22/1/19

Εθνική απειλή για την Ελλάδα τα θεσμικά κενά - Η χώρα δεν έχει "δίχτυ ασφαλείας"

του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αποδείξαμε ότι το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά, μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, άρχισε τις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, του ονοματολογικού με τα Σκόπια και για μια λύση-πακέτο με την Αλβανία.
Με το Κυπριακό σκοντάψαμε στην παντοδυναμία Ερντογάν, ο οποίος θέλει ολόκληρη την Κύπρο και δεν δέχεται τα σχέδια που προσπαθούν να του πασάρει το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά, και στο ονοματολογικό είδαμε και αποδείξαμε στο προχθεσινό μας άρθρο ότι δεν έγινε απολύτως καμία διαπραγμάτευση και ότι δεχτήκαμε το τρίπτυχο «Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα», που ήταν εθνικοί στόχοι των Σκοπίων, όπως τους περιγράφει στο επίσημο έγγραφό της προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ της 29ης Ιουλίου 2008 η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς.
Όσον αφορά τη λύση-πακέτο με την Αλβανία, ο Ν. Κοτζιάς είχε φθάσει τόσο κοντά στη λύση που, έμπλεος αυταρέσκειας και θράσους, δεδομένης της στήριξης πέραν του Ατλαντικού, λίγες μέρες πριν από το φιάσκο των Πρεσπών, στις 13 Ιουνίου 2018, δήλωνε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τα εξής:
«Τελειώσαμε με τα προβλήματα αλυτρωτισμού στο Σκοπιανό, ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και θα το κλείσουμε κι αυτό».
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε τα ακόλουθα: «Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτήν τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές»!
Παρεμπιπτόντως, κανείς στην Ελλάδα –ούτε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης– δεν γνωρίζει έστω και τους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης, αν έγινε κάτι τέτοιο και δεν αποδεχτήκαμε αυτούσιους του εθνικούς στόχους της Αλβανίας, όπως έγινε με τα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι αδιανόητο η τύχη των εθνικών θεμάτων να αφήνεται σε ένα πρόσωπο, χωρίς να υπάρχουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Το πόσο σοβαρό είναι το θέμα, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν θυμηθεί την αποκάλυψη του Αλβανού πρωθυπουργού ότι προτίθεται να οροθετήσει εκ νέου και τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή καθαυτή η δήλωση ίσως δεν θα παρουσίαζε ενδιαφέρον αν δεν είχαν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις προηγουμένως, όπως αυτή του Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, ο οποίος στις αρχές Ιουλίου, αφού είχε μπει η «ταφόπλακα» στη Μακεδονία με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε πως «εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».
Όσο και αν προσπάθησε να το «μαζέψει» ο Χαν, διευκρινίζοντας μετά τις αντιδράσεις ότι αναφερόταν στα θαλάσσια σύνορα, τα θαλάσσια σύνορα καθορίζονται και δεν αναδιαρθρώνονται· αναδιαρθρώνεται κάτι που έχει οριστεί και χαραχθεί!
Τι είχε συμβεί; Ο Ευρωπαίος επίτροπος απλώς αποκάλυψε τι συζητούσαν Ελλάδα και Αλβανία.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, «καπάκι» ήλθε και η δήλωση Τσίπρα για τις συνομιλίες με τα Τίρανα που έκανε στις 13 Ιουλίου 2018, σχεδόν ένα μήνα μετά την αθλιότητα των Πρεσπών: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».
Δηλαδή δύο άνθρωποι, Τσίπρας και Κοτζιάς, με μια κολοβή πλειοψηφία στη Βουλή, μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας, που έγινε ακριβώς με τον τρόπο που επεδίωκαν οι Σκοπιανοί, αποφάσισαν να «διευθετήσουν» και τα σύνορα με την Αλβανία, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
Και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα παρουσίαζαν μέσω των προπαγανδιστικών τους μηχανισμών και τη συμφωνία εκείνη ως τεράστια επιτυχία και πατριωτική πράξη, ενώ θα την περνούσαν και πάλι με από τη βουλή με 151 παρδαλές ψήφους, όπως αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ευτυχώς οι αντιδράσεις του κόσμου με το ξεπούλημα της Μακεδονίας ήταν τέτοιες που φοβήθηκαν και έκαναν πίσω, γιατί αλλιώς θα θρηνούσαμε σήμερα τη Βόρειο Ήπειρο, το εμπόλεμο και τα νησάκια μας στο Ιόνιο.
Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι δεχτήκαμε να χαρίσουμε στην Αλβανία θαλάσσιες ζώνες και μικρονήσια στο Ιόνιο, για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη των Αλβανών των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών!
Για του λόγου το αληθές, σας καλώ να θυμηθούμε όλοι μαζί τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα του Έντι Ράμα στους ηγέτες των Αλβανών των Σκοπίων το μεσημέρι της 30ής Σεπτεμβρίου –ημέρα που διεξαγόταν το δημοψήφισμα-φιάσκο–, παρακαλώντας τους να στείλουν κόσμο να ψηφίσει, αφού είχε ενημερωθεί ότι η προσέλευση ήταν μικρή. Γιατί άραγε να το κάνει αυτό ο Ράμα; Τι τον νοιάζει για το αν τα Σκόπια θα λέγονται Βόρεια Μακεδονία, με «μακεδονικό λαό και μακεδονική γλώσσα», όπως προβλέπει η κατάπτυστη συμφωνία;
Άρα, η μόνη εξήγηση είναι ότι πήρε κάποια ανταλλάγματα και αυτά είναι όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Όσο για το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της Αλβανίας και του αλβανικού παράγοντα στο όλο θέμα, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς την υποστήριξη των Αλβανών, η συμφωνία δεν επρόκειτο να κυρωθεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Ναι, τα όσα συνέβησαν είναι εξωφρενικά και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε χώρες μπανανίες. Γιατί σε κανονικές χώρες υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλίδες και δεν επιτρέπουν σε δίδυμα της συμφοράς, όπως εκείνο των Τσίπρα-Κοτζιά, να βγάζουν στο παζάρι τα εθνικά μας συμφέροντα.
Γι’ αυτό αποτελεί εθνική προτεραιότητα η θεσμική ανασυγκρότηση και θωράκιση της χώρας. Η κατάσταση όπως είναι σήμερα, τα θεσμικά κενά που υπάρχουν, αποτελούν εθνική απειλή.
Η μόνη ασφαλιστική δικλίδα είναι η αντίδραση του κόσμου.
Γι’ αυτό είναι στρατηγικής σημασίας η συμμετοχή όλων μας στο σημερινό συλλαλητήριο. Αριστεροί, κεντρώοι, φιλελεύθεροι, δεξιοί, με δημοκρατικό πατριωτικό φρόνημα πρέπει να δώσουμε αγωνιστικό παρόν.
Και να μην ξεχνάμε το σύνθημα: Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα κυριακάτικη δημοκρατία και στο Pontos-news

