25/12/18

Γιατί η απόφαση Τραμπ πρέπει να προβληματίσει Αθήνα και Λευκωσία - Μήπως μετά τους Κούρδους έρχεται η σειρά της Κύπρου και του Αιγαίου;

Σάββας Καλεντερίδης
Η απόφαση Τραμπ –και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη, όπως αποκάλυψε η φιλική προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ιστοσελίδα The American Conservative και αναφερθήκαμε κι εμείς στο προηγούμενο άρθρο μας– πρέπει να προβληματίσει Αθήνα και Λευκωσία.
Η Αμερική είναι υπερδύναμη και μπορεί να λαμβάνει όποιες αποφάσεις θέλει. Όμως πρέπει να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία και την έκθεση σε κίνδυνο μιας μέχρι χθες συμμαχικής δύναμη των ΗΠΑ, των Κούρδων της Συρίας.
Οι ΗΠΑ από το 1990 διατηρούν σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ και μαζί συνεργάστηκαν και πολέμησαν στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν, τότε που η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση, αλλά αρνήθηκε και να παραχωρήσει άδεια διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της.
Με τους Κούρδους της Συρίας οι ΗΠΑ ανέπτυξαν σχέσεις από το 2014, για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος – που σημειωτέον είχε εξελιχθεί σε μείζονα απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, για να μην πούμε ότι αν το ΙΚ πετύχαινε τους στόχους του, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη μισή υφήλιο.
Τότε οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τους Κούρδους του PYD/YPG, για έναν βασικό λόγο: Ήταν η μοναδική στρατιωτική δύναμη που δεν το έβαζε στα πόδια μπροστά στην ορμητικότητα και τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών. Και αυτό το έχουν ομολογήσει δημοσίως όλοι ανεξαιρέτως οι στρατιωτικοί και οι διπλωμάτες που συνεργάστηκαν με τους Κούρδους στον αγώνα εναντίον του ΙΚ αυτά τα τέσσερα χρόνια, όπου οι Κούρδοι μετρούν 10.000 απώλειες στα πεδία των μαχών. Μόνο κατά την πολιορκία της Ιεράπολης/Μένπετζ, που κράτησε 72 ημέρες, οι Κούρδοι μέτρησαν 550 νεκρούς. Αυτήν την ηρωική πόλη, αυτόν τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν μαζί Κούρδοι και Αμερικανοί, προδίδει ο Τραμπ με την προχθεσινή του απόφαση, και την παραδίδει στους Τούρκους, τους βασικότερους υποστηρικτές των τζιχαντιστών!
Ναι, όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία ήταν ο βασικός υποστηρικτής του ΙΚ και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι… πέτρες. Χωρίς την Τουρκία, χωρίς τις διευκολύνσεις στα τουρκικά αεροδρόμια, χωρίς τη βοήθεια των τουρκικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στα σύνορα, το ΙΚ δεν θα είχε γιγαντωθεί, αφού δεν θα είχε τον οπλισμό που διέθεσε η Τουρκία με τη χρηματοδότηση του Κατάρ, ούτε θα μπορούσαν να περάσουν σεινάμενοι-κουνάμενοι περίπου 30.000 ξένοι τζιχαντιστές στη Συρία.
Όταν πριν μερικές εβδομάδες οι Κούρδοι ολοκλήρωσαν το έργο εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών του ΙΚ, τότε η Τουρκία άρχισε να προετοιμάζεται να εισβάλει στα εδάφη που απελευθέρωσαν οι Κούρδοι στην Ιεράπολη και ανατολικά του Ευφράτη και τα κατείχαν σχεδόν από κοινού με στρατεύματα των ΗΠΑ, τα οποία είχαν κατασκευάσει 23 στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές αυτές, ορισμένες από τις οποίες αεροπορικές.
Τα επιχειρήματα της Τουρκίας, πέραν κάθε λογικής.
Ενώ οι Κούρδοι του PYD/YPG δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επίθεση εναντίον της Τουρκίας, μόνο και μόνο επειδή απέκτησαν μια ντε φάκτο αυτονομία, η οποία με την υποστήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ντε γιούρε, με συνταγματική αναγνώριση, η Τουρκία τούς βάφτισε «τρομοκράτες» και απαιτούσε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους.
Με άλλα λόγια, επειδή η Τουρκία θεώρησε ότι η απόκτηση συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας από τους Κούρδους της Συρίας θα δημιουργούσε και στην ίδια πίεση για παραχώρηση ανάλογων δικαιωμάτων στους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, απαιτούσε με τον πιο αναιδή και προσβλητικό τρόπο από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, για να τους ξεκληρίσει ανενόχλητος ο Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, όπως έκανε με τους λαούς που θεωρούσε απειλή για την ανύπαρκτη «ενότητα του τουρκικού έθνους» – Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους, αλεβίτες.
Και όσο οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειπαν τους Κούρδους, η Τουρκία και ο Ερντογάν ταπείνωσαν και πρόσβαλαν αλλεπάλληλες φορές τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που στρεφόταν προς τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ.
Δηλαδή ο Ερντογάν, στο περίφημο τηλεφώνημα της Παρασκευής, απαίτησε από τον Τραμπ να προδώσει τις αρχές των ΗΠΑ, που πάντα τιμούσαν εκείνους τους συμμάχους με τους οποίους συμμετείχαν από κοινού σε πολέμους, και να εγκαταλείψει τους Κούρδους για να τους λιανίσει η πολεμική μηχανή του Ερντογάν.
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπάκουσε στις παράλογες εθνοκτόνες πιέσεις του Ερντογάν, τη στιγμή που όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και η στρατιωτική ηγεσία ήταν κάθετα αντίθετοι με αυτήν την ακατανόητη απόφαση. Τρανή απόδειξη η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, που θεωρείται ένας έντιμος ανώτατος αξιωματικός που και εμφορείται από κώδικες τιμής και πατριωτισμού. Ο Μάτις δεν άντεξε το βάρος αυτής της απόφασης, ειδικά όταν διάβασε τις δηλώσεις Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ, ότι θα θάψουν στα ορύγματα τους Κούρδους, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από κει. Δεν μπόρεσε να αντέξει μια τέτοια προδοσία σε συμμάχους των ΗΠΑ.
Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο θέμα αυτό και τι θα ακολουθήσει. Πάντως η τουρκική βαρβαρότητα εκδηλώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο μετά την απόφαση Τραμπ.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε εμείς οι Έλληνες είναι το εξής: Ασχέτως των συμφωνιών που υπογράφονται –και κυρίως των υποσχέσεων που δίνονται σε Αθήνα και Λευκωσία από την Ουάσιγκτον –, αν σε ένα επόμενο τηλεφώνημα του Ερντογάν προς τον Τραμπ τεθούν ανάλογα παράλογα και παράνομα διλήμματα που αφορούν την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, ποιος μας διασφαλίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αποφασίσει τα ίδια, για να κάνει τα χατίρια του Ερντογάν;
Άλλωστε, για να μην πάμε μακριά, η προδοσία που είναι σε εξέλιξη στο όνομα, τη γλώσσα και την ταυτότητα της Μακεδονίας, έχει ΚΑΙ αμερικανική σφραγίδα και δεν δικαιούμαστε να το ξεχνάμε.
Ψύχραιμα, δίκαια και πατριωτικά, να προβληματιστούμε για να μην βρεθούμε κι εμείς με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη, όπως οι Κούρδοι, που έχασαν δέκα χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πολεμώντας στο πλευρό των ΗΠΑ και τώρα τους πετάει ο Τραμπ στο στόμα του γκρίζου λύκου.
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

