23/1/19

Οι διαχρονικές ευθύνες της Αριστεράς για το Σκοπιανό

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, όπως νομίζουμε, ή για το ελληνικό Έθνος. Ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια. Ενδιαφέρεται για τον κόσμο. Δεν εξυπηρετεί συμφέροντα ξένων «κύκλων», μεγάλων παραγόντων ή σκοτεινών δυνάμεων. Όχι. Απλώς εφαρμόζει το πολιτικό του DNA. Τα στελέχη του κόπτονται για το πώς θα διασφαλιστεί ο λαός των Σκοπίων, πώς θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και πώς θα χαραχθεί «το προοδευτικό μέλλον της περιοχής»*.
Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια «εμβληματική μάχη». Για την Αριστερά το ίδιο**. Αναβιώνει στα μάτια των στελεχών της την ήττα στον εμφύλιο και την αναγκαστική αποχώρηση από την Ελλάδα μετά το 1949. Όραμά τους η δικαίωση των ηττημένων***, που στη δική τους συνείδηση ήταν νικητές(!). Εξάλλου, όλοι οι νηφάλιοι αναλυτές συμφωνούν στην ερμηνεία σχετικά με το Σύνταγμα των Σκοπίων – που δεν αλλάζει. Γίνεται αναφορά στους εθνικοαπαλευθερωτικούς αγώνες των «Μακεδόνων» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τραγικός ελληνικός εμφύλιος πόλεμος.

Απόδειξη της πλήρους αδιαφορίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα ιστορικά δίκαια της Ελλάδας αποτελεί η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν». Ένα όνομα που θα φούντωνε τον ψευδοαλυτρωτισμό των Σκοπίων και θα ενίσχυε τις διεκδικήσεις τους από τη χώρα μας. Τσίπρας και Κοτζιάς συμφώνησαν στο όνομα καταρχήν, αλλά η διαρροή του στα ΜΜΕ το «έκαψε». Αμφιβάλλω αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τη σημασία του Ίλιντεν, αλλά ο κ. Κοτζιάς γνώριζε και επιθυμούσε τη χρήση του.
Εχθές στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε σε νέο ΕΑΜ. Κάλεσε σε συνασπισμό διαφορετικής αντίληψης της Ιστορίας, όπως ο σύζυγος της υπουργού Πολιτισμού κας Ζορμπά ιστορικός κ. Αντώνης Λιάκος αναφέρθηκε, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής πριν από λίγες ημέρες, στην «εχθρότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα εναντίον των γειτονικών χωρών». Εννοούσε την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία παρακαλώ.
Οι διαχρονικές ευθύνες της Αριστεράς για το Σκοπιανό είναι τεράστιες. Τώρα που ένα τμήμα της κυβερνά παραδίδει όνομα, ταυτότητα και γλώσσα στους ιστορικούς σφετεριστές, πιστεύοντας ότι δικαιώνει τους συντρόφους της εν όπλοις.

*Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιώς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22/1/2019.

**Αννέτα Καββαδία, βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22/1/2019.

***Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός, στις Πρέσπες στην υπογραφή της Συμφωνίας, 17/6/2018

7 σχόλια:

  1. Ακόμα και σήμερα ο μόνος λόγος που το ΚΚΕ είναι κατά της συμφωνίας είναι επειδή αυτή προωθείται από το ΝΑΤΟ. Αν προωθούνταν απ΄τη μαμά Ρωσία όπως κάποτε θα ήταν υπέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τιμημένο ΚΚΕ είναι κατά της συμφωνίας την Πρεσπών γιατί το ΚΚΕ θέλει σκέτο 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' όπως και ο Πούτιν. Γιά αυτό το όνομα επιμένει και ο Λαβρόφ.

      Διαγραφή
  2. Ριζοσπαστης. Καλη εφημεριδα για να τυλιγουμε ρεγγες και μεχρι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολη ανάρτηση, και τούτο, αφού διαπιστώνουμε ότι παρά τη λεγόμενη εθνική συμφιλίωση που προώθησαν οι Καραμανλής κσι Παπανδρέου, δεν εξέλιπαν οι λόγοι για περιθωριοποίηση όλων εκείνων που φαλκιδεύουν την κρατική υπόσταση της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.