13/1/19

Τι αλλάζει στη ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου


Στην Αίγυπτο μεταβαίνει από την Κυριακή, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος και θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο ευρεία υπουργική διάσκεψη υπουργών ενέργειας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα εκπροσωπηθούν συνολικά επτά χώρες της περιοχής: μαζί με την Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος.
Η υπουργική συνάντηση στο Κάιρο, πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αιγύπτου που στοχεύει στην ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum. Μέσω του φόρουμ επιδιώκεται να προωθηθεί η συνεργασία των κρατών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου γύρω από το φυσικό αέριο, από την έρευνα και παραγωγή μέχρι την διαμετακόμιση και την ενεργειακή ασφάλεια.
Το ενδιαφέρον με το forum είναι πολλαπλό και εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη πολυμερή συνάντηση μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποίησε η ExxonMobil στο οικόπεδο της Δελφύνης. Μάλιστα ο κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επίσης θα μεταβεί στο Κάιρο, είχε εχθές συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι με τον υφυπουργό εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον.

Για τη συνέχεια capital

3 σχόλια:

  1. Το άρθρο αναφέρει : "....μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποίησε η ExxonMobil στο οικόπεδο της Δελφύνης."

    Να θυμίσω εδώ ότι:
    1) Η ExxonMobil δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στη Δελφύνη. Δεν είπε τίποτα για αρνητικά αποτελέσματα όπως αναφέρει το άρθρο και οι εταιρείες επειδή είναι εισηγμένες είναι πολύ προσεκτικές στο να μην αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι παραπλάνησαν. Όταν σου λέει λοιπόν ότι η εταιρεία που ψάχνει ΜΟΝΟ υπεργιγαντιαία κοιτάσματα ότι είναι ευχαριστημένη τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η Κύπρος καθυστερεί την ανακοίνωση βραχυπρόθεσμα για άλλους τακτικούς λόγους.

    2) Στο κοίτασμα Αφροδίτη έχουν βρεθεί 120 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα οποία ήταν εκμεταλλεύσιμα. Στο κοίτασμα Καλυψώ έχουν βρεθεί 261 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (διπλάσιο της Αφροδίτης) που αύξησε την κερδοφορία εκμετάλλευσης λόγω οικονομιών κλίμακας .

    3) Οι ξένοι επιστήμονες της βιομηχανίας λένε ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούν πολλές περισσότερες ποσότητες με αντίστοιχου μεγέθους κοιτάσματα με πιθανότητα 100% διότι ο τύπος των κοιτασμάτων τύπου Καλυψώ είναι επαναλαμβανόμενος λόγω γεωλογικού μοντέλου.

    4) Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (γύρω στο 40%) να βρεθούν και υπεργιγαντιαία τύπου Zohr ή και μεγαλύτερα.

    5) Η γεώτρηση της Exxon Mobil στον στόχο Δελφύνη δεν έχει τελειώσει ακόμη αλλά θα πραγματοποιηθεί επιβεβαιωτική γεώτρηση σε μικρό διάστημα (περίπου ενός μηνός) η οποία αν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά δεν θα γινόταν.

    Ακόμη όμως και μικρά κοιτάσματα να βρούνε στους δύο στόχους (Δελφύνη+Γλαύκος) αυτό σημαίνει ότι όλα τα "μικρά" μαζί έχουν καταπληκτικές οικονομίες κλίμακας που να επιτρέπει την πολύ κερδοφόρα εκμετάλλευσή τους. Ήδη από πέρυσι με το Καλυψώ οι οικονομίες κλίμακας πλέον υπάρχουν. Με τυχόν νέα κοιτάσματα που είναι όπως σας ανέφερα 100% βέβαια, τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο η κερδοφορία τους. Αν βρεθεί και υπεργιγαντιαίο η Κύπρος περνάει αυτόματα σε άλλη κατηγορία.

    Οι στόχοι να σημειώσω ότι είναι άνω των 20 στην Κυπριακή ΑΟΖ και με βάση τις πιθανότητες που ο ίδιος ο αρθρογράφος και οι ξένοι ειδικοί της βιομηχανίας αναφέρουν θα έχουμε το ελάχιστο άνω των 3 κοιτασμάτων επιπέδου Καλυψώ (που είναι διπλάσιο της Αφροδίτης η οποία Αφροδίτη ήταν εκμεταλλεύσιμη) συν έναν υπεργίγαντα τύπου Zohr ή μεγαλύτερο αυτού. Αυτά λένε οι στατιστικές των ειδικών.

    Το παιχνίδι λοιπόν που παίζεται πλέον δεν είναι αν υπάρχουν εκμεταλεύσιμα κοιτάσματα που μπορούν πλέον μαζί με τα γειτονικά τους επίσης κυπριακά να είναι παραγωγικά αλλά αν θα βρούμε κάποιο υπεργιγαντιαίο τύπου Zohr ή και μεγαλύτερο που στατιστικώς υπάρχει και ψάχνουν να το βρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ..Μανο συγχαρητηρια για οτι ειπατε τοσο αψογα.Κι εγω ...καταπληκτος διαβασα αυτο για την Δελφυνη...κι απορησα απο που το εβγαλε το αρθρο.Η δευτερη γεωτρηση ...καπακι...ξεκινησε αμεσως...πραγμα καταφανες οτι κατι γινεται εδω...αλλως θαχε διακοπει αμεσως...Καμμια επισημη ανακοινωση της Εξον δεν εγινε...ακομη εν αναμονη της δευτερης γεωτρησης και της επεξεργασιας των ολων δεδομενων.Η μη εισετι ανακοινωση πριν το τελος ..ολων...προφανως γινεται για λογους γεωπολιτικης ρυθμισης του θεματος. Θα γινει ομως.Τωρα που το βρηκε ο αρθρογραφος ...και μαλιστα σαν ...γεγονος....ψυχη βαθια...

      Διαγραφή
  2. In my opinion, the danger lies elsewhere. Our current government with the US/Israeli blessings would approve a gas pipeline via Turkey. For Egypt that is not an option. They know very well what Turkey is and wants.
    Can we afford to loose another ally in the region?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.