11/1/19

Είναι άμεση ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πολίτευμά μας


Όλοι θα θέλαμε να λειτουργεί άψογα η δημοκρατία στη χώρα μας και να είμαστε όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες, άριστα ενημερωμένοι, με ορθή κρίση, με διορατικότητα και με ανιδιοτέλεια. Επειδή όμως η πραγματικότητα ούτε καν πλησιάζει αυτό το ιδεώδες, επειδή η δημοκρατία μας είναι ουσιαστικά ένα κακέκτυπο αντιπροσωπευτικότητας, και επειδή το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια είναι καθαρά πρωθυπουργοκεντρικό, είναι σαφές ότι για να σωθεί η χώρα και για να βγει επιτέλους από την κρίση χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο μια μεσσιανική προσωπικότητα. 
Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να έχει συγκεντρωμένα σπάνια χαρίσματα, να εμπνέει, να καθοδηγεί, να παιδαγωγεί, να επιβάλλεται με το κύρος, το ήθος, την εργατικότητα και την ακεραιότητά του, να αποτελεί ταυτόχρονα παράδειγμα και υπόδειγμα αναβάθμισης του πολιτικού λόγου και βίου. Οι μέχρι τώρα διατελέσαντες πρωθυπουργοί της κρίσης ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζουν έστω αυτό το ιδεώδες ηγέτη. Ο Τσίπρας μάλιστα κατέρριψε κάθε ρεκόρ αμορφωσιάς, ψευτιάς, πολιτικής απάτης, ξεδιάντροπου κυνισμού, οσφυοκαμψίας έναντι των ξένων και ανικανότητας. 
Το θετικό είναι πως οι μεσσιανικές προσωπικότητες είναι συνήθως προϊόντα της εποχής τους και εμφανίζονται τότε που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για αυτές. Το αρνητικό όμως είναι πως το ίδιο το πολιτικό σύστημά μας, έτσι όπως είναι δομημένο, αποκλείει σχεδόν με μαθηματική βεβαιότητα την ανάδειξη ενός χαρισματικού ηγέτη.
 Με τους σημερινούς συνταγματικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, ούτε κατά λάθος δεν θα μπορούσε να φτάσει στο υψηλότερο κυβερνητικό αξίωμα μία πολύ αξιόλογη προσωπικότητα, αφού με την πάροδο των δεκαετιών έχουν θεσμοθετηθεί αλλεπάλληλα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα της έφρασσαν τον δρόμο.
 Επομένως είναι άμεση ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πολίτευμά μας και να δοθεί ο χώρος και η ευκαιρία σε ικανά άτομα να εμπλακούν στην πολιτική και να προσφέρουν.  

Η κρίση και η αδυναμία εξόδου από αυτή ακόμη και έπειτα από 10 χρόνια σκληρής δοκιμασίας και διεθνούς διασυρμού, αλλά και η επαίσχυντη προδοσία της Μακεδονίας από μία άθλια κυβέρνηση μειοψηφίας κόντρα στην εκπεφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού, φανερώνουν ότι το πολίτευμά μας έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει χρεοκοπήσει οριστικά και αμετάκλητα. Δοκιμάστηκε στα δύσκολα και αποδείχτηκε δύσκαμπτο, δυσλειτουργικό, επιρρεπές στη διαφθορά και χρήσιμο μόνο στις θλιβερές μετριότητες και στους καραγκιόζηδες οι οποίοι για να κατοχυρώσουν τα προνόμια και τα αξιώματά τους είναι πρόθυμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους, και δεν επιτρέπουν στους πραγματικά σπουδαίους συμπατριώτες μας να αναδειχθούν. 

Όπως πριν από 25 αιώνες ήμασταν εμείς εκείνοι που δώσαμε στον κόσμο το δημοκρατικό πολίτευμα, έτσι και τώρα θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε και πάλι και να αλλάξουμε δραστικά το πολίτευμά μας αυξάνοντας την αμεσότητα της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, θεσπίζοντας δικλείδες αποτελεσματικού ελέγχου της εξουσίας και βρίσκοντας τρόπους για να γίνει και πάλι η πολιτική ελκυστική για τους άριστους, τους ιδεαλιστές και τους ταλαντούχους, και όχι μόνο για τους τεμπέληδες συνδικαλιστές, τους καθ' έξιν ψεύτες, τους γραφικούς τηλεμαϊντανούς και τους γόνους της οικογενειοκρατίας.

