13/1/19

Μύθοι, αλήθειες και προβληματισμοί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Λάμπρου Τζούμη*
Μύθος 1ος: Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προβλήματα και η Τουρκία είναι στριμωγμένη στη Συρία.

Στις 8 Δεκ. 2016 σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος, αναφερόμενος στην κατάσταση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε : «Οι ΤΕΔ αυτή τη στιγμή είναι διαλυμένες. Οι συνεχείς ήττες στη Συρία, η εμπλοκή δυνάμεων κατά του Άσαντ και των Κούρδων, η απόφαση της διεθνούς κοινότητας για την ίδρυση του κουρδικού κράτους έχει φέρει τις ΤΕΔ σε δύσκολη θέση και το ηθικό τους είναι υπό διάλυση. Δεν μπορούν να σηκώσουν αεροπλάνο». Να επισημάνουμε ότι η υπόψη ανάλυση έγινε από ένα θεσμικό παράγοντα υπεύθυνο για το σχεδιασμό σε θέματα εθνικής άμυνας και όχι από κάποιο δημοσιογράφο ή στρατιωτικό αναλυτή που ενδεχομένως δεν είχε γνώση των απαιτουμένων στοιχείων.

Αλήθεια: Αν μελετήσουμε την πορεία των επιχειρήσεων στο συριακό μέτωπο και τα κέρδη της Τουρκίας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, θα διαπιστώσουμε ότι δεν συνάδουν με την παραπάνω εκτίμηση. Τον Αύγουστο του 2016, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα, οι ΤΕΔ ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η οποία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ περίπου μηνών. Πέρυσι τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε νέα επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Αφρίν τον περασμένο Μάρτιο. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των τριών κουρδικών καντονιών στα σύνορα της με την Συρία, ώστε να μην επιτρέψει τη συνένωση τους και να απαγορεύσει τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους και το κατάφερε. Αν συνεχιστεί η επιχείρηση Ανατολικά του Ευφράτη θα ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα όπως ήταν και ο αρχικός στόχος, αλλά ακόμα και αν δεν επιτραπεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα επικρέμεται για τους Κούρδους η απειλή της τουρκικής εισβολής. 


Για τη συνέχεια Liberal

5 σχόλια:

  1. Αφεριμ, να μας ζήσεις Χρυσόστομε! γιατί ετσι έπρεπε να σε λένε όχι Λάμπρο!
    Μάϊστα και μετά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απλό φίλε μου. Διώχνεις τσιπροκαμένους και όλους αυτούς τους απάτριδες που """ρισκάρουν """ με την Τουρκία και αποφασίζεις να τους αντιμετωπίσεις όπως έκαναν κάποιοι πρόγονοί μας. Αν χρειαστεί, και στα πεδία των μαχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι...αυτό το σενάριο βολεύει την Γερμανία και την Ρωσία.
    Δεν βολεύει την δόλια την Αμερική.

    Η οποία,όσο και να θέλουμε να την κατηγορήσουμε γιατί φταίει για το κυπριοακό ή εμπαση περιπτώση ανέχθηκε τα καμώματα των Βρετανών και των τούρκων στην Κύπρο,μπορεί αυτήν την φορά να φέρει κανά αεροπλανοφόρο στο Καστελόριζο,όχι γιατί πολυνοιάζεται για εμάς,αλλά γιατί δεν θάθελε να επιτύχουν τα σχέδια των ρωσο-γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πεις για ενα εθνος που την εποχη των παχιων αγελαδων αγοραζε αρματα χωρις πυρομαχικα,Υ/Β χωρις τορπιλες,Α/Φ χωρις συστηματα αυτοπροστασιας,εκλεισε ολα τα ναυπηγεια και τις Στρατιωτικες Βιομηχανιες δεν χρησιμοποιησε ποτε το ταμειο αμυνας(Κυπρος) για τον σκοπο που δημιουργηθηκε και τωρα μειωσε τις στρ δαπανες στο εξοφρενικο χαμηλο των 52 εκατομυριων €.
    Τι αναλυση να κανεις και τι να πεις περι Στρατηγικων Ψυχολογικων Επιχειρησεων.Να μην αναφερουμε για Αερομεταφορες (Ε/Π) και αμφιβια οχηματα πεζοναυτων, Α/Φ Ναυτικης συνεργασιας η φρεγατων αμυνης περιοχης.
    Κατα τα λοιπα μας φταινε οι Τσιπροκαμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λάθος μας ήταν,ότι μπήκαμε ηλιθιωδώς στην Ε.Ε. χωρίς να μπεί και η τουρκία.
    Ετσι,εμείς οι ίδιοι οι ΗΛΙΘΙΟΙ αδρανοποιήσμε τα αντανακλαστικά μας,φέραμε στο προσκήνιο τις ευρωπαϊκές αρλούμπες και αφήσαμε την τουρκία μόνη της, να γίνει περφερειακή υπερδύναμη.
    και εμείς μαζεύουμε πεταλούδες στο Αιγαίο...https://youtu.be/limXVsu53aY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.