8/1/19

Η Ελλάδα εξάγει Πολιτισμό (και κάποιοι ενοχλούνται)

Το άρθρο αυτό δεν αφορά τον Γιώργο τον Λάνθιμο ή κάποιον άλλο πετυχημένο στο εξωτερικό Έλληνα καλλιτέχνη
Μάνος Βουλαρίνος

Να ξεκινήσω λέγοντας πως το άρθρο αυτό δεν αφορά τον Γιώργο τον Λάνθιμο ή κάποιον άλλο πετυχημένο στο εξωτερικό Έλληνα καλλιτέχνη. Ο Πολιτισμός στον οποίο αναφέρομαι δεν είναι αυτός των τεχνών, αλλά της καθημερινότητας. Είναι δηλαδή ο Πολιτισμός στον οποίο εμείς οι Έλληνες, κατα γενική μας ομολογία, υπερέχουμε. Είναι ο Πολιτισμός που πολλοί ζηλεύουν κι ακόμα περισσότεροι θαυμάζουν. Είναι ο Πολιτισμός που υπάρχει στο κοινωνικό μας DNA και σαν σημάδι περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι ο Πολιτισμός του να είσαι Έλληνας.

Αφού έκανα την απαραίτητη διευκρίνηση, να πω πως με θλίψη διαβάζω τα απαξιωτικά σχόλια που συνοδεύουν την είδηση σύμφωνα με την οποία μια νεαρή Ελληνίδα αποφάσισε να υψώσει την ελληνική σημαία στο γεφύρι Πόντε Βέκιο της Φλωρεντίας. Δεν το έκανε, βέβαια, κυριολεκτικά αλλά το έκανε ουσιαστικά, καθώς έδωσε ένα ακριβές δείγμα του τι πραγματικά σημαίνει ελληνικός πολιτισμός και Ελλάδα στους θλιβερούς μακαρονάδες γείτονες.
 Όπως διαβάζω στα ρεπορτάζ, πήρε έναν μαρκαδόρο και έγραψε «η Λίνα είναι τέλεια» και έτσι πάνω στο μνημείο της ιταλικής πολής προστέθηκε και η υπόμνηση πως από εδώ πέρασε ο ελληνισμός κι όπως συμβαίνει με τους σπουδαίους πολιτισμούς, άφησε το σημάδι του.
Το ότι οι κουτόφραγκοι γείτονες (οι κομπλεξικοί που προκειμένου να τους κάνουμε να αισθανθούν λίγο καλύτερα επινοήσαμε το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα») δεν σκαμπάζουν ούτε από πολιτισμό ούτε από τελειότητα και επέβαλαν πρόστιμο(!) στη σπουδαία Ελληνίδα δεν με εξέπληξε. Είναι σύνηθες οι καθυστερημένοι λαοί να μην αντιλαμβάνονται τις συνήθειες των πιο προηγμένων και να αντιστέκονται στην εξέλιξη. 
Αυτό που με εξέπληξε δυσάρεστα, αυτό που δεν περίμενα, είναι το ότι πολλοί συμπατριώτες (που διστάζω να αποκαλέσω Έλληνες) επιτέθηκαν στη Λίνα και δικαιολόγησαν την, ακατανόητη για πραγματικούς Έλληνες, στάση των Ιταλικών αρχών.

Είναι πλέον φανερό πως ο εχθρός της Ελλάδας βρίσκεται μέσα από τα τείχη και σαμποτάρει την εξαγωγή ελληνικού πολιτισμού. Είναι βέβαιο πως κάποιοι συμπολίτες αισθάνονται άβολα με την ελληνική ανωτερότητα και υπηρετώντας (ηθελημένα ή άθελα) τη νέα τάξη πραγμάτων, τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και τον μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού, θέλουν να επιβάλουν μια ομοιομορφία που μπορεί να βολεύει όσους υπολείπονται, αλλά δεν αρμόζει σε όσους, όπως οι Έλληνες, ηγούνται και ξεχωρίζουν.

Δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω και να γράφω για την πιο περήφανη μου στιγμή ως Έλληνας. Ήταν πριν περίπου 10 χρόνια όταν είχα επισκεφθεί την πανεπιστημιούπολη του Cite Internationale Universitaire στο Παρίσι, όπου συνυπήρχαν τα οικήματα διαφόρων χωρών που (κυρίως) φιλοξενούσαν φοιτητές από την χώρα στην οποία «ανήκε» το οίκημα. 
Υπήρχε το σπίτι των ΗΠΑ, το σπίτι της Βραζιλίας, το σπίτι της Ιαπωνίας, το σπίτι της Ισπανίας κ.ο.κ. Δάκρυα συγκίνησης πλημμύρησαν τα μάτια μου όταν αντίκρισα το «Σπίτι της Ελλάδας». Ενα παλιό κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα το οποίο ξεχώριζε από όλα τα άλλα σπίτια όχι τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για να συνθήματα με τα οποία οι Ελληνες είχαν κοσμήσει τους τοίχους του. Ήταν τέτοια η αντίθεση ανάμεσα στα βαρετά σπίτια των άλλων χωρών και το γεμάτο μπάλα και επανάσταση σπίτι της Ελλάδας που, χωρίς να το πολυσκεφτώ, ξεκίνησα φουσκωμένος από υπερηφάνια να τραγουδώ τον εθνικό μας ύμνο.

