Voxpop Analysis» αρνήθηκε τον έλεγχο και παραπέμφθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ελεγκτικό όργανο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής ελέγχου, Θεόδωρο Χατζηπαντελή, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, δεν έχει ξανασυμβεί, εταιρεία να μην δεχτεί τον έλεγχο από το θεσμικό όργανο ελέγχου δημοσκοπήσεων.
Κατόπιν όλων αυτών, η «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων», δια του προέδρου της, Ηλία Νικολακόπουλου, πολιτικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέστειλε επιστολή στο ΕΣΡ, το οποίο ενημέρωσε για το νόμιμο αίτημα που έλαβε από τα ΕΗ, καθώς και για την άρνηση της VoxPop Analysis να ελεγχθεί.

Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.