14/1/19

Ο καθηγητής, οι αναλύσεις και οι εταιρείες που τις πληρώνουν

Ε​​πιστήμονας οικονομολόγος κάνει καριέρα στις παντοδύναμες φαρμακοβιομηχανίες Monsanto, Pfizer, Eli Lilly. Στη συνέχεια γίνεται καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο, όπως για όλους τους επιστήμονες, φαίνεται σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις επιστημονικής βιβλιογραφίας. Κάνει μελέτες που εξετάζουν αν προϊόντα της βιομηχανίας αξίζουν τα λεφτά τους σε σχέση με το τι μπορούν να προσφέρουν.
Το δημόσια διαθέσιμο Cost-Effectiveness Analysis (CEA) Registry καταγραφεί ενδεικτικά τα αποτελέσματα από 20 δημοσιεύσεις του καθηγητή με συνολικά 66 εκτιμήσεις λόγων κόστους-αποτελεσματικότητας (ICER). Αυτές οι εκτιμήσεις του καθηγητή συνηγορούν κάθε φορά υπέρ του νέου εξεταζόμενου προϊόντος. Αμεσα ή έμμεσα το σύστημα υγείας νουθετείται να πληρώσει για να το προσφέρει στους Ελληνες ασθενείς – συχνά ακριβά ή πανάκριβα.
Και οι 20 δημοσιεύσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία που παράγει το εκάστοτε προϊόν. Οι χρηματοδότες της έρευνας του καθηγητή συμπεριλαμβάνουν τις Novartis, Bayer, Servier, AstraZeneca, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim, Sanofi Aventis, Genesis Pharma, Medtronic. Σε αρκετές, κάποιοι από τους συν-συγγραφείς των δημοσιευμένων αναλύσεων είναι υπάλληλοι της βιομηχανίας της οποίας το προϊόν εξετάζεται. Αρκετές δημοσιεύσεις επίσης αναφέρουν ότι ο καθηγητής λαμβάνει χρήματα από την ίδια βιομηχανία – όχι μόνο για έρευνα, αλλά και για προσωπικά honoraria και speaker fees.

Για τη συνέχεια kathimerini

3 σχόλια:

  1. Κυρίως στην Αμερική, όπου θερίζει η "επιδημία οπιοειδών", αλλά και στην ΕΕ και σε πλήθος Δυτικές κυρίως χώρες, το φαινόμενο είναι γενικό. ΄Εχουν τόσο κυριαρχήσει σε όλους τους πλοκάμους της εξουσίας οι ομάδες "πίεσης" -δηλαδή εξαγοράς και εκβιασμού-"Lobby- των καπιταλιστικών μεγαθηρίων της παγκοσμιοποίησης, ώστε ακέραιοι επιστήμονες ερευνητές, που εξεγείρονται και καταγγέλλουν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία, συναντούν την κωφότητα των αγορασμένων ΜΜΕ, χάνουν την κρατική και ιδιωτική επιχορήγηση των ερευνών τους, στιγματίζονται ως ανισόρροποι, χάνουν τις πανεπιστημιακές έδρες τους, απομονώνονται, καταντούν πένητες και κάποτε αυτοκτονούν.
    ΄Ετσι, η -επαγρυπνούσα για την ευρωπαϊκή υγεία, ευημερία, δημοκρατία- Κομισιόν, έδωσε πρόσφατα νέα πενταετή ανανέωση της άδειας στην ισραελογερμανική Monsanto-Bayer, να σπέρνει τα χωράφια, τα ζωντανά και τους πολίτες της ΕΕ με το καρκινογόνο ("παρασιτοκτόνο") Roundup/Ράουνταπ -που έχει απορφανίσει χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στην Κρήτη, στην Πελοπόνησο και αλλού στην Ελλάδα, ιδίως εργαζομένων σε θερμοκήπια. Για να μην μιλήσουμε για την μεταβολή των μελισσών σε είδος υπό εξαφάνιση -γιά ό,τι αυτό σημαίνει για το φυτικό βασίλιο και για τον άνθρωπο.
    Πως,αλήθεια, διέφυγε της Καθημερινής αυτό το κέρας της Αμαλθείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν για να μη σας πιάνουν κορόιδα. Εφόσον ο οποιοσδήποτε δηλώνει ποιος έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα που κάνει είναι νομιμότατος. Κάποιος πάντοτε κάνει τις έρευνες των εταιριών και πάντοτε αυτός ο κάποιος συνεργάζεται είτε έμμεσα είτε άμεσα από μια εταιρία. Δεν κάνει το έργο του λιγότερο σημαντικό. Επιπλέον, αν η έρευνα είναι μεμπτη τότε μπορεί κάποιος άνετα να την καταγγείλει. Επιπλέον οι σοβαρές χώρες έχουν πολύ σοβαρές αρχές που ελέγχουν τόσο τις μελέτες όσο και τα δεδομένα που τους δίνουν οι εταιρίες ωστε να αποφασίσουν ποια φάρμακα θα εισέλθουν στην αγορά αφενός και ποια θα χρηματοδοτηθούν. Το αν δωροδοκουντια γιατροί από εκεί και μετά είναι ένα άλλο ζήτημα αλλά ποτέ μα ποτέ δεν έχει υπάρχει σκάνδαλο με τις αρχές που ελέγχουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και ποτέ μα ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί σκάνδαλο με αυτούς που πληρώνουν για τα φάρμακα γιατί δεν είναι κορόιδα να πληρώνουν φάρμακα που δεν κάνουν δουλειά. Ακόμα και στο ΗΒ με απολύτως κρατικό μηχανισμό πληρωμής φαρμάκων ο έλεγχος είναι τόσο εξονυχιστικος που οι εταιρίες τον τρέμουν το ίδιο σε Γαλλία Γερμανία Ισπανία. Στην Μπανανία δεν ξέρω τι γίνεται αλλά βασικά το πιο απλό είναι οι γιατροί αν και η δική μας αγορά είναι ανέκδοτο. Τέλος πάντων μην τρώτε σανό. Αν κάποιον τον εμπιστεύονται τόσες εταιρίες δε σημαίνει ότι είναι διεφθαρμένος αλλά καλός τόσο απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.