11/1/19

Το Μακεδονικό από την οπτική μιας ξεχωριστής κομμουνίστριας

Η Μαρία Καραγιώργη, από αρχοντική οικογένεια του Πηλίου, είχε μυηθεί στην κομμουνιστική ιδεολογία όταν ήταν δεκαεννιάχρονη φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παντρεύτηκε τον Κώστα Καραγιώργη, σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή ο Καραγιώργης ήταν ο ουσιαστικός ηγέτης του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας.  Η Μαρία ήταν υπεύθυνη της Οργάνωσης Γυναικών Θεσσαλίας.

Για τη συνέχεια Capital

6 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακό, δηλαδή υπήρχαν και κουμουνιστές που δεν ήταν 100% προδότες ήταν μόνο 60%. Κουμουνιστo-Εθνικιστές Φασίστες δηλαδή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω το σχόλιο σου δεν εμπεριέχεται καμία προκατάληψη. Βέβαια, μην μπούμε στην διαδικασία να αναλύσουμε επιμέρους τις πενταπλάσιες μάχες(περίπου) που έδωσε ο ΕΛΑΣ από κάθε άλλη αντιστασιακή οργάνωση μαζί καλό θα ήταν να καταλάβεις πως δεν υφίσταται "αεθνισμός" σε καμία Σοσιαλιστική ιδέα. Μέχρι και ο Μπακούνιν αναγνωρίζει και προστατεύει την πατρίδα, η διαφορά των Κομμουνιστών με των Φασιστών(εθνικιστών) είτε ότι το έθνος ΔΕΝ έχει βιολογική υπόσταση(λογικό αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί και επιστημονικά). Αλλά να μου πεις τι λέω ε? Τα κακά κομμούνια είναι βέβαια, απλά θα έσφαζαν Έλληνες. Τώρα πως γίνεται να σφάζεις Έλληνες , να είσαι προδότης και χωρίς σχεδόν καμία κρατική (και σοβαρή) χορήγηση να φτάνεις 80.000-100.000 άντρες πάει να πει ότι ή κάλο έχουν στον εγκέφαλο οι Έλληνες ή μάλλον δεν ήταν ποτέ προδότες. Διαλέγεις και πέρνεις

      Διαγραφή
    2. Κακέ κομμουνιστή, ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ σχολιάζετε τον Κοσμά τον Αιτωλό Μετανοείτε, αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι να σχολιάσετε και την ουσία του άρθρου.
      Γιατί άραγε?
      Διαφωνείτε σε κάτι και αν ΝΑΙ γιατί δεν το λέτε και σε μας?
      Συμφωνείτε με τον Σιάντο, με το Ζαχαριάδη ή με το Φλωράκη (και οι 3 ΓΓ του ΚΚΕ ήταν)?
      Τα λέει καλά ο αρθρογράφος και η συγγραφέας συντρόφισσα του βιβλίου ή είναι ΚΑΙ αυτή "όργανο του διεθνούς ιμπεριαλισμού και βαστάζος του ντόπιου και ξένου μοναρχοφασισμού κλπ, κλπ"?

      Διαγραφή
    3. κ. κουμουνιστή (το κακός είναι πλεονασμός):

      Οι ταλαίπωροι ευγενείς Ελληνες πάντα διάκεινται ευνοϊκά προς τους κουμουνιστές μία που είσασταν και είστε πάντα οι χαμένοι της Ιστορίας. Δηλαδή σας λυπούμαστε γιατί είστε ανίκανοι.

      Οι Μεγάθυμοι Ελληνες λοιπόν συγχωρούν τα εγκλήματά σας αλλά δεν τα ξεχνούν. Προσπαθούμε και εμείς βλέπεις να είμαστε political correct.

      Αλλά όμως μην το παίρνεις και επάνω σου κα νομίζεις ότι λόγω Correctness χαζέψαμε. Σας συγχωρέσαμε γιατί είμαστε όλοι Ελληνες και όχι ανεμομαζώματα διεθνιστές.

      Αλλά θυμόμαστε επίσης ...

      ΠΧ το Σύμφωνο Μελισσοχωρίου καθώς και ένα «Στρατιωτικό Σύμφωνο ΕΛΑΣ – Γερμανών που υπογράφτηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1944 λίγο μετά την κατάρρευση του Χίτλερ.
      1. Ας αρχίσουμε με το 2ο. Όπως θα δείτε παρακάτω, οι δολοφόνοι παιδιών του ΕΛΑΣ έρχονται σε συμφωνία με τους ναζί να μην… τους ενοχλήσει κανείς κατά την υποχώρησή τους και μάλιστα χαιρετίζει όσους από αυτούς προσχώρησαν στις τάξεις τους. Εκρπόσωπος του ΕΛΑΣ στην υπογραφή αυτού του συμφώνου ήταν ο Καπετάν Κίτσος γνωστός μακελάρης γυναικόπαιδων που ονειρευόταν την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού σφυροδρέπανου στη χώρα. Δεν δίαστασαν λοιπόν οι ΚΚΕδες να συνθηκολογήσουν με τους ναζί που σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες κατά την τετραετή γερμανική κατοχή ρημάζοντας τη χώρα.


      2. Ο βρωμερός ρόλος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ αποδεικνύεται και από το έτερο έγγραφο. Το Σύμφωνο του Μελισσοχωρίου. Υπογράφτηκε λίγες ημέρες αργότερα από το προηγούμενο στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικού Στρατού Κατοχής. Στο άρθρο 10. Αποφασίζουν ότι μετά το τέλος του εμφυλίου από κοινού να συγκροτήσουν μια «Διεθνή Μακεδονία».

      Οπως βλέπεις έχουμε μία πονεμένη ιστορία ...

      Διαγραφή
  2. Διαχρονικά όλοι έχουν τις ευθύνες τους στο"Μ"! Κάποτε ένας Γεωργιανός με ρώτησε"όταν μετ-ονομάστηκε η Βαρνταρσκα σε ΣΔΜ,επί Γιουγκοσλαβιας οι Ελληνικές κυβερνήσεις ...κοιμόντουσαν??(Δεν εξαιρείτε και η στρατιωτική διακυβέρνηση 1967-1974).Όχι μόνο δεν ανέθεσαν θέμα αλλά είχαν έως και στρατιωτική συμμαχία κάποια στιγμή τη δεκαετία του 50!
    Όσο αφορά το ΚΚΕ είχε διακυμάνσεις διαχρονικά λιγότερο ' η περισσότερο κακές-και καλές ,μα από το 1995 και τυπικά δεν αναγνωρίζει "Μ" εθνότητα και γλώσσα και σήμερα δεν στηρίζει την Ευρώ-Νατοϊκή,ΝΑ ΤΟ ΠΟΎΜΕ, συμφωνία Πρεσπων!https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9857817
    ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΌΤΕΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που "κατηγορούνται" στο άρθρο; Ονόματα και στοιχεία δεν αναφέρονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.