Όπως ακριβώς θα έκανα και αν, επισκεπτόμενος τη Φλωρεντία, αντίκριζα γραμμένο σε κάποιον τοίχο ένα «Η Λίνα είναι τέλεια» ή ένα σύνθημα που θα ζητά τη λευτεριά κάποιου εγκληματία ή τους αριθμούς των θυρών που προτιμούν τα Ορκ των ελληνικών ομάδων.
 Γιατί εμένα, σε αντίθεση με πολλούς από σας, η Ελλάδα με συγκινεί στ’ αλήθεια. Και δεν ξέρω πολλά πράγματα που να είναι πιο ελληνικά από την τοποθέτηση της επιθυμίας του ενός για επίδειξη ή βόλεμα πάνω από την καθημερινότητα των πολλών. Δεν ξέρω πολλά πράγματα πιο ελληνικά από την απαίτηση για υπόκλιση της κοινωνίας στην ψυχολογική ανάγκη του βάνδαλου να δηλώσει την ύπαρξη του. Και μπράβο του.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/politics/508597_i-ellada-exagei-politismo-kai-kapoioi-enohloyntai


22 σχόλια:

  1. Τι εξάγει η Ελλάδα στον κόσμο:
    https://www.youtube.com/watch?v=MWB7vAxmAQ8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ τραβηγμένο το σχόλιο του Μ.Βουλαρινού. Η καταδικαστέα αυτή πράξη, δεν μπορεί να γίνεται η αφορμή για τέτοιες ερμηνείες και συσχετίσεις όπως αυτές που κάνει. Κανείς δεν επικροτεί την πράξη του κοριτσιού και πολύ σωστά της επιβλήθηκε πρόστιμο. Μακάρι να ήταν και μεγαλύτερο ώστε να ενισχύεται η αποτροπή. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτά. Επίσης οι πάντες καταδικάζουν τους κάθε είδους βανδαλισμούς.
    Όμως δεν μπορεί να ειρωνεύεται γενικά τους Έλληνες και να ΣΥΣΚΟΤΙΖΕΙ τα πράγματα με ένα ισοπεδωτικό τρόπο, λέγοντας στο τέλος ότι όσοι κατέκριναν αυτή την πράξη είναι «οι οπαδοί της νέας τάξης πραγμάτων και των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού, που θέλουν την ομοιομορφία», προφανώς για να ειρωνευτεί ένα υποτιθέμενο αριστερό λόγο των βάνδαλων των Εξαρχείων που μιλούν για «παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθερισμό».
    Αν θέλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πρέπει να λέμε αλήθειες. Και αυτές είναι ότι όντως ο ελληνικός πολιτισμός όπως και η ελληνική γλώσσα είναι μοναδικά και ανώτερα, (άσχετα με το πως είμαστε σήμερα και αν υπάρχουν κάποια φαινόμενα βανδαλισμών, όπως και σε όλο τον κόσμο, που είναι θέμα Παιδείας), έχει μάλιστα αποδειχτεί ότι η «ηχητική» των ελληνικών λέξεων όπως ήταν στην αρχική τους μορφή (και ιδιαίτερα κάποια γράμματα όπως το τελικό «ν» που διατηρείται ακόμα στην Κυπριακή διάλεκτο) διεγείρει τον εγκέφαλο και την σκέψη.
    Η «γενική και αόριστη» κατά τον Βουλαρινό, ΝΤΠ και παγκοσμιοποίηση, που ειρωνεύεται, είναι όντως υπεύθυνη για την αλλοίωση της γλώσσας μας, όπως και την αλλοίωση της Ιστορίας μας.Επιπλέον για την εισαγωγή και υιοθέτηση κάθε είδους ξενόφερτων «σκουπιδιών» είτε γλωσσικών, είτε γενικότερα συνηθειών και τρόπων ζωής σκέψης και έκφρασης. Μέσα σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται δυστυχώς και ο βανδαλισμός όπως και ο κάθε είδους χουλιγκανισμός (και φαινόμενα όπως το στυλ Gothic ή heavy metal κτλ..). Όλα αυτά είναι γεννήματα άλλων λαών που κατάγονται από τους αληθινούς Βάνδαλους και Ούνους αν θέλουμε δηλαδή να δούμε και τη ρίζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Maria, look around you in Greece, where we are the majority. What do you see? If you find me a monument in plain view that has not been vandalized, please take a picture and share it with us. We have become the most individualist society in the world where the word COMMON will soon be used only for people who provide sex for money.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Niko δεν διαφωνώ με αυτό που λες, το είπα ήδη ότι υπάρχουν φαινόμενα (θα προσθέσω και εκτεταμένα) βανδαλισμού όπως και χουλιγκανισμού και καταστροφής. Δεν θα διαφωνούσα ούτε με τον αρθρογράφο αν παρέμενε μόνο στο απαράδεκτο γεγονός, και αν δεν έδινε τις επιπλέον διαστάσεις.
      Ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθεί να πει ότι οι άλλοι λαοί είναι πολιτισμένοι και εμείς απολίτιστοι. Φαινομενικά μπορεί να ισχύει αυτό, ακριβώς γιατί η δημόσια συμπεριφορά είναι θέμα Παιδείας, όπως και αυστηρής τήρησης κανονισμών, που όντως υπάρχουν στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πηγαίνεις π.χ. στο εξωτερικό και δεν βλέπεις ούτε ένα σκουπίδι στους δρόμους, όταν εμείς γεμίζουμε τις παραλίες και τα δάση με πλαστικά και άλλου είδους σκουπίδια. Οι πινακίδες στα ορεινά μέρη είναι σχεδόν όλες πυροβολημένες, τα αποδυτήρια στις παραλίες είναι κατεστραμμένα και συμβαίνουν ακόμα άλλα πολλά και διάφορα.
      Όμως με ενόχλησε η ειρωνική αναφορά του Μ.Βουλαρινού «στη νέα τάξη πραγμάτων και την παγκοσμιοποίηση», σαν να είναι κάτι ανύπαρκτο (και υπάρχει μόνο στο λεξιλόγιο κάποιων), ή σαν να μην σχετίζεται με κάποια εισαγόμενα φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν να κάνουν με τους μεγαλύτερους βανδαλισμούς και καταστροφές, όπως αυτά που ήδη ανέφερα. Οι κάθε είδους περιθωριακοί, αναρχικοί, χούλιγκανς κτλ.. όπως και ορισμένοι από τους καταληψίες, έχουν ως «ιδεολογία» την «καταστροφή» (κατεστημένων ιδεών όπως θεωρούν, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν την επανάστασή τους, ενώ ουσιαστικά χρησιμοποιούνται από το σύστημα), που είναι δημιουργημένη στη Δύση και εισαγόμενη στην Ελλάδα.
      Οι παππούδες μας το πολύ πολύ να μην είχαν μάθει ότι δεν πρέπει να πετάνε σκουπίδια ίσως γιατί παλιά τα απόβλητα π.χ. από τρόφιμα, ήταν φυσικά και διαλυόταν και δεν υπήρχαν πλαστικά και χημικά, ενώ οι νεότερες γενιές, βανδαλίζουν από ασέβεια σε κάποια πράγματα, είτε από «ιδεολογία καταστροφής» που είναι εισαγόμενη, είτε γιατί δεν αναδεικνύεται η αξία των πολιτιστικών μνημείων μας όπως πρέπει, ήδη από τα σχολεία, και αυτό δεν είναι κάτι μεμονωμένο και αποκομμένο αλλά εντάσσεται μέσα στη γενικότερη απαξίωση της Πατρίδας μας και της Ιστορίας μας, στην αλλοίωση της γλώσσας, στην κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, και την μετατροπή της Παιδείας και της Γνώσης, σε παροχή κάποιων επαγγελματικών τεχνοκρατικών γνώσεων και μόνο. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τη ΝΤΠ και τα νέα παγκοσμιοποιημένα πρότυπα όπως και την μαζική υποκουλτούρα που προωθείται και την ευτέλεια της βιομηχανίας του θεάματος. Όταν ένα παιδί έχει λάθος πρότυπα, και δεν έχει μάθει να εκτιμά κάποια πράγματα μέσω της λάθος Παιδείας, και «παραμορφώνει» π.χ. με το μολύβι του ένα πολιτιστικό μνημείο στο σχολικό του βιβλίο ή βάζει «μουστάκι και γένια» σε αγάλματα γιατί δεν έχει μάθει να τα εκτιμά, θα το κάνει με ευκολία και στην πραγματικότητα. Υπάρχει λοιπόν συσχέτιση μεταξύ όλων αυτών και πάνω σε αυτό διαφώνησα με τον αρθρογράφο.

