22/12/18

Σάββας Καλεντερίδης: Πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ στους Κούρδους

Τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ, αν ήταν συνεπείς σε ένα πράγμα, ήταν ότι τιμούσαν τους συμμάχους με τους οποίους πολεμούσαν μαζί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι όταν υπήρχαν επαφές σε επίπεδο προέδρων, με χώρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Κορέας, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο στην αναφορά του Αμερικανού προέδρου.

Την Τετάρτη ο Τραμπ αποφάσισε την απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους στις ορέξεις της Τουρκίας.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Κούρδοι της Συρίας πολεμούν μαζί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με τους Κούρδους να έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξουδετέρωση των αποκεφαλιστών τζιχαντιστών του ΙΚ, των οποίων βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής ήταν η Τουρκία.
Επίσης να σημειώσουμε ότι στον τετραετή αυτόν πόλεμο οι Κούρδοι θυσίασαν πάνω από 10.000 νέους και νέες.
Αν και είμαστε πεπεισμένοι ότι στη διεθνή πολιτική πάνω από όλα είναι τα συμφέροντα των κρατών –κυρίως των ισχυρών, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις επιλογές–, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή Τραμπ κατά πρώτον αντίκειται στις βασικές αρχές και την ιστορία των ΗΠΑ, και κατά δεύτερον πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που συμμαχούν με τις ΗΠΑ, γιατί μπορεί να έλθει η μέρα που θα βρεθούν στη θέση των Κούρδων, με το μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη.
Αυτά ας τα έχουν υπόψη τους εκείνοι που ξεπούλησαν στο όνομα τη γλώσσα και την ταυτότητα της Μακεδονίας, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, καθώς και όσοι υπογράφουν στρατηγικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, γιατί μπορεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ την άλλη φορά να είμαι με τη «Γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν και όχι με τα συμφέροντα της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Όσον αφορά το τι ακριβώς έγινε στο συγκεκριμένο θέμα, παραπέμπουμε σε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο του Μαρκ Πέρι που δημοσιεύτηκε στο The American Conservative και μεταφράσαμε στο infognomonpolitics.blogspot.com.

20 σχόλια:

  1. Οι Κούρδοι, θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί όλοι οι, κατά καιρούς, "σύμμαχοί" τους, τους συμπεριφέρονται ως να είναι οι λακέδες και οι μισθοφόροι τους που κάνουν την βρώμικη δουλειά.
    Αν πάψουν πράγματι να συμπεριφέρονται ως τέτοιοι και, επικεντρωθούν στην ανεξαρτησία της πατρίδας τους, ίσως η Ιστορία τους φερθεί δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ".....κατά δεύτερον πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που συμμαχούν με τις ΗΠΑ, γιατί μπορεί να έλθει η μέρα που θα βρεθούν στη θέση των Κούρδων, με το μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη."


    Ο τρόπος που αναλύατε τα γεγονότα και γλωσσα που χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, σας κατατάσσει σε αυτήν την κατηγορία κυριε Καλενερίδη ή οχι;Θεωρείτε τον εαυτό σας δηλαδή, ως αναλυτή, έναν από αυτούς που ήταν υπερ της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και άρα σας προβληματίζει το γεγονός αυτό η όχι κύριε Καλενερίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά προσανατολισμένη προς τη Δύση και σωστά κατά την άποψή μου.
      Η επιλογή αυτή έχει δικαιωθεί από την Ιστορία.
      Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεβρακώνεσαι στους Δυτικούς.
      Υπερασπίζεσαι τα εθνικά σου συμφέροντα.
      Αυτή την αρχή δεν την παραβίασα ποτέ στις αναλύσεις μου.

