16/1/19

ΗΠΑ και Κύπρος

  Νίκος Αντωνιάδης*
Ο Τραμπ θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ζητάει πέραν των 5 δισ. δολαρίων, με τους Δημοκρατικούς να αρνούνται να εγκρίνουν το ποσό αυτό. Οκτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βρίσκονται στο ακουστικό. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες στις θέσεις τους αλλά... απλήρωτοι.
Και έπεται συνέχεια. Ο Πρόεδρος Τραμπ ίσως και να προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας για να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η αμερικανική οικονομία σίγουρα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Και όλα αυτά στην καρδιά μιας υπερδύναμης!
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την Κύπρο; Ας πάμε σε ένα υποθετικό (όχι απίθανο) σενάριο στην περίπτωση που (κούφια η ώρα που μ' ακούει) μια «λύση» περικλείει το δικαίωμα του βέτο από τους Τουρκοκύπριους:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (ή ο όποιος Ε/Κ Πρόεδρος θα είναι (;) τότε) προτίθεται να επενδύσει σε θέματα ύλης των ελληνικών σχολείων (κάτι πολύ πιο απλό και λογικό από τείχη και διαχωριστικά!). Για τον «οποιονδήποτε» δικό της λόγο, η Τουρκία, μέσω Ακκιντζί (ή του όποιου θα είναι(;) τότε), ασκεί βέτο.
Αποτέλεσμα;
Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα βρουν τον τρόπο και τον δρόμο, όλοι οι δρόμοι τους είναι αμερικάνικοι. Η δική μας πατρίδα ποιο δρόμο θα μπορεί να βρεί σε μια Ευρώπη που οι δρόμοι της ποικίλλουν και με μια Τουρκία που «ξέρει» να οδηγεί μόνο σε «μονόδρομο-προσοχή-κίνδυνο»;
*Καθηγητής Μάρκετινγκ & Στρατηγικής
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.