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω ακόμα πάνω σε αυτό που είπες ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οποιαδήποτε ζημιά ή καταστροφή αποκαθίσταται άμεσα γιατί οι Δημόσιες Υπηρεσίες λειτουργούν. Εδώ δεν λειτουργεί τίποτα. Μπορεί να υπάρχουν επί μήνες σε σχολεία ή άλλα κτήρια σπασμένα κάγκελα ή πόρτες, μπορεί να υπάρχουν σπασμένα οδικά φανάρια και πινακίδες ή σπασμένοι απ΄τον αέρα κάδοι κτλ.. όπως και χιλιάδες λακούβες στους δρόμους που παραμένουν έτσι δίνοντας μια εικόνα διάλυσης, που υπήρχε και τα χρόνια πριν την Οικονομική κρίση παρά το άφθονο δημόσιο χρήμα (που δυστυχώς κατασπαταλήθηκε και κατέληξε σε συγκεκριμένες τσέπες).
      Και κάτι τελευταίο που είδα και στα σχόλια της ανάρτησης στο Athens Voice που είναι σωστό. Επί αιώνες οι μεγαλύτεροι βανδαλισμοί έχουν γίνει από Ευρωπαίους, και όταν άλωσαν την Κωνσταντινούπολη και κατέστρεψαν τα πάντα, (και άρπαξαν τόσα έργα τέχνης όπως τα άλογα που είναι στον Άγιο Μάρκο στη Βενετία), και παλιότερα όταν «αποκεφάλιζαν» αγάλματα για να προσθέσουν κεφάλια αυτοκρατόρων, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, και πρέπει να τα λέμε και αυτά.