34 σχόλια:

  1. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με παραμύθια.
    Η αλήθεια είναι πως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ γιατί έφυγαν οι ΗΠΑ από την Συρία.
    Καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του.
    Την αλήθεια θα την μάθουμε σε 50-60 χρόνια όταν ανοίξουν τα αρχεία.

    Όσο για τους Κούρδους ως ορθόδοξοι γνωρίζουμε ότι ισχύουν οι πνευματικοί νόμοι, βοήθησαν τους Τούρκους στις γενοκτονίες, οι γέροντες λένε ότι θα δημιουργηθεί Κουρδιστάν αλλά με πολύ αίμα, όχι ως «δώρο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ήταν όπως τα λές.
      Δυστυχώς είναι προφανές τι έκανε ο Τράμπ.
      Ο Μάτις παραιτήθηκε για την προδοσία κατά των Κούρδων.
      Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για 40 χρόνια, θα ακούσουμε μάλλον σύντομα ότι Ερντογάν γενοκτονεί κούρδους στο Μαρμπίλ.
      Ο Τράμπ δεν εφαρμόζει καμία μακρόπνοη στρατηγική ενεργεί με το ένστικτο του μόνο.

      Διαγραφή
    2. "Με το ένστικτό του μόνο",το οποίο είναι κατά βάση εμπορικό/κερδοσκοπικό και,βέβαια,άκρως επανεκλογής που συνδέεται με τα άλλα.Ένας κούφιος,εντελώς άδειος άνθρωπος σαν τον λεγάμενο δεν ήταν δυνατό να λειτουργεί αλλιώς.

      Διαγραφή
  2. Ο Τραμπ εγκατέλειψε τη Συρία με την ελπίδα ότι πλέον θα αναγκαστεί να εμπλακεί η Τουρκία απευθείας με εισβολή στη Συρία επομένως ο Πούτιν με τον Ερντογάν αναπόφευκτα θα έρθουν σε σύγκρουση άμεση για τα μάτια του Ασαντ. Βέβαια τα θύματα της υπόθεσης είναι οι Κουρδοι. Ωστόσο, η μάχη γίνεται για τα μάτια της Τουρκίας και για να έρθει σε ρήξη ο Πούτιν με τον Ερντογάν. Η Τουρκία είναι πολύ πιο σημαντική από τους Κούρδους για τους Αμερικανούς για το οι Κούρδοι δεν μπόρεσαν να βγουν στη θάλασσα. Είναι βέβαιο πως οι αμερικανοί θα δώσουν και ελληνικά ανταλλάγματα στον Ερντογάν τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο τώρα μάλιστα που τους ανήκει η Ελλάδα πλήρως και έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα με όλους τους γείτονες της. Τη συμμορία που κυβερνάει Και την ασχετοσύνη της θα τη πληρώσουμε σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα νομίσματα. Ο μακαρίτης ο Τζιμακος ξέρετε εκείνος ο φασίστας σε ανύποπτο χρόνο το είχε πει ότι ο άσχετος θα μας οδηγήσει σε πόλεμο....κρατήστε το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Συρία έχει για όλους λάφυρα όπως μάθαμε και στο Αφρίν...
      η Τουρκία και Ρωσία θα τα βρούνε μία χαρά στην Συρία.