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη προς την δύση και σωστά, λένε πολλοί. Εννοείται προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Επίσης όλοι λένε ότι θα πρέπει να μην είμαστε δεδομένοι. Αυτό εμένα μου κάνει κάτι σε ανατολίτικο παζάρι (βλέπετε η Ελλάδα ουδέποτε έγινε νεωτερικό-δυτικό κράτος αλλά ερωτοτροπεί με το ανατολίτικο οθωμανικοβυζαντινό παρελθόν της. Να με συμπαθάτε αλλά ο σύμμαχος πρέπει να είναι σύμμαχος (και από την μία και από την άλλη πλευρά) Η Αγγλία, η Γαλλία, το Ισραήλ που έχουν στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ή όχι δεδομένοι? Εμείς ως χώρα που επιχειρούμε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ επιτρέπεται να τους πουλάμε κάθε λίγο και λιγάκι λόγω φιλικής σχέσης με τους Άραβες? Ναι στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Τις στρατηγικές συμμαχίες τις τιμάς. Αλλιώς γίνεσαι Τουρκία που μπορει μεν τακτικά να κερδίζει με το ανατολίτικο παζάρι, στρατηγικά όμως δεν γνωρίζω πού θα της βγει. Δεν είμαι αναλυτής ούτε γνωρίζω πολλά πράγματα αλλά δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε.

      Διαγραφή
    3. Η γενικότητα της απάντησης δείχνει σίγουρα κάτι....

      Ομως με όλο μου τον σεβασμό,

      το να θεωρεί κανείς την απώλεια της μισής Κύπρου,την μετανάστευση εκατομμυρίων ελληνων,και γεγονότα όπως η δικτατορία, "δικαίωση της ιστορίας" είναι "ανάγνωση της ιστορίας με παρωπίδες", τουλάχιστον....

      Διαγραφή
    4. "Η γενικότητα της απάντησης δείχνει σίγουρα κάτι...." δείχνει οτι δεν είσαι η μόνη ασχολία του ανθρώπου για να σου κάνει ανάλυση το γιατί , αυτό οφείλεις να το κάνεις μόνος σου.

      Όλα έχουν αρνητικά και θετικά , τα ζυγίζεις και βλέπεις , πολλοί είσαστε καλοθρεμμένοι δυτικοί* και δεν μπορείτε να καταλάβετε τα πλεονεκτήματα που είχατε, τις περισσότερες φορές γιατί δεν τα δημιουργήσατε.

      *καταχρηστικά ο όρος για πολλούς

      Διαγραφή
    5. Desk22 Δεκεμβρίου 2018 - 8:45 μ.μ.
      το θέμα πρέπει να το δούμε στρατηγικά.
      Η Ελλάδα πρέπει να είναι με τις ναυτικές δυνάμεις.
      Τώρα αν το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να χειριστεί σωστά τις σχέσεις με τους συμμάχους και χάσαμε αυτά που λες, δεν φταίει ο γεωπολιτικός προσανατολισμός.
      Να μην επικαλεστώ κι εγώ επιχειρήματα ότι αν είχαμε κάνει άλλη επιλογή, θα γινόμασταν Αλβανία και Βουλγαρία, δηλαδή μια άλλη δικτατορία, με τα γνωστά αποτελέσματα.
      Να ξέρουμε τι λέμε λοιπόν και πώς το λέμε.

      Διαγραφή
    6. Εγώ πάντως δεν μιλησα με ΑΝ. Το ΑΝ στην πολιτική μπορεί να έχει καποιο νοημα. Στην ιστορία κανένα.
      Διαφορετικά θα μπορούσα να πει κανείς... αν ήμασταν με το ανατολικό μπολόκ θα άλλαζε όλη η παγκόσμια ισορροπία όπως οι ίδιοι οι δυτικοί υπολόγιζαν με την θεωρία του ντόμινο, αν ...τότε δεν θα χαναμε την μισή Κύπρο, δεν θα μεταναστεύαμε μαζικά, αν... τότε δεν θα γινόταν η Αθήνα έκτρωμα και όλη η χώρα, δηλαδή δεν θα χτίζαμε δίπλα στο κύμα, αν...δεν θα υπήρχε η πελατειακή νοοτροπία....χιλια δυο μπορεί να υποθέσει κανείς φυσικά χωρίς νόημα....