      Διαγραφή
    4. Maria, I am not comparing us to other Europeans. We are Greeks. We have only our true selves to look up for inspiration.
      I am sad we have come down to this. We are more of a lost tribe. The satyric style of the article maybe helps some people to wake up. As a matter of fact, in the last 40 years we have heard more truth and words of wisdom from a comedian (Harry Klynn) than any "leader" or politician.

      Διαγραφή
    5. Niko, ξέρω με ποιο πνεύμα μιλάς και από άλλες φορές που έχεις γράψει, και επαναλαμβάνω ότι δεν διαφωνώ σε τίποτα μαζί σου. Ξέρω πόσο εκτιμάς κάποια πράγματα. Ζούμε σήμερα όντως ένα ξεπεσμό σε όλα τα επίπεδα.
      Όμως εγώ αυτό που θέλω περισσότερο να στηλιτεύσω με όσα είπα είναι η νοοτροπία των 'ευρωλιγούρηδων', που αγγίζει κάποιες φορές τα όρια του κόμπλεξ και της κατωτερότητας απέναντι στους ξένους.Είχα πάει στην Ιταλία την περίοδο που ξεκινούσε η οικονομική κρίση που όλοι μας έβριζαν, και πραγματικά κατάλαβα κι εγώ το κλίμα που επικρατούσε στο εξωτερικό. Έχουν την αλαζονεία των 'πολιτισμένων', και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μ΄εμάς ως προς την εξωτερική εικόνα της χώρας (της δικής τους με τη δική μας), γι΄αυτό άλλωστε οι περισσότεροι όταν πρωτοπηγαίνουμε στην Ευρώπη, και ειδικά σε κάποιες χώρες, παθαίνουμε 'πολιτισμικό σοκ'.
      Δεν πρέπει όμως ούτε εμείς ούτε αυτοί να ξεχνάμε την πορεία των γεγονότων της Ιστορίας και πως φτάσαμε εδώ.
      Η ανωτερότητα του ελληνικού πνεύματος που αναπτύχθηκε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο είναι δεδομένη, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική γλώσσα.
      Αυτή η γλώσσα ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, εξελίχθηκε δηλ. ακόμα περισσότερο με τους Έλληνες Πατέρες ειδικά με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που είχε σπουδάσει (όπως και ο Μ.Βασίλειος, και οι περισσότεροι) όλες τις επιστήμες στην Αθήνα (Φιλοσοφία, Ρητορική, Ιατρική κ.α.), με τους εκλεκτούς λόγους του που βρίσκονται σήμερα σε εκατοντάδες τόμους στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια.Μιλάμε για ένα εκλεκτά πνεύματα που μας άφησαν εκλεκτά κείμενα.
      Παρακαλώ όποιος θέλει ας ακούσει τον π. Ανανία Κουστένη σε αυτό το βίντεο που αναφέρεται σε αυτά κατά την περίοδο της αρχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας:
      https://www.youtube.com/watch?v=k2qjS1LLNzo
      (κυρίως από το 8.30 για λίγα λεπτά).
      Λοιπόν, υπήρξε μια πορεία πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, πολιτισμού ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ, του ανθρώπινου πνεύματος και της ανάπτυξής του, και όχι μόνο κτηρίων και έργων τέχνης. Ξέρουμε ότι η καταστροφή η δική μας ξεκίνησε από τις δικές τους Σταυροφορίες, ειδικά το 1204, που άλωσαν την Πόλη άρπαξαν έκαψαν κατέστρεψαν, πήραν χιλιάδες χρυσά νομίσματα και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για μας που κατέληξε στην Άλωση από τους Οθωμανούς, και τα 400 χρόνια κάτω από αυτό το βάρβαρο υποανάπτυκτο και ζωώδες έθνος, με αποτέλεσμα ακόμα μέχρι σήμερα να μην μπορούμε να συνέλθουμε ούτε να δημιουργήσουμε ένα σωστό κράτος.
      Και πάλι τις τελευταίες δεκαετίες αντί να εκτιμήσουμε τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας κυρίως των συγγραμμάτων μας, στραφήκαμε στη λεγόμενη 'δυτική διανόηση', που ξεκίνησε ως ένα κακό αντίγραφο δικό μας, και εξελίχθηκε με διάφορους τρόπους, στην καλύτερη εκδοχή της σε ένα 'ανθρωπισμό', και στη χειρότερη σε κάθε είδους σκουπίδια.
      Υπάρχει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ, σαν ταινία εποχής, που το βλέπεις πολύ ευχάριστα, και αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο πως ξεκίνησε η έξοδος της Ευρώπης απ΄τον Μεσαίωνα, και η Αναγέννηση στην Ιταλία με την οικογένεια των Μεδίκων: https://www.youtube.com/watch?v=R6prWSwBv7Y
      Ξεκινάει από το 1400 περίπου και στο πρώτο μέρος βλέπουμε τι γινόταν στην Ιταλία, τα χρόνια πριν και μετά την Άλωση της Πόλης. Μέσα από την μεγαλομανία και την επίδειξη των πλούσιων Τραπεζιτών (Μεδίκων) ξεκίνησε η ανάπτυξη όλων των τεχνών και των επιστημών με αρχική βάση τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα που συγκέντρωσαν απ΄όλο τον κόσμο με ειδικές αποστολές Καθολικοί Μοναχοί.
      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    6. Επειδή όμως κουβαλούσαν το πνεύμα της βαρβαρότητας και της αλαζονείας του παπισμού, δεν μπόρεσε να υπάρξει καμιά πνευματικότητα στην τέχνη. Αναλύεται η 'σαρκολαγνεία' (λόγω και των μεγάλων ποσοστών ομοφυλοφιλίας), στις μορφές των αγαλμάτων (όπως του Δαβίδ) και των θρησκευτικών παραστάσεων (στις οποίες απεικονίζονται οι άρχοντες ως θρησκευτικά πρόσωπα).
      Οι Μέδικοι έκαναν με τα χρήματά τους Πάπα, έναν πειρατή, και στη συνέχεια τους δικούς τους απόγονους. Αυτοί ζούσαν με ακολασία και τεράστια χλιδή, είχαν δεκάδες νόθα παιδιά, και πουλούσαν σε όλη την Ευρώπη συγχωροχάρτια με την απειλή της Κόλασης και του αφορισμού, για να πληρώνουν τα χρέη τους, κατασκανδαλίζοντας τον φτωχό κόσμο (τότε είχαμε και την εξέγερση του Λούθηρου).Με αυτή την σαπίλα ήθελαν να ενωθούμε τότε με τη Σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας, κατά την οποία ο Βυζαντινός Πατριάρχης δεν άντεξε και πέθανε απ΄την στενοχώρια του.
      Τέλος πάντων, αυτό είναι το παρελθόν τους, και η απαρχή του νεώτερου πολιτισμού τους, στο οποίο προστέθηκαν και άλλα πολλά και διάφορα που έχουν κάνει σε βάρος της Πατρίδας μας.
      Όταν πας στην Φλωρεντία ή στην Βενετία, και ειδικά μέσα στο Βατικανό, 'τρελαίνεσαι' απ΄αυτά που βλέπεις, αλλά αν αρχίσεις να ψάχνεις ποιο 'πνεύμα' υπάρχει μέσα σε όλα αυτά, θα δεις ότι είναι ένας υλισμός, μια σαρκολαγνεία και μια αλαζονεία, και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ούτε με την δική μας βυζαντινή χριστιανική τέχνη ως προς την πνευματικότητα, αλλά ούτε και με την αρχαία ελληνική, ανεξάρτητα αν ήταν ακόμα ειδωλολατρική, λόγω της 'σπερματικής σοφίας' όπως ονομάζεται, που αποτυπώνεται στο 'πνεύμα' και την σεμνότητα (με την έννοια του ήθους και όχι της έπαρσης και αλαζονείας) των μορφών των αγαλμάτων.
      Δεν υπάρχει σύγκριση σε τίποτα και αυτό πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε και να μην νιώθουμε καμιά κατωτερότητα απέναντι στους Ευρωπαίους.