      Διαγραφή
  3. Διαισθάνομαι ὅτι ἀποκλείεται ὁ Τράμπ νά ἐνήργησε μόνος του, καί δή μόνο παρορμητικά, καί δή, κυρίως ἤ μόνον, μετά ἀπό μία τηλεφωνική συνδιάλεξη μέ τόν Ἐρντογκάν.
    Ἄν αὐτό ἀληθεύῃ, καί μᾶλλον ἀληθεύει, τότε ὑπάρχει κάποιο σχέδιο μή γνωστό στόν Ὑπουργό Ἄμυνας πού παραιτήθηκε, καί τό ὁποῖο τέθηκε σέ ἐφαρμογή.
    Τό σχέδιο αὐτό πάει σίγουρα πέρα ἀπό τήν ἀπόσυρση τῶν ἀμερικανικῶν δυνάμεων ἀπό τήν Συρία. Ἴσως αὐτό περιλαμβάνει εἰκονική συνέχιση κάποιας στοιχειώδους βοήθειας στούς Κούρδους, ἀλλά τό ἄδειάσμά τους εἶναι χαρακτηριστικό τῆς νοοτροπίας πού προφανῶς διαπνέει τό ἐν λόγῳ σχέδιο.
    Συνεπῶς, πρόκειται γιά ἀναβάθμιση τῆς Τουρκίας ἄνευ τῆς προηγουμἐνης ἀπαγκιστρώσεώς της πράγματι ἀπό τήν Ρωσία.
    Ἀλλά, τέτοια ἀναβάθμιση τῆς Τουρκίας σέ βάρος τῶν συμφερόντων τῶν ΗΠΑ ἔτσι πού αὐτή νά καθίσταται μικρή ὑπερδύναμη μέ σημαντική ἀλλαγή γεωπολιτικῆς πλεύσεώς της, εἶναι ἀπίθανο νά τήν θέλησε ὁ Τράμπ, ἀφοῦ πέραν τῆς ἐνισχύσεως ἔτσι τῆς Ρωσίας
    (τήν ὁποία ἐνίσχυση καθ' ἑαυτή, προφανῶς δέν τήν ἀντιλαμβάνεται ὡς ἐχθρική πρός ΗΠΑ ὁ Τράμπ - καί σέ αὐτό ἔχει δίκηο μόνον ἐν μέρει, ἀφοῦ μόνον ἡ ἀναγνώριση τῆς ἤδη ἰσχύος τῆς Ρωσίας δέν βλἀπτει τίς ΗΠΑ, ἐνῶ τίς βλάπτει ἡ αὐξηση τῆς ἐνισχύσεως τῆς Ρωσίας διά τῆς Τουρκίας, ὅπως βλάπτει καί ἐμᾶς καί τήν Ρωσία μακροπρόθεσμα),
    ἡ τοιαύτη ἀναβάθμιση τῆς Τουρλίας εὐνοεῖ όφθαλμοφανῶς τά σχέδια τῆς ἐργαλειοποιήσεως τῆς Τουρκίας ἀπό τήν Γερμανία τῆς Μέρκελ:
    Τό τελευταῖο, τόσο γιά τήν Μέση Ἀνατολή, ὅσο καί κατά τῆς Ρωσίας καί κατά τῆς ἀκεραιότητος τῆς Ἐλλάδος.

    Συνεπῶς πίσω ἀπό τήν κίνηση τοῦ Τράμπ, νά ἀφίσῃ τήν Συρία, βρίσκονται σὐμβουλοι ἤ συμβουλές συνδεόμενες μέ Γερμανικά κατά Μέρκελ συμφέροντα, δηλαδή κακῶς ἐννοούμενα γερμανικά συμφέροντα - στή περιοχή μέν ἄμεσα συμφέροντα τῆς Τουρκίας, ἀλλά μεσοπρόθεσμα συμφέροντα τῆς Γερμανίας (οἰκονομικά καί γεωπολτικά), καί λίγο πιό μακροπρόθεσμα συμφέροντα κατά τῆς Ρωσίας τόσο γερμανικά ὅσο καί ἐγγλέζικα (δέν εἶναι ἡ πρώη φορά πού ἡ Ἀγγλία χρησιμοποιεῖ τόν γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό, γιά παγκόσμιο "διαίρει καί βασίλευε").

