26/12/18

Περιπλέκονται τα πράγματα για τους Τούρκους στη Συρία - Τεθωρακισμένα της Συρίας προστατεύουν την Ιεράπολη και προελαύνουν στο Αφρίν

του Σάββα Καλεντερίδη
Η αναγγελία της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, είναι γνωστό ότι ανάγκασε τους Κούρδους να αναζητήσουν τη συμμαχία με τον Άσαντ σε όλα τα μέτωπα, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα.
Ως αντάλλαγμα της στήριξης του Άσαντ σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Κούρδοι φέρονται να εγκατέλειψαν την ιδέα της αυτονομίας, ενώ ήδη διαπραγματεύονται την παράδοση των πετρελαϊκών πεδίων της Κάτω Κοιλάδας του Ευφράτη στους αρμοδίους της Συρίας, τα οποία πετρελαϊκά πεδία, σημειωτέον, τα εκμεταλλεύονται τον τελευταίο χρόνο Αμερικανοί!

Σήμερα και ενώ η Τουρκία αδημονεί να αρχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Ιεράπολης/Μένπετζ και τις επιχειρήσεις εναντίον των πόλεων Κομπάνι, Γκίρε Σπι και Σερεκάνιγιε, που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη, δημοσιεύεται ότι επιλαρχία αρμάτων και μηχανοκίνητο τάγμα του στρατού της Συρίας έχουν κινηθεί στο δυτικό μέτωπο της περιφέρειας Ιεράπολης, με σκοπό να εξασφαλίσουν την άμυνα της περιοχής απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα και τις συμμορίες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Ε.Σ.Σ.)

Την ίδια στιγμή, ο συριακός στρατός, μαζί με τμήματα του YPG, προέλασαν από την Τελ Ριφάτ προς Δυσμάς και κατέλαβαν την πόλη Μαλίκια, που κατείχαν συμμορίες του ΕΣΣ υποστηριζόμενα από τμήματα ανορθοδόξου πολέμου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).
Οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να ώθησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου να δηλώσει σήμερα ότι η επιχείρηση εναντίον της Ιεάπολης και ανατολικά του Ευφράτη θα αρχίσει σύντομα, ενώ μόλις χθες ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα καθυστερήσει για ένα διάστημα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του τουρκικού στρατού, αν δηλαδή επιλέξει να συγκρουστεί με τον εθνικό στρατό της Συρίας και στην περίπτωση που το πράξει, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία, αν δηλαδή πάρει τη θέση του Άσαν ή του Ερντογάν.
Επίσης, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η Ρωσία επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρους της Συρίας από μαχητικά των ΤΕΔ!!!
Το παιχνίδι τελικά περιπλέκεται.

Χάρτης που δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ της Χεζμπολλάχ, που δείχνει την περιοχή που σχεδιάζει να καταλάβει η Τουρκία ανατολικά του Ευφράτη και τις βασικές κατευθύνσεις επιθέσεως.

Σημειωση: Η είδηση για την είσοδο των τμημάτων του συριακού στρατού στην περιφέρεια της Ιεράπολης επαληθεύεται από τα τουρκικά ΜΜΕ.

17 σχόλια:

  1. Γ.Φίλης : Ας μην θεωρούμε δεδομένη την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την Συρία
    Dec 20, 2018

    Τα αδιέξοδα της Τουρκίας και η ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια
    Ο καθηγητής γεωπολιτικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Γιώργος Φίλης , μιλώντας στον 98.4 , εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την Συρία και το άδειασμα των Κούρδων, παρα τις δηλώσεις Τράμπ για αποχώρηση των αμερικανών πεζοναυτών. Αυτό ίσως αποδειχθεί και η "θανάσιμη παγίδα" για την Τουρκία στην Συρία.

    Ο Γ.Φίλης , μίλησε ακόμη για την αυξανόμενη ένταση στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε στο προοίμιο της έναρξης μιας νέας μετωπικής Ρωσίας και ΗΠΑ , με ότι συνεπάγεται αυτό για τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια.

    https://www.youtube.com/watch?v=htRNPPb51vU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνομοταξία των Φίληδων, σιτίζεται, χρόνια τώρα, από την Αμερικάνικη προπαγάνδα.
      Τώρα, καταλαβαίνουν πώς, όσα τους είχαν διδάξει, δεν ισχύουν.
      Βρίσκονται σε προπαγανδιστικό και εργασιακό κενό και, συναφώς σε κενό αξιοπιστίας των αναλύσεών τους.