      Διαγραφή
    7. In a few words Maria, we both agree education, or lack of it, is the key reason for our behaviors today.

      As far as the continuation of Hellenism via Christianity, it is up to the Church to decide and accept its roots. Name its God" as I usually write. As you know, all the fathers of the Orthodox church, not inly study Philosophy at Plato's Academy, but were also students of Libanius. BUT they used their insight knowledge to attact Pantheism. I guess the seed of dividing us has a long history with our people.

      Διαγραφή
    8. Κρατάω αυτό για το τέλος:We both agree education, or lack of it, is the key reason for our behaviors today.
      Σχετικά με τα υπόλοιπα δες αυτό: https://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/pateres1.htm

      Υπάρχουν και 2 εξαιρετικά επεισόδια από τη σειρά: Δεν είσαι μόνος
      ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ «Συνάντηση Ελληνισμού - Χριστιανισμού» (Επεισόδιο 4)
      https://www.youtube.com/watch?v=pDgrSakeJDE
      ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ Μέγας Βασίλειος το Λιοντάρι του Χριστού
      https://www.youtube.com/watch?v=9NQ3EafufPM

      Στο δεύτερο με τον Μέγα Βασίλειο που πρέπει όλοι να δούμε είναι από την αρχή ως το τέλος σχεδόν, πάνω στην πραγματική αφήγηση των γεγονότων από την επιστολή του Μοναχού Θεοφράστου προς τον Μοναχό Ιγνάτιο. Ο διωγμός των ειδωλολατρών και η καταστροφή των αρχαίων ειδωλολατρικών ιερών έγινε από τους Αρειανιστές.
      Δες σε παρακαλώ από το 41.00 μέχρι το 44.00 που λέει ο ίδιος ο Μοναχός και στη συνέχεια ένας καθηγητής, για την διάσωση της ελληνικής σκέψης από τους Μοναχούς (αντέγραψαν μέχρι και Αριστοφάνη).
      Όλο αυτό το επεισόδιο για τον Μέγα Βασίλειο είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, και πολύ στγκινητικό. Όποιος μπορεί ας το δει..

      Διαγραφή
    9. As promised, I watched the video. Thank you for sharing Maria.

      Usually from our ideas and style expressed in this blog we get an clue of who the writers might be as we tend to emphasize on what we know leaving out personal experiences that defined us more than the books we have read.

      So here you have some of mine.