      Επίσης ο διαχωρισμός πολιτικού συστήματος και δυτικού προσανατολισμού δεν με βρίσκει σύμφωνο....δεν διαχρωίζονται αυτά τα δυο κατά την γνώμη μου. Οι δυτικοί ήθελαν και θα θέλουν πάντα στην Ελλάδα ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα....γιαυτό και δεν πρόκειται να αλλάξει, για αυτό και δεν έγινε ουσιαστικη αλλαγή όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά ακόμη και στο πολιτικό προσωπικό κατά την διάρκεια της κρίσης...

      Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου...

      Για να ξέρουμε τι λέμε λοιπόν και πως το λέμε...

      Διαγραφή
  3. Αγαπητε Σαββα...

    Η μαχαίρια του τραμπ αλα δεν θα ειναι τίποτα μπροστά στην μαχαίρια στο δικο μας κουφάρι ...
    Ο σουλτάνος πιστεύω οτι εχει τους όρχεις να παίξει μια παρτιδα μεχρι τέλους και θα γυρίσει μονον εαν μπει Εξ ημισιας σε οτι πετρέλαιο βγει ...ακομη και δυτικά της Ζακύνθου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, εάν εσύ ο ίδιος δεν υπερασπισθείς σθεναρά, χωρίς ιδεοληψίες τα συμφέροντά σου κανείς δεν θα το κάνει.
    Σκεφθείτε τί γνώμη έχουν γιά μας οι μακρινές χώρες (γιά τις οποίες ίσως και αδιαφορώ) καθώς και οι κοντινές χώρες μετά την συμφωνία των Πρεσπών και τα γεγονότα στην Αλβανία με την μειονότητα.
    Εάν οι Τούρκοι μας ζητήσουν τα άρρενα και θήλεα τέκνα μας γιά τα χαρέμια τους αυτοί θα φταίνε, πού δεν καταλαβαίνουν την ανωτερότητά μας ή εμεΐς με τις ιδεοληψίες και την συνεπαγόμενη παρακμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The US invited Turkey to a joint naval excercise in Cypriot EEZ.
    We should learn from the Kurdish case not to repeat the same mistakes. The biggest of which was to make their number one enemy stronger by looting the resources of their host countries feeding the Turkish industry with cheap fuel and its olugarchy with billions of dollars.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χθες πούλησαν τους Κούρδους με την αποχώρηση από τη Συρία, σήμερα τη Κύπρο με τις κοινές ασκήσεις που θα κάνουν με τη Τουρκία, μαντέψτε ποιόν θα πουλήσουν αύριο..! Αυτά να τα βλέπουν όσοι θέλουν να στηρίζονται σε συμμαχίες αντί να κάνουν κάτι για το τόπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε άλλον πέραν των ιδίων. Πολύ θα θελαμε να δουμε τους Κούρδους να ορθοποδούν και να πετυγχαίνουν νίκες κατά των κοινών εχθρών μας αλλά τα πράγματα είναι και θα είναι πολύ δύσκολα γι' αυτούς. Τολμώ να πω ότι η Τουρκία είναι πιο δυνατή από ποτέ. Και όταν λέω ποτέ εννοώ τον τελευταίο αιώνα. Αυτονομείται πολιτικά και στρατιωτικά και έχει τη βούληση να γίνει παγκόσμια δύναμη. Οι κινήσεις της στο συριακό Κουρδιστάν είναι μόνο μια πτυχή των αυξημένων της δυνατοτήτων. Είναι πλέον σε θέση να παίζει και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές εκτός Τουρκίας (Ιράκ, Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία). Πολύ θα θέλαμε η Τουρκία να υπερεκτιμά τις δυνατότητες τις και εν τέλει να 《τρώει τα μούτρα της》. Αλλά δεν μπορούμε να πορευόμαστε βάσει ευσεβοποθισμών. Ανησυχώ για μας που δεν έχουμε προσανοτολιστεί ακόμα προς την στρατικοποίηση της κοινωνίας και την προετοιμασία για τις πολύ πιθανές ένοπλες συγκρούσεις που μας περιμένουν μεσοπρόθεσμα ή ίσως και βραχυπρόθεσμα. Ο τουρκομόγγολος ασιατής είναι επιδρομέας και κατακτητής. Ας μην τους υποτιμούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ο τουρκομόγγολος ασιατής είναι επιδρομέας και κατακτητής" ισχύει , πιο πολύ όμως για τους ίδιους τους κατοίκους της Τουρκίας , είναι ένα είδος πολέμου που μπορει να κάνουμε χωρίς τη συμβολή του κράτους και μέσω ιντερνετ.
      Οι Κούρδοι θα κυριαρχήσουν μέσα στην Τουρκία πληθυσμιακά, είναι θέμα χρόνου, όσο δεν τους δίνεται οδός διαφυγής (π.χ. κράτος στη Συρία) τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκρηξη τους (μέσα στην Τουρκία).
      Στο ενδιάμεσο , εμείς πρέπει να επιζήσουμε.