Stirlitz





4 σχόλια:

  1. Μόνο ένας εκσυγχρονισμός θα γίνει στην Ελλάδα: Το δίκαιο της ΕΕ υπεράνω του εθνικού.
    Και θα το ψηφίσουν όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ, ίσως και ΧΑ.
    Για τα σοβαρά κράτη αυτό θεωρείτε προδοσία, αλλά όταν έχουμε κυβερνήτες Κούληδες και Τσίπρες ίσως να είναι καλό η ΕΕ να παρακάμπτει την νομοθεσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σταματήσει η Αθηνοκρατια να κατασπαραζει την ύπαιθρο που τόσο ανάγκη την έχει, και να κοιτάξει με ποιο ανοιχτό μάτι την πατρίδα που γύρο γύρο καταρρέει. Δόξα το θεό με την τεχνολογία όλα είναι εφικτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο το σύστημα διακυβέρνησης είναι προβληματικό.
    Η Προεδρευομένη Δημοκρατία που εισήχθη με το Σύνταγμα του 1975 είναι το ίδιο πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας του Συντάγματος του 1952.
    Ενώ ο Καραμανλής θα μπορούσε να αλλάξει το πολίτευμα με Συντακτική Συνέλευση προτίμησε Αναθεωρητική Βουλή.Τελικά ήταν ατυχία της Ελλάδας που αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία και όχι στις ΗΠΑ ή τουλάχιστον στην Αγγλία.
    Σκέφτομαι, αν είχε αλλάξει το πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία ίσως είχε αλλάξει η πορεία της Ελλάδας.
    Ποιά τα προβλήματα του πολιτεύματος στην Ελλάδα;
    Ο διαχωρισμός των εξουσιών στην Ελλάδα είναι χαλαρός.

    Θέλω εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω, ότι εκλέγουμε Αντιπροσώπους και όχι εκπροσώπους δηλ. Βουλευτές μόνο για ένα σκοπό:για να διοικήσουν το Ελληνικό κράτος, την Ελληνική Δημοκρατία.Αντί γι εμάς για τέσσερα χρόνια.
    Οι τριακόσιοι διορίζουν (το Νομοθετικό),την Κυβέρνηση (το Εκτελεστικό).
    Την κύρια ευθύνη την έχει το Νομοθετικό,και εύκολα αίρει την εντολή.
    Όμως η αρχομανία έχει μεταλάξει τα κόμματα,το πολίτευμά μας θεωρείται Πρωθυπουργοκεντρικό.
    Δεν φαίνεται αυτό να μπορεί να αλλάξει.Καταλήγει σε αξίωμα που μπορουν να διεκδικήσουν γόνοι (με όλα τα ελαττώματα) και τυχοδιώκτες.Και οι επίγονοι γίνονται τυχοδιώκτες.
    Αν είχαμε Προεδρική Δημοκρατία πιθανόν να υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα.
    Το σύστημα αποτρέπει νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και μεθόδους.Περισσότερο ομοιάζει με Επετηρίδα.
    Από το δείγμα όσων επιλέγονται για τέτοιες θέσεις είναι πολύ μικρό,με όλους τους κινδύνους για την επιλογή.

    2)Ενώ για σχηματιστεί κυβέρνηση φαίνεται ότι χρειάζονται 151 βουλευτές δηλ το 50% + 1 της Βουλής στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό διότι οι Βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής με κανέναν τρόπο και ποτέ δεν θα αναλάβουν ευθύνες διοίκησης.
    Θα αναφέρω ένα παράδειγμα:αν στι επόμενες εκλογές (το οποίο είναι πιθανό)το ΚΚΕ και η ΧΑ βγάλουν 50 βουλευτές ουσιαστικά η Βουλή θα έχει πρόθυμους να εξασκήσουν τον βασικό σκοπό για τον οποίο εξελέγησαν δηλ. να διοικήσουν το κράτος,250 βουλευτές.Δηλ θα χρειαστούν το 60% από τους πρόθυμους βουλευτές να συμφωνήσουν για να διορίσουν κάποιο πρωθυπουργό.