    Καί ἀφοῦ βρήκαμε μέ σχετική ἀκρίβεια, ποιᾶς κατευθύνσεως εἶναι αὐτοί πού συμβούλευσαν τόν Τράμπ, τώρα πρέπει νά ἀνησυχήσουμε σφόδρα, καί νά σοβαρευθοῦμε, καί νά ἀνασκουμπωθοῦμε: Ἄν δέν ἀλλάξῃ ὁ σχεδιασμός καί ἀπό κομματικός-"συμμαχικός", δέν γίνῃ ἐθνικός, ἡ Τουρκία θά ἐπιτεθῆ μέ τοπικό πόλεμο, στόν ὁποῖο πόλεμο γιά νά μήν χάσουμε ἐμεῖς πρέπει νά γίνῃ χωρίς ὅρια, καί πάντως μέ πολύ ἰσχυρές καί ἀξιόπιστες (διπλωματικές καί μή) συμμαχίες.
    Ὄχι βέβαια συμμαχίες τῶν ΗΠΑ μόνον, πού καί αὐτο-ὑπονομεύθηκαν σφόδρα στήν περιοχή μας, καί ἀποδεικνύονται ἀναξιόπιστες. Κι ὅταν λέμε ὄχι ....ΗΠΑ μόνον, ἐννοῦμε συγχρόνως καί ὄχι... Ισραήλ κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ακούγεται,πλέον από κανέναν και πολύ περισσότερο απ'τον Ρ.Τ.Ερντογάν,τίποτε σχετικό με τα ουρλιαχτά της δήθεν αγανάκτησης και της "δημοκρατικής" του ευαισθησίας για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου,Αντνάν Κασόγκι/Κασικτσί για τους τούρκους(Χουλιαρά για μας).Το θέμα το έχει "ξεχάσει" εντελώς ο σουλτάνος!Μπορεί,κάλλιστα,εδώ να υπάρχει ένα ντόμινο εκβιασμών.Ο πρίγκηπας απειλεί Τραμπ για ακύρωση 100+ δισ στρατιωτικών εξοπλισμών,ο Ερντογάν ουρλιάζει για δολοφόνο Πρίγκηπα κ.ο.κ.,ο Τραμπ ανάμεσα στους δύο με το μυαλό στα δισ των αγορών του πρίγκηπα.Δεν πρέπει να συνυπολογιστεί και να μετρήσει στις σκέψεις και αναλύσεις όλων αυτή η σιωπή για το θέμα;
      Κατ'αρχήν τέτοια θέματα δεν είναι μονοδιάστατα και μονοσήμαντα.Σημασία,όμως,πάντα έχει το πρωτεύον σε βαρύτητα θέμα.Ένα τέτοιο θέμα είναι,σίγουρα,η αντιμετώπιση της Ρωσικής επιρροής.Κοντά και δίπλα σ'αυτό μπορούν οι στρατηγικοί σύμβουλοι να "κολλήσουν" έναν σωρό άλλα δευτερεύοντα.Το ζήτημα,για εμένα,είναι να υπάρχει στρατηγική σκέψη,προετοιμασία και άτεγκτη εφαρμογή.Οι Η.Π.Α.είναι αυτοκρατορία και όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί της εξυπηρετώντας την και αποβλέποντες σε ανταπόδοση,θα πρέπει να βρουν τρόπους να την δεσμεύουν ανέκκλητα και με ρήτρες.Μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου...Στα καθ'ημάς,όπως διάβασα κάπου εδώ,υπάρχει η αμερικανογερμανικής έμπνευσης συμφωνία με τα Σκόπια που πρέπει να προβληματίσει όλους μας κι ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό άμυνας Π.Καμμένο,που δεν έχει πείσει κανέναν για την αντίθεσή του σ'αυτήν(την συμφωνία).

      Διαγραφή
  4. "...Οι Κούρδοι πέφτουν σε ένα στρατηγικό ατόπημα αυτήν την στιγμή και πολύ φοβάμαι ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Ξεχνάς ποιες είναι οι ΗΠΑ και τι κατά καιρούς έκαναν και κάνουν στην χώρα μας και όχι μόνο. Σαν Έλληνας θα έπρεπε να πάρεις σαν παράδειγμα την χώρα μας και από εκεί θα έβγαζες πολύτιμα συμπεράσματα για το τι θα πάθουν οι Κούρδοι εμπιστευόμενοι τυφλά τις ΗΠΑ. Το είπα και θα το ξαναπώ χωρίς συναισθηματισμούς. Οι Κούρδοι ανέλαβαν την βρόμικη δουλειά των Αμερικάνων με την υπόσχεση να τους υποστηρίξουν στην ανεξαρτησία τους..."

    Αυτά τα έγραψα στις 10/11/2017 σε mail προς εσάς κ. Καλεντερίδη αλλά τότε... "ήμουν υπό την επήρεια της τουρκικής προπαγάνδας" όπως μου απαντήσατε...

    Τώρα εγώ λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή διαβάζω τι λένε και οι Κούρδοι, δεν δέχονται ότι έκαναν βρώμικη δουλειά και ότι απλώς ταυτίζονταν τα δικά τους συμφέροντα με εκείνα των ΗΠΑ.
      Όπως συμμαχεί η κάθε χώρα, έτσι συμμάχησαν και οι Κούρδοι.
      Όσο για την απόφαση Τραμπ, κανείς δεν το περίμενε και κυρίως ο υπουργός Άμυνας, που παραιτήθηκε, ο ΥΠΕΞ Πομπέο, που διαφωνεί και μεγάλο μέρος της στρατιωτικής και πολιτικής γραφειοκρατίας των ΗΠΑ.
      Η επισήμανσή σου επαληθεύθηκε, όμως αυτό επαναλαμβάνω δεν μπορούσε να προβλεφθεί, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ προέβλεψαν στον επίσημο προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. δολάρια για τους Κούρδους της Συρίας, για το 2018.

      Διαγραφή
    2. Οι περισσότεροι στις ΗΠΑ διαφωνούν κάθετα με αυτήν την περίεργη απόφαση του Τράμπ. κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί έκανε κάτι τέτοιο.
      Ο Τράμπ είναι απρόβλεπτος και μπορεί τελικά να μην κατορθώσει τελειώσει την προεδρική το θητεία του.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Καλεντερίδη ποτέ δε βάζεις ολα τα αυγά στο ίδιο καλάθι σε τέτοιες περιπτώσεις ο,τι έπαθαν οι Κούρδοι κινδυνεύουμε να το πάθουμε κι εμείς γιατί κάναμε το ίδιο τραγικό σφάλμα όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αναμφισβήτητα το τιμημα θα είναι βαρύ ήδη είναι ολοφάνερο

      Διαγραφή
    4. Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία του Τραμπ,και έτσι πρέπει νομίζω,τον άνθρωπο αυτόν τον ενδιαφέρει,πρώτιστα,να εξασφαλίσει τη δεύτερη εκλογή και θητεία.Επίσης και άμεσα συνδεδεμένο,τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η στήριξη του κόσμου επειδή αντιμετωπίζει διαρκώς τον εισαγγελικό κίνδυνο και την έκπτωση.Για τους παραπάνω λόγους,θέλει πολύ να εκπληρώσει όσο περισσότερο γίνεται τις προεκλογικές του εξαγγελίες.Χρειάζεται μεγάλα ποσά που δεν υπάρχουν,είτε για τις επενδύσεις και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,είτε για την ανέγερση τειχών στα σύνορα και όχι μόνο.Τελικά,νομίζω,ότι μόνο απρόβλεπτος δεν είναι.

