10/1/19

Τώρα Μαζί οι Στρατοί της Συρίας και των ΗΠΑ Προστατεύουν από την Νατοϊκή Τουρκία το Κούρδο-κρατούμενο Βόρειο Τμήμα της Χώρας

Δεν το κάνουν σε συμπαράταξη, αλλά κάνουν το ίδιο πράγμα στον ίδιο χώρο. Η Συρία δεν υπήρξε ποτέ εχθρός των ΗΠΑ –και οι δυο έχουν πολλά κοινά συμφέροντα
Στρατιώτες της Συρίας εισερχόμενοι στην Αρίμα, δυτικά της Ιεράπολης

Marko Marjanović R.Insider, 9-1-2019
Στον πόλεμο της Συρίας είδαμε αρκετές ενδιαφέρουσες συμπράξεις. Σε μια φάση, με υποστήριξη της CIA, οι ισλαμιστές τρομοκράτες συγκρούονταν με τις εκπαιδευμένες από τον αμερικανικό στρατό SDF, ή Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, (αντικαθεστωτικούς αντάρτες). Σε άλλη φάση, ρωσικά και αμερικανικά αεριωθούμενα εκάλυπταν από αέρος  τουρκική εισβολή σε κατεχόμενα από τζιχαντιστές εδάφη της βόρειας Συρίας. Σε συνεργασία με τους Σαουδάραβες, οι ΗΠΑ πλημμύριζαν την ισλαμιστική επιδρομή με όπλα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επίσης βομβάρδιζαν το μεγαλύτερο και δραστικότερο στοιχείο της, την Συριακή Αλ Κάϊντα, μια φορά με συντριπτικό βομβαρδισμό  αεροπλάνων Β52.
Σε μια φάση οι Αμερικανοί ενίσχυαν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG για να εκτοπίσει το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ η Τουρκία συνέχιζε να  ανέχεται την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό του μέσω των συνόρων της. Σε άλλη φάση, η Τουρκία βομβάρδιζε, όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και τις αραβικές δυνάμεις του SDF,υπό την προστασία των Αμερικανών, ενώ εμάχοντο κατά της Αλ Κάϊντα και των συμμάχων της. Σε άλλη περίπτωση, Αμερικανοί και Κούρδοι από την μια πλευρά και Σύροι και Ρώσοι από την άλλη βρέθηκαν να περισφίγγουν τους τζιχαντιστές, ενώ οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν κατ’ επανάληψη τους Σύρους -και σε μια φάση και Ρώσους μισθοφόρους στην υπηρεσία της Συρίας –επειδή δήθεν είχαν «πλησιάσει πολύ» τους Αμερικανούς.
Μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια «ενδιαφέρουσα συμπαράταξη»  στην συλλογή. Μόλις πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την αποχώρηση από την Συρία, εκατοντάδες Σύροι στρατιώτες, σε συμφωνία με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή, πέρασαν στην κατεχόμενη από τους Κούρδους περιοχή του Μανμπίζ, στην Βόρειο Συρία. Σκοπός των Σύρων ήταν να αποτρέψουν την απειλούμενη τουρκική εισβολή και κατοχή  του Μανμπίζ. Αυτό σημαίνει ότι οι Σύροι είναι εκεί για να παραλάβουν από τους Αμερικανούς και να προστατεύσουν την αποχώρηση των Αμερικανών και των Κούρδων προστατευομένων τους. Τώρα έφθασε εκεί και η ρωσική στρατονομία για τον ίδιο επίσης σκοπό και οι Κούρδοι επιβράδυναν την οπισθοχώρησή τους ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, καθώς από την Ουάσιγκτον καταφθάνουν άλληλο-συγκρουόμενα μηνύματα για την αμερικανική αποχώρηση.
Βίντεο που δείχνει αμερικανική περίπολο σε φυλάκιο του συριακού στρατού στην ύπαιθρο του Μανμπίζ
Αυτά καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει, αλλά το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά συμβαίνει Αμερικανοί και Σύροι  κυβερνητικοί στρατιώτες να είναι τοποθετημένοι γύρω από την ίδια μικρή πόλη της βόρειας Συρίας, μοιραζόμενοι την ίδια περίπου αποστολή. Οι Αμερικανοί να εμποδίσουν μια τουρκική εισβολή να συντρίψει την κουρδική κυρίως δύναμη  SDF και τους Σύρους να εμποδίσουν τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν το κουρδικό πρόσχημα για να επεκτείνουν την κατοχή τους στην βόρειο Συρία και να διατηρήσουν τους Τζιχαντιστές στην υπηρεσία τους. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί και οι Σύροι βρίσκονται τώρα στην ίδια πλευρά, και οι δυο να αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή: Την Τουρκία του ΝΑΤΟ και τους αιμοδιψείς τζιχαντιστές μισθοφόρους της, αν όχι μαζί αλλά οπωσδήποτε πλάϊ-πλάϊ.
Είναι γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει τον στρατό της Συρίας  τουλάχιστον δώδεκα φορές μέχρι σήμερα, ποτέ δεν υπήρξε μια «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ τους. Μολονότι οι Αμερικανοί βρίσκονται  στην Συρία παράνομα και ως δηλωμένοι εχθροί της κυβέρνησής ΄Ασαντ, τα κυβερνητικά στρατεύματα ουδέποτε πυροβόλησαν εναντίον τους. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι Σύροι βομβαρδίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά, οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι απειλήθηκαν λόγω της μεγάλης προσέγγισης των Σύρων (σε μερικές περιπτώσεις έως 50 χιλιόμετρα!) και πυροβόλησαν πρώτοι. Σε μια περίπτωση, οι επιθέσεις εναντίον Σύρων που ήσαν «πολύ κοντά» συνεχίστηκαν με μεγαλύτερης έκτασης βομβαρδισμούς «εκδίκησης» σε συριακούς σχηματισμούς που βρίσκονταν πολύ πίσω. Σε έναν τέτοιο βομβαρδισμό «εκδίκησης» ήταν που δώδεκα και πλέον Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στον ύπνο τους.
Αντίθετα, σε μια φάση, οι Αμερικανοί, γύρω στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους Μανμπίζ, δέχονταν συχνά τα πυρά των προστατευόμενων από τους Τούρκους  ισλαμιστών, τους οποίους αυτοί οι ίδιοι Αμερικανοί κάποτε εκπαίδευαν και εξόπλιζαν και  απρόθυμα και πολύ καθυστερημένα  έμαθαν να  ανταποδίδουν τα πυρά τους.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