14 σχόλια:

  1. Oλα αυτά σωστά.
    Το πρόβλημα όμως παραμένει: Οι φίλοι ημών οι πέραν του Ατλαντικού οι οποίοι προσβλέπουν σε μία περιχαράκωση της Ρωσίας και κυρίως μία απομόνωση της από την υπόλοιπη Ευρώπη,προωθούν σχέδια αποδυνάμωσης της Ευρώπης,κατακερματισμού αυτής και υπόθαλψης "εθνικιστικών" ιδεών που θα βοηθήσουν τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Αν η Γερμανία της Μέρκελ δεν συμφωνεί σε μιά μη συνεργασία με την Ρωσία,τότε θα υποστηρίξουν μιά Ναζιστική Γερμανία.
    Αν η Δημοκρατική Ελλάδα,δεν υποστηρίξει μιά απίσχναση της Ευρώπης, θα υποστηρίξουν μιά χούντα.
    Και οι χούντες έρχονται,όταν η Δημοκρατία αποτύχει να υπερασπιστεί τα θεωρούμενα ως Δίκαια του Εθνους,μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατή οικονομία και θέματα όπως το Μακεδονικό.
    Αρα τα πιόνια των αμερικανών Τσίπρας και Κοτζιάς,ομού μετά των πρακτόρων των παμμακεδονικών οργανώσεων εν Ν.Υόρκη αλλά και εδώ, στρώνουν το παιχνίδι γιά νέες ένδοξες χούντες.
    Και βέβαια όλα αυτά,ποτέ δεν εκφράζονται από κανέναν αναλυτή καθαρά και ξάστερα,αλλά όλες οι κραυγαλέες αναλύσεις κινούνται σε μιά μυστηριώδη αχλή που θολώνει και μπερδεύει το μυαλό,ακριβώς γιατί η γενεσιουργός αιτία που είναι ο αμερικανικός εθνικισμός θέλει να κινείται στο παρασκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Marie,

