9/1/19

Οι όμηροι του στάτους κβο στην Κύπρο και οι αλλοπρόσαλλοι ηγέτες τους

Πολύ σπουδαίο το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μουσταφά Ακιντζί. Αλλοπρόσαλλο, κάπως, μα με πολλές αλήθειες προς τους Τουρκοκύπριους. Ότι είναι όμηροι του στάτους κβο, ότι δεν πρέπει να περιμένουν αναγνώριση, ότι ως «πρόεδρος» δεν μπορεί να πάει ούτε στο Αζερμπαϊτζάν ή το Καζακστάν, ότι οι τουρκοκυπριακές ομάδες δεν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο ούτε καν με τις τουρκικές. Πολύ σωστές διαπιστώσεις. Με εντυπωσίασε. Γιατί αλλοπρόσαλλο; Διότι παρ’ όλα αυτά επιμένει να εκβιάζει με την πολιτική ισότητα. «Δεν τίθεται θέμα για μια λύση που δεν θα περιέχει το εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδιακής λύσης, την πολιτική ισότητα», λέει. Ε, τι να του πεις; Μείνε εκεί να παίζεις το παιχνίδι της Άγκυρας και να μην μπορείς να κάνεις επίσκεψη ούτε στο Αζερμπαϊτζάν, ούτε το Καζακστάν. Μείνε εκεί να πληρώνεις για πάντα φόρο υποτελείας στην Τουρκία. Να αρπάζει τα έσοδά σου η τουρκική μαφία που σε ελέγχει. Να κλαψουρίζεις μέχρι να μην μείνει ούτε ένας Τουρκοκύπριος στην Κύπρο. Να είσαι «πρόεδρος» των εποίκων από την Ανατολία, που έκαναν την πατρίδα σου αποικία του Αραράτ και του Ευφράτη. Και δεν τα λέω αυτά εκδικητικά, αλλά για να δείξω ότι πράγματι οι Τουρκοκύπριοι είναι όμηροι του στάτους κβο, αλλά οι ηγέτες τους δεν είναι λογικό να το φορτώνουν αυτό στους Ελληνοκύπριους και στη δήθεν πολιτική ισότητα, που είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδιακής λύσης. Διότι, την πολιτική ισότητα την έχουν αποδεχτεί οι Ελληνοκύπριοι. Αυτό που δεν αποδέχτηκαν και δεν πρέπει να αποδεχτούν ποτέ είναι την εξίσωσή τους με τους έποικους. Αυτό είναι που μας ζητά ο Ακιντζί. Όπως εξίσωσαν τους έποικους με τους Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα, ζητούν να εξισωθούν και με τους Ελληνοκύπριους μετά από τη λύση. Κι αυτό μαζί με την εκχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, που συμφωνήθηκε ήδη, δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο την τουρκοποίηση όλης της Κύπρου. Αυτό θέλεις Μουσταφά αγά για την πατρίδα σου;
Να του θυμίσουμε, όμως, επειδή το έδεσε ψιλό μαντίλι ότι «αν σήμερα μπορούμε να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό έχει περάσει και καταγραφεί στις παραμέτρους του ΟΗΕ», ότι ο ορισμός της πολιτικής ισότητας καθορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 11 της έκθεσής του στις 3/4/1992 και έχει υιοθετηθεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Λέει: «πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά κυβερνητικά τμήματα και διοίκηση». Κι αυτό ακριβώς είναι που ζητά ο Ακιντζί. Αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα όργανα της διοίκησης με άλλα κόλπα. Δηλαδή, να μην υπάρχει ίση αριθμητική συμμετοχή, αλλά να μπορεί με την κουτοπονηριά της απουσίας «μίας θετικής ψήφου» από την τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπλοκάρει τα πάντα. Κι αφού αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδίας, ας μας πει μια ομοσπονδία στον πλανήτη που έχει αυτό το στοιχείο. Τον ρωτά επί τούτου συχνά κι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, που μέχρι να δει το φως πίστευε ότι έχουν «κοινό όραμα». 
 
Ας πούμε, όμως, ότι το δεχτήκαμε κι αυτό. Όπως εκβιαστικά και όχι win - win, δεχτήκαμε τόσα και τόσα. Θα εγγυηθεί ο Ακιντζί ή οι εκπρόσωποί του ανάμεσά μας, ότι λύνεται το Κυπριακό; Τα υπόλοιπα; Θα δεχτεί επιστροφή της Μόρφου; Θα δεχτεί αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων; Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις; Αν αποδειχθεί ότι συμφέρει στην Κύπρο, κι ας μην συμφέρει στην Τουρκία, ο αγωγός EastMed θα συμφωνήσει; Αν η ExxonMobil - Qatar Peroleum ανακαλύψουν σημαντικά κοιτάσματα και αποφασίσουν ότι θα κάνουν τερματικό σταθμό στην Κύπρο (αυτή είναι η πρόθεσή τους, λένε) για να μετατρέψουν την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο θα συμφωνήσει; Κι ας διαφωνεί η Τουρκία; Ούτε κατά διάνοια. Διότι, το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική ισότητα, το πρόβλημα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, με κάθε κόστος για την κοινότητά τους, θέλουν να εξυπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα και όχι τα κυπριακά. Ασιοηλέ.

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.