      Διαγραφή
  5. Μπορώ να κατανοήσω όλη αυτή την ρητορική και την κατακραυγή των δικών μας εγχωρίων αναλυτών, μόνο ως προσπάθεια εξυπηρέτησης των Κουρδικών συμφερόντων, γιά τους εξής λόγους:

    Κατά την αντίληψή μου, η αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία εγγυάται την διατήρηση της ακεραιότητας αυτής της χώρας, κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν.

    Αν ο Ερντογάν εισβάλει τώρα πιά στην Συρία, θα έχει αντιμέτωπους :
    - Τους Κούρδους
    - Τον Συριακό Στρατό
    - Την Ρωσία
    και μάλιστα χωρίς τις περιπλοκές που θα προκαλούντο αν οι Αμερικανοί παρέμεναν εκεί.

    Τούτων δοθέντων, η απόπειρα των Κούρδων να ιδρύσουν αυτόνομη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Συρίας ώστε να έχουν διέξοδο στην θάλασσα, απομακρύνεται πάρα πολύ και μάλλον ματαιώνεται.
    Συνεπώς, η ίδρυση του Μεγάλου Κουρδιστάν παραπέμπεται στις καλένδες της Ιστορίας.

    Το γεγονός ότι εμείς, ως Έλληνες, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τον Τουρκικό επεκτατισμό, επενδύσαμε τα πάντα στην διάλυση της Τουρκίας μέσω της ίδρυσης του Μεγάλου Κουρδιστάν, δηλώνει ότι, περιμένουμε από τρίτους να εξυπηρετήσουν τα έσχατα εθνικά μας συμφέροντα.

    Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η εγχώρια ελίτ, προτιμάει να λεηλατεί τον πλούτο μας, παρά να τον χρησιμοποιεί γιά την ενδυνάμωση της, πάσης φύσεως, ισχύος μας.

    Ωστόσο, αυτοί οι τρίτοι, οι Κούρδοι, Ιστορικά λειτούργησαν πάντα ως λακέδες και μισθοφόροι άλλων ισχυροτέρων δυνάμεων και ποτέ ως απελευθερωτές της ίδιας της πατρίδας τους.
    Συνεπώς, ποιού είδους αξιοπιστία αναμένουμε από αυτούς;
    Εν τέλει, αντί να κραυγάζουμε γιά την δικαιωματική αναξιοπιστία μιάς μεγάλης δύναμης, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε πώς θα επενδύουμε καλλίτερα την διαθέσιμη ισχύ μας και πώς θα την ενισχύσουμε ώστε να καταστεί θανάσιμο αποτρεπτικό στοιχείο γιά κάθε επίβουλο γείτονα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΕ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ!!!

      Διαγραφή
    2. Δέν νομίζω ὅτι ἐμεῖς προκειμένου να αναχαιτίσουμε τον Τουρκικό επεκτατισμό, "επενδύσαμε τα πάντα στην διάλυση της Τουρκίας" καί δή μέσω της ίδρυσης Μεγάλου Κουρδιστάν".
      Ἄλλο τό ὅτι ὁ Κουρδικός λαός δικαιοῦται α) κράτος (ὄχι ἀναγκαστικά πολύ μεγάλο καί παντοῦ ὅπου κατοικοῦν καί Κοῦρδοι) καί β) πάντως πλήρη σεβασμό στίς χῶρες ὅπου τυχόν θά μείνῃ μειοψηφία.
      Καί ἀκόμη, ἡ διάλυση τῆς Τουρκίας, ἄν καί θά μποροῦσε ἤ καί θά ἔπρεπε νά εἶναι κρατική πολιτική μας σέ σοβαρό βαθμό, λόγῳ τῆς μή ἀναγνωρίσεως τῆς γενοκτονίας μας, καθώς καί λόγῳ τῶν διώξεων τῶν Κωνσταντινουπολιτῶν (1955, 1963-1964) καί μάλιστα μετά ἀπό τήν εἰσβολή καί παράνομη κατοχή τῆς μισής σχεδόν Κύπρου,
      δυστυχῶς δέν ἀποτέλεσε ποτέ, οὔτε ἀποτελεῖ, κρατική μας ἐπιδίωξη ὡς ἀντίβαρο ἔστω καί μόνον στόν Γε-νο-κτο--νι-κό ἐπεκτατισμό της σέ βάρος τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Ἐλληνισμοῦ,

