15/1/19

Μια ιστορία για να μαθαίνει η κ. Κουντουρά - και κάνας ελεγκτής του Δημοσίου

Όταν ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος στη ΝΕΡΙΤ, είχα παρατηρήσει το εξής (πράγμα που ήλεγξα και επιβεβαίωσα και με παλιά στοιχεία της ΕΡΤ):
Πολύ συχνά, τακούνια πανακριβων παπουτσιών έσπαγαν μέσα στα στούντιο. Πολύ συχνά, πανάκριβα ρούχα πιάνονταν σε καρφιά μέσα στα στούντιο. Τα ρούχα έρχονταν "δανεικά" από τα πολύ καλά καταστήματα - έναντι μιας αναφοράς σε τίτλους τέλους. Αυτό επίσης που ήξερα πολύ καλά από φίλη μαγαζατόρισσα στο Κολωνάκι ήταν πως οι τιμές στη βιτρίνα, καμία σχέση δεν είχαν με αυτές που πλήρωναν οι τακτικές πελάτισσες. Η πώληση συνήθως γινόταν στο ένα τρίτο της list price και οι τακτικές πλήρωναν ως και μόλις το ένα δέκατο. Πάντα με κέρδος για το μαγαζί. Η ΕΡΤ και η ΝΕΡΙΤ όμως αποζημίωναν με βάση την "τιμή καταλόγου". Δηλαδή, όσα από τα ρούχα/παπούτσια δηλώνονταν ως "απώλεια", το κατάστημα πληρωνόταν μέχρι δέκα φορές την αξία που θα έπιανε καινούργιο στην αγορά, είχε παράπλευρο κέρδος τη διαφήμιση. Και βέβαια το αντικείμενο εθεωρείτο από τη στιγμή του δανεισμού να είναι έξοδο για τη διαφήμιση. Σε ετήσια βάση, το κόστος για την ΕΡΤ/ΝΕΡΙΤ ήταν κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.


Κάτι πρέπει να κάνω - τι σόι μανατζαραίος ήμουν! Να το ψάξω ανά περίπτωση και τέτοια, δεν γινόταν - για πολλούς λόγους. Οπότε να 'σου ο Κολόμβος που τρώει τα αυγά μάτια: Τα ρούχα/παπούτσια που κάτι πάθαιναν, ήταν πια περιουσία της εταιρείας εφ' όσον τα πλήρωνε. Δεν θα πληρωνόταν τίποτε εάν προηγουμένως δεν είχαν παραδοθεί στην εταιρεία. Ας έπαιρναν άστεγοι τα Αρμάνι.
Η παρέμβαση του μάνατζμεντ, όπως πάντα, ήταν κατά ένα μέρος επιτυχημένη και κατά ένα άλλο αποτυχημένη. Απέτυχε κατά το σκέλος της ενίσχυσης αστέγων με χρησιμοποιημένα Αρμάνι - ούτε ένα δεν πήγε. Ο λόγος ήταν η επιτυχία κατά το άλλο σκέλος. Τα ρούχα σταμάτησαν πια να έλκονται από τα προεξέχοντα καρφιά, τα τακούνια δεν έπεφταν στη λούμπα των χασμάτων στα πατώματα. Μηδενισμός των περιστατικών!
Υποθέτω εάν ζητούσε η υπηρεσία το καραχάι αϊφόν της Κουντουρά πέρυσι, ενδέχεται να μη χαλούσε το άμοιρο. Τα άψυχα δεν είναι τόσο άψυχα - καταλαβαίνουν και αυτορρυθμίζονται.

George J. Prokopakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.