      How did you get to the conclusion Pan Macedoniki is a peon of the US?

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Μαριε, δεν εχεις καταλαβει οτι ηδη εχουμε Χουντα?

      Διαγραφή
    3. Οταν μιλαμε γιά χούντα,δεν μιλάμε γιά την γιαλαντζή τρέχουσα,μιλάμε γιά μιά χούντα άνευ προσχημάτων.Επίσημη και προφανώς στρατιωτική.

      Διαγραφή
  2. Dear Savva,

    I would suggest a black page instead of news for a week. Not only for morning the death of our culture, but also to force each one of us to a soul searching.
    It is unacceptable these traitors still walk the streets of Greece free, rich and alive.

    NA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν ζεις στην Ελλάδα,θα ξέρεις πως κινείται και σκέπτεται ο κόσμος...
      τότε δεν θα είχες απορίες...

      Διαγραφή
  3. Ποςο δικαιο ε χεις Αγαπητε Σαββα σε ολα αυτα που δύσκολα θα βρεις σοβαρό αντίλογο ,δεδομενου οτι αυτο κανουν οι χωρες που θελουν να λέγονται σοβαρές

    Ομως με τους Συριζαίους πολυ φοβουμαι οτι δεν θα ξεμεπερδεψυμε ευκολα .Οταν η πλείο ψηφία Εξ αυτων ειχαν προ της ςξουσιας φορολογικές δηλώσεις απο 1500 έως 4500/έτος και σημερα γεμισανε χρήμα,δόξα ,τεμενάδες κα ενα σωρό αλλα μεγαλεία ,θα τα δωςουν ολα για την εξουσία τους.Και το( κακό ειναι οτι εχουν την εξωθεν καλή υποστήριξη για ευνόητους λογους .
    Και εχουμε το εξής παράδοξο στην ελληνική κοινωνία....Να το εχει αντιληφθεί αυτο ο κόσμος και οχι τα κόμματα εξουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dreaming of new travels and feasts...


