6/1/19

Ένα προφητικό άρθρο του Νίκου Μουγιάρη, 14 χρόνια πριν: Οι ομογενείς μπορούν να πετύχουν πολλά εάν οργανωθούν σωστά

Βαθυστόχαστη ομιλία του Νίκου Μούγιαρη για τις δράσεις του ελληνισμού
NEA YOΡΚΗ.-
Σχόλιο του Νίκου Μουγιάρη, Νέα Υόρκη
Το ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πρόβλημα. Πάντα είχε πρόβλημα. Η δουλειά στο λόμπι γίνεται από 20-30 άτομα, τα οποία προσφέρουν ανιδιοτελώς. Το κόστος το επωμίζονται οι ίδιοι και σταθερή είναι η προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα ομογενειακά, ελληνικά, κυπριακά και γενικά όλα τα προβλήματα του ελληνισμού. Πραγματικά ασχολούνται με ένα τιτάνιο έργο και είναι άθλος αυτό που πετυχαίνουν.
Εδώ και 20 χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ότι οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει να συνδράμουν στην όλη προσπάθειά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε κατά τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνισμού. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια από τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες οργανώσεις που αποτελούν το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής (το οποίο, τα τελευταία δέκα χρόνια βοηθά το τουρκικό λόμπι λόγω της συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ).
Η Αμερικανό-Εβραϊκή Επιτροπή (ΑΕΕ), που έχει τα επταώροφα κεντρικά γραφεία της, στους 56 Δρόμους και στην 3η λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, έχει στις υπηρεσίες της πάνω από 500 υπάλληλους. Διαθέτει παραρτήματα στην Ουάσιγκτον όπως και σε όλες τις κύριες πόλεις της Αμερικής, καθώς και σε πολλές σημαίνουσες πόλεις του κόσμου.
Ο μόνος σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι η στήριξη του Ισραήλ. Η στήριξη και ενδυνάμωση των συμφερόντων των εβραίων ανά την υφήλιο. Οι εβραίοι κατάλαβαν από πολύ νωρίς ότι μόνο με μια παροικία, με δυνατές πολιτικές επιρροές σε όλα τα επίπεδα, στις Η.Π.Α. σε τοπικές διοικήσεις πόλεων, πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έλεγχο των μαζικών μέσων ενημερώσεως μπορεί να τους δώσει δύναμη. Όχι μόνο να ελέγχουν καταστάσεις, αλλά ως επί το πλείστον τα τελευταία 40-50 χρόνια να επηρεάζουν προς το συμφέρον τους την πολιτική μιας υπερδύναμης. Τα επιτεύγματα της εβραϊκής παροικίας δεν έγιναν ούτε περιστασιακά, ούτε αυθημερόν. Έγιναν με μεγάλο προγραμματισμό στηριζόμενα στο διακαή πόθο και τη συνεχή προσπάθεια των εβραίων να διασώσουν και να ενδυναμώσουν τη φυλή τους καθώς επίσης να διασώσουν και να ενδυναμώσουν το Ισραήλ που είναι γι’ αυτούς η αιώνια πηγή της ύπαρξής τους.

Για να πετύχουν αυτά, κατάλαβαν ότι οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να είναι ερασιτεχνικές. Πρέπει να είναι οργανωμένοι επαγγελματικά και οι οργανώσεις αυτές να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με εκτελεστικό διευθυντή και διοικητικό συμβούλιο. Οι εβραίοι σαν λαός είναι πολύ γενναιόδωροι όσον αφορά τα ιδρύματά τους, τις συναγωγές τους και σε ό,τι αφορά την επιβίωσή τους και τη διαιώνιση της φυλής τους. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και βοηθούν. Η ΑΕΕ είναι ένας από τους Οργανισμούς που λειτουργούν πολύ γενναιόδωρα.

Πώς επιτυγχάνει τους σκοπούς της η ΑΕΕ; Οι πεντακόσιοι και πλέον υπάλληλοί της στη Νέα Υόρκη, καθώς και οι υπόλοιποι στην Αμερική και παγκοσμίως, είναι οργανωμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αγγίζουν όλους τους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν το σκοπό τους, π.χ. ο ακαδημαϊκός τομέας βοήθα την οργάνωση εβραίων φοιτητών και καθηγητών καθώς και φίλους των εβραίων στα διάφορα σχολεία και πανεπιστήμια για την στήριξη και διαιώνιση των εβραϊκών συμφερόντων. Ο πολιτικός τομέας βοηθά στην οργάνωση τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών εκδηλώσεων όπου εβραιο-Αμερικανοί πολίτες θα αναλάβουν να μαζέψουν χρήματα και ψήφους για κάποιον που είναι υποψήφιος είτε για δήμαρχος ή πρόεδρος ή βουλευτής ή γερουσιαστής, ασχέτως του κόμματος στο οποίο ανήκει. Και αυτό τους δίνει επιρροή σε όλα τα επίπεδα της τοπικής διοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης. Κι ας μη ξεχνάμε ότι απ’ όλους αυτούς τους εκλελεγμένους, άλλοι θα γίνουν βουλευτές, γερουσιαστές, πρόεδροι κ.λπ.