      1. Pope John Paul II visits Contantinople and in an interview to the BBC tells the world Christianity wouldn't exist without the Greek Philosophy and EU should cherish the Hellenic culture and values.

      2. Archibishop Dimitrios' on his first year at his post in NY tells his flock Christianity is the worship of a person (prosopolatreia) and has nothing to do with contemporary to its foundation or past philosophies. Zero influence

      3. A Jewish friend of mine visited Meteora years ago and she was surprised of a monk's response to her question how come he was writting Araraic. "To preserve our Jewish herritage".

      4. Years ago on a Christmas day, I am walking the streets of NY early in the morning with about half a meter of snow on the ground. I don't why I decided to enter a church. Church of the Savior, Park Ave. I almost froze when I heard an Irish Catholic priest saying that Chistrianity is the continuation of Neo-Platonism and without Plato Christianity would had remained a cult!!!!

      Now back to our favorite topics; constant division among Gteeks and blaming others. The "others" dear Maria are getting closer and closer to our home to the point we have become the others. There is no more WE Maria.

      Have a nice day

      Διαγραφή
    10. Κι εγώ σ΄ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση.:)

      Διαγραφή
    11. Μαρία, εξαιρετικά τα βίντεο που μας πρότεινες...

      Διαγραφή
    12. Αγαπητέ Niko, διάβασα τις 4 προσωπικές σου εμπειρίες όπως τις αναφέρεις στην αρχή, για τις οποίες λες ότι μας «καθορίζουν» περισσότερο από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει.
      Όπως καταλαβαίνω (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), επειδή εμφανίζονται ως αντικρουόμενες, ίσως θέλεις να μου πεις ότι σου έχουν προκαλέσει ένα μπέρδεμα, ίσως και μια αποστασιοποίηση, κρίνοντας απ΄αυτό που έγραψες ότι «δεν ξέρεις πως αποφάσισες να μπεις σε εκκλησία ενώ ήταν Χριστούγεννα».
      Λοιπόν συγχώρησέ με αν γίνομαι αδιάκριτη, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς η σχέση σου με τον Θεό, αν έχεις δηλαδή πραγματική βιωματική εμπειρία Θεού και προσωπική σχέση και επικοινωνία μαζί Του, ή αν αυτά τα θέματα παραμένουν μόνο σαν ένα ακόμα γνωστικό αντικείμενο που μπορεί να μας απασχολεί περιστασιακά ή και καθόλου, ή να θεωρούμε ότι ο Χριστιανισμός είναι ένα «πολιτιστικό φαινόμενο» που ωφέλησε σε κοινωνικό επίπεδο, και γι αυτό ψάχνουμε να βρούμε αν και πως σχετίζεται με την ελληνική φιλοσοφία.
      Νομίζω ότι απ΄αυτό (από το ίδιο το βίωμά μας) εξαρτάται απόλυτα το αν θα μας επηρεάσει τελικά, η (έστω και φαινομενική) αντιγνωμία.
      Εγώ μέχρι τα 25 μου, παρόλο που ενδόμυχα αγαπούσα τον Θεό, δεν είχα όμως ούτε εμπειρική γνώση Του, ούτε πίστη όπως έπρεπε, ούτε πολλή σχέση με την Εκκλησία, γιατί μεγάλωσα όπως οι περισσότεροι μέσα στο γνωστό κλίμα των τελευταίων δεκαετιών της κυριαρχίας της άθεης διανόησης παντού σε σχολεία Πανεπιστήμια και κοινωνία, και όλες οι επιδράσεις τα ακούσματα και τα διαβάσματα ήταν μέσα σε αυτό το κλίμα. Από κει και μετά μέσα από κάποιες προσωπικές εμπειρίες και κάποια βιβλία που με άγγιξαν βαθιά, ξεκίνησε μια πορεία περισσότερο βιωματική αλλά και (όσο μπορώ και προλαβαίνω) διαβάσματος. Και όπως καταλαβαίνεις με εκπλήσσει όλο αυτό το διάστημα ο πλούτος που έχει η Ορθοδοξία μας, αυτή η «ΑΓΝΩΣΤΗ» τελικά, αλλά και κατασυκοφαντημένη, μέσα στην ίδια τη χώρα που γεννήθηκε.
      Δεν έχω εμβαθύνει σε όλα τα θέματα, έχω πολλές ελλείψεις, αλλά προσπαθώ..
      Αν θέλεις τη γνώμη μου σχετικά με όσα άκουσες, νομίζω ότι και τα τέσσερα μπορούν είτε να εξηγηθούν, είτε να παρεξηγηθούν, ανάλογα με τον τρόπο που θα ειπωθούν.