4 σχόλια:

  1. Τελικά η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Η Ευρωπαϊκή Γερμανία σε συνεργασία με την Ρωσία και την Τουρκία σε κόντρα της οικονομικής κρίσης που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ κατά της Ευρώπης με την έκρηξη του σκανδάλου στην επενδυτική εταιρεία "Λήμαν Μπράδερς" το 2008,από την οποία χτυπήθηκε η ευρωζώνη,μέρος της οποίας και η Ελλάδα.
    Μία οικονομική κρίση από την οποία ακόμη δεν έχει ανακάμψη ολοσχερως η Ευρώπη.
    Το 2010,έχουμε την είσοδο της Ελλάδας σε κατάσταση χρεωκοπίας κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ.
    Η οικονομία της Ελλάδας συμπιέζεται εντονώτατα,ενώ στην συνέχεια έχουμε τις αραβικές ανοίξεις σε Τυνησία,Αίγυπτο,Λιβύη και Συρία με την βοήθεια πάντα της τουρκίας.
    Η βόρεια Αφρική αποσταθεροποιείται και το καθεστώς Ασσαντ πνέει τα λοίσθια.
    Το 2015 επεμβαίνει πλέον ενεργά η Ρωσία που ομού μετά του Ιράν διασώζουν το καθεστώς από τα νύχια του κυριότερου αντιπροσώπου των Δυτικών στην περιοχή,την Τουρκία με δευτερεύοντα τοιούτον τους Κούρδους.Ο δε, πολυθρύλητος ISIS ή ISIL ή τζαμάλ νούσρα αλ σαμ ή αλ καϊντα ή FSA ή τρέχα γύρευε, είναι κατουσίαν διάφοροι εκμισθωμένοι ή στρατευμένοι μισθοφόροι Αραβικών χωρών,τούρκων,τουρκομάνων εκπαιδευμένων στην τουρκία που ομού μετά μέρους τουρκικών ειδικών δυνάμεων,CIA,SAS,Μossad κ.ο.κ. αποτελούν το ξίφος των ΗΠΑ στην περιοχή.
    Το 2015 όμως,παρόλη την αμερικανοκίνητη(βλέπε και τουρκοκίνητη) έκρηξη του Ουκρανικού ζητήματος,μετά την κατάρριψη του SU-24, είχαμε μία κοσμοϊστορική μεταστροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η οποία φαίνεται ότι υπέστη βαρύτατο πλήγμα στο επιχειρησιακό τομέα στην Συρία από τους Ρώσους,προς όφελος της Ρωσο-Γερμανικής μυστικής συμμαχίας.
    Το δε πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν ,κατόπιν αυτών, θα πρέπει να θεωρείται αμερικανοκίνητο και αυτό,αλλά απέτυχε προφανώς κατόπιν υποστήριξης των Ρώσων και ίσως και άλλων.
    Εκτοτε,έχουν γίνει πολλες συζητήσεις,πολλές συναντήσεις μυστικές και μη, συμφωνίες αλλόκοτες και οι Αμερικανοί περιμένουν με το "μετέωρο βήμα του πελαργού" την επανεργοποίηση της Τουκίας εις μάτην.
