7/1/19

Συρία - Η Τουρκία αποτυγχάνει στην Ιντλίμπ, δεν θέλει να αναλάβει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας (παρότι της το ζητά ο Τραμπ!)

Moon of Alabama   January 05, 2019
Οι νεοσυντηρητικοί στη κυβέρνηση Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μέικ Πομπέο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο απεσταλμένος στη Συρία Τζέιμς Τζεφρέι, προσπαθούν να σώσουν τα σχέδιά τους για τη Συρία την οποία εγκατάλειψε ο πρόεδρος Τραμπ όταν διέταξε την πλήρη απόσυρση. 
Τα σχέδια αυτά αφορούσαν μια μόνιμη κατοχή των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, τη μείωση της ιρανικής επιρροής στο εσωτερικό της κυβέρνησης στα μέρη της Συρίας που ελέγχει και την ενδεχόμενη παύση της συριακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Άσαντ μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτοί ήταν μονόκεροι στόχοι που δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιτευχθούν ποτέ. 
Περεταίρω, ο Τραμπ δεν υπέγραψε ποτέ αυτές τις ιδέες. Τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι ήθελε τα αμερικανικά στρατεύματα έξω από τη Συρία. Έδωσε στο επιτελείο του έξι μήνες για να το επιτύχει. Αλλά αντί να ακολουθήσουν αυτές τις εντολές, οι Πομπέο και Μπόλτον προσπάθησαν να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια:

Στα τέλη του περασμένου έτους, μερικοί από τους συμβούλους γύπες του προέδρου συντάχθηκε ένα σημείωμα που δέσμευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για μακροχρόνια παρουσία στη Συρία, που περιελάμβανε στόχους για διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους, για μια πολιτική μετάβαση και την απομάκρυνση του Ιράν, είπαν αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος δεν είχε υπογράψει το σημείωμα, το οποίο του υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τους βοηθούς του εδώ και μήνες για το τι ήθελε απόσυρση από τη Συρία το συντομότερο δυνατόν. 
...
 
Το σχέδιο του Μπόλτον για το Ιράν δεν υλοποιήθηκε ποτέ πραγματικά στο Πεντάγωνο, όπου οι αξιωματούχοι δεν είχαν επισήμως εξουσιοδοτηθεί για καμία νέα αποστολή εκτός από την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 Στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν επίσης την άποψη ότι η επέκταση του Ιράν στη Συρία ήταν προβληματική, αλλά ήταν σκεπτικοί σχετικά με την έλλειψη σαφούς νομικής δικαιολογίας που θα απαιτούσε για επιθετική στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Τραμπ θεωρούσε ότι αυτά τα σχέδια ήταν ανοησίες και διέταξε να τα τελειώσουν. Σε αυτή τη διαδικασία ήρθε με κάτι που μοιάζει με ιδέα από μονόκερο - να παραδώσει τη βορειοανατολική Συρία στην Τουρκία για να πολεμήσει το ήδη ηττημένο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν θέλει τη βορειοανατολική Συρία. Δεν θέλει να διακινδυνεύσει έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των Κούρδων που θα απαιτούταν για να διατηρήσει μια τέτοια κατοχή.


Η μόνη κατάλληλη λύση είναι να επιστρέψει ο έλεγχος της βορειοανατολικής Συρίας (κίτρινο) πίσω στη συριακή κυβέρνηση (κόκκινο). Η Δαμασκός θα αφοπλίσει τους Κούρδους ή θα τους εντάξει στον εθνικό στρατό. Θα τεθούν έτσι υπό έλεγχο και δεν θα αποτελέσουν πλέον απειλή για την Τουρκία. Ο καθένας θα μπορούσε να ζήσει με μια τόσο εύκολη λύση.

Ο καθένας αλλά όχι οι νεοσυντηρητικοί.

Σήμερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπόλτον βρίσκεται στο δρόμο του προς το Ισραήλ  για να μαγειρέψει νέα σχέδια :

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Μπόλτον ότι ο Μπόλτον θέλει να συζητήσει το ρυθμό της απόσυρσης, καθώς και τα επίπεδα των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ο Μπόλτον αναμενόταν να εξηγήσει ότι κάποια αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στη Συρία για να πολεμήσουν το ΙΚ θα μεταφερθούν στο Ιράκ με την ίδια αποστολή και ότι ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να παραμείνουν σε στρατιωτικό φυλάκιο κλειδί στο αλ-Τανφ στη νότια Συρία, για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ιρανική δραστηριότητα η περιοχή.
Ο Μπόλτον ήταν επίσης να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι "πολύ υποστηρικτικές" των ισραηλινών επιδρομών ενάντια σε ιρανούς στόχους στη Συρία, ...

Βάζω στοίχημα ότι κανένα από αυτά τα σημεία δεν υπογράφηκε από τον Τραμπ. Η δημοσίευση αυτών των ιδεών είναι μια άλλη προσπάθεια από τον Μπόλτον να ωθήσει τις προσωπικές του πολιτικές στο μέτωπο.