Αυτοί που εκλέγονται, χρειάζονται βοηθούς και στελέχη επανεκλογής. Και οι εβραιο-Αμερικανοί τους βοηθούν ώστε πολλά από τα στελέχη αυτά να είναι εβραίοι. Αυτοί μαθαίνουν τους τρόπους διακυβέρνησης. Γι’ αυτό αν κάποιος κοιτάξει τις λίστες των γραφειοκρατών στα πιο πολλά Υπουργεία, όπως Εξωτερικών, Άμυνας κ.λπ., οι πιο σημαίνοντες γραφειοκράτες είναι εβραίοι. Όμως η πολιτική της χώρας συνήθως ετοιμάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γραφειοκράτες.

Άλλος τομέας είναι η συλλογή χρημάτων για την αυτοσυντήρηση της επιτροπής καθώς και για λειτουργικές ανάγκες. Οι εβραίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αλλά είναι και πανέξυπνοι. Μαζεύουν και χρήματα από πολλούς μη εβραίους. Πως; Απλό. Ο πρόεδρος της ΑΕΕ, η οποία λόγω συνεχούς αυτοπροβολής, σε διάφορα μέσα ενημερώσεως, θα τηλεφωνήσει π.χ. στον πρόεδρο μιας μεγάλης εταιρείας π.χ. της WAL-MART, και θα τού ανακοινώσει ότι η ΑΕΕ αποφάσιζε να τον τιμήσει την τάδε μέρα στο τάδε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης για την εισφορά της εταιρείας του στα κοινά. Ο υποψήφιος θα δεχθεί την τιμή. Τότε η ΑΕΕ θα πάρει τη λίστα από την εταιρεία αυτών που τροφοδοτούν την WAL-MART με διάφορα προϊόντα. Τότε, η ΑΕΕ θα στείλει επιστολές στους προέδρους των εταιρειών. Με την πρόσκλησή τους γνωστοποιείται ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκτός από τον πρόεδρο του WAL-MART και σημαίνοντα στελέχη της εταιρείας. Παράλληλα τους καλούν να διαφημιστούν στο Journal της εκδήλωσης. Όλα αυτά στοιχίζουν σε μια εταιρεία από 5.000 ως 50.000 δολάρια.

Κάποιος που τροφοδοτεί αυτές τις εταιρείες, συνήθως ανταποκρίνεται θετικά για να δείξει τη συμπαράσταση και το σεβασμό του προς ένα μεγάλο πελάτη. Από μια τέτοια εκδήλωση ξεκαθαρίζει για την ΑΕΕ ένα ποσό από 500.000 δολάρια ως και 2.000.000. Αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται τόσο σε τοπικό όσο και παναμερικανικό επίπεδο. Έτσι η ΑΕΕ είναι και παραμένει μια πανίσχυρη οργάνωση για την προάσπιση των συμφερόντων της κοινότητάς τους τοπικά, παναμερικανικά και διεθνώς.

Τι μπορεί να γίνει με την ελληνική ομογένεια στην Αμερική;

Όπως τονίσαμε, αν και ανοργάνωτοι και ερασιτέχνες 20-30 άτομα τα τελευταία 30 χρόνια πέτυχαν αρκετά. Άλλα γνωστά και αλλά άγνωστα για την προώθηση του Κυπριακού καθώς και για τη στήριξη του Ελληνισμού γενικά. Επί της Προεδρίας Κλίντον, το ελληνο-αμερικανικό λόμπι κατόρθωσε και πέρασε την ιδέα ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., με ή χωρίς λύση του προβλήματος.

Ο Χόλμπρουκ, ένας από τους αρχιτέκτονες της ιδέας αυτής, έγινε ένθερμος υποστηρικτής μας. Το επίτευγμα αυτό του λόμπι, να θέσει το βάρος της αμερικανικής Κυβέρνησης υπέρ της εισδοχής της Κύπρου ήταν ένας από τους κύριους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φανταστείτε, τι μπορούν τα δυο εκατομμύρια των Ελληνο-Αμερικανών, οι οποίοι είναι οι πρώτοι στην εκπαίδευση και οι δεύτεροι σε εισόδημα από όλες τις εθνικότητες στην Αμερική, να καταφέρουν αν οργανωθούν όπως είναι οργανωμένοι και οι εβραίοι.
Οι ανέκαθεν και νυν κυβερνώντες στην Κύπρο και στην Ελλάδα, γνωρίζουν τα λίγα άτομα που μπορούν να τους βοηθήσουν ανιδιοτελώς στο πώς να βοηθήσουν εμάς εδώ να οργανωθούμε ούτως ώστε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τη στήριξη και υποστήριξη του Ελληνισμού στην Αμερική, καθώς και του Ελληνισμού στον εθνικό χώρο Ελλάδος και Κύπρου και ανά την υφήλιο.

Ενόσω οι υποψήφιοι στην Αμερική χρειάζονται όχι μόνο ψήφους, αλλά και παρά πολλά χρήματα. Μια κοινότητα που διαθέτει ψήφους σε 50 πολιτείες και πολλά χρήματα, μπορεί να πετύχει πολλά αν οργανωθεί με σωστή βάση.

Αυτή είναι μια ευκαιρία, μια πρόκληση. Ας μην τη χάσουμε.

**** To άρθρο του αείμνηστου Νίκου Μουγιάρη δημοσιεύτηκε στη Greek News στις 25 Ιουλίου 2005. Αναπτύσσει το όραμά του για την δημιουργία πραγματικού Ελληνοαμερικανικού λόμπι, το οποίο και έθεσε σε εφαρμογή λίγα χρόνια αργότερα με την ίδρυση του HALC.

Πηγή: Απόψεις

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.