    Ετσι λοιπόν,παραμένει ακόμη ενεργή μία διαφαινόμενη συμμαχία: Γερμανίας,Ρωσίας,Τουρκίας,Ιράν,Κίνας,μέσα σε μία Ε.Ε. όπου οι Βρεταννοί αλλαλάζουν "εξω το γρηγορότερο",οι Γάλλοι με τα κίτρινα γιλέκα προωθούν την "Ακροδεξιά" και άρα μάλλον την απόσχιση της Γαλλίας και η Ελλάδα πάλι το 2015 μετά τις Βαρουφάκειες πιρουέτες παρ'ολίγον να βρεθεί στην έξοδο,αλλά γιά κάποιον άγνωστο φαινομενικά λόγο ανέστρεψε πορείαν.
    Και αυτός ο λόγος δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα εκβιασμό που υπέστη η Ελλάς από την ήδη διαμορφούμενη συμμαχία Γερμανίας-Ρωσίας-Τουρκίας στον περιβάλλοντά της χώρο,η οποία χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τους αλλαλαγμούς του Τσαβούσογλου μετά των αντιστοίχων του πολυαγαπημένου Ερδογάνη γιά να αποτρέψει την ειρηνόφιλη Ελλάδα από το να αποχαιρετίσει διά παντός το συνοθύλευμα που ονομάζεται Ε.Ε. και ευρωζώνη.
    Αρα λοιπόν,οι περίφημες τριπλές,τετραπλές κ.ο.κ. συμμαχίες στην Ν.Α.Μεσόγειο που είναι αμερικανόπνευστες,σκοπό έχουν να μπούν ως αντίβαρο στην ιστορική διχαστική πίεση που δεχόταν πάντα η Ελλάδα,όταν τα βουβάλια(το να πούμε Μ.Δυνάμεις είναι εντελώς ανακριβές) άρχιζαν την σύγκρουση στην Ευρώπη.Αυτό έγινε κατά τον Α'ΠΠ και εν μέρει και στον Β΄ΠΠ.
    Επομένως,Κύριοι,θα πρέπει μάλλον να επιλέξουμε: Είτε τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις,είτε τις πάλαι ποτέ ναυτικές δυνάμεις.
    Πολλοί ωρύονται ότι το συμφέρον μας είναι με τις Ναυτικές δυνάμεις.
    Να θυμίσω μόνο,ότι στον Β΄ΠΠ είχαμε τόσους νεκρούς,όσους η Μ.Βρετανία και οι Η.Π.Α. μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουν λογικη οσα λες...και ειναι ενα αληθινο περιεκτικο ρεζουμε...Ισως οχι 100% ...στο συμπερασμα ...αλλα κοντα αρκετα..Στην περιγραφη εχεις πολυ καλη αναλυση των ολων...στο συμπερασμα ισως εχει λιγη ..ασταθεια.Λιγη.Ομως εντυπωσιαστηκα ...μπραβο.

      Διαγραφή
  3. To δε μεταναστευτικό,τώρα γίνεται σαφέστατο: ως αίτιο έχει την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης,δημιουργείται από τον αμερικανικό άξονα ήτοι τις ΗΠΑ,Μ.Βρετανία,Ισραήλ,Σ.Αραβία,Η.Α.Εμιράτα .
    Η δε Ε.Ε. αναμένεται είτε να αντιδράσει με εθνικισμό και άρα να διαλυθεί,είτε να ανεχθεί τις μεταναστευτικές ροές,κάνοντας υπεράνθρωπα βλακώδεις προσπάθειες αφομοίωσής του...όπως μαρτυρά αυτή η διαφήμηση με τον γιάπη που μοιάζει λίγο με γουρουνακι
    https://youtu.be/eNn3nCBgseU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.