9/1/19

Αλλαλούμ - Ξέρει κανείς ποια είναι η πολιτική της Αμερικής για την Συρία;

Ξέρει κάποιος με βεβαιότητα να μας πει ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία; Και όταν λέμε "κανείς", συμπεριλαμβάνουμε και τους ανθρώπους στο Λευκό Οίκο και στο Υπουργείο Εξωτερικών. 
Την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε απότομα μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, στη συνέχεια πήγε σε κομματική εκδήλωση και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και του έκανε επίθεση. Ο Μπόλτον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσύρουν πλήρως τις δυνάμεις τους από τη Συρία έως ότου διασφαλιστεί η ασφάλεια των κουρδικών συμμάχων τους, κυρίως από μια τουρκική επίθεση.
Είναι μόνο το τελευταίο παρατράγουδο που προέκυψε από την αλλαγή πορείας της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από την Συρία "όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική στους κύκλους του Κογκρέσου και πολλές παραιτήσεις αξιωματούχων που αντιτάχθηκαν στην απόφαση του Τραμπ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «έχουμε νικήσει τον ISIS στη Συρία, που ήταν ο μοναδικός μου λόγος για να είμαστε εκεί».
Σύντομα, ο ίδιος ο Trump παραδέχτηκε ότι το ISIS δεν έχει καταρρεύσει ακόμη εντελώς. Και ξαφνικά το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης, που στην αρχή είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 100 ημέρες, άρχισε να αλλάζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo τόνισε ότι η αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ιράν «δεν έχει αλλάξει» (παρά το σχόλιο του Trump ότι η Τεχεράνη «μπορεί να κάνει ό, τι θέλει» στη Συρία).
Και ο Μπόλτον κατευθύνθηκε στο Ισραήλ για να καθησυχάσει τον σύμμαχό μας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για απόσυρση και να θέσει νέους όρους για οποιαδήποτε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολικής ήττας του ISIS.
Ο Trump ισχυρίστηκε ότι δεν είχε "πει ποτέ" ότι οποιαδήποτε απόσυρση θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και είχε δηλώσει ότι η αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία "ολοκληρώθηκε". Επέμεινε επίσης ότι η τρέχουσα πολιτική είναι "δεν διαφέρει από τις αρχικές δηλώσεις μου".
Η Μέση Ανατολή είναι υπερβολικά επικίνδυνη για να ακολουθούμε μια ασυνάτητη πολιτική που μπορεί να αλλάξει ριζικά οποιαδήποτε στιγμή.

2 σχόλια:

  1. Η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, για την Τουρκία και όπου αλλού είναι αυτη που τελικώς θα επιβληθεί. Στις ΗΠΑ -και σε όλο τον Δυτικό Κόσμο-γίνεται σφοδρη σύγκρουση με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει βαθιά κρίση. Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποσταθεροποίηση των πάντων είναι η πολιτική των ΗΠΑ.
    "Φάε αδερφέ πιές,όσο είσαι αμερικανός πολίτης,κι'άσε τους άλλους να κοπανιούνται εκεί μακρυά...Αντε βάλλε κμαι κανά χεράκι που και που άμα θες σαματά και άντε γειά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.