27/1/19

«Τουρκικό βέτο εμποδίζει την ένταξη Κύπρου στον ECMWF»

  Αντιγόνη- Σολομωνίδου Δρουσιώτου   
Το κλίμα μας αλλάζει. Αυξάνεται η μέση θερμοκρασία και μειώνονται οι βροχές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλέον άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά μόνο καλοκαίρι και χειμώνα. Και όλα αυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής, που όπως λέει ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης, γίνεται αισθητή στον τόπο μας μετά το 1980.
Όσον αφορά το υπόλοιπο του χειμώνα, προβλέπει πως αν ο αντικυκλώνας των Αζορών παραμείνει στην ίδια θέση για τους επόμενους 1-2 μήνες, τότε θα έχουμε ακόμα πιο πλούσιες βροχές σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Εξηγεί πού οφείλονται οι μη ακριβείς προγνώσεις που έγιναν πρόσφατα και ποιο είναι το τουρκικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί η χώρα μας δεν γίνεται δεχτή στο ECMWF. 
Το ECMWF, σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης ξεκίνησε ως ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και μετεξελίχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πολύ υψηλού επιπέδου προγνώσεις, τόσο συνοπτικής όσο και εποχικής κλίμακας. Η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό αυτό, εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου, άρα και τη πρόσβαση στα προϊόντα του.
-Εξελίσσεται πολύ καλά ο χειμώνας μας φέτος. 
-Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίοι 2-3 μήνες είχαν εξαιρετική μετεωρολογική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί στην Κύπρο αρκετή βροχή, να συμπληρώνεται η κανονική ποσότητα βροχής του μήνα, από τις πρώτες του μέρες, ενώ η βροχή είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού ήταν ήπιου χαρακτήρα και συνεχής. Σημειώθηκαν διαστήματα βροχής με διάρκεια 12 και πλέον ωρών, οι περισσότερες στη νότια πλευρά του Τροόδους, με αποτέλεσμα να αρχίσει και να συντηρείται ικανοποιητική ροή στα φράγματα.
-Δεν σταματάτε να εκδίδετε «Κίτρινους Συναγερμούς», ιδιαίτερα μετά από κάποιο λάθος που είχε γίνει. 
-Το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι το αρμόδιο τμήμα για την έκδοση της πρόγνωσης του καιρού και των προειδοποιήσεων στην περιοχή της Κύπρου, τόσο για τον χερσαίο χώρο που καταλαμβάνει το νησί, όσο και τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, (η οποία μας έχει ανατεθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για έκδοση πρόγνωσης καιρού και προειδοποιήσεων), αλλά και την περιοχή ελέγχου πτήσεων του FIR Λευκωσίας. Εκτός από μια αστοχία που συνέβη το βράδυ 19 προς 20 Νοεμβρίου 2018, όπου στο δελτίο καιρού αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειώνονταν καταιγίδες, αλλά δεν εκτιμήθηκε δεόντως η ένταση και έκσταση των καταιγίδων, με αποτέλεσμα να έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα, όλες οι άλλες προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν, αν κριθούν εκ των υστέρων, τότε διαπιστώνεται ότι σωστά είχαν εκδοθεί.
-Για θερμό και ξηρό χειμώνα προειδοποιούσε το Τμήμα Μετεωρολογίας τον Νοέμβριο και ζούμε το αντίθετο. 
-Η αποτίμηση του μελλοντικού κλίματος και καιρού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και για τον λόγο αυτό εκδίδεται από εξειδικευμένα κέντρα. Οι εποχικές προγνώσεις που αφορούν το κλίμα που θα επικρατήσει στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκδίδονται από κέντρο εποχικής πρόγνωσης, με έδρα την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας. Τις προγνώσεις αυτές χρησιμοποιεί, όπως και άλλες Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Μετεωρολογίας για τις δικές του υποχρεώσεις στην Κύπρο. Το Νοέμβριο πράγματι η εποχική πρόγνωση «μιλούσε» για ένα ξηρό και θερμό χειμώνα. Από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αστοχία στην εποχική πρόγνωση, καταγράφηκε η επιφύλαξή μας, αναφέροντας ότι η εποχική πρόγνωση για την εποχική βροχή πρέπει να περιέχει λανθασμένες εκτιμήσεις. Μάλιστα έγιναν παραστάσεις στο κέντρο εποχικής πρόγνωσης στη Σερβία αναφορικά με την αστοχία του. Αν δείτε την εποχική πρόγνωση για τον Ιανουάριο θα διαπιστώσετε ότι ο χειμώνας εξελίσσεται πολύομβρος, με σχετικά όμως ψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οι εποχικές προγνώσεις που εκδίδονται από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας είναι ποιοτικά καλές και τα σφάλματά τους είναι υποφερτά αν και φέτος η αστοχία είναι μεγάλη, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τη βροχή.