Ο Ερντογάν, στον οποίον ζήτησε ο Τραμπ να αναλάβει τη βορειοανατολική Συρία, αλλά δεν θέλει να το πράξει, έθιξε τέτοιες απαιτήσεις που οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εκπληρώσουν:

Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, μεταφορών και υλικο-τεχνικής υποστήριξης, έτσι ώστε οι τουρκικές δυνάμεις να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε ένας υψηλός αξιωματούχος.
Τα τουρκικά αιτήματα είναι τόσο εκτεταμένα ώστε, εάν τηρηθούν πλήρως, ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να εμβαθύνει τη συμμετοχή του στη Συρία αντί να την μειώσει, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μπόλτον θα πετάξει αργότερα προς την Άγκυρα και θα συζητήσει τα τουρκικά σχέδια:
Οι συμμετέχοντες θα συμπεριλάβουν τον σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, τον στρατηγό Joe Dunford, τον πρόεδρο του μικτού επιτελείου των αρχηγών των ΕΔ,  και τον Τζέιμς Τζέφρεϊ, απεσταλμένο του υπουργείου εξωτερικών για τη Συρία.
Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να παράσχει όλη τη στρατιωτική υποστήριξη που επιδιώκουν οι Τούρκοι, ειδικά την αεροπορική υποστήριξη.

Χωρίς αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, ο Ερντογάν δεν μπορεί να επιτεθεί στη βορειοανατολική Συρία. Η τουρκική αεροπορία είναι αδύναμη. Πολλοί από τους έμπειρους πιλότους τους απολύθηκαν για φερόμενη υποστήριξη και εμπλοκή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Η αεροπορική δύναμη δεν είναι σε θέση να παρέχει την απαραίτητη 24/7 υποστήριξη που χρειάζονται οι στρατιώτες της. Υπάρχει επίσης σύγκρουση εντός της διοίκησης του τουρκικού στρατού. Αν θα διατάξει μια επίθεση, ο Ερντογάν θα πήγαινε μόνο για τις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των βόρειων συνόρων, όχι για το ισλαμικό κράτος. Αυτό πάλι είναι κάτι που οι ΗΠΑ δεν το θέλουν καθόλου:
Πολλοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι φοβούνται επίσης ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να στοχεύσουν Κούρδους μαχητές, οι οποίοι έχουν παράσχει επί μακρόν σταθερή υποστήριξη στις ΗΠΑ στην εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και υπέφεραν σημαντικές απώλειες σε ζωές.
Για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους, ο κ. Jeffrey, απεσταλμένος του υπουργείου εξωτερικών, επιδιώκει να διαμορφώσει μια συμφωνία με τους Τούρκους, η οποία θα τους επιτρέψει να εισέλθουν στη βόρεια Συρία, αποφεύγοντας εν πολλοίς κουρδικές περιοχές, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τα σχέδια.
Ο κ. Jeffrey και το υπουργείο εξωτερικών, δημιούργησαν έναν χρωματικά κωδικοποιημένο χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο κατανομής της εξουσίας που θα μπορούσε να αποτρέψει μια δαπανηρή τουρκο-κουρδική σύγκρουση στην περιοχή. ... Ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ περιέγραψε τον χάρτη ως "Sykes-Picot σε οξύ", ...

Η ιδέα είναι παραληρητική. Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Κούρδων, Αράβων και άλλων εθνοτήτων στη βορειοδυτική Συρία. Οι πληθυσμοί είναι ανάμεικτοι. Μόνο τα εθνικά ποσοστά ποικίλλουν από πόλη σε πόλη. Η εφαρμογή της ιδέας θα οδηγούσε σε εθνική εκκαθάριση και σε έναν αιώνιο πόλεμο.

Οι Κούρδοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ.
Ο κ. Jeffrey ζήτησε από τον στρατηγό Μαζλούμ Αμπντί, τον Κούρδο διοικητή των Σύρων μαχητών, να σταματήσει να κάνει συμφωνίες με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η κυβέρνηση Τράμπ προσπαθεί να αναπτύξει τη στρατηγική της.
«Άντε γαμ@@@σου», είπε ο στρατηγός Αμπντι, καθώς οι Κούρδοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται:
Οι Σύροι Κούρδοι ηγέτες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια ρωσική πολιτική διαμεσολάβηση με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ανεξάρτητα από τα σχέδια των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή τους, δήλωσε ανώτερος κούρδος αξιωματούχος στο Reuters.
Η διοίκηση των Κούρδων που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας παρουσίασε έναν χάρτη πορείας για συμφωνία με τον Άσαντ κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων στη Ρωσία και περιμένει την ανταπόκριση της Μόσχας, είπε ο Badran Jia Kurd, που παρακολούθησε τις συζητήσεις.

