22/1/19

Βαδίζουμε ολοταχώς προς νέα χρεοκοπία

Η χώρα μας βγήκε μεν τυπικά από τα μνημόνια, οι αγορές όμως αρνούνται να τη δανείσουν. Κανείς μάλιστα σοβαρός επενδυτής δεν δείχνει διατεθειμένος να πλησιάσει, παρότι περισσεύουν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες. 
Αφενός το πολιτικό προσωπικό της δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αφετέρου είναι πρωταθλήτρια στους φόρους και τη γραφειοκρατία. Επίσης, παρότι κατάφερε να εξαλείψει τα διπλά της ελλείμματα, δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών, δεν κατόρθωσε να νικήσει τις χρόνιες παθογένειές της: πελατειακό κράτος, φοροδιαφυγή, διαφθορά, αργή δικαιοσύνη, χαμηλή παραγωγικότητα
Η οικονομία συνεχίζει να είναι κρατικοδίαιτη, χωρίς παραγωγικό ιστό και να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση. Απόδειξη πως η ανάπτυξη που κατέγραψε τα έτη 2017-18 διοχετεύτηκε στην αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο να έχει αυξηθεί στο 10μηνο 2018 κατά 2 δισ. ευρώ έναντι της ίδιας περιόδου του 2016 (εξαγωγές – εισαγωγές, εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων). 
Δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια λαμβάνουν χώρα την τελευταία τριετία, έχοντας ανεβάσει το μισθολογικό κόστος του δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απογραφή του υπουργείου, τον Μάιο 2018 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έφτασε τις 739.000, από 704.000 τον Δεκέμβριο 2014. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 73 χιλιάδες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες είναι συμβασιούχοι, μετακλητοί, μέλη ΔΣ κλπ.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι σύντομα θα είμαστε και πάλι επαίτες στην πόρτα τού ΔΝΤ και τής ΕΕ. Με τέτοιους ανεύθυνους αλήτες στο τιμόνι τής χώρας δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Έκανε λάθος ο Τσίπρας όταν είπε "κρίμα που δεν είμαστε Αργεντινή", διότι είμαστε. Κι αυτοί τα ίδια έκαναν και είναι ξανά στο ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.