12/1/19

Πρώτες αεροπορικές επιδρομές κατά της Δαμασκού το 2019, η συριακή αεράμυνα καταρρίπτει εχθρικούς πυραύλους

Η πρώτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό το 2019 πραγματοποιήθηκε 11 ημέρες μετά την έναρξη του έτους και στόχεψε την περιοχή της Al-Kesswa και το αεροδρόμιο του Al-Mezzah.
Η συριακή αεράμυνα τέθηκε σε δράση και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας, οι περισσότεροι πύραυλοι και εχθρικά βλήματα αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από τη συριακή αεράμυνα.
Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε οκτώ πυραύλους του εχθρού πάνω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού.
Αυτή η επιδρομή αποδίδεται στο Ισραήλ, εμπόλεμη χώρα στον πόλεμο στο Λεβάντε, για περισσότερο λόγο ότι βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο με τη Συρία από του τέλους του τέταρτου αραβο-ισραηλινού πόλεμου του 1973. Ωστόσο, η συμμετοχή των « US Renegades » (αποστάτες) κωδική ονομασία που αποδίδεται από τη κυβέρνηση Τραμπ για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν ακολουθήσει ή ακολουθούν τις εντολές του βαθέως κράτους (deep State), για τη πολλοστή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κάποιου συντονισμού μεταξύ του Ισραήλ και των αντίπαλων του Ντόναλντ Τραμπ στο κόρφο του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την λιβανέζικη πόλη της Τύρου (Sour / Νότιος Λίβανος) με πολύ υψηλή ταχύτητα, ίσως προσπαθώντας να ξεφύγουν ή να αποφύγουν μια πιθανή ανταπάντηση των συριακών συστημάτων εδάφους-αέρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή κατά κυβερνητικών στρατιωτικών θέσεων στη Δαμασκό από τις 25 Δεκεμβρίου 2018.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη δεν τόλμησαν να διεισδύσουν στον συριακό εναέριο χώρο.

Φαίνεται ότι οι επιτιθέμενοι προσπαθούν κάθε φορά να δοκιμάσουν νέες τακτικές και να βρουν λύσεις ή μάλλον ρίγματα για να σπάσουν τη φούσκα της αεροπορικής άμυνας στη Δυτική Συρία και ειδικά γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η χρήση ενός νέου διαδρόμου που περνά πάνω από την πόλη της Τύρου (Sour) απέχει πολύ από να είναι τυχαία: είναι ένα από τα προπύργια της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, μιας λιβανέζικης πολιτικο-στρατιωτικής μορφής που υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση της Συρίας στον πόλεμο του Λεβάντε.

Το Ισραήλ σιωπά ως είθισται, αλλά είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι θα δηλώσει δημοσίως ότι αναγκάστηκε να στοχεύσει συνοδείες ή αποθήκες όπλων της… Χεζμπολάχ ή προ-ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Μια κατηγορία leitmotiv (λάιτ μοτίβ ) που δεν εκπλήσσει πλέον πολύς κόσμος.

Στην πραγματικότητα, αυτή η επιδρομή ακολουθεί τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, του στρατιωτικού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ο οποίος δήλωνε χθες ότι εκτός από την ενοχλητική συσσώρευση όπλων και πυραύλων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χτυπάει από τον ουρανό σε κάθε ευκαιρία!

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ανατολική Συρία θα είναι μόνο μια μικρή οπισθοδρόμηση προς τις FOB (Forward Operation Bases, Προωθούμενες Βάσεις Επιχειρήσης) με έδρα το δυτικό Ιράκ και ο Πομπέο επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Λεβάντε δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα.

Για τους Ισραηλινούς, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά: δεν πρόκειται να ακουστεί τίποτα σχετικά με ένα πιθανό τέλος του πολέμου στη Συρία ή, στη χειρότερη περίπτωση, την ενίσχυση ενός εξαιρετικά μαχητικού και εκδικητικού συριακού καθεστώτος.
Παραμένει η αληθινή σπαζοκεφαλιά της συριακής αεράμυνας που έβαλε τέρμα στην απόλυτη αεροπορική υπεροχή της ισραηλινής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.
Ένα υπαρκτικό πρόβλημα για το καθεστώς του Τελ Αβίβ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.