      * και κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος ίσως είναι οτι κατα το μεσαίωνα οι (κεντρο) Ασιάτες κυριάρχησαν σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ναι και επάνω σε λευκούς απο ανατολική μέχρι κεντρική Ευρώπη. Ο Κιτσίκης έχει γνώσεις περι τουρκισμού κλπ αλλά στο παραμικρό κριτικό σχόλιο δεν το δημοσιευει, δεν είναι για αναζήτηση αλήθειας.

      Διαγραφή
  8. Απλά και ξεκάθαρα η Αμερική είναι μια χώρα που ελέγχει όλη την οικουμένη, λογικό είναι να πάει και να κινείται ανάλογα με το συμφέρον της !!!! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια φιλική χώρα την πετάς όταν σε έχει ανάγκη !!!Αυτό δεν είναι μόνο προνόμιο της Αμερικής, ας μη γελιόμαστε, το έχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις !!!!
    Γι αυτό πάντα να ετοιμάζεσαι για πόλεμο αν θες την ειρήνη !!! Και πάντα μόνος, δυστυχώς !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι παρούσες εξελίξεις δεν προκαλούν ουδεμία έκπληξη.

    Η Τουρκία γνωρίζει τους παίχτες και με μαεστρία καταφέρνει να χωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμμετέχει και στο τραπέζι της λήψης αποφάσεων όσον αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή μακροπρόθεσμα.

    Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να κρίνουμε τα παρόντα λόγω μιας κίνησης τακτικής των ΗΠΑ και όχι στρατηγικής όσον αφορά τους Κούρδους. Άλλωστε μια εισβολή των Τούρκων θα είχε ασύλληπτο ενδιαφέρον ακόμη και μετά την αποχώρηση.

    Το μόνο επείγων στην περίπτωση μας είναι οι αξιωματικοί μας να είναι με φρόνημα υψηλό όπως πάντα, σε απόλυτη εγρήγορση για ασύμμετρο χτύπημα σε ενδεχόμενο κρίσης.

    Καλά Χριστούγεννα και εύχομαι Λευτεριά το 2019 από όσους ανθέλληνες, άθεους και απατρίδες κυβερνούν την χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλες επιτυχιες ο Ερντογάν που τελικα θα παρει ο νους του αερα και τοτε ελα ενα δεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηρε αερα....δεν θα παρει..Κατα εναν περιεργο τροπο ...αυτο μακροπροθεσμα ειναι καλο...κατα την γνωμη μου.θα οδηγησει σε μεγαλα λαθη. Επιτελους θα κινηθει η ιστορια.Μπορει αυτο να χαλασει την σουπα ...εδω κι αλλου..αλλα καποτε πρεπει να χαλασει η ιδια σουπα.Δεν μπορει να τρως αιωνια την ιδια.Αφου δεν την χαλαμε εμεις ...καποιος αλλος θα την χαλασει.Το πολυ το ..Κυρ ελεησον το βαρεθηκε ο Θεος...Δεν μας αρεσει ?? Τι να κανουμε ...η ιστορια δεν προχωρα με ερωτησεις περι ...αρεσκειας..του καθενος...( για να μην τρελαθει ακουγοντας 7,5 δις ..διαφορετικες αρεσκειες)

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.