23/12/18

Ο Ερντογάν δεν αντιτίθεται στον έλεγχο της Αλ-Χασάκα από τη Δαμασκό: οι Κούρδοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της Συρίας ή μιας ήττας από τους Τούρκους

Ηλία J. Magnier :  @ ejmalrai Μετάφραση:  Daniel G .
Μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τα βορειοανατολικά της κατεχόμενης Συρίας, οι Κούρδοι της Αλ-Χασάκα διαπραγματεύονται τις δύο τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση της Δαμασκού για το τρόπο να αποφευχθεί μια πιθανή εισβολή στην επαρχία τους από τους Τούρκους. 
Ο Σύρος στρατηγός Ali Mamlouk, ειδικός σύμβουλος του Σύρου πρόεδρου για θέματα ασφάλειας, «βρίσκεται σε συνομιλίες με την κουρδική αντιπροσωπεία για να βρούν έναν τρόπο για το συριακό στρατό να αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσουν μια πιθανή εισβολή στη βορειοανατολική Συρία», επιβεβαίωσε μια πηγή κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τη πηγή, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, η κουρδική αντιπροσωπεία επανέλαβε το συνηθισμένο ρεφρέν, ζητώντας από το συριακό στρατό να προστατεύσει τα σύνορα της Συρίας κατά των Τούρκων, αφήνοντας στις Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) τη διατήρηση της ξεχωριστής στρατιωτικής οργάνωσης του στο εσωτερικό της επαρχίας Αλ-Χασάκα. Η Δαμασκός απέρριψε την πρόταση αυτή, προτείνοντας αντ 'αυτής ένα ειδικό καθεστώς για την κουρδική διοίκηση στο εσωτερικό της Συρίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα μέλη του YPG να ενταχθούν στο συριακό στρατό σε ένα ειδικό σώμα Κούρδων και Αράβων.

«Δεν θα υπάρξει άλλος στρατός εκτός από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, ο οποίος είναι ο εθνικός στρατός, στη συριακή επικράτεια». Αυτές ήταν οι οδηγίες του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην αντιπροσωπεία που διεξήγαγε το διάλογο με τους Κούρδους, ανέφερε η πηγή.

Όσον αφορά την πιθανότητα οι τουρκικές δυνάμεις να προχωρήσουν μέχρι την Ιεράπολη (Manbij) και τη μαζική εγκατάσταση τους στη γειτονική επαρχία, η πηγή επιβεβαίωσε ότι «  η Ρωσία ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν γίνεται λόγος για να διασχίσουν την επαρχία και ότι εναπόκειται στον συριακό στρατό να πάει εκεί αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά του από τον κατεχόμενο τομέα ».
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν, ενώ συγκεντρώνει τις δικές του δυνάμεις και αυτές των Σύρων σύμμαχων του (Ταξιαρχία Σουλτάνος ​​Μουράτ της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, Noureddine Zangi, Jaish αλ-Ισλάμ, κτλ) διατηρεί την ελευθερία δράσης του. Εάν οι ΗΠΑ δεν αποσυρθούν, η Τουρκία θα προχωρήσει στην Ιεράπολη (Manbij). Αν όχι, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να συμφωνεί με τη ρωσική απόφαση, μη θέλοντας να χαλάσει την ισχυρή και στρατηγική σχέση που ανέπτυξε με το Ιράν και τη Ρωσία πέρυσι. Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε με τη Ρωσία να περιμένει μερικούς μήνες πριν επιτεθεί στους Κούρδους. Δεν βλέπει καμία αντίρρηση για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην Αλ-Χασάκα, αρκεί οι Κούρδοι να αφοπλιστούν.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι Κούρδοι στην Αλ-Χασάκα προστατεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες μετράνε μόνο 4 έως 5.000 άνδρες σε μια περιοχή η οποία είναι περίπου 5.000 τ.χλμ., από τις επιθέσεις του Ντάες, των αραβικών φυλών και των συμμάχων του συριακού κράτους. Αυτοί οι ίδιοι Κούρδοι φαίνονται τώρα διατεθειμένοι να αφήσουν το τοπικό κλιμάκιο του συριακού στρατού να αναλάβει τον έλεγχο της Αλ-Χασάκα και να μεταβάλουν τους ακτιβιστές τους σε «πιστούς υποκείμενους» της Δαμασκού. Ίσως τελικά να έχουν μάθει το μάθημά τους, ήτοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος. Οι Κούρδοι ήταν διατεθειμένοι μέχρι στιγμής να εμπιστεύονται οποιαδήποτε ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, πρόθυμη να τους δώσει την ανεξαρτησία παρά να παραμένουν πιστοί στη Συρία, τη χώρα που τους φιλοξενεί για δεκαετίες. Οι Κούρδοι δεν έχουν άλλους φίλους παρά μόνο τα βουνά και δεν έχουν καμία αφοσίωση στη Συρία.


Τούτου λεχθέντος, είναι προφανές ότι ο συριακός στρατός θα συνεργαστεί με τους Κούρδους για να καταστρέψει το Ντάες, ήτοι τα απομεινάρια των μαχητών που οι αμερικανικές δυνάμεις διέσπειραν κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Ευφράτη, ήτοι ανάμεσα σε δύο φωτιές στις δύο πλευρές του ποταμού. 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Πεντάγωνο ώθησε σκόπιμα το Ντάες κατά μήκος του ποταμού για να βρεθεί ενώπιον του συριακού στρατού και των συμμάχων του. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια "ζώνη ασφαλείας" μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και του συριακού στρατού. 
Περεταίρω, η παρουσία του Ντάες κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Ευφράτη είναι η ίδια μια πρόσκληση σε εξέγερση ενάντια σε οποιαδήποτε συριακή προσπάθεια να ανοίξει την χερσαία εμπορική οδό μεταξύ Συρίας και Ιράκ μέσω του Αμπού Καμάλ.