Μια συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης " είναι αναπόφευκτη", λέει ένας ανώτερος Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ αποδείχτηκαν και πάλι αναξιόπιστες και οι Κούρδοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Κανένα από τα νέα σχέδια και ιδέες που παρουσιάζει ο Μπόλτον δεν έχει νόημα. Είναι απίθανο να έχουν την ευλογία του Τραμπ. Ενώ η υποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία μπορεί να καθυστερήσει άλλο ένα ή δύο μήνες, πιθανότατα θα προχωρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν νέες εξελίξεις στο κυβερνείο της Ιντλίμπ.
 Η Ιντλίμπ κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από την οργάνωση της Αλ Κάιντα, Hayat Tahrir al Sham (HTS), πρώην Μέτωπο αλ-Νούσρα. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ομάδες υπό τουρκικό έλεγχο. Αλλά η Τουρκία είχε μεταφέρει πρόσφατα πολλούς από αυτούς τους μαχητές για να επιτεθεί στην αμερικανο-κουρδικά κρατούμενη Ιεράπολη στον Ευφράτη. Η επίθεση αυτή σταμάτησε όταν ο συριακός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.

Ενώ οι υποστηριζόμενες από τη Τουρκία ομάδες στην Ιντλίμπ αποδυναμώθηκαν, η HTS χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ενισχύσει τον έλεγχό της. Τη Δευτέρα, η HTS (γκρίζο) επιτέθηκε στις περιοχές δυτικά του Χαλεπίου, οι οποίες κρατιούνταν από τη Nour al-Din al-Zenki. Η παλιά υποστηριζόμενη από τη CIA Zenki έγινε «διάσημη» όταν το 2016 κάποιοι από τους μαχητές της δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο  αποκεφάλιζαν ένα άρρωστο αγόρι δέκα χρονών για μη εμφανή λόγο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών τουλάχιστον  130 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση στην Ιντλίμπ. Η Zenki εξαλείφθηκε από την περιοχή που κρατούσε (γκρίζα ριγέ) και οι εναπομείναντες μαχητές της έφυγαν στο βόρειο καντόνι της Αφρίνης, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Η HTS πήρε τον έλεγχο των βαριών όπλων της Zenki, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αρμάτων μάχης.
Η HTS ελέγχει τώρα όλες τις περιοχές δίπλα στην Τουρκία και την ελεγχόμενη από την Τουρκία Αφρίνη. Έστειλε τελεσίγραφα σε άλλες ομάδες στην Ιντλίμπ και ζήτησε πρόσθετο έλεγχο στις πόλεις Maarat al-Nu'man και Ariha στο νότιο του κυβερνείου. 
Καθώς καμία από τις άλλες ομάδες δεν μπορεί να αντισταθεί στην HTS, θα ελέγξει σύντομα αυτές τις πόλεις. Η κατάληψη τους δίνει πλήρη έλεγχο της HTS στους αυτοκινητόδρομους M4 και M5. Ο έλεγχος των εθνικών οδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσπορισμό χρημάτων και ως πλεονέκτημα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία της Αστανά μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με την Ιντλίμπ προέβλεπε ότι η HTS θα απομακρυνόταν 15 χιλιόμετρα από τις κυβερνητικές περιοχές. Οι αυτοκινητόδρομοι Μ4 και Μ5 μπορεί και να ανοίξουν εκ νέου σε κυκλοφορία για κυβερνητική κυκλοφορία. Η Τουρκία υποτίθεται ότι θα εφάρμοζε και θα εγγυόταν για αυτά τα σημεία. Κανένα από αυτά τα σημεία δεν έχει επιτευχθεί. Οι Τούρκοι στρατιώτες που σταθμεύουν σε έξι παρατηρητικές θέσεις γύρω από το κυβερνείο της  Ιντλίμπ είναι όμηροι της HTS! Καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, η Συρία και η Ρωσία έχουν κάθε δικαίωμα να αγνοήσουν τη συμφωνία, να επιτεθούν στην HTS και να απελευθερώσουν την Ιντλίμπ.
Το γεγονός ότι η Τουρκία απέτυχε στην Ιντλίμπ καθιστά πιο πιθανό ότι θα απέχει από την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Οι θέσεις του στρατού της στη Συρία είναι ήδη προβληματικές. Γιατί να προσθέσει νέα προβλήματα στην ήδη χαοτική κατάστασή του;

Καταχωρήθηκε από b στις 5 Ιανουαρίου 2019 στις 02:20 μ.μ. | Permalink


1 σχόλιο:

  1. ...πέριξ του Τραμπ καθορίζουν και το ποιος ομιλεί με τον Στρατηγό ή επισκέπτεται το Ισραήλ και την Τουρκία... και λένε σταθερά, χαρακτηριστικά και με συνέπεια "Trump is no full". Δεν υπάρχει διχογνωμία σε στρατηγικό επίπεδο, αν βλέπουμε την εικόνα μακροσκοπικά.

    Ταυτόχρονα λένε "έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λύσουν το νέο γρίφο με τους Κούρδους οι Τούρκοι"; μειδιάζουν και με το βλέμμα της αλεπούς αποφεύγουν να φωνάξουν ότι είναι άλυτος.

    Ξανθός ο Τραμπ, ξανθιά η κόρη του, κατηγορείται και για σχέσεις με το ξανθό γένος και η Φλόγα η Ελληνική και το Βυζαντινό Πυρ ξανθόν χρώμα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.