17/1/19

Συρία: Το "δώρο για αποζημίωση" που μάταια ελπίζει ο Ερντογάν

Νασέρ Καντίλ* (Λίβανος)
Μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που εξηγούσε την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα του από τη Συρία [1] και την τηλεφωνική επικοινωνία του όπου την δωρίζει στον Ερντογάν με τη φράση «  η Συρία είναι όλη δική σας  » [2] [3], ο Τζον Μπόλτον, Σύμβουλος των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια τους, έφτασε στην περιοχή.
Συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους προτού ξεκινήσει τις δικές του δηλώσεις για να προειδοποιήσει τους Τούρκους αξιωματούχους και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι τους απαγόρευε να αγγίζουν τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Μπόλτον, η αμερικανική θέση έχει γίνει: "  Όλη η Συρία είναι δική σας εκτός από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους ...  ".
Ο Μπόλτον στη συνέχεια πήγε στην Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν αρνήθηκε να τον συναντήσει και όπου άκουσε λόγια του στυλ: «  Η Τουρκία δεν λαμβάνει οδηγίες για την εθνική ασφάλεια της ... Η Ουάσιγκτον δεν κάνει διάκριση μεταξύ των Κούρδων και των ένοπλων στοιχείων που υποστηρίζει ...  "
Σε απάντηση, ο Τραμπ τουίταρε ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί στους Κούρδους, θα καταστρέψει την οικονομία της:

tweet 1 20190117

Οι Τούρκοι του απάντησαν ότι δεν νοιάζονται για τις αμερικανικές απειλές. Αυτό δεν εμπόδισε μια νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων, ακολουθούμενη από τη συμφωνία τους για μια "ζώνη ασφαλείας" την οποία η Τουρκία θα εγκαθιδρύσει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, με τη συμφωνία και την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

 

Μια συμφωνία που η Τουρκία χρησιμοποίησε με αποφασιστικότητα για να ξεκινήσει την μιντιατική εκστρατεία της με στόχο την ανανέωση της παλιάς θεωρίας της για τη δημιουργία της "ζώνης ασφαλείας" της κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Μια συμπεριφορά που δυσφημεί την υπόθεση ενός πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού ανάμεσα σε μια μεγάλη διεθνή δύναμη όπως η Αμερική και μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία.

Πράγματι, αν η διαδοχή των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων, που ακολουθούνται από τουιταρισμένες αποφάσεις του Τραμπ, ο οποίος περνά από το «η Συρία είναι αποκλειστικά δική σας,» στο «αλίμονο σας αν αγγίσετε τους Κούρδους», αλλιώς «θα καταστρέψω τη τουρκική οικονομία», για να καταλήξει  σε «υποστηρίζουμε τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας σας»... αποδεικνύουν την ελαφρότητα του προέδρου των ΗΠΑ και του πρόεδρου της Τουρκίας. 
Είναι μια συμπεριφορά που επιδεικνύει επίσης την αίσθηση της αδυναμίας και της ανικανότητας τους καθώς και την ανάγκη τους να καταφύγουν σε μιντιατικές μεγαλοστομίες…

Μεγαλοστομίες, για να πιστέψουμε ότι έχουν δύναμη που δεν διαθέτουν, ούτε διέθεταν κατά το πρόσφατο παρελθόν, και όπου, κάθε φορά που εστίασαν σοβαρά τις κοινές τους προσπάθειες σε αυτό το σχέδιο της «ζώνης ασφαλείας», οι υπολογισμοί του ενός και του άλλου τους οδήγησαν να την αποφύγουν.

Και σήμερα, τη στιγμή που αποσύρεται από τη Συρία, ο Τραμπ θέλει να μας πείσει ότι είναι σε θέση να υποστηρίξει τον Ερντογάν για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης ή ασφάλειας» που ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εδραιώσει ενώ οι δυνάμεις του ήταν παρόντες στο έδαφος.

Και ο Ερντογάν θέλει να μας πείσει ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει τη «ζώνη ασφαλείας» του, ενώ και ο ίδιος ήταν ανίκανος να την δημιουργήσει, ακόμα και όταν ήταν στο απόγειο του έλεγχου των ένοπλων ομάδων που κατείχαν το ήμισυ της Συρίας, στο σημείο να αψηφήσει τη Ρωσία, καταρρίπτοντας ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο στα συριακά σύνορα [Νοέμβριος 2015], ένοπλες πολιτοφυλακές τις οποίες ώθησε εξάλλου στη συνέχεια σε ήττα, καθώς ο ίδιος τράπηκε σε φυγή από το Χαλέπι για να ενταχθεί η Τουρκία στην διαδικασία των «συμφωνίων της Αστανά» με τη Ρωσία και το Ιράν για να αποφύγει μια σύγκρουση που φοβόταν.

Εκτός αν η ελαφρότητα του έχει εκτιναχθεί στα ύψη, φέροντας τον να φανταστεί ότι μετά την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την Ιντλίμπ [σημ.μτφ.,  Αστανά 10 ή «Συμφωνία του Σότσι», της 17ης Σεπτεμβρίου 2018 μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν, που αφορά τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Αστανά, όπου ο Ερντογάν, ως εγγυητής των ένοπλων πολιτοφυλακών, δεσμεύτηκε να σέβονται οι τελευταίες τις ζώνες αποκλιμάκωσης και να διαχωρίσει τους λεγόμενους μετριοπαθείς τρομοκράτες από τους ριζικούς ], θα ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμβιβασμό, εξαρτώντας την κάλυψη του για μια συριακή στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έγινε αναπόφευκτη, από το τι ο ίδιος θεωρεί ως «δώρο για αποζημίωση» που θα του επιτρέπει να εισέλθει σε κάποια συριακά συνοριακά χωριά.

Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα είχε καταλάβει ότι η συρο-ιρανο-ρωσική συμφωνία βασίζεται σε ένα αμετάκλητο δόγμα: την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στο συριακό έδαφος χωρίς τη συμφωνία του συριακού κράτους και την άρνηση συμβιβασμού που να υπονομεύει τη συριακή κυριαρχία και, κατά συνέπεια, την εδαφική του ενότητα.

Πράγματι, η αλήθεια, που επιβεβαιώνεται συνεχώς από τη Συρία κατά των δηλώσεων του Ερντογάν, συνοψίζεται με το να λέμε ότι η συμμαχία των νικημένων δεν θα καταφέρει στη κατάσταση αδυναμίας που βρίσκεται να πάρει αυτά που απέτυχε να πάρει ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της · ότι το συριακό κράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλες τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των όπλων αν είναι αναγκαία, για να απαγορεύσει κάθε επίθεση κατά της κυριαρχίας και της ενότητάς του · ότι οι ηλίθιες δηλώσεις του Ερντογάν έχουν μόνο ένα ενδιαφέρον: να αποκαλύψουν στους Κούρδους ηγέτες την φύση του Αμερικανού συμμάχου τους και, κατά συνέπεια, να τους πείσει ότι η μόνη επιλογή τους είναι να γυρίσουν στο συριακό κράτος τους. ο μόνος εγγυητής της ασφάλειας της γης και του λαού στη Συρία.

Νασέρ Καντίλ

*         Nasser Qandil, Lebanese politician and member of Parliament

Μετάφραση από τα αραβικά σε γαλλικά από τον Mouna Alno-Nakhal
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


Παραπομπές  :



Το χτεσινό σχόλιο του Λαβρόφ για τις ΗΠΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.