20/12/18

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν αμέσως από τη Συρία

μεγαλύτερο
Η Τουρκία απειλεί για αρκετές εβδομάδες να εισβάλει και να καταλάβει μια λωρίδα τουλάχιστον 10 μίλια πλάτους της βορειοανατολικής Συρίας.
Moon of Alabama
Η  Wall Street Journal  μόλις  ανέφερε  ότι τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία:
Ουάσινγκτον – Σε μια ξαφνική ανατροπή, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε σήμερα κόσμος που έχει εξοικειωθεί με το θέμα, μια κίνηση που ανατρέπει την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να ενημερώνουν τους εταίρους τους στη βορειοανατολική Συρία για τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν αμέσως να τραβήξουν αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή όπου προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η κίνηση ακολουθεί μια τηλεφωνική ομιλία την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλούσε να ξεκινήσει επίθεση εναντίον των κουρδών εταίρων της Αμερικής στη Συρία.

Η Τουρκία είχε απειλήσει για αρκετές εβδομάδες να εισβάλει και να καταλάβει μια λωρίδα τουλάχιστον 10 μίλια πλάτους της βορειοανατολικής Συρίας. Ο τουρκικός στρατός έφερε βαριά όπλα στις παρακείμενες συνοριακές περιοχές. Περίπου 15.000 αλλοδαποί και Σύροι «αντάρτες», που πληρώνονται από τη Τουρκία, υποτίθεται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εισβολής. Είχαν μεταφερθεί τον τελευταίο μήνα από την Ιντλίμπ και άλλες τουρκικές ελεγχόμενες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας στην τουρκική πλευρά των ανατολικών συνόρων.

Ο αμερικανικός στρατός και τα νεοσυντηρητικά στοιχεία στη κυβέρνηση Τραμπ ήθελαν να κρατηθούν στα βορειοανατολικά της Συρίας για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Σχεδίαζαν την ίδρυση μιας κουρδικής οντότητας και τη χρηματοδότησή της με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Συρίας που κατείχαν. Είχαν σχέδια να οπλίσουν και να εκπαιδεύσουν περίπου 40.000 κουρδικά στρατεύματα.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι πολεμούν τα υπομένοντα του Ισλαμικού Κράτους που εξακολουθούν να έχουν κάποιες βάσεις στη βόρεια πλευρά του Ευφράτη κοντά στα ιρακινά σύνορα. Αλλά οι μετωπικές γραμμές δεν κινήθηκαν παρά ελάχιστα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ υποστήριξαν στρατεύματα που κατέλαβαν τελικά την πόλη του Hajin.

Για την Τουρκία, η προοπτική 40.000 στρατιωτών και προστατευόμενων από τους Αμερικανούς Κούρδων του YPK στα σύνορα της, ενώ η αδελφική οργάνωση YPG του PKK πολεμούν σε έναν ξεχωριστό ανταρτοπόλεμο ενάντια στον τουρκικό στρατό στα βόρεια της, ήταν μια πραγματική και υπαρξιακή απειλή.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έκανε μια συμφωνία με το Trump, η οποία μετατράπηκε τώρα σε πρακτικές κινήσεις. Χθες η Τουρκία προσφέρθηκε ξαφνικά να αγοράσει προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot. Είχε αποφασίσει νωρίτερα να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400. Τώρα μαθαίνουμε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν. Ποιες είναι άλλες εκπλήξεις υπάρχουν σε αυτή τη συμφωνία; Τι κέρδισε ο Τραμπ από αυτή; Πώς αλλάζει αυτή η συμφωνία τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία;
Και τι γίνεται τον συνοριακό σταθμό του Al-Tanf που κατέλαβαν οι ΗΠΑ μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Θα φύγουν και τα στρατεύματα αυτά;


Με την αποχώρηση των ΗΠΑ θα υπάρξει αγώνας για να παρθούν εκείνα τα μέρη της Συρίας που αφήνουν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πιθανό να τηρήσει το σχέδιο εισβολής της. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αγωνιστεί για να πάρει πίσω το φράγμα της Ράκα, την πλούσια γεωργική γη βόρεια του Ευφράτη και, το σημαντικότερο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κοντά στα ιρακινά σύνορα που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Πρέπει επίσης να μετακινήσει τμήματα του στρατού της στη βορειοανατολική περιοχή του Ευφράτη για να απομονώσει και τελικά να νικήσει τα απομεινάρια της ISIS που άφησαν φαινομενικά πίσω οι ΗΠΑ.

