17/1/19

Μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία ελεγχόμενη από την Τουρκία, είναι μια κακή ιδέα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, θέλει τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία. Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσπάθησαν να σαμποτάρουν την κίνηση αυτή. Ο Τράμπ έλαβε αυτήν την απόφαση, με την ιδέα να μεταβιβάσει τη βορειοανατολική Συρία στην Τουρκία, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι η Τουρκία θα πολεμήσει το κουρδικό YPG / PKK, το οποίο οι Η.Π.Α. εξόπλιζαν και χρησιμοποιούσαν ως συμμαχική δύναμη ενάντια στο ισλαμικό κράτος.
Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ή για την κατοχή της Ράκκας και άλλων αραβικών πόλεων κατά μήκος του Ευφράτη. Ο μοναδικός της στόχος είναι να αποτρέψει τη δημιουργία μιας ένοπλης κουρδικής οντότητας που θα μπορούσε να απειλήσει το νότιο μαλακό υπογάστριό της. Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, που θα καταλάμβανε να κρατήσει τους Κούρδους μακριά από τα σύνορά της.
Αλλά αυτή η οριοθέτηση είναι ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι κύριοι κουρδικοί οικισμοί, όπως η Κομπάνι και πολλές άλλες πόλεις κατά μήκος των συνόρων που έχουν όλες τους κουρδικό πληθυσμό. Όμως οι Κούρδοι που κατοικούν στις πόλεις αυτές σίγουρα θα πολεμούσαν εναντίον μιας τουρκικής κατοχής. Η Τουρκία θέλει επίσης να ελέγξει την περιοχή της Ιεράπολης/Μένπετζ δυτικά του Ευφράτη.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στον τουρκικό έλεγχο περισσότερων συριακών εκτάσεων:
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να πάρει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας μετά από τις εκκλήσεις που έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στην περιοχή.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλύτερη και μόνη λύση είναι η μεταφορά αυτών των εδαφών υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας και των δυνάμεων ασφαλείας και των διοικητικών δομών της Συρίας", δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι κουρδικές οργανώσεις και η συριακή κυβέρνηση απορρίπτουν επίσης το τουρκικό σχέδιο:
"Η Συρία επιβεβαιώνει ότι κάθε προσπάθεια που θα στοχεύσει την ενότητά της θα θεωρηθεί σαφής επιθετικότητα και κατοχή των εδαφών της καθώς και υποστήριξη και προστασία της διεθνούς τρομοκρατίας από την Τουρκία", ανέφερε μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικών.
Η Τουρκία μετέφερε αρκετά στρατεύματα στα σύνορά της για να ξεκινήσει εισβολή, αλλά ο κίνδυνος για την οικονομία της είναι υψηλός. Το Μάρτιο διεξάγονται τοπικές εκλογές και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να τους αναστατώσει με ρηξικέλευθες κινήσεις. Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία και θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Πιθανότατα ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης της Συρίας πάνω στις κουρδικές περιοχές και οι ρωσικές εγγυήσεις για ένα σχεδόν ασφαλές σύνορο είναι μια καλύτερη λύση από μια δαπανηρή τουρκική κατοχή ενός εχθρικού πληθυσμού.

Ο θάνατος Αμερικανών στρατιωτών
Χθες Τετάρτη ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 4 αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε τουλάχιστον τρεις σε μια επίθεση στην Ιεράπολη/Μένπετζ (βίντεο). Ένας αριθμός μαχητών YPG / PKK και παρευρισκομένων πολιτών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Το περιστατικό συνέβη μπροστά από ένα εστιατόριο όπου οι στρατιωιτκοί των ΗΠΑ πιθανότατα είχαν κάποια συνάντηση. Επίσης, τον Μάρτιο του 2018 μια βομβστική επίθεση στην ίδια όλη σκότωσε δύο στρατιώτες των ΗΠΑ.
Κουρδικές πηγές κατηγόρησαν για το συμβάν πυρήνες τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ο Αχμάντ Ράχαλ, ηγέτης του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», υποστηριζόμενος από την Τουρκία, κατηγόρησε «παράγοντες της συριακής κυβέρνησης» που σχετίζονται με το ισλαμικό κράτος. Μια τουρκική πηγή ειδήσεων κατηγόρησε το YPG για την βομβιστική επίθεση. Άλλοι υποψιάζονται ότι υπάρχει δάκτυλος της CIA, για να αναγκάσει τον Τραμπ να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Τίποτε από τα παραπάνω σεν είναι σωστό. Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη μέσω δικών του επίσημων μέσων ενημέρωσης και κατονόμασε τον βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι νεκροί και τραυματίες του στρατού των ΗΠΑ απομακρύνθηκαβν με ελικόπτερο Sikorsky S-92.

Το ελικόπτερο S-92 δεν χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλία ή της Βρετανία στη Συρία. Το οπλισμένο ελικόπτερο πιθανότατα ανήκει σε ιδιωτική στρατιωτική μονάδα που προσλαμβάνεται από το αμερικανικό στρατό για υπηρεσίες μεταφοράς απωλειών. Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο αριθμός 2.000 δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτών που επιχειρούν στην περιοχή. Υπάρχουν σίγουρα αρκετές χιλιάδες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι στρατιωτικοί, 200 Βρετανοί SAS και αρκετές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες στρατιώτες που έχουν προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες και δρουν στην περιοχή σε αποστολές μάχης, επ' ωφελεία των Η.Π.Α..
Η επίθεση αυτοκτονίας στην Ιεράπολη/Μένπετζ επιβεβαιώνει επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος, ακόμα κι αν έχασε σχεδόν ολόκληρη την επικράτειά του, θα συνεχίσει να υπάρχει ως υπόγεια τρομοκρατική οργάνωση. Ένας λόγος είναι ότι πολλοί από τους μαχητές του ξεφεύγουν δωροδοκώντας τις δυνάμεις που εκκενώνουν τους τελευταίους οικισμούς που καταλαμβάνουν από το τελευταίο Ισλαμικό Κράτος:
Το Παρατηρητήριο της Συρίας αναφέρει ότι μερικοί από εκείνους αιχμαλωτίστηκαν σε έναν θύλακα του Ι.Κ., ενώ μεταφέρθηκαν στο Al-Omar Oilfield, πριν μεταφερθούν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων, πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους αφήσουν ελεύθερους για να μεταβούν σε περιοχές φιλικές προς αυτούς. Το ποσό για κάθε άτομο που απελευθερώνεται, είναι 10 χιλιάδες δολάρια. 
Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης ότι τα διαφυγόντα στελέχη του ISIS συχνά κατέχουν ποσά εκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν για μελλοντικές επιθέσεις. Θα χρειαστούν χρόνια, και πολλή συνεργασία με τους ντόπιους, για την πλήρη εξάρθρωση αυτών των στοιχείων.
Εκείνοι οι Αμερικανοί πολιτικοί που επιθυμούν να συνεχίσουν την παραμονή των ΗΠΑ στη Συρία θα χρησιμοποιήσουν τη βομβιστική επίθεση στην Ιεράπολη/Μένπετζ, για να υποστηρίξουν μια επ' αόριστον παραμονή των ΗΠΑ στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που θέλουν να φύγουν, όπως ο Τραμπ, θα χρησιμοποιήσουν το περιστατικό για να υποστηρίξουν την επείγουσα αποχώρηση από την περιοχή.
Ο Τραμπ είναι πιθανό να κερδίσει αυτό το στοίχημα.
https://www.moonofalabama.org/2019/01/a-turkish-security-zone-in-northeast-syria-is-a-bad-idea.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.