17/1/19

Στήνονται ύποπτα σενάρια για την Κύπρο, αλλά εμείς αλλού γι΄ αλλού

Ποιο πλαίσιο Γκουτέρες, ποια αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ποια επείγουσα επανέναρξη διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν να μας αραδιάζουν οι ηγέτες μας; Αλήθεια, δεν βλέπουν τι γίνεται; Πετούν στα ουράνια ακόμα; Και πώς στο καλό θα χειριστούν αυτά που έρχονται αν δεν τα αντιλαμβάνονται; Διότι έρχονται. Μας τα λέει κι ο Γκουτέρες. Κι αυτά είναι που θα έπρεπε να βαρούν συναγερμό κι όχι τα ανύπαρκτα κοινά τους όνειρα. Στην τελευταία του έκθεση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Γκουτέρες είπε πράγματα που έπρεπε να τους ξεσηκώσουν όλους. Αλλά, αγρόν ηγόρασαν. Ετοιμάζουν ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές, δεν έχουν χρόνο γι΄ άλλα. Λοιπόν, αυτά που έλεγε προ ημερών ο Οζερσάι και τα σχολιάζαμε την περασμένη βδομάδα, περί συμφωνιών και συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» πριν από τη λύση, τα λέει κι ο Γκουτέρες στην έκθεσή του. «Ενθαρρύνω τις πλευρές», λέει «να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των δικών τους μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων, είτε πρόκειται για στρατιωτικής, αστυνομικής ή πολιτικής φύσης». Ποιες πλευρές ενθαρρύνει ο Γενικός Γραμματέας; Μπορούν να έχουν τέτοιους μηχανισμούς δύο κοινότητες; Αστυνομικής ή στρατιωτικής ή πολιτικής φύσης; Όχι. Μπορούν, όμως, να αναπτύξουν τέτοιους μηχανισμούς τα δύο συνιστώντα κράτη ως να υφίστανται πριν από τη λύση. Δηλαδή, ο Γενικός Γραμματέας υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση, που επιδιώκει λυσσαλέα τη δημιουργία μηχανισμών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνιστών κρατίδιο. Μπορεί να βρισκόμαστε στο πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση; Αυτό είναι το ορατό για όποιον δεν θέλει να εθελοτυφλεί. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές Γκουτέρες. Ούτε είναι οι μοναδικές ανησυχητικές αναφορές. Ακόμα και για τα επεισόδια στη Δένεια, με Ελληνοκύπριους γεωργούς και Τούρκους στρατιώτες, τα αποδίδει στο ότι οι γεωργοί πέρασαν τη «γραμμή κατάπαυσης του πυρός των τουρκικών δυνάμεων». Οι τουρκικές δυνάμεις είναι κατοχικές δυνάμεις, αλλά αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για τον Γενικό Γραμματέα. Σημασία έχει να στήσει ένα σενάριο βολικό να σκεπαστεί η αδικία και η ατιμία για να μην ενοχλεί τις αρχές του ΟΗΕ. Πώς αλλιώς να δικαιολογείται η ύπαρξη ενός οργανισμού με βασική αποστολή την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, όταν αδυνατεί να το υπερασπιστεί. Προκειμένου να μην ασχοληθεί με την ουσία, ακόμα και πέντε ταλαίπωροι γεωργοί μπορεί να του φανούν τρελοί που επιτέθηκαν στις ειρηνευτικές τουρκικές δυνάμεις. 
Ανάλογης προσέγγισης και οι αναφορές του στα καλά καθούμενα για τα σχολικά βιβλία. Πρέπει, λέει, να κάνουμε κοινή παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τα σχολικά εγχειρίδια διότι αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά. Πού μπροστά θα πάμε δεν μας λέει. Αν περάσουμε πάλι «τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός των τουρκικών δυνάμεων» και βρούμε τον μπελά μας; Στα χωριστά σχολικά προγράμματα, λέει, υπάρχουν «αντιφατικές και διχαστικές αφηγήσεις για το παρελθόν» και «παραμένουν ένα σοβαρό εμπόδιο για τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη στο νησί». Σοβαρολογεί κιόλας. Διότι, οι εδώ εκπρόσωποι του τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν πρόσφατες έρευνες (;) που δείχνουν ότι «η πλειοψηφία των Κυπρίων και από τις δύο πλευρές υποστηρίζει την από κοινού παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και ακόμη και τη διδασκαλία της γλώσσας της άλλης κοινότητας στα σχολεία». Ποια πλειοψηφία των Κυπρίων; Αυτοί, που συχνάζουν στις παρασυναγωγές με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα πειραματόζωα των πρεσβειών δεν είναι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Αλλά και να είναι, αυτό είναι το πρόβλημά μας; Τα σχολικά βιβλία και η κοινή παραγωγή τους; Θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα αν γίνει αυτό; Θα σταματήσει το κατοχικό καθεστώς να διώχνει καθηγητές από το Ριζοκάρπασο; Θα πραγματωθεί το όραμα της ομοσπονδίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους; Η αλήθεια είναι ότι άλλα σενάρια μας στήνουν. Και τα στήνουν πια τα Ηνωμένα Έθνη. Ας συνέλθουν οι ηγέτες μας να τα αντιμετωπίσουν. Εκτός αν τους βολεύουν.

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Ο κάθε λαός έχει, τελικά, αυτό που ζητα ή ανέχεται. Όταν καίγεται ο κώλος του αλλά δεν παίρνει είδηση ο καιγομενος ποιός θα τον γλιτώσει; Ο Γκουτερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι"αυτο μειωσαν στα 52 εκατομυρια τις αμυντικες δαπανες απο 300 που ηταν πριν λιγα χρονια;
    Δεν ανησυχουν πλεον; Τι θα αγοραζουν με αυτα γαλετες η αρβυλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.