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστά απέσυρε το στρατό του από εκεί ο Τραμπ. Ήταν προεκλογική υπόσχεση που τίμησε. Σε πρακτικό επίπεδο δεν είχε τίποτα να κερδίσει αν παρέμενε, μόνο να χάσει. Πολύ γρήγορα θα φανούν τα κέρδη που θα φέρει αυτή η κίνηση...για τους αμερικάνους.
    Αυτά που λέγονται για συμμάχους κτλ είναι παντελώς αδιάφορα για τις ΗΠΑ.
    Η παρουσία των αμερικανών ήταν αυτό που ένωνε Ιράν Τουρκία Ρωσσία και εν μέρη Συρία. Τώρα αυτοί όλοι θα αρχίσουν τις προστριβές. Αν προσθέσουμε και πολλές άλλες αραβικές και μη οντότητες, τα πράγματα θα είναι εξόχως περίπλοκα.
    Η Τουρκία θέλει να κάνει ότι έκανε στην Κύπρο και λόγω ανεξέλικτης βουλιμίας θα το κάνει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για μας. Έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάθε τι στον πλανήτη!
    Αυτοί που της κάνανε δώρο την Βόρεια Κύπρο ας αναλογιστούν τι ανοησία έκαναν... Το αστείο είναι ότι την θέλουν για να την χρησιμοποιήσουν ενάντια στην Ρωσσία...(εδώ γελάνε).
    Όποιος θέλει ας δει στο YouTube τι διηγείτε ο Σημαιοφορίδης για την εισβολή στην Κύπρο (Έλληνας αξιωματικός που παρακολουθούσε τις επικοινωνίες των Τούρκων από Κύπρο).Αυτό το κράτος θα υπερασπιστεί κάτι; Η νομίζει κάποιος ότι κάτι έχει αλλάξει;
    Η Ελλάδα πιστή στο υπερόπλο της που λέγεται διαλογισμός είναι έτοιμη να κάνει ότι της πούνε.
    Το σοβαρό πρόβλημα είναι μήπως όλα αυτά είναι ένα θέατρο σκιών. Στο στρατό Αυτός που επιδεικτικά κατηγορούσε τον διοικητή ήταν πάντα ο έμπιστος του διοικητή...
    Η μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν συμμετάσχει στην προετοιμασία της 11/9 και τους έχει επιτραπεί να διακινούν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών.
    Μπορεί απλά να είναι βαλτός ο Ερντογάν και έτσι να εξηγείτε το Θράσος του.
    Ας ελπίσουμε απλά να είναι πονηρός ανατολίτης.
    Όσων αφορά τους Κούρδους, από βίντεο που οι ίδιοι αναρτήσαν από τις μάχες στο Αφρίν φαίνεται ότι δεν έχουν εκπαίδευση, σχέδιο αλλά και κατάλληλα όπλα. Τζάμπα σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί νέοι. Είναι περίεργο να δούμε αν βάλανε μυαλό, αν και αμφιβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί που γράφει διαλογισμός ήθελα να γράψω δοσιλογισμός αλλά δεν συμφώνησε το πληκτρολόγιο...

      Διαγραφή
  7. Γράφετε στην αρχή του άρθρου: "Με τους Κούρδους της Συρίας οι ΗΠΑ ανέπτυξαν σχέσεις από το 2014, για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος".
    Είμαι της γνώμης ότι ο σκοπός των ΗΠΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ η καταπολέμηση του ΙΚ, με απώτερο σκοπό την προστασία της ανθρωπότητας από τους κανίβαλους! Ο σκοπός τους ήταν, απλά, να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ γεωπολιτιτικά οφέλη! Υπάρχουν άλλωστε φωνές που ισχυρίζονται (δεν ξέρω εάν μπορεί να αποδειχθεί) ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον εξοπλισμό των τζιχαντιστών... Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να προστατέψουν τον πλανήτη, θα μπορούσαν, πολύ απλά, να συμμαχήσουν με τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, δηλαδή την κυβέρνηση του Άσαντ, και να συνεργαστούν αρμονικά με τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο, ο πόλεμος θα τερματιζόταν σε μερικούς μήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο ασχολούμαστε με αναδρομικά και επιστροφές δωρων σε δημοσίους υπαλλήλους(μιλάω για τους δικαστες)αντι να ενισχύσουμε το ναυτικό μας κλπ. και να ανασυγκροτήσουμε επιτέλους μια παραγωικ΄΄η οικονομική βάση, θα είμαστε ένα δειλό και καταναλωτικό έθνος, που περιμένει και επαιτεί από τους άλλους να το σωσουνε..ετσι δεν γινεται δουλεια, 10 Κουρδισταν να γινουν, πάλι αχρηστοι να υπεραασπιστουμε τα συμφεροντα μας θα ειμαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκείνο που εχει τεράστια σημαςια και θα φανεί στο άμεσο μελλον ειναι τι συμφωνήθηκε ματαξυ σουλτάνου και Τραμπ κατω απο το τραπέζι της δημοσιότητας .
    Πολυ φοβάμαι δυστυχως οτι το ισχυρότερο δέλεαρ που προσφέρθηκε στον σουλτάνο δεν ειναι η κουρδική βασιλόπιτα αλλα το ελληνοκυπριακό ψιμαδι με πετρελαϊκό άρωμα
    Εαν δε οι αμερικανοι πιέσουν και καταφέρουν το Ισραήλ να τα βρει με τον Τούρκο ,οπως ηταν το Εξ αρχής σχέδιο τους- και εχουν τον τροπο να το κςνουν παρα την σφοδρότητα της σημερινής εποχης ,τοτε έρχονται πολυ μαύρες μερες για εμας ,δεδομενου οτι εαν συνυπολογίσουμε τις εξελιξεις στα υπόλοιπα διεθνή θεματα φαινεται οτι μας προορίζουν ως κρατος ακρωτηριασμένο ανίσχυρο ,κρατος προτεκτοράτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τί εἴδους ἀεροπορικὴ ὑποστήριξη θὰ εἶχαν αὐτὲς οἱ δυνάμεις τὴν στιγμὴ ποὺ οἱ Ρῶσσοι ἔφεραν σοβαρὰ ἀντιαεροπορικὰ ὅπλα στὴν Συρία;
    Μἠπως οἱ Η.Π.Α. δὲν ἤθελαν οἱ Ρῶσσοι νὰ δοκιμάσουν τὰ ὅπλα τους πάνω στὰ ἀμερικανικὰ ἀεροσκάφη;
    Εἶναι τυχαῖο ποὺ ἡ Τουρκία προμηθεύεται ρωσσικὰ ἀντιαεροπορικὰ ὅλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. >απαίτησε από τον Τραμπ να προδώσει τις αρχές των ΗΠΑ, που πάντα τιμούσαν εκείνους τους συμμάχους με τους οποίους συμμετείχαν από κοινού σε πολέμους<

