29/1/19

ΕΔΑΔ: Αθώωσε Κύπρo και καταδίκασε Τουρκία για Γκιουζέλγιουρτλου

Η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκουζέλγιουρτλου. Ταυτόχρονα, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Τουρκοκυπρίων.
Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.
 
Το ΕΔΑΔ είχε αποδεχτεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 το αίτημα των Κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του. Η σημερινή απόφαση είναι τελεσίδικη.
 
Η Τουρκία καλείται να καταβάλει σε κάθε αιτητή, που είναι συγγενείς της οικογένειας των δολοφονηθέντων Τουρκοκυπρίων, €8.500 για ηθική βλάβη καθώς και €10.000 συνολικά προς όλους τους αιτητές για δικαστικά έξοδα.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ, SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.