Σήμερα, οι Κούρδοι είναι πιο αδύναμοι όσο ποτέ και ίσως έχουν χάσει την προνομιακή θέση που είχαν υπό την προστασία των ΗΠΑ. 
Εάν γίνει η απόσυρση των ΗΠΑ, είτε θα πέσουν στα χέρια της Τουρκίας (η ήττα τους στο θύλακα της Αφρίνης είναι ακόμα φρέσκια στη μνήμη τους), είτε θα αποδεχθούν τους όρους που πρότεινε η Δαμασκός. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά στους εταίρους της, ποιος είναι ο χρυσός κανόνας της: ενώπιο των συμφερόντων των ΗΠΑ, όλες οι εταιρικές σχέσεις και συμμαχίες είναι περιττές.



1 σχόλιο:

  1. "Η Δαμασκός απέρριψε την πρόταση αυτή, προτείνοντας αντ 'αυτής ένα ειδικό καθεστώς για την κουρδική διοίκηση στο εσωτερικό της Συρίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα μέλη του YPG να ενταχθούν στο συριακό στρατό σε ένα ειδικό σώμα Κούρδων και Αράβων":

    Ὑποθέτει κανείς ὅτι ζήτησε τέτοια πράγματα ὁ Ἄσσαντ, ὄχι γιά νά ἔχῃ μεγαλύτερη ἐπικράτεια ἡ Συρία ἐπί εδάφους τῶν Κούρδων, ἀλλά διότι στήν Βόρεια Συρία ζοῦν καί Σύριοι πού δέν εἶναι Κοῦρδοι ἀλλά ἄραβες ἤ ἀραβόφωνοι ἤ καἰ μικρές ἄλλες ἐθνότητες.
    Ἄν αὐτό ἀληθεύῃ, τότε γιατί νά μήν τό δεχθοῦν οἱ Κοῦρδοι;
    Καί μόνο τό γεγονός ὅτι μιλοῦν διαφορετική γλῶσσα, καί στόν κοινό στρατό καί στήν κοινή διοίκηση τούς δίνει ἀρκετή αὐτονομία, ὑπό τίς σημερινές δύσκολες διεθνεῖς συνθῆκες.

    Ὁ Ἄσσαντ δέν εἶναι κακόπιστος, ἀλλά οἱ διάδοχοί του πρέπει νά καταστοῦν δεσμευμένοι ἀπό μιά καλή συμφωνία τώρα μέ τούς Κούρδους, μέ δικλεῖδες ἀσφαλείας, μιά συμφωνία πρότυπο καί γιά παρόμοιες συμφωνίες μέ τά ἄλλα κράτη ὅπου ζοῦν ἄλλα τμήματα τοῦ Κουρδικοῦ λαοῦ.
    Πρέπει νομίζω στόχος τους τώρα νά γίνῃ, ἀναγκαστικά, τό νά περισσέψῃ μόνο ἡ Τουρκία πού θά τούς φέρεται διαφορετικά Καί σέ αὐτό, θά βοηθήσῃ πολύ, καί μιά καλή συμφωνία μέ τήν Συρία τοῦ Ἄσσαντ, ἀλλά καί πίεση πρός τήν ἴδια κατεύθυνση γιά ὅμοια συμφωνία προστασίας τῶν Κούρδων ἰδίως τοῦ Ἰράν (γιά τούς Κούρδους τοῦ Ἰράκ θά εἶναι ἀρκετά πιό εὔκολη μιά ὅμοια καλή συμφωνία, ἀπό ὅ,τι τῶν Κούρδων τῆς Περσίας μέ τό κράτος τοῦ Ἰράν).
    Ἀπό κεῖ καί πέρα, ἀπό ἔθνος πού συμπιέζεται μεταξύ τεσσάρων κρατῶν, μποροῦν οἱ Κοῦρδοι νά μετατραποῦν σέ γέφυρα οἰκονομικῆς ἐπικοινωνίας καί συνεργασίας τῶν τριῶν ἐξ αὐτῶν (πλήν τῆς Τουρκίας, ἐφ΄ὅσον αὐτή φυσικά λόγῳ Ὀθωμανικῆς ἱστορίας της δέν τό θέλει, παρά μόνο μέ τούς Τούρκους ὡς κυρίαρχους).
    Τά πετρέλαια εἶναι κατάρα γιά τούς Κούρδους, διότι γιά χάρη τους, τούς καταπιέζουν ὅλοι οἱ τέσσερεις κυρίαρχοι λαοί. Σέ αὐτό πρέπει νά γίνῃ καλή ἡ συμφωνία μέ τήν Συρία, μέ τήν ἔννοια, ὅτι σέ ἀναλογία π.χ. 1/4, ἤ 1/5, θά πρέπει νά διατίθενται τά σχετικά ἔσοδα, αὐτομάτως τρόπον τινά ἀπό τό κράτος τῆς Συρίας (καί μέ συνταγματική διάταξη), στήν περιοχή τῆς τοπικῆς αὐτοδιοικήσεως τῶν Κούρδων καθώς καί στήν συντήρηση τοῦ μέρους τοῦ Συριακοῦ στρατοῦ ὅπου θά ὑπηρετοῦν σώματα Κούρδων στρατιωτῶν ἤ ἀστυνομικῶν (ἀναλογικά, κατά τό ποσοστό τῶν Κούρδων στόν στρατό καί στήν ἀστυνομία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.