Ενημέρωση  19.12.2018, 14:45 μ.μ.

Οι  New York Times (και ο Τραμπ) επιβεβαιώνουν την κίνηση:
Ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται να τραβήξει από τη Συρία 2.000 στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια κίνηση που θα προσπαθήσει να περιγράψει τον τετραετή πόλεμο που διεξάγεται από την Αμερική κατά του Ισλαμικού Κράτους, ως ευρεία νίκη, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

"Νικήσαμε την ISIS στη Συρία, ο μοναδικός μου λόγος για να είμαι εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ", δήλωσε ο πρόεδρος σε μια δημοσίευση Twitter την Τετάρτη το πρωί. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για τη στρατιωτική αποστολή στη Συρία.

Μια επίσημη ανακοίνωση απόσυρσης μπορεί να γίνει ήδη την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπαθούσαν ακόμη να μιλήσουν με τον πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προδώσει τους Κούρδους συμμάχους που έχουν αγωνιστεί μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και που μπορούν να βρεθούν οι ίδιοι υπό επίθεση σε στρατιωτική επίθεση που τώρα απειλείται από την Τουρκία. 
...
Ο Μάττις και οι νεοσυντηρητικοί θέλουν τον Τραμπ να παραμείνει στη Συρία, αλλά φαίνεται ότι για μια φορά ο Τραμπ δεν πέφτει για τα ηλίθια σχέδια τους.

Το ότι οι ΗΠΑ προδίδουν τους Κούρδους είναι σχεδόν παράδοση. Οι Κούρδοι είχαν προειδοποιηθεί γι 'αυτό επανειλημμένως. Αλλά δεν άκουσαν. Όπως και στο καντόνι της Αφρίνης, το οποίο η Τουρκία κατέχει αφού οι Κούρδοι απέρριψαν να επανέλθουν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν ένα τεράστιο τίμημα. 
...
Καταχωρήθηκε από b στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 09:21 πμ | Permalink


10 σχόλια:

  1. ΟΙ ΗΠΑ ἀπέδειξαν δυστυχῶς καί πάλι ὅτι ἐνεργοῦν ἀναξιόπιστα.
    Ποῦ βασίζεται ἡ Ἑλληνική Κυβέρνηση, καί πιστεύει ὅτι δέν ἔχουν δώσει οἱ ΗΠΑ τό ΟΚ στόν Ἐρντογκάν γιά κατάληψη Ἑλληνικῶν νησιὼν, μαζί μέ τήν Βόρεια Συρία, ὥστε στήν συνέχεια νά ἐνεργοποιήσουν μεσολάβηση ΗΠΑ γιά μοίρασμα στό Αἰγαῖο πρός Τουρκία, Καί στήν Μακεδονία πρός Σκόπια;
    Σέ μιά ἡγετική πολιτική ὁμάδα τῶν ΗΠΑ, πού παραδίδει προδοτικά τούς Κούρδους στήν Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι τέτοια κείμενα διαβάζει κανείς και αναρωτιέται: όλα αυτά τα τελευταία χρόνια είναι σανός ψιλοκομμένος οι «κεντρικές Θέσεις» του Ιστολογίου, αφού σχεδόν πάντα συμβαίνει το αντίθετο από αυτά που προσπαθεί να διαβλέψει/προβλέψει;

    Και για να μην θεωρηθούν τα παραπάνω ως αστήριχτα φληναφήματα, θα αναφέρω τα παρακάτω παραδείγματα :
    1) οι «κεντρικές Θέσεις» του ιστολογίου μας ενημέρωναν, ότι ο δικτάτορας της Συρίας «Μπασάρ αλ Άσαντ» θα έχει την τύχη του Σαντάμ Χουσείν, μιας και ο διεθνής παράγοντας θέλει να περάσει το φυσικό αέριο του Κατάρ προς στην Ευρώπη ως εναλλακτικό προς το ρωσικό, για να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη. Μάλιστα η Συρία θα κομματιάζονταν σε τουλάχιστον 4-5 μέρη

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: στο ορατό μέλλον κανένας ΤΕΤΟΙΟΣ αγωγός δεν πρόκειται να γίνει και η Συρία μέχρι στιγμής ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος από τον δικτάτορα Άσσαντ που χαίρει άκρας υγείας.