-Γιατί δεν κάνουμε δικές μας εποχικές εκτιμήσεις; 
-Διότι δεν υπάρχει ικανοποιητική υπολογιστική ισχύς στο Τμήμα Μετεωρολογίας για να «τρέχει» το δικό του εποχικό μοντέλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι κάτι απλό η εκτίμηση της μέσης θερμοκρασίας και βροχής που θα επηρεάσει την περιοχή της Κύπρου τη δεδομένη περίοδο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι γνωστά πολλά άλλα φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο, που δυνητικά θα επηρεάσουν την περιοχή, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει περιοχική εποχική πρόγνωση με ορθολογιστική μέθοδο και χωρίς τη χρήση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων. Εποχική πρόγνωση σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται από 10-15 μεγάλα κέντρα, όπως το κέντρο κλιματικής πρόγνωσης του Τορόντο, της Μελβούρνης, του Τόκιο της Ουάσινγκτον κ.λπ.
-Η Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας είναι ένα από αυτά; 
-Είναι ένα κέντρο που εκδίδει εποχική πρόγνωση για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρησιμοποιεί δεδομένα, τα οποία λαμβάνει από κέντρα που εκδίδουν παγκόσμια εποχική πρόγνωση, που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
-Λόγω Τουρκίας συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία στη Σερβία; 
-Η Κυπριακή Δημοκρατία διά του Τμήματος Μετερωρολογίας είναι μέλος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και σε άλλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, οι οποίοι συνδέουν σε τεχνικό επίπεδο τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ευρώπης, όπως το European Meteorological Network και το ECOMET. Αυτοί οι δυο οργανισμοί επιλαμβάνονται τεχνικών θεμάτων που αφορούν τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες.
Η Τουρκία δεν είναι μέλος στον European Meteorological Network. Είναι όμως μέλος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμης Πρόγνωσης (European Center for Medium range Forecast ECMWF) το οποίο εκδίδει πολύ καλής ποιότητας μετεωρολογικά προϊόντα. Το ECMWF ξεκίνησε ως ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και μετεξελίχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πολύ υψηλού επιπέδου προγνώσεις, τόσο συνοπτικής όσο και εποχικής κλίμακας. Η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό αυτό εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου άρα και τη πρόσβαση στα προϊόντα του. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι υποχρεωμένο να εξεύρει άλλες διεξόδους για τις ανάγκες του. Η συνοπτική πρόγνωσή μας γίνεται δυνατή λόγω και της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπολογιστικό σύστημα. Στο σύστημα αυτό το Τμήμα Μετεωρολογίας «τρέχει» 2 φορές το 24ωρο το μοντέλο του.
-Η λάθος εκτίμηση προήλθε λόγω της ισχύος του αντικυκλώνα των Αζορών; 
-Αυτό αφορά περισσότερο την εποχική πρόγνωση του καιρού. Η εντονότητα και έκταση του αντικυκλώνα των Αζορών υποχρεώνει τις υφέσεις να φτάνουν μέσω κεντρικής Ευρώπης στην Κύπρο με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αν ο αντικυκλώνας των Αζορών παραμείνει στην ίδια θέση για τους επόμενους 1-2 μήνες, τότε θα έχουμε ακόμα πιο πλούσιες βροχές σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
-Αυτό έχει να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές; 
-Έχει να κάνει και με την κλιματική αλλαγή, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ο αντικυκλώνας των Αζορών θα είναι όλο και πιο έντονος σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε αυξημένες βροχές, αφού είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή στον τόπο μας μετά το 1980. Η Κύπρος σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς συνεδρίου που οργανώθηκε τον περασμένο Μάιο στην Κύπρο, που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε το νυν και τέως Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και διεθνούς φήμης καθηγητές, φάνηκε ότι αποτελεί ένα hot spot, είναι ένα μέρος όπου η κλιματική αλλαγή ήδη υπάρχει και ζούμε τα αποτελέσματά της. Αυτό φαίνεται από τις μετρήσεις που έχει το Τμήμα Μετεωρολογίας στη διάθεσή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.