    Αν οι ΗΠΑ είχαν τέτοιες αρχές, τότε γιατί πούλησαν την Ελλάδα, πιστό και πολύπαθο σύμμαχο στον Β'ΠΠ, έναντι τής Τουρκίας, η οποία δεν προσέφερε απολύτως τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατιβιστ κι εγω γελασα ν αυτο πολυ.Δες και την ....Γερμανια !!Συμπολεμησαν εεεε ??Την ..τιμησαν πιο πολυ απ τους ...ατιμους Ελληνες εχθρους !!

      Διαγραφή
  12. "με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη"
    Δυστυχώς αυτή είναι η πεμπτουσία του Τράμπ κατά την σταδιοδρομία του.
    Έχει προδώσει όλους τους συνεργάτες του και εχει αναμειχθεί σε 3500 χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις!

    Εδώ ένα χαρακτηριστικό ανέκδοτο για το ποιόν Τράμπ…

    Το Tραμπ περηφανευόταν ότι παραπλανούσε τις συζύγους των φίλων του", γράφει ο Michael Wolff. «το πλάνο του ήταν πάντα να πείθει την σύζυγο ότι ο σύζυγός της δεν της ήταν πιστός. Έλεγε ο Τραμπ στον φίλο « Έχω κορίτσια που έρχονται από το Λος Άντζελες στις τρεις. Μπορούμε να πάμε επάνω και να περάσουμε ωραία.» ο Τράμπ όμως είχε τη σύζυγο του φίλου του στο ακουστικό, ακούγοντας…

    Αν ο Τράμπ τα βρεί με Ερντογάν τότε θα δυσκολεψουν τα πράγματα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχει γούστο να πέρασε τη θάλασσα εν μέρει αφού έστησε τα μέσα, να ετοιμάζεται για τα βήματα στα Βαλκάνια όλοι τρέχουν! Οι αγωγοί τρέχουν, το ερώτημα εδώ είναι, πολύ εμπλέκονται, και τα πράγματα θα είναι δύσκολα! Η επιρροή της Τουρκίας, και όλοι οι γνωστοί άγνωστοι ! Μήπως το παιχνίδι καθίσταται περισσότερο σε κατάσταση δύσκολου σχεδιασμού,η Ρωσία έχει απλωθεί, η Αμερική έχει απλωθεί, η Τουρκία έχει και αυτή και το έργο μπαίνει Ευρώπη? Ο αγώνας δρόμου των αγωγών είναι τώρα !! Αποψη.Δεν υπάρχουν φίλοι! μπίζνες και συμφέροντα είναι. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή πολιτική από όλα τα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. money talks. Παντως άν οι ΗΠΑ και ΕΕ θεωρήσουν ότι τους συμφέρει ο EAST MED και η ασφάλεια της περιοχής (και ειδικά του Ισραήλ) μπορεί να βγούμε σώοι κα αβλαβείς ...