    2) οι «κεντρικές Θέσεις» του ιστολογίου μας ενημέρωναν για μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα, ότι ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ θα χτιστεί ο «κουρδικός διάδρομος» στα βόρεια της Συρίας ή στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας, μιας και η υπερδύναμη αλλά και το Ισραήλ, αυτό θέλουν. Αυτό μάλιστα θα έχει καταλυτικές εξελίξεις για το μέλλον του ελληνισμού (ελλαδικού και κυπριακού), σε κάθε περίπτωση θετικό

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: στο ορατό μέλλον κανένας κουρδικός διάδρομος δεν θα γίνει, τουναντίον μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του «κουρδικού διαδρόμου» ελέγχει η Τουρκία.

    3) οι «κεντρικές Θέσεις» του ιστολογίου μας ενημέρωναν, ότι οι Αμερικανοί πήγαν στην Συρία, όχι για να φύγουν, αλλά για ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ, επειδή ακριβώς είναι στρατηγική επιλογή τους. Έτσι θα φάνε τα μούτρα τους οι Τούρκοι αν περάσουν το σημείο αυτό που θα τους έχουν υποδείξει οι Αμερικανοί.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι αποχωρούν, και οι τούρκοι ετοιμάζονται να επεκταθούν στην Συρία.

    4) οι «κεντρικές Θέσεις» του ιστολογίου μας ενημέρωναν, ότι «όσο η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στην Ρωσία τόσο αυξάνεται η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την Αμερική»

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: όσο η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στην Ρωσία, τόσο αυξάνεται ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας για την Αμερική, δηλαδή «δίνει» όλο και περισσότερα σ’ αυτήν…

    Και τώρα αυτό που μας αφορά περισσότερο

    5) Σαν κεντρική θέση του ιστολογίου ήταν και παραμένει, ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η εξής στρατηγική: να παραχωρηθούν τα Θαλασσια οικόπεδα στην ελληνικη ΑΟΖ σε εταιρίες που εγκρίνονται από τα αμερικανικά συμφέροντα και «μέσω διεθνών νόμιμων συμφωνιών μεταξύ της ελληνικής πλευράς (Κύπρος/Ελλάδα) με τις εταιρίες» αυτές (αυτολεξεί το μεταφέρω), να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα με τρόπο τέτοιο, ώστε τα συμφέροντα των εταιριών αυτών να δεθούν με τα ελληνικά και οι χώρες στις οποίες ανήκουν οι εταιρίες αυτές, να υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας.

    ΆΡΑ ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: ένα «ΓΕΓΟΝΟΣ» που θα εμφανιστεί «εντελώς ξαφνικά», με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αποποιηθούν των συμφωνιών, φυσικά μέχρι νεοτέρας. Δηλαδή «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Αν έχει παρεισφρήσει και κανένας επιτήδειος τρίτος αμφισβητίας-διεκδικητής, ΟΤΑΝ και αν ξαναγίνουν νέες συμφωνίες θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο για την ελληνική πλευρά: η ήδη με μνημόνια (μέχρι το 2060) δεμένη μελλοντική ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, θα ψάχνουν λύση-έξοδο από το δημιουργηθέν πρόβλημα. Εν τω μεταξύ ο χρόνος θα έχει περάσει και τις εταιρίες δεν θα μπορεί να τις κουνήσει κανείς από κει που θα βρίσκονται.
    Τον Ελληνικό λαό όχι μόνο δεν θα τον έχει ωφελήσει καθόλου ο "αμύθητος θησαυρός" των υδρογονανθράκων, αλλά μάλλον θα την πληρώσει κιόλας από πάνω.
    ========================================================

    Θα με ρωτήσετε τώρα: τι πίνεις και δεν μας δίνεις;
    Απάντηση: ότι ακριβώς και οι αναλυτές του ιστολογίου… περαστε να παρετε και σεις

    Με το συμπαθειο...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μην πανηγυρίζει το φεγγαράκι της Αλαμπάμα.

