22/11/18

Αυτή η είδηση πόνεσε πολύ την Άγκυρα: Οι ΗΠΑ δημιουργούν Φυλάκια Παρατήρησης στη Β. Συρία, μεταξύ ΤΕΔ και YPG

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει και απειλήσει αλλεπάλληλες φορές ότι η Τουρκία θα εισβάλει με το στρατό της στη Β. Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, για να "εκκαθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες του YPG", όπως αποκαλεί τους Κούρδους των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού, με τις οποίες συνεργάζονται οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια στον πόλεμο εναντίον του Ι.Κ.
Μάλιστα, εδώ και καιρό ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει κουρδικούς στόχους κατά μήκος των συνόρων μέσα στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, ενώ πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο τουρκικός στρατός μετέφερε με λεωφορεία περίπου δύο χιλιάδες τζιχαντιστές από το Ιντλίμπ στην πόλη Ακτσάκαλε (Akçakale).
Το σχέδιο της Τουρκίας ήταν να διεισδύσουν στην γειτονική πόλη της Συρίας, Γκίρε Σπι ή Ταλ Αμπυάντ (Tal Abyaḍ), να την καταλάβουν, να προκαλέσουν την αντίδραση των Κούρδων του YPG και στη συνέχεια να εισβάλει ο τουρκικός στρατός, για να "προστατέψει τους τζιχαντιστές" και να παραμείνει στην περιοχή, διευρύνοντας το θύλακα, όπως έγινε με την Αλ Μπαμπ και το Αφρίν, με την υποστήριξη της Ρωσίας.
Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, σαν κεραυνός σε αιθρία έπεσε η δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν Φυλάκια Παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας, με σκοπό να προειδοποιούν τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία για ενδεχόμενες απειλές που θα προέρχονται από το εσωτερικό της Συρίας.
Ο Τζέημς Μάτις έκανε τις αποκαλύψεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους του τύπου.
Πάντως είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αντιδρά σ' αυτήν την εξέλιξη, η οποία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θεωρούν σύμμαχό τους τους Κούρδους του YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και απαιτεί από τις ΗΠΑ να τους χαρακτηρίσουν κι εκείνες έτσι και να διακόψουν κάθε συνεργασία.
Επίσης, σημειώνεται ότι τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια στην Τουρκία μιλούν για αυτογκόλ της Άγκυρας, αφού επικαλούμενη την απειλή από το έδαφος της Συρίας, έδωσαν στην ουσία το δικαίωμα στις ΗΠΑ να μπουν μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων του YPG, απαγορεύοντας οποιαδήποτε επιχείρηση των ΤΕΔ εναντίον τους.

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς το κακό είναι πως αυτή η είδηση πόνεσε πιο πολύ την Συρία.

    Τα αμερικανάκια έχουν οικοδομική άδεια από την πολεοδομία Δαμασκού; Αν όχι στον ντάκο αύριο το πρωί!!! Στην περίπτωση δε που υπάρχει πρόβλημα πρωινού ξυπνήματος για τα αμερικανάκια τότε Good Morning με missile εδάφους-εδάφους. Και επειδή οι Σύριοι δεν κάνουν διακρίσεις (φημίζονται για τον αντιρατσισμό τους) ανάλογο Good Morning και στους λακέδες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η ρωσομανία κάποιων!!!! Ρε φίλε, πρόβλημα στην τουρκία δημιουργούν με τη στάση τους οι ΗΠΑ, όχι η Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η ρωσοφοβία κάποιων!!!! Ρε φίλε, πρόβλημα στην Τουρκία δημιουργούν με τη στάση τους οι ΗΠΑ, αλλά και οι δύο Τουρκία και ΗΠΑ (και όχι μόνο) δεν δολοφονούν και καταστρέφουν μια ολόκληρη χώρα την Συρία; ή κάνω λάθος;

    Οι Τούρκοι και τα αμερικανάκια (και όχι μόνο) όλα αυτά τα χρόνια τι κάνουν στην Συρία; To ξεχάσαμε αυτό; Τουρκία και ΗΠΑ(και όχι μόνο) δεν έχουν ΕΙΣΒΑΛΕΙ στην Συρία για τα συμφέροντά τους; ή κάνω λάθος;

    Επειδή τα αμερικανάκια (για τα συμφέροντά τους) ανοίξαν μέτωπο και με την Τουρκία (στην Συρία που έχουν ΕΙΣΒΑΛΕΙ να μην το ξεχνάμε αυτό) είναι οι καλοί της ιστορίας; ή να του πούμε well done;

    Go Home Τουρκία και ΗΠΑ (και όχι μόνο), να τους έρθει ο "λογαριασμός" και Hands OFF Syria, τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.