      Εκτιμώ πώς, τα γραφόμενά τους, ουρλιάζουν πρός τους Αμρικανούς : " Μην μας αφήνετε ακάλυπτους!!!"

      Διαγραφή
  2. Όπως σχολίασα σε προηγούμενο άρθρο ο Τραμπ πήρε την απόφαση ώστε να εξαναγκάσει τους Ρώσους σε σύγκρουση με τον Ερντογάν. Θα θυσίαζε τους Κούρδους σε αυτή την περίπτωση αλλά πλέον περιπλέκονται τα πράγματα στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας γιατί όπως και να το κάνουμε το Κουρδιστάν ανήκει στη Συρία αυτή τη στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον το ότι αναπτύσσονται στη Μανπέζ και όχι ανατολικά του Ευφράτη. Λογικό μεν, το να πάνε για ανακατάληψη περιοχών που είναι υπό τη προστασία των Ρώσων, ενδιαφέρον δε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποια θα είναι αντίδραση του Ερντογάν. Σε περίπτωση που δεν το έχουν μιλημένο θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Εάν όμως το έχουν κανονισμένο ή το κανονίσουν σύντομα, τότε θα μπορούσε να σήμαινε ότι η Ρωσία θα τους αφήσει να φτάσουν μέχρι τις πετρελαιοπηγές στο Νότο, κάτι που ίσως να έχει τάξει και ο Ερντογάν στο Τράμπ. Πάντως όσο εγωιστικό και άσχημο και εάν ακούγεται εμάς πολύ πιθανό να μας συνέφερε να προχωρήσουν οι Τούρκοι όσο περισσότερο μπορούν μέσα στη Συρία ώστε να μπλεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο και μάλιστα σε μια περιοχή Ρωσικών πλέον συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εχεις την εντυπωση οτι θα αφησουν οι Σύριοι τα μεμετια να φτασουν στην πετρελαιοπηγες της Ντερ Ιζορ;....

      Διαγραφή
    2. Βρε φιλε...να εμπλακουν πολυ ..δηλ.να συγκρουστουν με τον Ασαντ ..ειπε ο ανθρωπος.Δηλ.οτι λες κι εσυ ...Απο που τοβγαλες οτι λες ? Κανε λιγη ..επεξεργασια.οταν λες...

      Διαγραφή
  4. Να δω τους Ρωσους αν θα κανουν no fly zone τωρα.Κατεβασαν τα βρακια τους οι Αμερικανοι,αν το κανουν και οι Ρωσοι οι Τουρκοι θα επιδιωξουν να ξαναφτασουν στη Βιεννη.Γιατι αν το κανουν ας βαρανε οσο θελουν με το πυροβολικο οι Τουρκοι.Δεν θα κανουν τιποτα.Αν δεν το κανουν οι Τουρκοι θα κανουν αλλο ενα υγειηνο περιπατο και ολοι θα ειναι συνυπευθυνοι με το γιγαντωμα του φιδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ισχυρη Τουρκία θα είναι ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και για τους μεν και για τους δε, Ρωσία - ΗΠΑ.
    Τι να πούμε για ένα κράτος που κήρυξε τάχα τον πόλεμο στη Γερμανία ΟΤΑΝ αυτή ΕΙΧΕ ήδη ΧΑΣΕΙ. Μέχρι το 45(!!!) είχε υπογράψει σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία .

    Θεωρώ εντελώς παράλογο οι δύο αυτοκρατορίες, ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ , να μην έχουν αντιληφθεί με τι έχουν να κάνουν και να προσπαθούν και δύο να την καλοπιάσουν ισχυροποιώντας την. Είναι δυνατόν να περιμένουν ωφέλη από ένα κρατικο μόρφωμα με τις περισσότερες γενοκτονίες από οποιοδήποτε άλλο και αυτές μόνο στην πολύ πρόσφατη ιστορία;;;;;;;;;;!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας αρχίσουμε να διαβάζουμε την Συνθήκη του Μοντρέ!
    Η Τουρκία φτιάχνει ναυτική βάση στην Τραπεζούντα στην Μαύρη Θάλασσα με 400 στρατιωτικούς και 200 πολιτικό προσωπικό! Ωστόσο ποτέ δεν έχει κλείσει τα στενά για τους Ρώσους ούτε σε ψυχρή περίοδο μεταξύ τους!
    Η Τουρκία δεν θα έλθει σε ρήξη με την Ρωσία στην Συρία!
    Είναι η ευκαιρία της ζωής της να σηκώσει κεφάλι από την Δύση και να έχει φερεγγυότητα από σύμμαχο όπως ο Πούτιν!
    Με την βάση στην Τραπεζούντα αναπτύσσεται ναυτικά απέναντι στην Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα για να είναι υπολογίσιμη αλλά δείχνει στις ΗΠΑ πως είναι χρήσιμη ως μέλος του Νάτο για την Ουκρανία! Σε 15 χρόνια η Τουρκία θα είναι στρατιωτικά μεγάλη δύναμη! Το επόμενο σκηνικό στήνεται στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν αβάντα την Ρουμανία που την έχουν εξοπλίσει γερά και είναι και ένα μήνυμα στην Τουρκία πως δεν σε χρειαζόμαστε! Γι αυτό η Τουρκία ενισχύεται λέγοντας πως όποιος δεν με "χρειάζεται" απλά να το σκεφτεί καλά γιατί δεν θα ήθελε να με είχε αντίπαλο! Πολύ περισσότερο αντίπαλο στο πλευρό της Ρωσίας! Το δεύτερο σκηνικό για τις ΗΠΑ θα στηθεί με την Ιαπωνία που εξοπλίζεται ραγδαία! Κι εκεί θα είναι το δεύτερο σκηνικό απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα! Ωστόσο στην Γερμανία οι Αμερικανοί έχουν 100.000 στρατό και η Αγγλία έχει άμεση ανάπτυξη 55.000 ανδρών με βάσεις αρκετές ενώ πρόσφατα ανέπτυξαν και στην Νορβηγία!
    Η περικύκλωση συνεχίζεται...
    Μπορεί η Συρία, καθώς μιλούν και για αποχώρηση μεγάλου τμήματος από το Αφγανιστάν να μην τους ενδιαφέρει πιά στον βαθμό που προσπαθούσαν! Ας μην ξεχνάμε πως αντιμετωπίζουν θεματάκια με το Πακιστάν και την Ινδία! Άρα ένας σημαντικός λόγος ύπαρξης εκτός των οικονομικών ήταν και το θέλημα του Ισραήλ για στρατηγικό βάθος στην ασφάλεια του από Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Σαουδική Αραβία , Αίγυπτο.. νομίζω είτε έτσι είτε αλλιώς αρκετά διευθετήθηκαν...ας ηρεμήσει και λιγάκι το Ισραήλ που έχει τον διάολο μέσα του...έχει ανακατέψει όλη την γη! Να κάνουμε κι εμείς Πρωτοχρονιά! Γυρίζει ο πισινός του γύρω-γύρω από τους S-300, πήρε το σχιστολιθικό πετρέλαιο στο Γκολάν, έχει λιανίσει τους Παλαιστίνιους...έλα ρε Νετανιάχου, πάψε 10 μέρες, αι σιχτίρ γύφτοοοοο...σου έκανε αβάντα ο Τράμπ με την Ιερουσαλήμ, το ένα, το άλλο...κόψε λίγο! Θα γεμίσουμε τα νησιά πρόσφυγες έτσι που το πάει αυτός...πρέπει να τους βάζουμε σε πλοία και να τους πηγαίνουμε σ αυτόν! Δεν πάει άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προσθέσω πως ο Άσαντ κινήθηκε γρήγορα προφανώς με την σύμφωνη γνώμη των Ρώσων να κλείσει αιφνιδιαστικά το κενό και να δείξει πως είναι η χώρα του εκεί και καλά έκανε! Καλό θα ήταν ο Ερντογάν να κάτσει καλά γιατί τον έλεγχο τώρα θα τον έχει στον εναέριο χώρο η Ρωσία αφού φεύγουν οι Αμερικανοί και τα εδάφη αυτά αποτελούν κυριαρχία του Συριακού κράτους! Θα είναι ενάντια στο Δίκαιο και μας χαλάει και την Λωζάνη! Αρα τυπικά ο Πούτιν που έχει λόγο ως προσκεκλημένος του Συριακού λαού να του πει Ρεζεπ πάτα τη και όμορφα! Θα τον αφήσει να κάνει κανα τσαλιμάκι για εσωτερική κατανάλωση και τέλος! Έπειτα ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξεχνάει και το Ιράν! Οπότε θα πάρει εγγυήσεις από τον Πούτιν για τους Κούρδους για παύση πυρός και θα ασχοληθεί με το εσωτερικό του! Άλλωστε αν επιτεθεί θα βάλει μπροστά τα ρεμάλια που πληρώνε με τους Αμερικανούς, δεν θα βάλει Τούρκους! Οπότε δεν θα τους κλάψει κανένας αυτούς θα πάνε κατά τα έργα τους! Κι έτσι θα επαληθευτώ κι εγώ να πάμε σπίτια μας όλοι μ αυτό το σενάριο! Αλλιώς δεν θα βγάλουμε ούτε 2019, με τους Τούρκους γείτονες γιατί όπως ανακοίνωσαν θα ασχοληθούν σοβαρά και ήσυχοι με εμάς και τα Βαλκάνια γιατί αυτοί χωρίς γκρίνια δεν ζουν...καλώς τα δεχτήκαμε...εμείς φυσικά αγέρωχοι...έχουμε παζαρέψει και την τελευταία καινούργια και μεταχειρισμένη φρεγάτα που υπάρχει! Παζαρεύουμε τις τορπίλες για τα υποβρύχια ακόμα...ήθελα να ήξερα ο Αποστολάκης την βραχονησίδα με τι θα την ισοπεδώσει? Θα τους πετροβολάει από ελικόπτερο ή θα τρέχει να συναρμολογήσει τους S-300? Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ...άκουσα από ραδιοφωνικό σταθμό της Λάρισας πως έχουν 1700 καφέ...ειπώθηκε σε συνέντευξη που είχε και παρακολούθησα...Δημήτρη αληθεύει?
    Εσπρέσσο εμείς ( πίνουμε εσπρέσσο τώρα, όχι φραπέ) φρεγάτες οι Τούρκοι, βιενουά εμείς, επιθετικά ελικόπτερα αυτοί...καλό ξημέρωμα αδέρφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα αυτη η ..βαση τους στην.Μαυρη θσλασσα...αστο...Ανεκδοτο για.τον λαο....Εεε.και ? Δηλ. Τι ? Θα ..κοψει την ..Ρωσια μια βαση ?θα παρκαρουν...φρεγατες ?Εεε και ? Μεγαλειοπληξια ειναι...θα γινει μπαζα σε 15 λεπτα...Ειτε κανουν ..ειτε οχι..αδιαφορο εδω..Εφε κανουν.στον λαο τους...Δυο Ισκαντερ ειναι...τελος.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν είπα αυτό, ρε Τζίμς, είπα πως είναι ένα ακόμα "χαρτί" να πατούν σε δυο βάρκες!Προφανώς και καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της να κάνει τσαμπουκάδες σήμερα...όχι μόνον η Τουρκία! Εδώ η υπερδυνάμεις και πολεμούν μέσω αντιπροσώπων...δεν είπα αυτό! Αν το διαβάσεις προσεχτικά θα δεις τι λέω, το λέω ξεκάθαρα...ωστόσο δεν σημαίνει ακόμα κι αν κάποιος είναι αδύναμος πως δεν πρέπει να εξοπλίζεται, αν είναι έτσι να τους δώσουμε τα κλειδιά (όσα έμειναν) και να φύγουμε από την Ελλάδα! Λέω πως στα πλαίσια πολιτικών ισορροπιών γίνονται κινήσεις διάφορες μεταξύ κρατών, αυτό είπα!