      Ο Πάπας είπε ότι ο Χριστιανισμός δεν θα υπήρχε χωρίς την ελληνική φιλοσοφία.
      Αν το πάρουμε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ (με το «γράμμα» της σημασίας της λέξης «υπήρχε») είναι λάθος, γιατί ο Χριστιανισμός είναι η λατρεία ενός Προσώπου, του Χριστού μας, όπως ακριβώς είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που δεν μπορεί να εξαρτάται από καμία ανθρώπινη φιλοσοφία.
      Αν όμως εννοούμε την Χριστιανική Γραμματεία, και την θεολογική έκφραση των Πατέρων, προφανώς αυτή πήρε την πλήρη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ της ώστε να αποδοθούν τα νοήματα με τέτοια τελειότητα μέσα από την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφική έκφραση.
      Ο Πάπας όμως δεν είναι το «κριτήριο αλήθειας», και δεν πρέπει να τον εμπιστευόμαστε, γιατί πολλές φορές κολακεύει έχοντας άλλους σκοπούς.
      Σχετικά με τον Μοναχό στα Μετέωρα που έγραφε Αραμαϊκά, (αυτή η γλώσσα απ΄ότι έχω ακούσει διδάσκεται στις θεολογικές Σχολές) για να διατηρήσει την «εβραϊκή κληρονομιά», πιστεύω ότι θα εννοούσε την αυθεντικότητα της γλώσσας στην οποία δίδαξε ο Χριστός, και όχι ότι ο Χριστιανισμός είναι κάποια «συνέχεια» του Ιουδαϊσμού.
      Γι αυτό είπα ότι όλα μπορούν είτε να επεξηγηθούν, είτε όχι, και τελικά να παρεξηγηθούν.
      Ο Ιρλανδός Καθολικός λέγοντας ότι ο Χριστιανισμός είναι συνέχεια του Νεοπλατωνισμού, αναφέρεται στον Καθολικισμό και τον δικό τους θεμελιωτή της Σχολαστικής θεολογίας τον Ακινάτη, και όχι στην Ορθοδοξία.
      Αλλά γιατί να ακούμε αγαπητέ μου Niko Καθολικούς όταν ξέρουμε ότι η υποτιθέμενη «θεολογία» τους είναι λάθος;
      Ας επικεντρωθούμε στην αληθινή πηγή που είναι η Αγία Γραφή ερμηνευμένη από τους Έλληνες Πατέρες της Ορθοδοξίας.. Και πρώτα και πάνω απ΄όλα ας επιδιώξουμε μια ειλικρινή σχέση με τον Σωτήρα μας, έστω και αν αυτή ξεκινήσει μέσα απ΄την παραδοχή της άγνοιάς μας απέναντί Του. Αρκεί να ξεκινήσει.. Μετά επεμβαίνει ο Ίδιος, και μας δίνει και γνώση και πίστη και όλα για όσα διψάμε (αφού μας περιβάλλουν «μυστήρια», και «ζόφος αγνωσίας»), αληθινή «όραση» των πραγμάτων και αξιολόγηση που οδηγεί και σε εσωτερική μεταβολή.. Καλή σου νύχτα..


      Διαγραφή
    13. Σ΄ευχαριστώ Αναστασία..Αυτό με τον Μ. Βασίλειο με συγκινεί τόσο πολύ, ειδικά γιατί σήμερα ευτελίζουν με το κατασκεύασμα της coca-cola, ένα τέτοιο ασκητικό Άγιο, που έγινε μια ζωντανή θυσία για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
      Καλή χρονιά εύχομαι σε σένα και σε όλους τους φίλους και συνέλληνες!

      Διαγραφή
    14. Αντεύχομαι Μαρία και σε ευχαριστώ για τις τόσο διαφωτιστικές και καλοπροαίρετες παρεμβάσεις σου...

      Διαγραφή
  3. Εύγε αδερφέ μου, δεν είναι όλα μαύρα... αρκεί κάποιος να το δείξει. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε απο βανδαλισμους πολλα εχουν να δειξουν οι πολιτισμενοι στα ελληνικα μνημεια.Αμετρητα ως η αμμος της θαλασσης.Οσο για την λινα και ολους μας ,ας μετριασουμε καπως την τελειοτητα μας ,δεν κανει κακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγα σχόλια στο ανωτέρω κείμενο του κου Μ. Βουλαρινού (το οποίο σε γενικές γραμμές με βρίσκει σύμφωνο), αλλά και με τις απαντήσεις που ακολούθησαν:

    1) Ναι, δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε η 12χρονη κοπελίτσα. Θα έλεγαν κάποιοι «…βρε αν ήμουν εγώ γονιός της θα της άστραφτα δυο σκαμπίλια…», αλλά ξεχνούν πως η κοπελίτσα δεν φταίει - αυτό είδε, αυτό έμαθε, αυτό έκανε. Αντί λοιπόν να χαρακτηρίσουμε ως κακομαθημένους κοπρίτες τους γονείς της και τους δασκάλους της, οι περισσότεροι βιάστηκαν να καταδικάσουν την ίδια την 12χρονη κοπελίτσα. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει αν συνεχίσουμε να χτυπάμε το γαϊδούρι επειδή το σαμάρι είναι στραβό.

    2) Οποιαδήποτε σύνδεση παραβατικών συμπεριφορών και χουλιγκανισμού με είδη μουσικής ή ενδυματολογικού στυλ, είναι ατυχής. Στην πραγματικότητα, όποιος (κατά τη γνώμη μου) λέει «…Τι; Ακούς heavy metal; Ντύνεσαι περίεργα; Άρα είσαι χούλιγκαν!…» είναι εκτός πραγματικότητας ή απλώς ηλίθιος.

