12/1/19

Απτόητα για ένατο Σάββατο στους δρόμους τα «κίτρινα γιλέκα»

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του κινήματος, τα «κίτρινα γιλέκα» κατεβαίνουν και πάλι στους δρόμους για το ένατο Σάββατο κινητοποιήσεων, ώστε να δείξουν πως η οργή τους δεν έχει εξαλειφθεί, τρεις ημέρες πριν από τον «εθνικό διάλογο», που ξεκινά ο Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις εξακολουθούν να πληθαίνουν και οι αρχές περιμένουν μια πιο ισχυρή και πιο ριζοσπαστική κινητοποίηση από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην πρωτεύουσα, ένα τμήμα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων μία από τις φυσιογνωμίες του κινήματος, ο οδηγός φορτηγού Ερίκ Ντρουέ, ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στην επιχειρησιακή συνοικία Ντεφάνς, στο δυτικό Παρίσι, όμως το αληθινό σημείο θα αποκαλυφθεί πιθανότατα την τελευταία στιγμή.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε την ανάπτυξη 5.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στην πρωτεύουσα, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού της χωροφυλακής. Συνολικά, σχεδόν 80.000 μέλη των δυνάμεων καταστολής αναμένεται να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία.

Οι αρχές αναμένουν επίσης ισχυρή κινητοποίηση στην Μπουρζ, μια πόλη της κεντρικής Γαλλίας η οποία επελέγη από μια συλλογικότητα με επιρροή των «κίτρινων γιλέκων», ως πόλος συγκέντρωσης.
Στο Facebook, περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι δήλωναν ότι είναι έτοιμοι την Παρασκευή (χθες) γύρω στις 18:00 για να συμμετάσχουν. Σχεδόν παντού στη Γαλλία ναυλώθηκαν λεωφορεία ή έγιναν διευθετήσεις για κοινή κάθοδο με ΙΧ στις συγκεντρώσεις.
Έπειτα από μια μικρή ύφεση της κινητοποίησης στα τέλη του χρόνου, το κίνημα ξαναβρήκε τη δύναμή του το περασμένο Σάββατο, όταν 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφισβητούνται σφοδρά από τα «κίτρινα γιλέκα».
Συνεχίζοντας το κλίμα και τα μέτρα τρομοκράτησης των διαδηλωτών ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, σε συνέντευξη του στο Facebook ανάφερε: «Εκείνοι που καλούν σε διαδηλώσεις αύριο γνωρίζουν ότι θα υπάρξει βία και άρα έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης», «και εκείνοι που έρχονται να διαδηλώσουν στις πόλεις όπου έχουν προαναγγελθεί σπασίματα γνωρίζουν ότι θα είναι συνεργοί σε αυτές τις εκδηλώσεις», πρόσθεσε.
Η ημέρα αυτή είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του, η οποία διέρχεται με το κίνημα αυτό τη χειρότερη κρίση της θητείας του.
Από τις 17 Νοεμβρίου, Γάλλοι που προέρχονται από λαϊκά και μεσαία στρώματα καταγγέλλουν τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη, διεκδικώντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης.
Οι Γάλλοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρέμειναν ασυγκίνητοι από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.
Ο Μακρόν εκτίμησε στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων πως πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΓΑΛΛΙΑ του Μελανσόν χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.
Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες του πολιτικού κατεστημένου στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.