13/1/19

Με λογικούς ακροβατισμούς επιχειρούν να πείσουν ότι συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα


Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό, ούτε επιλύει τη διαφωνία για το όνομα, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση 12 διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, εξηγώντας γιατί αυτή είναι επιζήμια για τη χώρα. Απέναντι στο κλίμα που καλλιεργείται για την αποδοχή και αναγκαιότητα της συμφωνίας, μετά και την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, τονίζουν ότι αυτή δεν αποτελεί erga omnes, αφού η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία».
Επισημαίνουν ότι η συμφωνία δίνει στους γείτονες απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά, ενώ συνιστά για όσους δεν το έχουν ακόμη καταλάβει, άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Είμαστε όμως αντίθετοι, όπως λένε, όχι μόνο για τα παραπάνω, ούτε επειδή η συμφωνία αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε.
Είμαστε αντίθετοι, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση τής χώρας για 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης. Το επί δεκαετίες αδιέξοδο της διπλωματίας, όπως λένε, δεν οφείλονταν σε έλλειψη τόλμης ή ευφυίας, αλλά στη προσπάθεια η μικτή ονομασία της γείτονος, να χαρακτηρίζει και τη νέα χώρα, και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Ένα μικρό δώρο στους 12 από τον Μέρτζο.

    "Ασφαλώς η συμφωνία είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός. Εθιξε βαθιά το αίσθημα των Ελλήνων, αλλά δεν αφήνει ανοικτές πληγές στο σώμα της Ελλάδος. Αντίθετα κλείνει πολλές, εξοικονομεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα πολύ σοβαρότερα μέτωπα, διασφαλίζει τη ρευστή βαλκανική ενδοχώρα μας, ανοίγει ευρύ πεδίο σε ήδη προγραμματισμένα διεθνή δίκτυα ενέργειας και μεταφορών σε ενιαίο πλέον ευρωατλαντικό χώρο και αναβαθμίζει κατακόρυφα τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδος. Κλειδί η Θεσσαλονίκη."

    Ο κ. Ν. Ι. Μέρτζος είναι τέως πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.