    Στην ειδική έκθεση επιπτώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιχειρείται η αποτύπωση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών, ήτοι το πόσο θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Όπως αναφέρει το ΓΛΚ από τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
    Θα προκληθεί δαπάνη από την γένει υλοποίηση της συμφωνίας (συνεργασία των μερών στους μνημονευόμενους τομείς κ.λπ.), η οποία θα υλοποιείται σταδιακά (σύναψη επιμέρους διμερών συμφωνιών, έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων κ.λπ.).
    Θα επέλθει δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της διεθνούς ομάδας ειδικών, για την επίλυση ζητημάτων πού πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες.
    Θα προκληθεί δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.
    Θα επέλθει δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των μερών, στους τομείς της οικονομικής εταιρικής σχέσης και την ως εκ τούτου κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διανυκτέρευσης και εισιτήρια) των ελλήνων εκπροσώπων και των εξόδων φιλοξενίας των εκπροσώπων των Σκοπίων κατά περίπτωση.
    Θα προκληθούν έξοδα από την αναβάθμιση του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων σε Πρεσβεία και του Γραφείου Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Συμφερόντων Μοναστηρίου σε Γενικό Προξενείο.
    Θα προκληθεί ενδεχόμενη δαπάνη από την κάλυψη των εξόδων επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών κατά την ερμηνεία ή την εφαρμογή της κυρούμενης Συμφωνίας, με προσφυγή στο Διεθνές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὁ λαὀς μόνο τὴν τσέπη του νοιάζεται, κατὰ τὰ ἄλλα ὅποιος ψηφίζει ἀπατεῶνες εἰσπράττει τὰ ἀνάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ. Καλεντερίδη, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφεις τις ενέργειες μιάς ολιγομελούς ομάδας κτηνανθρώπων, οι οποίοι κινούνται στα όρια μεταξυ της ενσυνείδητης προδοσίας της υπόστασης του Ελληνικού Κράτους, και της ασυνείδητης προδοσίας, εξ αιτίας -επι της ουσίας-μειωμένου πνευματικού επιπέδου.
    Η προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση (προ του 2014), και η κομματική τους τύφλα, μας επιτρέπει να δεχθούμε apriori, την πρώτη υπόθεση.
    Και αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις συνέπειες των πράξεών τους, μιά άλλη κυβέρνηση, εκεί πρέπει να στοχεύσει, καθώς κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε
    1. Την ακύρωση των συνεπειών της ΣτΠ (δεν θέλω ούτε να την γράψω)
    2. Με την ποινή της στέρησης εφ' όρου ζωής των πολιτικών δικαιωμάτων τους, την απαγόρευση των ιδίων της επανεισόδου τους στην Βουλή, αλλά και την αποφυγή στο μέλλον εμπλοκής με την πολιτική, ατόμων με ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. We have talked about institutional erosion, but it is also time for soul searching.

    Leave the march for Macedonia aside for a second. We have seen brutally raped women and girls by nationals or immugrants with an alarming frequency this year. What we haven't seen are people taking the streets. I came accross some news from the other side of the world; Ecuador where a 35 year old woman was brutally raped by 3 men she knew using bottles or anything else you can imagine. Two days later, a Venezuelan immigrant stubbed to dearh a pregnant woman. Apparently his girlfriend.

    In both cases thousands of people took the streets to demonstrate their outrage, but also show theirsupport to the families of the victims and to women in general. THOUSANDS my friends.

    WHERE ARE THE PEOPLE OF GREECE when similar atrocities happen here at home? NOWHERE. We have failed as CITIZENS and as HUMAN BEINGS. Can Greece survive us???

    https://www.elcomercio.com/actualidad/miles-marcharon-violencia-machista-xenofobia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Απελλες σε παραδεχομαι γιατι δεν εισαι ενας χυδαιος ρεαλιστης ανοητος...Αν εξακολουθει να σε ενδιαφερει το ανθρωπινο ον συνολικα...ποιοτικα...μπραβο...Αυτο το τελευταιο που ειπες ειναι εξοχο.....Εκπεσαμε των ανθρωπινων οντων τα 70 τελευταια χρονια...στο επιπεδο μιας μηχανης "φαγητου"....σε οτιδηποτε τρωγεται αμασιτο...εκτος του πνευματικου μερους του οντος...με τα γνωστα ανηθικα αποτελεσματα κατωτερων οντων....Μπραβο...(θα ανακαμψουμε...με πολλους κοπους...γιατι ειμαστε γονος επιφανων γονων..)

      Διαγραφή
    2. Dimitri, we owe it to our kids (not only biological) to keep the fire of the Pharos of Helleism lid. It helped us become who we are. I left Greece at 18 to see the world and study abroad. That's where I met our ancestors and came to love our culture. A culture that was hidden, more like stolen, from us from the very beings (not only non Greek, but also inhuman) you have mentioned in your comment. Remember my friend, if there are 2 (you and me), there are more who think alike. Be well!

      Διαγραφή
    3. Μια και δεν ...τρεχει τιποτε με τα ονοματα κρατων...καλο δεν θαταν η Ανατολικη Γερμανια λογω ιστοριας...να ονομαστει ...Δυτικη Ρωσια ?? Σιγα ...τι εγινε...Ο κ.Κοτζιας δεν θαχε αντιρηση...σιγα..
      ενα ονομα ειναι...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.