    Γιατί Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάττις, των ΗΠΑ παραιτήθηκα αμέσως σε διαμαρτυρία για την απόφαση του Προέδρου Τράμπα να αποσύρει τους 2.000 στρατιώτες από τη Συρία, όπου πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
    Ο Τρελό -Τράμπ κάνει ότι του καπνίσει στην υπερφίαλη κεφάλα του. Οι περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν συμφωνούν με την απόφαση αυτή.
    Ο κ. Trump ανακοίνωσε την παραίτηση σε δύο tweets την Πέμπτη το βράδυ και είπε ότι ο κ. Mattis θα φύγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Mattis πήγε στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη το απόγευμα σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τον κ. Trump να κρατήσει αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Απορρίφθηκε και είπε στον Τραμπ ότι παραιτείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους ευρωληγουριδες, τους αμερικανό λάγνους, και τους ιουδαιοπροσκυνημενους, η λυση είναι να αναχωρήσουν με αφεντικά τους. Για τους Έλληνες η μόνη λυση είναι η Εθνικιστική αποφασιστηκοτητα, Εθνική Ενότητα και πίστης και τα Εθνικιστικά όπλα. Πίστης πίστης πίστης μόνο στο Εθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " Πίστις πίστις πίστις μόνο στό Ἔθνος", αὐτό κι ἄν εἶναι χειραγωγήσιμο!
      Ἀπό μακαρθισμούς υἱοθετηθέντες ἀκρίτως ὑπό τῶν συνταγματαρχῶν μέχρι τίς λίστες τῆς Γκεστάπο γιά τήν ὀργάνωση ἐλεγχόμενου-χειραγωγούμενου (ὑποκειμενικῶς βιουμένου ὡς "γνήσιου") ἐθνικιστικοῦ κινήματος στήν Ἑλλάδα σήμερα.

      Ἰσοδύναμα καταστροφικό πρός τό " Πίστις .... μόνο στό Ἔθνος",
      εἶναι τό "πίστη μόνο στό διεθνές ἀριστερό κίνημα ",
      ἤ τό "πίστη μόνο στήν ὑλιστική ἀθεΐα τοῦ χρήματος",
      ἤ τό "πίστη στήν πάσης φύσεως προδοσία, τοῦ Θεοῦ, τῆς πατρίδας καί τῆς οἰκογένειας".

      Διαγραφή
    2. Βαρυδγουπες εκφράσεις και αλλά φληναφηματα αποστερούν την έκφραση ουσιαστικού λόγου. Η ζωή και η ιστορία έχει απόδειξει ότι η πιστης και μόνο η πιστης μπορεί να αλλάξει την πορεία των εθνών και ομάδων. Συγκρίνετε κυριε, τους «μπουνταλάδες» Τούρκους και τους σιωνιστές Εβραιους με τους εξυπνάκηδες δημοκρατες Έλληνες που μόνο ήττες μετρούμε, από εχθρούς και συμμάχους...Ο εθνικισμος είναι η μόνη σωτηρια και άμυνα στο ολιγάριθμο και ευτυχισμένο Εθνος μας για την επιβίωση του. Οι καθεστωτικές απρέπειες είναι ανάξιες προσόψεις και σχολιασμού..

      Διαγραφή
  6. Ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε αναφέρει ότι ένας από τουα βασικούς στόχους της εξωτερικής του πολιτικής ήταν να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό και να συγκεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

    Οι εξελίξεις στην βορειοδυτική Συρία και η επιμονή των Τούρκων απλώς επιταχύνουν την αποχώρηση των ΗΠΑ, η οποία αποχώρηση ούτως ή άλλως εντάσσεται στην γενική πολιτική του Τραμπ. Τώρα ανακοινώθηκε και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν εἶναι ἡ προεκλογική πολιτική θέση τοῦ Τράμπ, ἐπαρκής λόγος γιά νά φύγουν οἱ ΗΠΑ ἀπό τήν Συρία τώρα καί ἔτσι.
      Γι' αὐτό καί παραιτήθηκε ὁ Ὑπουργός Ἀμύνης του.
      Ἡ ἀποχώρηση των ΗΠΑ ἀπό τήν Συρία τώρα καί ἔτσι ἄκομψα καί ἄδοξα, βυθίζει τήν περιοχή στήν ἀνασφάλεια τῆς τουρκικῆς ἐπιθετικότητας τήν ὁποία μόνον ἡ Ρωσία πλέον, καί ὄχι οἱ ΗΠΑ, μπορεῖ νά ἀνασχέσῃ μέ ἀπόλυτη ἀποτελεσματικότητα.
      Ἀλλά ἡ Ρωσία δέν θέλει τώρα.
      Καί δέν θέλει, διότι βλέπει τα πράγματα κοντόφθαλμα, καί δέν καταλαβαίνει ὅτι μετά θά εἶναι ἀργἀ, μέ μιά ἀσυγκράτητα ἐξοπλισμένη Τουρκία, καί γιά τήν ἴδια την Ρωσία:
      Γιά τήν Ρωσία θέλει τούς Πάτριοτ ὁ Ἐρντογκάν, καί γιά τήν Ελλάδα καί τίς ΗΠΑ τούς S-400.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.