16/1/19

Στον αέρα το Brexit, σήμερα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Μέι

  • Στον αέρα το Brexit, σήμερα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Μέι
    Διαδηλωτές υπέρ και κατά του Brexit συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)
Σε αχαρτογράφητα νερά μπήκε από χθες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με αποτέλεσμα το Brexit να βρίσκεται στον αέρα και η χώρα να είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη περιπέτεια. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παρά τις εκκλήσεις της για υπερψήφιση της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και τη διαβεβαίωση ότι στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Κοινοβούλιο, υπέστη οδυνηρή ήττα καθώς οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση. Επιπλέον, οι Εργατικοί με τη στήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατέθεσαν πρόταση μομφής η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Η ψηφοφορία αναμένεται στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι υποστεί νέα ήττα, μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από τα κόμματα που θα εξασφαλίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης.
Εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κυβερνητική συμμαχία η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εάν, από την άλλη, η πρωθυπουργός βγει νικήτρια από τη διαδικασία, τότε θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της, αλλά οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής ανά πάσα στιγμή.
Αυτό που ουσιαστικά ζητά το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι μια νέα, καλύτερη συμφωνία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ζητούμενο είναι να υπάρξει «εκμετάλλευση» του Brexit ως προς το ελεύθερο εμπόριο και την ικανότητα θέσπισης κανόνων. Από την πλευρά της η Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και μέλος του συνασπισμού των Τόρις, ανέφερε ότι το «όχι» στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες για πιο ωφέλιμους όρους σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποχώρησης.
Σκληρή στάση από την Κομισιόν
Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι Βρυξέλλες έπειτα από διετή διαπραγμάτευση, και το οποίο περιγράφει τους όρους αποχώρησης και περιέχει την πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, απορρίφθηκε με 432 «όχι» και μόλις 202 «ναι». Ωστόσο, παρά την ενιαία απόρριψη της συμφωνίας μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποια συναίνεση στη Βουλή των Κοινοτήτων ως προς τα επόμενα βήμα του Brexit.
Η Κομισιόν από την πλευρά της προς το παρόν απορρίπτει οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή αναφέρεται στον κίνδυνο μιας ανώμαλης εξόδου και τονίζει ότι συνεχίζει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. «Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ. Τα δεδομένα θα εξετάσει και η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα.
Στα σενάρια της επόμενης μέρας, εκτός από την έξοδο χωρίς συμφωνίας και την παράταση της διαδικασίας μέχρι και τις 30 Ιουνίου οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο για ένα νέο δημοψήφισμα, κάτι που δεν έχει αποκλειστεί από την Τερέζα Μέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.