      Διαγραφή
    3. Μην σκας το ιδιο λεμε αδελφε...Αφορμη το πηρα σκετη.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά σε όλους.
    Την Συρία την στήριξε ο Πουτιν γι αυτό και επιβεβαίωσε, έχετε την εντύπωση ότι τώρα θα αφήσει τον Τούρκο να αλωνίζει !!!ΌΧΙ !!! Κουρδοι και Ασατ θα τους ταπεινωσουν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για εμάς εθνικά σκόπιμο είναι να πέσει ο Ερντογάν στην παγίδα που έστειναν μέχρι προχθές οι Αμερικανοί για τους Ρώσους, σε μια μακρόσυσρτη φθοροποιό περιπέτεια στην Συρία,οδηγούσα σε ανατροπή συσχετισμών, με τα κεφάλαια των Σαούδ και των Εμιράτων να οδεύουν υπέρ του ΄Ασσαντ (δηλαδή εναντίον της παράταξης Αδελφών Μουσουλμάνων-Ερντογάν στην ηγεσία του Ισλαμ) και σε απογύμνωση του φοβήτρου "Τουρκία-Περιφερειακή Υπερδύναμη", που της εξασφαλίζει την προνομιακή θέση του "Ουδέτερου-Εκβιαστή" αντιπάλων υπερδυνάμεων σε βάρος γειτόνων της.
    Σύροι, Κούρδοι με ολίγη Αύγυπτο μαζί και με την ευμενή "ουδετερότητα" της Ρωσίας θα επετύγχαναν αυτό το γδάρσιμο του λύκου σε παγκόσμια θέα και σε αποστόμωση των ποικίλων
    Ροζενστάιν στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.