    3) Ναι, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος - δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος σοβαρός να ισχυριστεί το αντίθετο. Ομοίως, η Ελληνική (η αρχαιοελληνική για να είμαστε ακριβείς) γλώσσα, έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι δομές άλλων γλωσσών και υιοθετήθηκε από τις επιστήμες. Το να το τραβάμε όμως στα άκρα και να ισχυριζόμαστε αναπόδεικτες θεωρίες (πχ αυτή περί του τελικού «ν» και της διέγερσης συγκεκριμένων κέντρων του εγκεφάλου που βελτιώνουν την παραγωγική σκέψη), είναι ένα μόλις βήμα πριν τους «άριους Έλληνες πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια» και λοιπές μπουρδολογίες σαν αυτές που σερβίρονται από τηλεπωλητές σανού και νανογιλέκων.

    4) Αναφέρθηκε παραπάνω (και χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία) πως ο λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί να συνέλθει ούτε να δημιουργήσει ένα σωστό κράτος, είναι οι Σταυροφόροι και οι Οθωμανοί που άλωσαν και λεηλάτησαν το Βυζάντιο επί 400 χρόνια. Βέβαια, κάποιοι ξεχνούν - ή επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια - πως υπάρχουν κράτη που φτιάχτηκαν από το ΜΗΔΕΝ και μέσα σε λίγες δεκαετίες έγιναν πρότυπο. Εκτός κι αν κάποιοι ακόμη ανοήτως νομίζουν, πως για όλα φταίνε οι «άλλοι».


    Ως επίλογο, σε περίπτωση που κάποιος / α νιώσει την ακατανίκητη ανάγκη να μου αντιπαραθέσει τα δικά του /της επιχειρήματα και να μου πει «δεν ξέρεις τι λες και τι σου γίνεται», έχει όλο το δικαίωμα να το κάνει… απλά δεν θα δώσω σημασία. Βλέπετε, δεν ασχολούμαι με όσους ενώ έχουν ψηφίσει το σημερινό πολιτικό κατεστημένο, εκφράζουν παράπονα αντί να αντιλαμβάνονται πως αυτοί τους έφεραν στην εξουσία. Επίσης δεν ασχολούμαι με όσους δηλώνουν ατρόμητοι πατριωταράδες (του γλυκού νερού) πως θα πάρουν τα όπλα να πολεμήσουν Τούρκους, Αλβανούς, Χετταίους, Ασσύριους και Βαβυλώνιους… αλλά με 2 εκατοστά χιόνι διαλύεται το κράτος και παραλύει το σύμπαν. Τέλος δεν ασχολούμαι με όσους βιάζονται να καταδικάσουν την 12χρονη κοπελίτσα που με τον μαρκαδόρο της έγραψε σε μνημείο, αλλά δεν αντιλαμβάνονται πως το δικό τους παιδί πράττει τα ίδια και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pointman
      Δεν νιώθω καμία «ακατανίκητη έλξη να αντιπαραθέσω τα δικά μου επιχειρήματα» όπως πιθανολογείτε, και φυσικά αφού έτσι κι αλλιώς «...απλά δεν θα δώσετε σημασία», φυσικά και δεν θα το κάνω.
      Θα παρακαλέσω όμως να διαβάζετε προσεκτικότερα όσα γράφονται και να μην δίνετε δικές σας (παρ-)ερμηνείες.
      Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που είδατε να λέω ότι «όποιος ακούει heavy metal είναι χούλιγκαν» (!!).Ξαναδείτε τι έγραψα.
      Μίλησα επί λέξη για (αντιγράφω απ΄το σχόλιο): «εισαγωγή και υιοθέτηση κάθε είδους ξενόφερτων «σκουπιδιών», είτε γλωσσικών είτε γενικότερα συνηθειών και τρόπων ζωής και έκφρασης. Μέσα σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται δυστυχώς και ο βανδαλισμός, και ο χουλιγκανισμός, και (ΚΑΙ) φαινόμενα (ΤΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ με τη λέξη ΚΑΙ) όπως το στυλ Gothic ή heavy metal».
      Επομένως το χέβι μέταλ αναφέρεται σαν ένα ΑΚΌΜΑ εισαγόμενο, κατά τη γνώμη μου «δυτικό σκουπίδι» (στις ακραίες «παρανοϊκές» μορφές του, στις οποίες συνήθως για να βγει αυτή η ένταση υπάρχουν και «παρελκόμενα» όπως διάφορες ουσίες, και δεν θέλω να παρερμηνεύονται όσα λέω), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟ.

      Σχετικά με τα «νεοσύστατα κράτη απ΄το πουθενά που σε λίγες δεκαετίες μεγαλούργησαν» αυτό ήταν το Ισραήλ με τις πλάτες των Αμερικανών και το χρήμα που διέθετε. Κανένα κράτος όταν το πολεμούν θεοί και δαίμονες δεν μπορεί (τουλάχιστον εύκολα) να ορθοποδήσει ή να μεγαλουργήσει.
      Σχετικά με τα χάλια μας, το είπα ήδη στο σχ. 3.05 ότι «ζούμε ένα ξεπεσμό σαν λαός σε όλα τα επίπεδα». Και εννοούσα όλα αυτά τα φαινόμενα (όπως π.χ. την κουτοπονηριά και τη λαμογιά) που συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μας έφτασαν ως εδώ.
      Θα μπορούσατε πάντως να μιλάτε καλύτερα.
      Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ούτε τον ύφος σας ούτε τα συμπεράσματα που βγάζετε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.