      Διαγραφή
  14. Προφανώς ο Τραμπ πριν συμφωνησει με τον Ερντογκαν τα εχει μιλημενα με τον Πουτιν. Ειναι το υψιστο επιπεδο πολιτικης στη περιπτωση αυτη. Επισης μη ξεχναμε οτι οι Ηπα ειχαν μπει στη Συρια παρανομα τυπικα βαση ΟΗΕ αλλα κ ατυπα γιατι ειναι χωρα επιρροής των Ρώσων, επομένως αυτο το φαουλ το διορθωσε. Ολα ειναι ματριξ, πιθανον κ η παραιτηση του Ματτις, ολα λειτουργούν με αντιπερισπασμο. Το πλανο θα εξελιχθει συντομα κ θα το δουμε. Εκτιμω οτι θα δουμε μια γενικευμενη συρραξη τουρκων με ιρανους συριους κουρδους. Οι ρωσσοι θα ειναι διαιτητες. Θεωρω οτι επιταχύνει τη δημιουργια του κουρδικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ ότι φαίνονται !!!!
    Εδώ οι Αμερικάνοι έφυγαν γιατί είδαν όριο ο Ερτογαν , η Τουρκία δηλαδή είναι πολύ πιο σημαντική από τους Κουρδους! !! Έχοντας τον Ερτογαν μαζί του ελέγχει όλη την περιοχή και όχι μόνο !!! Εδώ η Ευρώπη γλύφει τα πόδια του Ερτογαν Γερμανία Ιταλία Γαλλία κτλ !!!!
    Καλά θα κάνουν οι Κουρδοι να σχεδιάσουν την πορεία τους μόνοι τους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ολοι οι αναλυτές βλέπουν ταφόπλακα στο κουρδικο κράτος.Δεν ξερω αλλά εμενα η επικείμενη εισβολή των Τούρκων στη Συρία (αν γινει ,που μαλλον θα γινει...) και η αποχώρηση των ΗΠΑ μου δείχνει επιτάχυνση των ιστορικών διαδικασιών για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με απόσπαση μεγάλων κομματιών Συρίας και Τουρκίας μετα απο μακροχρόνιο πόλεμο με την Τουρκία ! Η Τουρκία φαντάζει ως υπερδύναμη και τεράστια στρατιωτική μηχανή αλλά μου θυμίζει τους Ναζί ! Υπερδύναμη μεν αλλά ανεπίδεκτη ιστορικής μαθήσεως και προγραμματισμένη να αποτύχει εξ αρχής ! Ολοι επίσης βλέπουν ζοφερά χρονια για Ελλαδα και Κύπρο ! Εγω βλέπω οτι αν εμπλακεί με το κουρδικο η Τουρκία θα βρούμε την ησυχία μας ! Ιστορικά η περίοδος μου θυμίζει την περίοδο λιγο πριν το 1821 ! Τότε που ολοι ξεγραφαν το ελληνικό στοιχείο απο τη βαλκανική ενώ λιγα χρονια αργότερα η Ελλαδα πήγε να αναβιώσει την Μεσαιωνική Ελληνική Αυτοκρατορία ( που κακώς οι Γερμανοί ονομάζουν Βυζάντιο και οι Γάλλο Αγγλοσάξωνες Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για δικούς τους πολιτικούς λόγους ).Λογω της περασμένης ώρας δεν μπορω να αναπτύξω περισσότερο τη σκέψη μου.Εν πασει περίπτωση μεσα στη χαζομάρα τους οι μεγάλες δυνάμεις δεν οσμίζονται οτι λάδι και νερό δεν αναμιγνύεται ! Κούρδοι και Άραβες με Τούρκους στην ίδια περιοχή ειναι βραδυφλεγής βόμβα...
    Υγ : Τα α παραπάνω ισχύουν ακομα και αν κατακτήσει εύκολα τα εδάφη των Κούρδων η Τουρκία Αλλωστε εχει υπό τη στρατιωτική κατοχή της όλη την Ανατόλια.Η διάλυση της Τουρκίας θα γινει απο το εσωτερικό και οχι σε σύγκρουση με ξένους στρατούς ! Στρατιωτικά το μέλλον της Τουρκίας ειναι λαμπρό , κοινωνικοοικονομικά βλέπω τσουνάμι τα επόμενα χρονια.Και εκει η κοινωνία δεν ειναι εθνικώς ομοιόμορφη οπως ση χώρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το δηλημα του Τrump ηταν να στηλει ποιο πολλα στρατευματα στην Συρια η να αποχωρησει παραδεχοντας την ηττα των ΗΠΑ. Μετα την αναβαθμηση της αντιεροπορικης ομπρελας της Συριας με S 300, δεν ειχε αλλη επιλογη απο το να φυγει, η να εχει φοβερες απωλειες απο τους Συριους. Ο Erdogan με το να δεχτει να μπει στην Συρια να τελειωσει τους Κουρδους θα εχει να αντιμετωπησει και τους Συριους μιας και οι Κουρδοι δεν εχουν αλλη επιλογη να δεχτουν να συμαχησουν με τον Assad, αρα ο Erdogan δεχτικαι να κανει ποιο πολλα απο οτι θα ηθελε, και ισως εχει πολλες απωλειες, με λιγα λογια πηρε την καυτη παπατα απο τον Trump, να δουμε που θα τον βγαλει? Οσο για μας οι Αμερικανοι δεν προκειται να μας βοηθησουν το ιδιο και οι Ευρωπαιοι. Ο μονος τροπος ειναι η αποτροπη, και αποτροπη συμαινει χρηματα που δεν τα εχουμε...στροφη στην Ρωσια ειναι αδυνατη, γιατι ειμαστε δεμενοι χειροποδαρα. Χρηματα πρεπει να βρουμε οχι να αγορασουμε οπλα δισσεκατομυριων αλλα εξυπνα οπλα να αντιπαραθεσουμε στα οπλα των Τουρκων. Για παραδειγμα επακτιους πυραυλους αντι για πλοια, supersinic missiles αντι για F35. Οι ειδικοι ξερουν να βρουν το καταληλο οπλο σε καθε οπλο των Τουρκων. Ασ κουνηθουμε προς αυτη την κατευθυνση αν θελουμε να σωσουμε το εθνος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι που οι Αμερικάνοι μας "προστατεύουν" τόσα χρόνια από τους Τούρκους και τώρα "ξαφνικά" θα μας προδώσουν! Έχεις χιούμορ, δε λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1)Why Trump is right to withdraw troops
    20/12/18

    https://nationalinterest.org/blog/skeptics/why-trump-right-withdraw-troops-39352

    2)The National Interest
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_National_Interest

    (The magazine's honorary chairman is Henry Kissinger).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν βλέπω γιατί ανησυχείτε πως θα μας πουλήσουν μετά τους Κούρδους, οι σύμμαχοι Αμερικανοί. Πάλι θα μας μείνουν οι παλαιότεροι και πάντοτε πιστοί σύμμαχοι Αγγλο-Γάλλοι.
    Γιατί να χαλάμε την ζαχαρένια μας, τέτοιες γιορτάδες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άσχετο, αλλά το βάζω εδώ, διότι βλέπω ότι μάλλον δεν θα γραφούν άλλα σχόλια.

    Απευθύνομαι κυρίως στον Σάββα: Τι απέγιναν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, στους οποίους είχε δοθεί άσυλο και τούς οποίους μανιωδώς ζητούσε ο Ερντογάν; Γιατί σταμάτησε να τούς ζητά και το θέμα φαίνεται (σαν) να έχει ξεχαστεί; Ένα από τα τελευταία άρθρα που είχα δει, είναι αυτό. Τούς θυμήθηκα ακούγοντας τις προάλλες μία σχετική ερώτηση σε συζήτηση στην τηλεόραση και κανείς δεν ήξερε να απαντήσει. Είναι στην Ελλάδα, έχουν φύγει, πού είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.