    3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3)Το Σύνταγμα του 1975 έδωσε χώρο να επιβιώσει το πελατειακό σύστημα της προχουντικής εποχής και μάλιστα από βιοτεχνικού τύπου έγινε βιομηχανία (τουλάχιστον από το 1981 και μετά).
    Θεωρώ είναι η κυριότερη αιτία της παρακμής που βιώνουμε.

    4)Με τη ανοχή του Συντάγματος και με την έμπνευση(και τις πράξεις) του Ανδ.Παπανδρέου η Ελλάδα είναι ένα περονικό κράτος,βαθύτατα λαϊκιστικές οι πολιτικές της δυνάμεις.Η συνέχιση της παρακμής είναι δεδομένη.Και επιδή η παρακμή εδράζεται σε νοοτροπίες οι νοοτροπίες θέλουν γενιές να αλλάξουν γιατί εμπεδώθηκαν με την πάροδο δεκαετιών.
    Το χειρότερο που ακούει κανείς στην Ελλάδα είναι:"εγώ δεν θέλω πολλά χρήματα, δεν είμαι άπληστος, να τη βγάζω θέλω".
    Άλλοι λαοί με περισσότερο δυναμική και όρεξη θέλουν και πλούτο και χώρο (για τα προϊόντα τους κτλ).
    Ο λαός εκβιάζει αλλά δεν του δίνεται και καμμιά ευκαιρία.

    Χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες όπως το 1981,όπως το 1993 (αν ο Κων.Μητσοτάκης άλλαζε το εκλογικό σύστημα και έκανε ξανά εκλογές),το 2004 αλλά και το 2010.
    Τα χειρότερα έρχονται,και η απλή αναλογική είναι εγγύηση γι'αυτό.
    Εννοείται ότι συμφωνώ με κάθε γραμμή από το κείμενο του Stirlitz.

    Πιστεύω ,ότι για να λυθούν πολλά προβλήματα του συστήμστος διοικήσεως (και όχι διακυβέρνησης) στην Ελλάδα σ'αυτή τη φάση αν μπορούσε (με την συναίνεση της ΝΔ και του Σύριζα) πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα.
    Να επικρατήσει σύστημα εκλογής σε μονοεδρικές περιφέρειες.Σε δυό Κυριακές.
    Δηλ. να έχουμε βουλευτή Παγκρατίου ή Καλλιθέας.Να ψηφίζουμε το κόμμα μας αλλά να επιλέγουμε και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων.
    Δηλ.αν εγώ στο Παγκράτι ψηφίζω Πασοκ να μπορώ να σταυρώνω και τους υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και του Σύριζα και του ΚΚΕ.
    Γιατί αυτό;το πολιτικό μας σύστημα οξύνει (και μάλιστα "επιδοτεί") τις πολιτικές αντιθέσεις και τις συγκρούσεις. Αν μπορεί όλο το Εκλογικό Σώμα να επιλέγει τους Βουλευτές των αντιπάλων κομμάτων οι αντιθέσεις,συγκρούσεις και διαφορές των πολιτικών δυνάμεων θα αμβύνονταν.
    Η πολιτική έχει γίνει (χυδαίο) επάγγελμα στην σημερινή Ελλάδα.Αποδεικνύεται αυτό αυτές τις ημέρες όταν αρκετοί βουλευτές στηρίζουν τον Τσίπρα,χωρίς αιδώ,για να μην χλασουν κάποια μηνιάτικα.
    Πρέπει, να βρεθούν τρόποι η πολιτική να γίνει (όσο είναι δυνατόν) λειτούργημα.
    Στις μονοεδρικές περιφέρειες ο υποψήφιος Βουλευτής δεν θα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, θα την κάνει ο ίδιος περπατώντας και όχι από την ΤV.Με ότι σημαίνει αυτό.

    Πάντως όλοι συμφωνούν ότι το (θεσμικό) πολιτικό σύστημα είναι λειψό,οι Πολιτικοί εν πολλοίς ανεπαρκείς και κανείς δεν προβληματίζεται στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.