28/11/18

G20: Ο πρίγκιπας Σαλμάν προσγειώθηκε στην Αργεντινή

REUTERS/HANDOUT
Στην Αργεντινή, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20, η οποία αρχίζει τις εργασίες της την Παρασκευή και την οποία φαίνεται πως έχει τεράστια ανάγκη για να αποκαταστήσει την εικόνα του, προσγειώθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μετέβη στην Αργεντινή λίγες ώρες αφότου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) υπέβαλε στις δικαστικές αρχές της χώρας αίτημα έρευνας για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Υεμένη, βασανισμούς πολιτών στη χώρα του, καθώς και για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη.
Oι πιθανότητες να ασκηθεί πράγματι δίωξη σε βάρος του de facto ηγέτη του βασιλείου είναι πολύ λίγες. Ο πρίγκιπας Σαλμάν το γνωρίζει. Όπως επίσης γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για τον λόγο αυτό έχει αψηφήσει την έρευνα της CIA που αποδεικνύει την εμπλοκή τού πρίγκιπα στη δολοφονία.
Πριν από τη δολοφονία του Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, ο πρίγκιπας Σαλμάν προσπαθούσε να περάσει την εικόνα μίας εκσυγχρονισμένης Σαουδικής Αραβίας, ενός επίδοξου ρεφορμιστικού έθνους. Αυτή την εικόνα πρέπει, και προσπαθεί, να αποκαταστήσει.
Με αυτόν τον στόχο κατά νου, διοργάνωσε κανονικά το λεγόμενο Νταβός της Ερήμου, το συνέδριο-όχημα των οικονομικών σχεδίων του, την περίοδο που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τη δολοφονία του Κασόγκι και η διεθνής κοινότητα περίμενε μία αντίδραση από το Ριάντ. Υπήρξαν και τότε ασφαλώς απουσίες. Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν ότι ο πρίγκιπας «έπαιζε μπάλα στο δικό του γήπεδο».
Η G20 είναι σίγουρα διαφορετική. Και για τον πρίγκιπα Σαλμάν, που ενδεχομένως να γίνει ο παρίας της Συνόδου, αλλά και για πολλούς ηγέτες της Δύσης, που μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να πάρουν ξεκάθαρη θέση.  
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.